Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ
Ο σύλλογος είναι πολιτιστικός και αθλητικός. Τα μέλη του συλλόγου είναι από τη Μακεδονία, τη Θράκη ,οι απανταχού Ποντιακής καταγωγής καθώς και φίλοι που αγαπούν το σύλλογο. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2003 ως σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου και αθλητικός σύλλογος ''Ο Μέγας Αλέξανδρος''. Σήμερα ο σύλλογος, μετά την τροποποίηση του καταστατικού του, φέρει τη νέα του .επωνυμία Η αίθουσα του συλλόγου βρίσκεται στο Κάτω Μάννα (Χώνες) επί του κεντρικού δρόμου. ΤΗΛΕΦΩΝΑ επικοινωνίας 6932411950. ΤΜΗΜΑΤΑ : Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι κάθε Παρασκευή 17.00-19.00, Σάββατο 10.30-12.30 και 16.30-18.30 - ΤΜΗΜΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ :Τμήμα παιδιών και εφήβων κάθε Παρασκευή 19.10-20.00 και 20.00-21.00 . Τμήμα ενηλίκων κάθε Κυριακή 18.30-19.30 για αρχάριους και 19.30-20.30. για προχωρημένους. Χοροδιδάσκαλος ο Χρήστος Καρυοφυλλίδης. Σκοπός μας , να ΜΗΝ ξεχάσουμε τις ρίζες μας και να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας την ιστορία μας.

Translate

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Ναι στις μνήμες , ναι στις ρίζες μας από το σύλλογο Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου

Ένα μεγάλο αφιέρωμα στη Γενοκτονία και τον πολιτισμό των δύο λαών

   Συντάκτης: Αντώνης Μπούμπας


Σκηνή θεάτρου Απόλλων


Ένα ασυναγώνιστα συγκινητικό ταξίδι στη μνήμη και τις ρίζες του Πόντου και της Αρμενίας επιφύλαξαν στους λάτρεις της παράδοσης ο Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μέσα από μία μοναδική εκδήλωση, αφιερωμένη στη Γενοκτονία και τον πολιτισμό των δύο λαών.

Η εκδήλωση παρουσιάστηκε το περασμένο Σάββατο στο Θέατρο “Απόλλων”, στο πλαίσιο του 3ου σεμιναρίου λαογραφίας και ιστορίας, με τη συμμετοχή της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας- Κορυδαλλού, του Πολιτιστικού & εκπαιδευτικού συλλόγου Αρμενίων Χαμασκαΐν, του ερμηνευτή Δημήτρη Καρασαββίδη και του χορευτικού τμήματος του Συλλόγου Ποντίων & Βορειοελλαδιτών Σύρου.

Το αφιέρωμα “σημάδεψαν” οι γλαφυρές αφηγήσεις από τη δημοσιογράφο Δέσποινα Σωτηροπούλου, δημοτική σύμβουλο Νίκαιας – Ρέντη και πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης, τον Γιάννη Σιδέρη, δημοτικό σύμβουλο, πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτισμού και αντιπρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης, καθώς και τη Δέσποινα Τουλουμτζίδου, γραμματέα Δημοτικής Επιχείρησης Κορυδαλλού.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, μέλη της επιτροπής της Κοινότητας Συμπαράστασης Αρμενίων Προσκόπων Νίκαιας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Ποντιακών σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων, Γιώργος Βαρυθυμιάδης και η αντιπρόεδρος Αθηνά Σωτηριάδου.

“Η ιστορική μνήμη είναι χρέος μας”
Στο σύντομο χαιρετισμό της, η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων & Βορειοελλαδιτών Σύρου, Ουρανία Πανταζή αναφέρθηκε στην ανάγκη του κάθε ανθρώπου να αναζητήσει τις ρίζες του και να ανακαλύψει την ιστορία των προγόνων του. Εξήγησε μάλιστα ότι στόχος της τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι να καταστήσει γνωστό στο κοινό τον ιστορικό και λαογραφικό πλούτο του Πόντου, όπου επί 3.000 χρόνια ανθούσε ο Ελληνισμός. Μέσα από τις δράσεις του Συλλόγου, ο κόσμος του νησιού έχει την ευκαιρία να μάθει ότι Εύξεινος Πόντος σημαίνει “φιλόξενη θάλασσα” και να γνωρίσει βαθύτερα και ουσιαστικότερα τους κατοίκους της, πέρα από τα στερεότυπα που δημιουργούν τα Ποντιακά ανέκδοτα. Παράλληλα, επεσήμανε τα κοινά ανάμεσα στον Πόντο και την Αρμενία, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το 1915, 1.5 εκατομμύριο Αρμένιοι εξοντώθηκαν και θυσιάστηκαν στο δόγμα των Νεότουρκων. Σημείωσε δε ότι από το ίδιο δόγμα αφανίστηκε και ο μισός πληθυσμού του Πόντου, ενώ οι πρώτοι που ήρθαν αντιμέτωποι με τη νέα τάξη που επικράτησε στην Τουρκία μετά το συνέδριο των Νεότουρκων στη Θεσσαλονίκη το 1908, ήταν οι Θρακιώτες. Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι έχουμε χρέος ως Έλληνες να διατηρήσουμε την ιστορική μνήμη και να τη σώσουμε από τη λήθη.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο περιφερειακός σύμβουλος, αρμόδιος σε θέματα Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Δημήτρης Γρυπάρης

“Ο πολιτισμός είναι λουλούδι”
Για τη συμμετοχή της στην εκδήλωση μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” η δημοσιογράφος, Δέσποινα Σωτηροπούλου. Η ίδια δεν έκρυψε τη χαρά της για την πρωτοβουλία του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου να προσκαλέσει στο νησί την αξιόλογη αυτή παραγωγή, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Νίκαια, τον Νοέμβριο του 2013, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Ωστόσο, αναφέρθηκε στην άγνοια μεγάλης μερίδας του κόσμου για την ιστορία, τις καταγωγές και τις ρίζες του ελληνισμού της διασποράς. “Εμείς στη Νίκαια, επειδή είμαστε παιδιά Μικρασιατών και Ποντίων μεγαλώσαμε με εικόνες και με ιστορίες των παππούδων μας, κουβαλάμε κάποιες καταβολές. Είναι καλό να κάνουμε τέτοιες ανασκοπήσεις στο χρόνο για να μπορούμε να δίνουμε και στα παιδιά αυτά τα στοιχεία. Μπορεί 15 κείμενα να μην αρκούν, αλλά είναι μια αρχή, μια τσιμπιά”, υπογράμμισε.
Επιπλέον, έκρινε πολύτιμη τη συμβολή των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων στη διάδοση και ανάδειξη της ελληνικής παράδοσης, σημειώνοντας: “ο πολιτισμός είναι λουλούδι και το λουλούδι αν δεν το βοηθήσεις, αν δεν το ποτίσεις, αν δεν το κλαδέψεις, δε γίνεται να μεγαλώσει. Ο πολιτισμός πρέπει να επεκτείνεται. Είναι πολύ σημαντικό το έργο κάθε συλλόγου, είτε είναι πολιτιστικός, είτε αθλητικός, είτε αναφέρεται σε κοινωνικά ζητήματα και προβλήματα”. Καταλήγοντας, τόνισε πως οι γενοκτονίες των λαών είναι ό,τι πιο φρικτό μπορεί να ζήσει μια ανθρωπότητα. “Δυστυχώς οι γενοκτονίες συνεχίζονται και σήμερα με άλλον τρόπο, αλλά συνεχίζονται” δήλωσε χαρακτηριστικά.

“Απαραίτητη η σωστή διαχείριση της μνήμης”
Στις προσπάθειες του δήμου Νίκαιας να κρατήσει ζωντανές τις μνήμες των κατοίκων του, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι πρόσφυγες από τον Πόντο, την Αρμενία, την Έφεσο, την Καππαδοκία και τη Σμύρνη αναφέρθηκε και ο κ. Σιδέρης, επισημαίνοντας πως “ένας άνθρωπος χωρίς μνήμη είναι άρρωστος”. Πρόσθεσε μάλιστα πως οι άνθρωποι που πορεύονται στη ζωή τους χωρίς μνήμη γίνονται επιθετικοί, εύκολα πιόνια στα χέρια των δυνατών και καταλήγουν στα σκουπίδια της ιστορίας. “Εμείς λέμε όχι. Ναι στη μνήμη, ναι στις ρίζες μας” υπογράμμισε, κρίνοντας επιβεβλημένη μια σωστή διαχείριση αυτής της μνήμης, ούτως ώστε να μεταλλαχθεί το μίσος σε αγάπη, η εκδίκηση σε πρόοδο και η βία σε χαρά.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την απονομή τιμητικών πλακετών στους συντελεστές της παραγωγής, αλλά και την πρόταση της κ. Σωτηροπούλου για μελλοντική επανάληψη της εκδήλωσης στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερο κόσμο να γνωρίσει την ιστορία και τον πολιτισμό των δύο αυτών λαών.

 http://www.koinignomi.gr/news/politismos/2014/03/17/nai-stis-mnimes-nai-stis-rizes-mas.html#sthash.Rt2l5IAP.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου