Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ
Ο σύλλογος είναι πολιτιστικός και αθλητικός. Τα μέλη του συλλόγου είναι από τη Μακεδονία, τη Θράκη ,οι απανταχού Ποντιακής καταγωγής καθώς και φίλοι που αγαπούν το σύλλογο. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2003 ως σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου και αθλητικός σύλλογος ''Ο Μέγας Αλέξανδρος''. Σήμερα ο σύλλογος, μετά την τροποποίηση του καταστατικού του, φέρει τη νέα του .επωνυμία Η αίθουσα του συλλόγου βρίσκεται στο Κάτω Μάννα (Χώνες) επί του κεντρικού δρόμου. ΤΗΛΕΦΩΝΑ επικοινωνίας 6932411950. ΤΜΗΜΑΤΑ : Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι κάθε Παρασκευή 17.00-19.00, Σάββατο 10.30-12.30 και 16.30-18.30 - ΤΜΗΜΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ :Τμήμα παιδιών και εφήβων κάθε Παρασκευή 19.10-20.00 και 20.00-21.00 . Τμήμα ενηλίκων κάθε Κυριακή 18.30-19.30 για αρχάριους και 19.30-20.30. για προχωρημένους. Χοροδιδάσκαλος ο Χρήστος Καρυοφυλλίδης. Σκοπός μας , να ΜΗΝ ξεχάσουμε τις ρίζες μας και να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας την ιστορία μας.

Translate

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Από τον Εύξεινο Πόντο ως τις Κυκλάδες

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ. 
ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ Ν΄ ΑΦΑΙΡΕΘΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΛΛΕΣ.... 



Ελάτε στο ταξίδι μας . 
Η Αργώ του Ιάσονα μας περιμένει... 


Η νέα εκδήλωση του συλλόγου μας  << Από τον Εύξεινο Πόντο ως τις Κυκλάδες>>. Πρόκειται για το ταξίδι του Ιάσονα και των Αργοναυτών στον Εύξεινο Πόντο με σκοπό να μάθουν , μεγάλοι και παιδιά , που βρίσκεται και τι σημαίνει Εύξεινος Πόντος, τι σημαίνει Πόντος, τι Πόντιος.  Να μάθουν ποιο ήταν το νησί  των Κυκλάδων που ΄΄ανεφάνη΄΄  κατά την επιστροφή  της Αργούς , όταν ο Απόλλωνας, ακούγοντας την παράκληση του Ιάσονα, φώτισε με μια αστραπή τη νύχτα και φανέρωσε στους έκπληκτους Αργοναύτες τη φιλόξενη ακτή  (Ανάφη) που τους έσωσε από τον κίνδυνο. Και μέσα από αυτό το ταξίδι να γνωρίσουν τον Κυκλαδικό πολιτισμό.

     
Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω δραστηριότητες:   

      α.   Φωτογραφική έκθεση . Ο φωτογράφος Γιάννης Γερόπουλος από το Βόλο , ταξίδεψε με ποδήλατο  6.500 χιλ. στα ΄΄χνάρια του Ιάσονα΄΄ και αποθανάτισε με το φακό του τις περιοχές απ΄ όπου πέρασε η Αργώ και οι Αργοναύτες. Ο  κ. Γιάννης Γερόπουλος θα ταξιδέψει με ποδήλατο από το Βόλο στη Σύρο για να παρουσιάσει το ντοκυμαντέρ του με θέμα το ταξίδι του Ιάσονα  και την ομότιτλη έκθεση φωτογραφίας.

     
     β.   Εκθεση ζωγραφικής . με έργα αφιερωμένα στον Ιάσονα και στην Αργοναυτική Εκστρατεία καθώς και στον Προμηθέα  Δεσμώτη.....   
Αναμένεται η οριστικοποίηση της συμμετοχής και η ανακοίνωση του ονόματος της ζωγράφου από τη Βόρεια Ελλάδα!!!


     γ.   Προμηθέας Δεσμώτης . Δραματοποιημένο απόσπασμα από το έργο του  Αισχύλου , στην ποντιακή διάλεκτο.  Ως γνωστόν ο Προμηθέας, για να βοηθήσει τους ανθρώπους, έκλεψε από τον Ήφαιστο τη φωτιά και τους την έδωσε, διδάσκοντας παράλληλα τις επιστήμες και τις τέχνες. Ο Δίας, για να τον τιμωρήσει, τον έδεσε στον Καύκασο (παραμένουμε στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου).


     δ.   Παιδικό βιωματικό εργαστήρι .....Τα παιδιά ταξιδεύουν στα χνάρια του Ιάσονα και των Αργοναυτών      

      
     2.   Από τον Εύξεινο Πόντο στις Κυκλάδες

     α.   Παιδικό βιωματικό εργαστήρι .  Τα παιδιά θα γνωρίσουν τον Κυκλαδικό Πολιτισμό με βιωματικό τρόπο παίζοντας δράσεις ψυχοκινητικής αγωγής.  Με τις δράσεις αυτές οι μαθητές ιχνηλατούν  τα μονοπάτια του Κυκλαδίτικου Πολιτισμού περνώντας μέσα από τα σπήλαια που έζησε ο φιλόσοφος Φερεκύδης στη Σύρο και το σπήλαιο όπου κατοικούσε ο Αίολος στο χωριό Φαλατάδος της Τήνου, τα Ορυχεία της Μήλου,  περπατούν  την περίφημη «Οδό των Λεόντων»  και αναπαριστούν  τα ίδια τον θυμωμένο Ποσειδώνα, τις Νύμφες Κυκλάδες,  και  τα Κυκλαδίτικα Ειδώλια!  Έτσι τα παιδιά εμβαθύνουν  τις γνώσεις τους για τον Κυκλαδικό Πολιτισμό και κατανοούν καλύτερα γεωγραφικά και ιστορικά στοιχεία της πολιτισμικής μας  κληρονομιάς.

     Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί από την κ. Νατάσα Μάγκου , καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής  αποσπασμένη στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Πτολεμαΐδας ,για να πραγματοποιήσει το βιωματικό μέρος του Κυκλαδικού Πολιτισμού . Η κ. Μάγκου ασχολείται χρόνια με το να διδάσκει τον κυκλαδικό πολιτισμό σε σχολεία της Πτολεμαίδας  αλλά και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα . Μάλιστα η διατριβή της στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης θα είναι ο Κυκλαδικός Πολιτισμός! 
       
     

Το πλήρες πρόγραμμα θ΄ ανακοινωθεί έγκαιρα , μόλις ολοκληρωθούν όλες οι θεματικές ενότητες..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου