Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ
Ο σύλλογος είναι πολιτιστικός και αθλητικός. Τα μέλη του συλλόγου είναι από τη Μακεδονία, τη Θράκη ,οι απανταχού Ποντιακής καταγωγής καθώς και φίλοι που αγαπούν το σύλλογο. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2003 ως σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου και αθλητικός σύλλογος ''Ο Μέγας Αλέξανδρος''. Σήμερα ο σύλλογος, μετά την τροποποίηση του καταστατικού του, φέρει τη νέα του .επωνυμία Η αίθουσα του συλλόγου βρίσκεται στο Κάτω Μάννα (Χώνες) επί του κεντρικού δρόμου. ΤΗΛΕΦΩΝΑ επικοινωνίας 6932411950. ΤΜΗΜΑΤΑ : Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι κάθε Παρασκευή 17.00-19.00, Σάββατο 10.30-12.30 και 16.30-18.30 - ΤΜΗΜΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ :Τμήμα παιδιών και εφήβων κάθε Παρασκευή 19.10-20.00 και 20.00-21.00 . Τμήμα ενηλίκων κάθε Κυριακή 18.30-19.30 για αρχάριους και 19.30-20.30. για προχωρημένους. Χοροδιδάσκαλος ο Χρήστος Καρυοφυλλίδης. Σκοπός μας , να ΜΗΝ ξεχάσουμε τις ρίζες μας και να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας την ιστορία μας.

Translate

Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Cinedoc-Σύλλογος Ποντίων & Βορειοελλαδιτών Σύρου-Φεστιβάλ ακορντεόν Σύρου - Μια συνεργασία με θετικά αποτελέσματα



Κινηματογράφος ΠΑΛΛΑΣ : κέρασμα στο διάλειμμα της ταινίας , με κεράσματα που έφτιαξαν μέλη του συλλόγου μας 

Κινηματογράφος ΠΑΛΛΑΣ : Στο διάλειμμα της ταινίας (στη φωτο διακρίνονται τα μέλη και οι φίλοι του συλλόγου μας Στέφανο, Κυριακή, Μαίρη) 

 Τα μέλη της ομάδας ακορντεόν σε μουσικές της ελληνόφωνης παράδοσης της Κάτω Ιταλίας



Η ιδέα για το 2ο σεμινάριο λαογραφίας με τον τίτλο ''Διαδρομές ελληνισμού. Πόντος-Κύπρος-ελληνόφωνα χωριά Κάτω Ιταλίας'' γεννήθηκε  τον Ιανουάριο του 2013.

Το ταξίδι στις περιοχές , όπου επί αιώνες μεγαλούργησε ο ελληνισμός, ξεκίνησε την Πέμπτη 25 Ιουλίου με την προβολή της ταινίας του Αγγελου Κοβότσου ''Encardia - Η πέτρα που χορεύει'' που πρόβαλε το CineDoc στον κινηματογράφο ΠΑΛΛΑΣ. Επρόκειτο για ένα ταξίδι , με οδηγό το συγκρότημα των Encardia, στην ελληνόφωνη παράδοση της Κάτω Ιταλίας.

Η συνεργασία του συλλόγου μας με το CineDoc προέκυψε έπειτα από την προτροπή του παραγωγού της ταινίας κ. Γ. Πουλίδη.  Επικοινωνήσαμε με τους υπεύθυνους του CineDoc και τους εκθέσαμε την πρότασή μας . Το CineDoc αγκάλιασε την ιδέα μας και έδωσε την ευκαιρία στο σύλλογό μας να εγκαινιάσει το 2ο σεμινάριο λαογραφίας με την προβολή της ταινίας . Παράλληλα το CineDoc υποδέχτηκε και το 2ο φεστιβάλ ακορντεόν, με το οποίο ήδη ο σύλλογός μας συνεργαζόταν. 

Στο διάλειμμα της προβολής της ταινίας προσφέρθηκαν κεράσματα , τα οποία ετοίμασαν μέλη του συλλόγου, ενώ μουσικοί από το φεστιβάλ ακορντεόν ταξίδεψαν τους θεατές στις γειτονιές της παραδοσιακής μουσικής της Κάτω Ιταλίας  και στο γνωστό χορό ταραντέλα. 

Στο πλαίσιο του 2ου σεμιναρίου λαογραφίας ο σύλλογος συμμετείχε φιλικά και στο πάρτυ που διοργάνωσε το CineDoc στο bar-restaurant ΕΛΗΑ το Σάββατο 27/7. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς ο λυράρης Γιώργος Κεμετσετζίδης έπαιξε ποντιακή μουσική ενώ η Αργυρώ Πανταζή με πολύ ευαισθησία τραγούδησε Ποντιακά και Μικρασιάτικα τραγούδια, συνοδευόμενη και από τους μουσικούς , μέλη του συλλόγου, Μίλτο Καραπαναγιωτίδη και Σαράντο Σταφυλά.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου