Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ
Ο σύλλογος είναι πολιτιστικός και αθλητικός. Τα μέλη του συλλόγου είναι από τη Μακεδονία, τη Θράκη ,οι απανταχού Ποντιακής καταγωγής καθώς και φίλοι που αγαπούν το σύλλογο. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2003 ως σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου και αθλητικός σύλλογος ''Ο Μέγας Αλέξανδρος''. Σήμερα ο σύλλογος, μετά την τροποποίηση του καταστατικού του, φέρει τη νέα του .επωνυμία Η αίθουσα του συλλόγου βρίσκεται στο Κάτω Μάννα (Χώνες) επί του κεντρικού δρόμου. ΤΗΛΕΦΩΝΑ επικοινωνίας 6932411950. ΤΜΗΜΑΤΑ : Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι κάθε Παρασκευή 17.00-19.00, Σάββατο 10.30-12.30 και 16.30-18.30 - ΤΜΗΜΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ :Τμήμα παιδιών και εφήβων κάθε Παρασκευή 19.10-20.00 και 20.00-21.00 . Τμήμα ενηλίκων κάθε Κυριακή 18.30-19.30 για αρχάριους και 19.30-20.30. για προχωρημένους. Χοροδιδάσκαλος ο Χρήστος Καρυοφυλλίδης. Σκοπός μας , να ΜΗΝ ξεχάσουμε τις ρίζες μας και να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας την ιστορία μας.

Translate

Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Ποντιακή Κουζίνα και ΄΄Επιμένων Ελληνικά΄΄









Η παράδοση είναι η σοφία , που κατακτήθηκε μέσα από την πορεία του κάθε λαού στους αιώνες. Αυτή η πολυετής πείρα και εμπειρία την έκανε ν΄ αντέξει και να φθάσει ως τις μέρες μας φανερώνοντας την αξία της. Μέσα από την καθημερινότητα και τα χαρακτηριστικά της κάθε εποχής κράτησε και διατήρησε στοιχεία που άντεξαν στο χρόνο γιατί προήγαγαν αυθεντικές αξίες.
Από την περιοχή του Πόντου προέρχεται μια πλούσια διατροφική παράδοση, ένα μοντέλο διατροφής που προσέφερε μακροζωία και ποιότητα ζωής στους προγόνους μας.
Ο Στράβων, ο γνωστός γεωγράφος της αρχαιότητος (από την Αμάσεια του Πόντου), χαρακτηρίζει την περιοχή του Πόντου <<χώρα θαυμάσια στην παραγωγή καρπών και προπάντων σιταριού καθώς και σε κάθε είδος κτηνοτροφίας. Η πεδιάδα είναι γεμάτη δροσιά και καταπράσινη. Τα πλούσια νερά της περιοχής δεν αφήνουν ξηρασία πουθενά. Ούτε μια φορά δεν έχει αναφερθεί ότι έπεσε πείνα σ΄ αυτά τα μέρη>>. Η διαμόρφωση του εδάφους με το μεγάλο υψόμετρο και τα πολλά παρχάρια (χλοερά οροπέδια σε ψηλά βουνά) οδήγησε στην εκτροφή μεγάλων ζώων , των βοοειδών. Οι ταύροι του Αιήτη μαρτυρούν αυτήν την μακραίωνη σχέση.
 
 
 
Πατρίδα της αρχαιότερης ποικιλίας σιταριού είναι η περιοχή νότια του Πόντου , απ΄ όπου, μέσω των Βαλκανίων έφθασε στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Χαρακτηριστικά της ποντιακής διατροφής είναι η χρήση μικρής ποσότητας κρέατος ως πηγή πρωτεινών , καθώς ήταν ασύμφορη η κατανάλωση του ίδιου του ζώου σε σύγκριση με την αξιοποίηση του γάλακτος από αυτό. Ευρεία είναι η χρήση γάλακτος με τη μορφή όξινων γαλακτομικών (γιαούρτι, υλιστόν, πακιστάν , ταν). Επίσης πολύ σημαντική είναι η κατανάλωση δημητριακών. Χαρακτηριστική ήταν η παρασκευή ζυμαρικών ολικής άλεσης , όπως τα κορκότα και τα πληγούρια και τα προψημένα ζυμαρικά , όπως το περέκ, το συρόν και το εβριστέν (perek.gr/διατροφή και υγεία). Η γνώση των άγριων χόρτων και η ευρύτερη χρήση τους ήταν πολύ σημαντική στη διατροφή των Ποντίων.
Η παραδοσιακή ποντιακή κουζίνα χρησιμοποιεί απλά συστατικά χωρίς μεγάλη επεξεργασία και συνδυιάζει με σοφία υδατάνθρακες , πρωτείνες και λίπη.
 
 
 
Ο Επιμένων Ελληνικά
 
 
 
΄΄Ο Επιμένων Ελληνικά>> , το λογότυπο που έκανε αίσθηση τη δεκαετία του 1980 και στόχευε στην ενίσχυση της αγοράς εγχώριων προϊόντων ξαναμπαίνει στη ζωή μας.
Ο «Σύνδεσμος Προώθησης Ελληνικών Προϊόντων-Επιμένων Ελληνικά» (Σ.Π.Ε.Π.), ιδρύθηκε πριν από 28 χρόνια με πρωτοβουλία επώνυμων ενεργών πολιτών, ακαδημαϊκών, επιχειρηματιών, καλλιτεχνών και πολιτικών. Έγινε ευρύτατα γνωστός ως ο ΕΠΙΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, αναπτύσσοντας πλούσια δραστηριότητα, για τη στήριξη της ελληνικής παραγωγής, με εκδηλώσεις, εκθέσεις, βραβεύσεις, δημόσιες καμπάνιες. Από τα μέσα και τα τέλη της δεκαετίας του 1990, παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημιούργησαν εμπόδια στη λειτουργία του φορέα, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να περιστείλουν τη δραστηριότητά τους.
Σήμερα όμως, όσο ποτέ άλλοτε είναι φανερή η ανάγκη επανδραστηριοποίησης αυτών που επέμεναν και επιμένουν Ελληνικά, που στηρίζουν την ελληνική οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ταυτότητα, μέσα και στα πλαίσια της ισόρροπης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Γι΄ αυτό και Ο ΕΠΙΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ανοίγει και πάλι τον ίδιο δρόμο, για να συμπορευθούμε μαζί και να στηρίξουμε το σπίτι μας στις δύσκολες ώρες που περνάμε τώρα. <<Συνειδητοποιούμε ότι στις σημερινές συνθήκες οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν όσο ποτέ άλλοτε την ανάγκη τονωτικών και ουσιαστικών παρεμβάσεων>> λέει ο διευθύνων σύμβουλος του φορέα κ. Απόστολος Φορλίδας και στηρίζει την πρωτοβουλία του Συλλόγου Βορειοελλαδιτών Σύρου με την αποστολή σχετικού υλικού για την καλύτερη προώθηση του μηνύματος.
 
 
 
Σεμινάριο λαογραφίας και ποντιακών χορών
 
 
Ο Σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου και Αθλητικός Σύλλογος <<Ο Μέγας Αλέξανδρος>> διοργανώνει σεμινάριο λαογραφίας και ποντιακών χορών από τις 28 Ιουλίου έως τις 4 Αυγούστου. Σκοπός του σεμιναρίου είναι , μέσα από την αυθεντικότερη γνώση και διδασκαλία των Ποντιακών χορών, ο εμπλουτισμός των γνώσεων της ιστορίας και της παράδοσης του ελληνισμού του Εύξεινου Πόντου! Η κάθε ημέρα του σεμιναρίου είναι και μια διαφορετική ενότητα. Ποντιακοί χοροί, μουσική και τραγούδια, θέατρο, διάλεκτος, κουζίνα, αθλητισμός είναι μερικά από τα θέματα που θα αναδείξει το σεμινάριο. Χοροδιδάσκαλος ο Γιάννης Εφραιμίδης.
 
 
Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, την Τρίτη 31/7 στις 19.00 , στην αγορά της Ερμούπολης, σε συνεργασία με τον κ. Πρέκα και τον Σύνδεσμο Προώθησης Ελληνικών Προιόντων θα πραγματοποιηθεί μικρό αφιέρωμα στην ποντιακή κουζίνα και έκθεση ελληνικών προιόντων . Κατά τη διάρκεια του αφιερώματος θα προσφερθεί κέρασμα από τα μέλη του χορευτικού τμήματος του συλλόγου με παράλληλη επίδειξη ποντιακών χορών. Επίσης ποντιακά γλυκά όπως πουρμάς και ωτία -ευγενική χορηγία- θα ταξιδέψουν από το Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης , για να προσφερθούν στους φίλους του συλλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου