Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ
Ο σύλλογος είναι πολιτιστικός και αθλητικός. Τα μέλη του συλλόγου είναι από τη Μακεδονία, τη Θράκη ,οι απανταχού Ποντιακής καταγωγής καθώς και φίλοι που αγαπούν το σύλλογο. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2003 ως σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου και αθλητικός σύλλογος ''Ο Μέγας Αλέξανδρος''. Σήμερα ο σύλλογος, μετά την τροποποίηση του καταστατικού του, φέρει τη νέα του .επωνυμία Η αίθουσα του συλλόγου βρίσκεται στο Κάτω Μάννα (Χώνες) επί του κεντρικού δρόμου. ΤΗΛΕΦΩΝΑ επικοινωνίας 6932411950. ΤΜΗΜΑΤΑ : Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι κάθε Παρασκευή 17.00-19.00, Σάββατο 10.30-12.30 και 16.30-18.30 - ΤΜΗΜΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ :Τμήμα παιδιών και εφήβων κάθε Παρασκευή 19.10-20.00 και 20.00-21.00 . Τμήμα ενηλίκων κάθε Κυριακή 18.30-19.30 για αρχάριους και 19.30-20.30. για προχωρημένους. Χοροδιδάσκαλος ο Χρήστος Καρυοφυλλίδης. Σκοπός μας , να ΜΗΝ ξεχάσουμε τις ρίζες μας και να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας την ιστορία μας.

Translate

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Θερμές ευχαριστίες



Θερμές ευχαριστίες στην εφημερίδα ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ


Ο Σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου και αθλητικό σωματείο <<Ο Μέγας Αλέξανδρος>> θέλει θερμά να σας ευχαριστήσει για την αφιλοκερδή καταχώρηση στην εφημερίδα σας και μάλιστα σε περίοπτη θέση , την ανακοίνωση για την πραγματοποίηση σεμιναρίων Ποντιακών χορών που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στα γραφεία του συλλόγου μας , το Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Οκτωβρίου , με το χοροδιδάσκαλο κ. Γιάννη Εφραιμίδη.


Ως γνωστόν παράδοση είναι ...τo μελωδικό νανούρισμα της μάνας, οι θρύλοι του παππού ,τα κάλαντα, τα χελιδονίσματα, οι μαντινάδες, τα έθιμα ,οι χοροί και οι σκοποί που μας συντρόφευαν σε κάθε χαρά ,οι ενδυμασίες ,τα κεντήματα ,τα δίστιχα, τα παιχνίδια και όσα άλλα είναι μέρος της ζωής του τόπου μας όπως εύστοχα έγραψε φίλη. Αυτόν το θησαυρό τον παραλάβαμε , θα πρέπει περήφανα να τον κρατήσουμε στις καρδιές μας και να τον παραδώσουμε στις επόμενες γενιές! Έτσι θα ακούμε τους παλμούς του τόπου μας ολοζώντανα και δεν θα σβήσει τίποτε στη χοάνη της παγκοσμιοποίησης!


Στο πέρασμα του αδυσώπυτου χρόνου , μετά τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και το βίαιο ξεριζωμό με τη Μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών , την ιστορία αυτή του Ελληνισμού προσπάθησαν να την περιορίσουν στο χρονοντούλαπο της λήθης. Αλήθεια ποιος γνωρίζει ότι η αφετηρία του Ελληνισμού στον Πόντο έχει ως επίσημη αφετηρία την ίδρυση της Σινώπης στα βόρεια παράλια της Μικράς Ασίας από Ιωνες ναυτικούς περίπου το 800 π.Χ. Πόσοι γνωρίζουμε ότι από αυτόν τον Ελληνισμό δημιουργήθηκε η κυριότερη πόλη του Πόντου η Τραπεζούντα το 783 π.Χ. Πόσοι γνωρίζουμε ότι από τον Πόντο κατάγονταν ο αρχαίος αστρονόμος Ηρακλείδης ο Ποντικός καθώς και ο ιστορικός και γεωγράφος Στράβων , ο Διογένης ο Σινωπεύς (ο γνωστός φιλόσοφος των Κυνικών που ζούσε σ΄ ένα πυθάρι) !

Οι Πόντιοι χαρακτηρίζονται από τα έντονα στοιχεία παράδοσης και εθίμων που μετέφεραν από τον Πόντο. Οι χοροί , η ποντιακή διάλεκτος και κάποια έθιμα διατηρούνται μέχρι και σήμερα . Δυστυχώς με το πέρασμα των χρόνων πολλά τείνουν να χαθούν στη χοάνη της παγκοσμιοποίησης. Ευτυχώς σήμερα πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι,  επιστήμονες κατά κύριο λόγο , ασχολούνται με την έρευνα της ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου και εργάζονται ώστε αυτή η ιστορία αφ΄ ενός να μην περιοριστεί μόνο στους χορούς και τα τραγούδια αλλά κυρίως στο να κάνουν γνωστή την ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού στα πέρατα της οικουμένης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου