Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ
Ο σύλλογος είναι πολιτιστικός και αθλητικός. Τα μέλη του συλλόγου είναι από τη Μακεδονία, τη Θράκη ,οι απανταχού Ποντιακής καταγωγής καθώς και φίλοι που αγαπούν το σύλλογο. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2003 ως σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου και αθλητικός σύλλογος ''Ο Μέγας Αλέξανδρος''. Σήμερα ο σύλλογος, μετά την τροποποίηση του καταστατικού του, φέρει τη νέα του .επωνυμία Η αίθουσα του συλλόγου βρίσκεται στο Κάτω Μάννα (Χώνες) επί του κεντρικού δρόμου. ΤΗΛΕΦΩΝΑ επικοινωνίας 6932411950. ΤΜΗΜΑΤΑ : Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι κάθε Παρασκευή 17.00-19.00, Σάββατο 10.30-12.30 και 16.30-18.30 - ΤΜΗΜΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ :Τμήμα παιδιών και εφήβων κάθε Παρασκευή 19.10-20.00 και 20.00-21.00 . Τμήμα ενηλίκων κάθε Κυριακή 18.30-19.30 για αρχάριους και 19.30-20.30. για προχωρημένους. Χοροδιδάσκαλος ο Χρήστος Καρυοφυλλίδης. Σκοπός μας , να ΜΗΝ ξεχάσουμε τις ρίζες μας και να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας την ιστορία μας.

Translate

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Λέω να βάλω ενέχυρο....



....λέω να βάλω ενέχυρο
τη γυάλα και το ψάρι
για να ξεθάψω τ' όνειρο
θέλει κασμά και φτυάρι.



...με δανεικά ιδανικά
χοροί πώς να κρατήσουν
κι τόκοι προπονήθηκαν
ρεκόρ να καταρρίψουν

Σωκράτης Μάλαμας(Τα δάνεια)


Ενέχυρο , ενεχυροδανειστής, ενεχυροδανειστήριο, ενεχυραστής, ενεχυριάζω ... νέες λέξεις μπήκαν στο λεξιλόγιό μας ή ξαναεπέστρεψαν από το παρελθόν όπως αργυραμοιβός, σαράφης (sarraf , σαράφης = αργυραμοιβός) ...


Σύμφωνα με τον αστικό κώδικα, άρθρο 1211, για τη σύσταση ενεχύρου απαιτείται παράδοση του πράγματος από τον κύριο στο δανειστή και συμφωνία των δύο ότι ο δανειστής αποκτά ενέχυρο στο πράγμα. Η συμφωνία απαιτείται να γίνει με έγγραφο συμβολαιογραφικό ή ιδιωτικό με βέβαιη χρονολογία και να προσδιορίζει την απαίτηση, καθώς επίσης να περιγράφει το ενεχυραζόμενο πράγμα. Αντί για περιγραφή στο σώμα του εγγράφου αρκεί να προσαρτάται σ' αυτό ιδιαίτερος κατάλογος.


Ο δανεισμός επ' ενεχύρω είναι ένας από τους πιο παλιούς τρόπους δανεισμού. Οποιος είχε άμεση ανάγκη χρημάτων , πήγαινε στα ενεχυροδανειστήρια ή στα «σαράφικα» της εποχής και εναποθέτοντας κάποιο πολύτιμο αντικείμενο χρυσαφικά, οικογενειακά κειμήλια, ασημένια σκεύη,δανείζονταν τα χρήματα που είχε ανάγκη.... Αφηναν κάτι από τις αναμνήσεις τους για να πάρουν ρευστό, ώστε να πληρώσουν τις τρέχουσες, καθημερινές ανάγκες τους. Οταν επέστρεφε τα χρήματα με τον συμφωνημένο τόκο παρελάμβανε και το αντικείμενο που είχε δώσει ως ενέχυρο. Το ενέχυρο ήταν η διασφάλιση του δανείζοντος απέναντι στον δανειολήπτη.

Ο ενεχυροδανειστής(αργυραμοιβός) ήταν ένα προσοδοφόρο επάγγελμα με τεράστια κέρδη. Παρόλο που ο Μωσαικός νόμος επέτρεπε το δανεισμό χωρίς τόκο , υπήρχαν άτομα που δάνειζαν και μάλιστα με ενέχυρο τα χωράφια και τα αμπέλια των δανειζομένων. Πολλές φορές τα χρέη γίνονταν τόσο μεγάλο ώστε ο λαός έχανε τα κτήματά του και έστελνε τα παιδιά του δούλους. Οι ενεχυροδανειστές δεν ήταν άλλοι από τους άρχοντες και τους προεστούς.

Με το πέρασμα των χρόνων και ιδιαίτερα μετά τον 19ο αιώνα αναπτύχθηκαν νέες οικονομικές δομές εκτός συνόρων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. αλλά και στις ελληνικές πόλεις παρατηρείται διαφοροποίηση κάτω από μια διαφαινόμενη κεφαλαιοκρατική πίεση. Το γεγονός της διαφοροποίησης είχε ως αποτέλεσμα την άρνηση προσαρμογής των πόλεων στα νέα οικονομικά δεδομένα και τη σταδιακή αποσταθεροποίηση των συντεχνιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι συντεχνίες των σαράφηδων, πάντα ελληνικά, (εκτός από μερικές πόλεις που υπήρχαν Εβραίοι και Αρμένιδες σαράφηδες) ενώ άκμαζαν ως τα μέσα του περασμένου αιώνα σταδιακά εξαλείφθηκαν μέχρι τα τέλη του, όταν ιδρύονταν οι μεγάλες τράπεζες, σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα. Οι σαράφηδες ήλεγχαν όλη τη νομισματική και πιστωτική συναλλαγή της χώρας. Δάνειζαν Τούρκους τσιφλικάδες και μικροκτηματίες, πίστωναν Έλληνες εμπόρους, εμποροβιοτέχνες και συντεχνίες, άλλαζαν νομίσματα, εξέδιδαν εντολές πληρωμής και διενεργούσαν γενικά όλη τη χρηματική κίνηση που μεταγενέστερα περιήλθε στις τράπεζες.


Χαρακτηριστική η φιγούρα του ενεχυροδανειστή , έγινε ο αιμοσταγής τοκογλύφος Σέυλωκ , από τον Σαίξπηρ , στον έμπορο της Βενετίας, έγινε ο εβραίος τοκογλύφος στην ταινία του Sidney Lumet , όπως επίσης γνωστή μας είναι η φιγούρα του τοκογλύφου από τις παλιές ελληνικές ταινίες. Και παρά την εισβολή των σύγχρονων τραπεζικών προϊόντων στη ζωή μας, τα ενεχυροδανειστήρια δεν είχαν εξαφανισθεί. Οποιαδήποτε στιγμή ήθελε κάποιος μπορούσε να δανειστεί χρήματα αφήνοντας ως ενέχυρο οποιοδήποτε κινητό περιουσιακό στοιχείο ­ αυτοκίνητο, μηχανάκι, κοσμήματα, τηλεόραση, βίντεο, ακόμη και... χρυσά δόντια .Πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν . Εμφανίζονται όταν υπάρχει κρίση, όταν υπάρχει απόγνωση, για να κεφαλαιοποιήσουν από τον ανθρώπινο πόνο, από την ανθρώπινη δυστυχία, την πείνα... Ειδικά στις μέρες μας που οι τράπεζες σταμάτησαν πλέον να μας πολιορκούν με τα προιόντα τους, η εμφάνιση των ενεχυροδανειστηρίων έχει αυξηθεί.




΄΄Η εικόνα του κόσμου που συρρέει στα ενεχυροδανειστήρια συμπληρώνεται από τα δεκάδες νέα ενεχυροδανειστήρια, που ανοίγουν παντού, σχεδόν σε κάθε περιοχή υπάρχει και ένα. Στους χειμαζόμενους εμπορικούς δρόμους της πόλης με τα δεκάδες λουκέτα, τα μοναδικά καταστήματα που κάνουν χρυσές δουλειές είναι τα ενεχυροδανειστήρια. Πλάι, μάλιστα, στους ενεχυροδανειστές «παλιάς κοπής», που διατηρούσαν μαγαζιά σε υπόγεια ή ημιωρόφους πολυκατοικιών, σήμερα αυτοί που κάνουν έναρξη επαγγέλματος καλλιεργούν ένα τελείως διαφορετικό προφίλ. Νοικιάζουν κεντρικά καταστήματα -η επιλογή από διαθέσιμα ακίνητα είναι μεγάλη! - τα ανακαινίζουν πολυτελώς, δημιουργούν ιστοσελίδα στο Iντερνετ, διανέμουν διαφημιστικά φυλλάδια και υποδέχονται με κάθε επισημότητα και «λεπτότητα» τον υποψήφιο πελάτη. Πολλά διαθέτουν βιτρίνα με βαφτιστικούς σταυρούς, βέρες, επώνυμα ρολόγια και χρυσές καδένες σε τιμές «ευκαιρίας». Τώρα πια οι συναλλαγές δεν γίνονται εν κρυπτώ ούτε απευθύνονται στους απόκληρους της κοινωνίας, αλλά στο σύνολό της. Τα περισσότερα από τα μαγαζιά του είδους, που κατακλύζουν την αγορά, φέρουν πια τον τίτλο «αγοράζω χρυσό». Στη δίνη της οικονομικής κρίσης ο κόσμος βγάζει στο σφυρί ό,τι του απέμεινε. Δεν είναι μόνο κάποιοι ξεπεσμένοι αστοί, που θα «σκοτώσουν» πολύτιμα κοσμήματα. Αλλά άνθρωποι του μεροκάματου, που ακουμπούν στη ζυγαριά του ενεχυροδανειστή τα λίγα χρυσαφικά της οικογένειας. Για να πληρώσουν μία δόση. Το ηλεκτρικό ρεύμα. Τα αγγλικά του παιδιού ή το σουπερμάρκετ΄΄. (Καθημερινή)

<<ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΗΤΑ. Μην χάνετε άλλο χρόνο! Μετατρέψτε τα κοσμήματά σας! ΣΕ ΜΕΤΡΗΤΑ. ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ. Ο,τιδήποτε περιέχει ΧΡΥΣΟ & ΑΣΗΜΙ. Κοσμήματα που δεν φοράτε! Κερδίστε από την υψηλότερη τιμή ΧΡΥΣΟΥ των 30 τελευταίων ετών! Δεχόμαστε ΕΝΕΧΥΡΑ χρυσών αντικειμένων>>  διαφημίζουν τα προιόντα τους.

Με άδεια της Αστυνομίας

Τα νόμιμα ενεχυροδανειστήρια, εφ' όσον πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις, παίρνουν άδεια λειτουργίας από την Αστυνομία. Ενώ στην περίπτωση της πώλησης του αντικειμένου τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, σε ό,τι αφορά την ενεχυρίαση η κατάσταση περιπλέκεται - αφού δεν υπάρχει σαφές ρυθμιστικό νομικό πλαίσιο. Οποιος έχει άμεση ανάγκη χρημάτων πάει στο ενεχυροδανειστήριο και, εναποθέτοντας κάποιο αντικείμενο, παίρνει μετρητά. Οταν επιστρέψει τα χρήματα - με συμφωνημένο τόκο που αγγίζει και το 20% σε πολλές περιπτώσεις- παραλαμβάνει το αντικείμενο που είχε δώσει. Υπογράφει βέβαια και πληρεξούσιο πώλησης, το οποίο έχει ισχύ αμέσως μετά την εκπνοή της χρονικής περιόδου για την αποπληρωμή του δανείου. Σύμφωνα με το άρθρο 1230 του Αστικού Κώδικα, που αναφέρεται στην «ευκαιρία για επωφελή πώληση», ο ενεχυροδανειστής και πριν από τη λήξη του χρέους έχει το δικαίωμα, αν του παρουσιαστεί ευκαιρία για συμφέρουσα πώληση του αντικειμένου, να ζητήσει από το δικαστήριο την άδεια να το πουλήσει .



Με άδεια της Αστυνομίας

Τα νόμιμα ενεχυροδανειστήρια, εφ' όσον πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις, παίρνουν άδεια λειτουργίας από την Αστυνομία. Ενώ στην περίπτωση της πώλησης του αντικειμένου τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, σε ό,τι αφορά την ενεχυρίαση η κατάσταση περιπλέκεται - αφού δεν υπάρχει σαφές ρυθμιστικό νομικό πλαίσιο. Οποιος έχει άμεση ανάγκη χρημάτων πάει στο ενεχυροδανειστήριο και, εναποθέτοντας κάποιο αντικείμενο, παίρνει μετρητά. Οταν επιστρέψει τα χρήματα - με συμφωνημένο τόκο που αγγίζει και το 20% σε πολλές περιπτώσεις- παραλαμβάνει το αντικείμενο που είχε δώσει. Υπογράφει βέβαια και πληρεξούσιο πώλησης, το οποίο έχει ισχύ αμέσως μετά την εκπνοή της χρονικής περιόδου για την αποπληρωμή του δανείου. Σύμφωνα με το άρθρο 1230 του Αστικού Κώδικα, που αναφέρεται στην «ευκαιρία για επωφελή πώληση», ο ενεχυροδανειστής και πριν από τη λήξη του χρέους έχει το δικαίωμα, αν του παρουσιαστεί ευκαιρία για συμφέρουσα πώληση του αντικειμένου, να ζητήσει από το δικαστήριο την άδεια να το πουλήσει .(Ελευθεροτυπία)




Τα ενεχυροδανειστήρια ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης , κοντά σε σταθμούς του μετρό, αλλά και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Αποτελούν την πιο «φρέσκια» μορφή δανεισμού. Με έγγραφο του υπουργού προστασίας του πολίτη Χρήστου Παπουτσή δόθηκε εντολή διενέργειας εντατικών ελέγχων από την Ε.Λ.Α.Σ. , ως απάντηση , σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, για να διαπιστωθεί αν πληρούνται οι προϋποθέσεις λειτουργίας των ενεχυροδανειστηρίων .



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου