Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ
Ο σύλλογος είναι πολιτιστικός και αθλητικός. Τα μέλη του συλλόγου είναι από τη Μακεδονία, τη Θράκη ,οι απανταχού Ποντιακής καταγωγής καθώς και φίλοι που αγαπούν το σύλλογο. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2003 ως σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου και αθλητικός σύλλογος ''Ο Μέγας Αλέξανδρος''. Σήμερα ο σύλλογος, μετά την τροποποίηση του καταστατικού του, φέρει τη νέα του .επωνυμία Η αίθουσα του συλλόγου βρίσκεται στο Κάτω Μάννα (Χώνες) επί του κεντρικού δρόμου. ΤΗΛΕΦΩΝΑ επικοινωνίας 6932411950. ΤΜΗΜΑΤΑ : Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι κάθε Παρασκευή 17.00-19.00, Σάββατο 10.30-12.30 και 16.30-18.30 - ΤΜΗΜΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ :Τμήμα παιδιών και εφήβων κάθε Παρασκευή 19.10-20.00 και 20.00-21.00 . Τμήμα ενηλίκων κάθε Κυριακή 18.30-19.30 για αρχάριους και 19.30-20.30. για προχωρημένους. Χοροδιδάσκαλος ο Χρήστος Καρυοφυλλίδης. Σκοπός μας , να ΜΗΝ ξεχάσουμε τις ρίζες μας και να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας την ιστορία μας.

Translate

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Εκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα ο Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου



Κοπή πίτας 

 Ο σύλλογος τιμά τον κ. Δημήτρη Παλιόπορτα για τη στήριξη της ομάδας του συλλόγου

Η ομάδα βόλλευ του συλλόγου <<Ο Μέγας Αλέξανδρος>>

http://www.koinignomi.gr/news/politismos/2014/01/20/oi-rizes-tis-kardias-mas.html

http://cyclades24.gr/index.php/component/k2/item/9590-axios-presveyths-tou-pontou

http://www.foinikasclub.gr/club/?p=12820





Παρουσία μελών και φίλων του έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα ο Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου την Κυριακή 19 Ιανουαρίου.

Στην αίθουσα του συλλόγου , παρουσία πολλών μελών και φίλων , την εκδήλωση άνοιξε  η πρόεδρος του συλλόγου κ. Ουρανία Πανταζή ,  κάνοντας λόγο για την ανάγκη διατήρησης και διάδοσης των εθίμων  και των παραδόσεών μας. Εξήγησε για ποιο λόγο τον τελευταίο καιρό δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάδειξη της ιστορίας των Ελλήνων  του Πόντου. Οπως είπε χαρακτηριστικά << όταν κάποιος από εμάς λέει ότι θέλει να πάει στην ιδιαίτερη πατρίδα του , ας πούμε στην Αλεξανδρούπολη, στη Δράμα κ.λ.π. έχει ένα σημείο αναφοράς. Ο πόντιος δεν έχει αυτή τη δυνατότητα. Η ιστορία του ποντιακού ελληνισμού - ιδίως εδώ στη Σύρο - είναι ή τουλάχιστον ήταν μέχρι πρότινος , άγνωστη . Μας γνώριζαν μόνο μέσα από τα ανέκδοτα... Παλαιότερα έγιναν εκδηλώσεις που είχαν σχέση και με τα άλλα δυο διαμερίσματα τα οποία εκπροσωπεί ο σύλλογος, δηλαδή τη Θράκη και τη Μακεδονία όπως το αφιέρωμα  στο μεγάλο Ελληνα μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή (Θρακιώτης) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και με εισηγητή το Νίκο Λυγερό, εκδόθηκε και παρουσιάστηκε βιβλίο για τις παιδοπόλεις της Σύρου και τη φιλοξενία παιδιών από τους Μεταξάδες του Εβρου κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου , όπου προσκλήθηκαν και χόρεψαν χορούς της Θράκης ο σύλλογος γυναικών Μεταξάδων , επίσης προσκλήθηκε ο πολιτιστικός σύλλογος Αριστοτέλης της Φλώρινας και παρουσιάστηκαν χοροί της Μακεδονίας , πραγματοποιήθηκε  αφιέρωμα στον ευπατρίδη Ευγένιο Ευγενίδη , με την παρουσία του προέδρου και εκπροσώπων του Ιδρύματος κ.λ.π.>>.....

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο χοροδιδάσκαλος ποντιακών χορών Γιάννης Ευφραιμίδης , ο οποίος παρουσίασε  εν συντομία τα έθιμα του δωδεκαημέρου στον Πόντο , έθιμα τα οποία έφεραν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες από τις αλησμόνητες πατρίδες. Μέλη του συλλόγου τραγούδησαν τα χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα ποντιακά κάλαντα .

Κατόπιν ο πατέρας Κωνσταντίνος Κοντός ευλόγησε και έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα.

Ως είθισται , η πρόεδρος του συλλόγου αναφέρθηκε στο πλούσιο έργο του συλλόγου και ακολούθησαν απονομές τιμητικών πλακετών σε ανθρώπους που στήριξαν το σύλλογο . Μεταξύ αυτών ο  πρόεδρος  της ομάδας βόλλευ του Φοίνικα κ. Δημήτρης Παλιόπορτας για τη σημαντική του προσφορά στην ομάδα βόλλευ του συλλόγου <<Ο Μέγας Αλέξανδρος>> ώστε αυτή να μεταβεί αεροπορικώς στη Λήμνο για να συμμετάσχει στα μπαράζ ανόδου στην Α2 κατηγορία. Επίσης τιμήθηκαν οι μουσικοί-τραγουδιστές που συμμετείχαν το καλοκαίρι - αφιλοκερδώς - στο μουσικό αφιέρωμα στο στιχουργό Λευτέρη Χαψιάδη . Τιμητικές πλακέτες δόθηκαν και στους ένθερμους φίλους του συλλόγου, Σύλβια και Στέφανο , Τζοβάνα και Ζάν , από την Ελβετία και την Ιταλία αντίστοιχα , καθώς και στη μικρή μαθήτρια Ελενα Ξαγοράρη , η οποία , ενώ δεν έχει ποντιακές καταβολές, παρακολουθεί τα μαθήματα ποντιακών χορών με ιδιαίτερο ζήλο.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο χοροδιδάσκαλο Γιάννη Ευφραιμίδη ο οποίος έρχεται - αφιλοκερδώς - δυο φορές το μήνα στη Σύρο , για να διδάξει ποντιακούς χορούς!
Η πρόεδρος ευχαρίστησε , μεταξύ άλλων και τα ΜΜΕ , έντυπα και ηλεκτρονικά , για τη στήριξη που παρέχουν στο σύλλογο.
Η εκδήλωση έκλεισε με ποντιακούς χορούς.  


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ  2013 

1.     Το Φεβρουάριο  : Κοπή πίτας και χοροεσπερίδα του συλλόγου.

2.      Φεβρουάριος - Τσικνοπέμπτη -  Μέλη και φίλοι αντάμωσαν με τις οικογένειές τους  στην αίθουσα του συλλόγου  και διασκέδασαν  με ζωντανή μουσική.
  
3.     25 Μαρτίου: Ο σύλλογος συμμετείχε  στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

4.  17 Μαίου : Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν: 
       -   Θεατρική παράσταση <<Στη σκιά του θανάτου>> από μέλη του συλλόγου στο θέατρο Απόλλων. 
           Ομιλία από το χοροδιδάσκαλο Γιάννη Ευφραιμίδη  - ακριτικά τραγούδια του Πόντου. 
     -     Συμμετοχή στις εκδηλώσεις της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ,  με ομιλία στον Αγιο Νικόλαο  από τον συνταξιούχο εκπαιδευτικό και μέλος του συλλόγου μας κ. Σπύρο Παναγιωτίδη,  και κατάθεση  στεφάνου.

5.    Ιούνιος συμμετοχή στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Σύλλογος Μικρασιατών Σύρου για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της Μικρασιατικής Καταστροφής.

6.     26 Ιουλίου – 3 Αυγούστου : Πραγματοποιήθηκε το 2ο Σεμινάριο Λαογραφίας. Το  σεμινάριο περιελάμβανε:
              - Σεμινάρια ποντιακών χορών, με χοροδιδάσκαλο το Γιάννη Ευφραιμίδη και Κυπριακών χορών με χοροδιδασκάλους από την Ενωση Κυπρίων Αχαίας.
              -  Μαθήματα Ποντιακής λύρας, με δάσκαλο το Γιώργο Κεμετζετζίδη..             
-       Σεμινάρια ταραντέλας , από το συγκρότημα των Encardia
            - Μουσικοχορευτική εκδήλωση στο αρχοντικό Τσιροπινά με θέμα <<Πόντος-Κύπρος-Ελληνόφωνη παράδοση της Κάτω Ιταλίας>>.
              Στην εκδήλωση , η οποία συνδιοργανώθηκε με το 2ο   φεστιβάλ ακορντεόν και τους πολιτιστικούς συλλόγους της Ποσειδωνίας και του Φοίνικα , συμμετείχαν τα χορευτικά τμήματα του  συλλόγου ,  της Ενωσης Κυπρίων Αχαίας και το συγκρότημα των  Encardia.
-       Συναυλία - αφιέρωμα στο λαικό στιχουργό Λευτέρη Χαψιάδη, στο αρχοντικό Τσιροπινά στην Ποσειδωνία. Παραβρέθηκε και τιμήθηκε ο ίδιος ο στιχουργός.
-   Παιδικό δημιουργικό εργαστήρι με θεματολογία : γνωριμία των παιδιών με τον καραγκιόζη, το κουκλοθέατρο και  τα παραμύθια . Επίσης λειτούργησε  και εργαστήρι ζωγραφικής όπου τα παιδιά γνώρισαν το έργο του λαικού μας ζωγράφου Θεόφιλου και ζωγράφισαν παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές.
-       Στο πλαίσιο του σεμιναρίου λαογραφίας ο σύλλογος συνεργάστηκε με το  CineDoc για την προβολή της ταινίας του Α. Κοβότσου <<Encardia - Η πέτρα που χορεύει>> , ένα ταξίδι στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας με οδηγό το συγκρότημα των  Encardia.
-       Επίσης στο ίδιο πλαίσιο και πάλι σε συνεργασία με το CineDoc , ο σύλλογος συμμετείχε στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στο bar-restaurant ΕΛΙΑ, με θέμα την παραδοσιακή μουσική. Εκεί ακούστηκαν και παραδοσιακά τραγούδια από τις αλησμόνητες πατρίδες από μέλη του συλλόγου.

7.      Ο σύλλογος συμμετείχε στην Ποδηλασία Αγάπης που διοργάνωσε ο ΟΠΑΣ και Κύπριοι ποδηλάτες, με την προσφορά τροφίμων.
8.     Επίσης συμμετείχε στο 3ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Μιαούλη . Το φεστιβάλ ως γνωστόν παρουσίασε ο Αλέξης Κωστάλας , προσκεκλημένος από τους συμμετέχοντες συλλόγους .
9.   Ο σύλλογος συμμετείχε  στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.
10.     Το Σεπτέμβριο ξεκίνησε και ο νέος κύκλος εκμάθησης ποντιακών χορών με δάσκαλο το Γιάννη Ευφραιμίδη.
11.  Επιπλέον ο σύλλογος, και ως αθλητικός σύλλογος <<Ο Μέγας Αλέξανδρος>>, συμμετείχε με την ομάδα βόλλευ ανδρών στο τοπικό πρωτάθλημα Κυκλάδων, κατακτώντας το οικείο πρωτάθλημα. Η ομάδα έλαβε μέρος και στα μπαράζ που διεξήχθησαν  στη Λήμνο , διεκδικώντας την άνοδό της στην  A2 κατηγορία. Τέλος η ομάδα συμμετέχει και στο νέο πρωτάθλημα  για την περίοδο 2013-2014 .  
12.  Στις 30 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου παρουσιάστηκε στο θέατρο Απόλλων από το παιδικό θεατρικό εργαστήρι του συλλόγου η παιδική παράσταση <<Ο Μάγος με τα χρώματα>> .
13.  Στις 14 Δεκεμβρίου διοργανώθηκαν χριστουγεννιάτικα δρώμενα  , όπως αφήγηση παραμυθιού με παραμυθού τη Γεωργία Ματσούκα , την οποία συνόδευαν οι μουσικοί Αντώνης Καπέλας, Μίλτος Καραπαναγιωτίδης, Σαράντος Σταφυλάς! Επίσης παρουσιάστηκαν δυο θεατρικά δρώμενα από παιδιά του θεατρικού μας εργαστηρίου υπό την καθοδήγηση της κ. Ελένης Βουτσίνου. Ο σύλλογος με τις εκδηλώσεις αυτές συγκέντρωσε τρόφιμα, τα οποία προσφέρθηκαν σε άπορες οικογένειες συμπολιτών του νησιού…
14.  Στις 23 και 31 Δεκεμβρίου αντίστοιχα, στον πεζόδρομο της Πρωτοπαπαδάκη, μέλη του συλλόγου τραγούδησαν τα ποντιακά κάλαντα και χόρεψαν  παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς.
15.  Παραμονή Χριστουγέννων μέλη του συλλόγου συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα του συλλόγου και  γιόρτασαν  με τις οικογένειές τους.

   
 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2014

Μια από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις που περιλαμβάνεται στο καλαντάρι του συλλόγου για το 2014 είναι η εκδήλωση  <<Πόντος-Αρμενία>> η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαρτίου στο θέατρο Απόλλων.  Μετά το πέρας της εκδήλωσης θ΄ ακολουθήσει η χοροεσπερίδα του συλλόγου.



Λεπτομέρειες για τις εκδηλώσεις του 2014 με νεότερο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου