Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ
Ο σύλλογος είναι πολιτιστικός και αθλητικός. Τα μέλη του συλλόγου είναι από τη Μακεδονία, τη Θράκη ,οι απανταχού Ποντιακής καταγωγής καθώς και φίλοι που αγαπούν το σύλλογο. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2003 ως σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου και αθλητικός σύλλογος ''Ο Μέγας Αλέξανδρος''. Σήμερα ο σύλλογος, μετά την τροποποίηση του καταστατικού του, φέρει τη νέα του .επωνυμία Η αίθουσα του συλλόγου βρίσκεται στο Κάτω Μάννα (Χώνες) επί του κεντρικού δρόμου. ΤΗΛΕΦΩΝΑ επικοινωνίας 6932411950. ΤΜΗΜΑΤΑ : Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι κάθε Παρασκευή 17.00-19.00, Σάββατο 10.30-12.30 και 16.30-18.30 - ΤΜΗΜΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ :Τμήμα παιδιών και εφήβων κάθε Παρασκευή 19.10-20.00 και 20.00-21.00 . Τμήμα ενηλίκων κάθε Κυριακή 18.30-19.30 για αρχάριους και 19.30-20.30. για προχωρημένους. Χοροδιδάσκαλος ο Χρήστος Καρυοφυλλίδης. Σκοπός μας , να ΜΗΝ ξεχάσουμε τις ρίζες μας και να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας την ιστορία μας.

Translate

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Σεμινάρια Ποντιακών χορών



                                                4ος Κύκλος



Σας ενημερώνουμε ότι τα σεμινάρια Ποντιακών χορών με τον κ. Εφραιμίδη θα επαναληφθούν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 19 και 20 Νοεμβρίου .
Πρόγραμμα : Σάββατο 18.30-20.30 και Κυριακή 11.00-13.00)


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο τρίτος κύκλος σεμιναρίων ποντιακών χορών,  που πραγματοποιήθηκαν το τριήμερο 28, 29 και 30 Οκτωβρίου. 








3ος Κύκλος Σεμιναρίων Ποντιακών Χορών 
Πρόγραμμα
α. Παρασκευή 28/10 ώρα 17.00-19.00
β. Σάββατο 29/10 ώρα 18.00-20.00
γ. Κυριακή 30/10 ώρα 12.00-14.00
Χοροδιδάσκαλος ο κ. Γιάννης Εφραιμίδης (φωτό πρώτος από αριστερά)







Ολοκληρώθηκαν τα σεμινάρια ποντιακών χορών που διοργάνωσε ο Σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Οκτωβρίου με το χοροδιδάσκαλο Γιάννη Εφραιμίδη από τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Ποντίων Αθηνών. Ο κ. Εφραιμίδης μεταλαμπάδευσε τις γνώσεις και την εμπειρία του στους φίλους που προσήλθαν να μάθουν τους πανάρχαιους χορούς της αλησμόνητης πατρίδας.


Εντύπωση προκάλεσε στους παρευρισκομένους όταν , πριν την επίδειξη των ποντιακών χορών , ανάρτησε δύο χάρτες , έναν του Πόντου και έναν της Ελλάδας. ΄΄ Για να καταλάβουμε για ποιες περιοχές μιλάμε όταν αναφερόμαστε στους χορούς . Η κάθε περιοχή είχε και το δικό της χορό γι αυτό και σήμερα συναντάμε πάνω από 100 χορούς, τους οποίους έφεραν στην Ελλάδα οι πρόγονοί μας μετά την ανταλλαγή΄΄ όπως εξήγησε.


Στη συνέχεια , πολύ συνοπτικά , αναφέρθηκε στην ιστορία των Ελλήνων του Πόντου: <<Όταν λέμε Έλληνες του Πόντου εννοούμε Ελληνικές αποικίες στη γη του Πόντου , από την Σινώπη έως την χερσόνησο της Κριμαίας. Η παρουσία των Ελλήνων στην περιοχή του Πόντου χρονολογείται από την αρχαιότητα, όταν την εποχή του χαλκού οι Έλληνες θαλασσοπόροι θέλησαν να γνωρίσουν την ανθρωποφάγα θάλασσα του Εύξεινου Πόντου µε τις µακρινές και απροσπέλαστες παραλίες του.( Αξενος Πόντος). Η αναζήτηση κυρίως χρυσού και άλλων μεταλλευμάτων οδήγησε πολλούς ταξιδευτές στην περιοχή γύρω στα 1000 π.Χ. µε πρώτη οργανωμένη αποστολή στην Κολχίδα αυτήν του Ιάσωνα και των Αργοναυτών. Ο μύθος του Ιάσωνα και της Αργοναυτικής εκστρατείας, οι περιπέτειες του Οδυσσέα στη χώρα των Κιμμέριων, η εξορία του Προμηθέα στον Καύκασο, ο μύθος του χρυσόμαλλου δέρατος και το ταξίδι του Ηρακλή στη χώρα των Αμαζόνων, καταδεικνύουν την πανάρχαια επαφή του κόσμου του Αιγαίου με τον Πόντο και την ευρύτερη περιοχή.


Οι Έλληνες, αφού κυριαρχούσαν στο Αιγαίο ήδη από την εποχή του χαλκού με τα βελτιωμένα πλοία τους, τόλμησαν το πέρασμα των Συμπληγάδων και την περιπλάνησή τους στον «Άξενο» πόντο, περιοχή πλούσια σε πρώτες ύλες και κυρίως σε σιτηρά και πολύτιμα μέταλλα. Με το δεύτερο ελληνικό αποικισμό αρχίζουν να δημιουργούνται οι πρώτες ελληνικές αποικίες. Πρώτη η Μίλητος, στις αρχές του 8ου π.Χ. αιώνα, ιδρύει τη Σινώπη, στο κέντρο περίπου του Ευξείνου στα νότια, επί της βόρειας μικρασιατικής ακτής. Πρόκειται για μια αποικία με σημαντικά πλεονεκτήματα, που οφείλονται στη γεωγραφική της θέση και, κυρίως, στο φυσικό της λιμάνι. Η Σινώπη, με τη σειρά της, ιδρύει το 756 π.Χ., ανατολικότερα, την Τραπεζούντα και μέσα σε ένα αιώνα οι απρόσιτες ακτές της περιοχής γεμίζουν με ελληνικές αποικίες. Οι Συμπληγάδες ανοίγουν οριστικά και ο «Άξενος» πόντος γίνεται «Εύξεινος», μετατρεπόμενος ουσιαστικά σε ελληνική λίμνη.


Κατά τη διάρκεια της επίδειξης των χορών ο δάσκαλος εξηγούσε την προέλευση του κάθε χορού καθώς και τη μικρή ιστορία του. Ετσι χοροί και τραγούδια όπως το τικ μονό , τικ διπλό , το διπάτ ή κοδοσπενιακό ή ομάλ Τραπεζούντας , το Καλόν Κορίτσ από τη Ματσούκα, το κότσαρη από το Καρς , το Ομάλ Κερασούντας ή Λάχανα, η Πατούλα κ.λ.π. ήταν μερικοί από τους χορούς που διδάχθηκαν . Οι φίλοι που προσήλθαν για την παρακολούθηση των σεμιναρίων αποχώρησαν ενθουσιασμένοι καθώς προγραμματίστηκε η επανάληψή τους , με την παρουσία του κ. Εφραιμίδη , το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 15 και 16 Οκτωβρίου (Σάββατο 18.00-20.00 και Κυριακή 12.00-14.00).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου