Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ
Ο σύλλογος είναι πολιτιστικός και αθλητικός. Τα μέλη του συλλόγου είναι από τη Μακεδονία, τη Θράκη ,οι απανταχού Ποντιακής καταγωγής καθώς και φίλοι που αγαπούν το σύλλογο. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2003 ως σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου και αθλητικός σύλλογος ''Ο Μέγας Αλέξανδρος''. Σήμερα ο σύλλογος, μετά την τροποποίηση του καταστατικού του, φέρει τη νέα του .επωνυμία Η αίθουσα του συλλόγου βρίσκεται στο Κάτω Μάννα (Χώνες) επί του κεντρικού δρόμου. ΤΗΛΕΦΩΝΑ επικοινωνίας 6932411950. ΤΜΗΜΑΤΑ : Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι κάθε Παρασκευή 17.00-19.00, Σάββατο 10.30-12.30 και 16.30-18.30 - ΤΜΗΜΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ :Τμήμα παιδιών και εφήβων κάθε Παρασκευή 19.10-20.00 και 20.00-21.00 . Τμήμα ενηλίκων κάθε Κυριακή 18.30-19.30 για αρχάριους και 19.30-20.30. για προχωρημένους. Χοροδιδάσκαλος ο Χρήστος Καρυοφυλλίδης. Σκοπός μας , να ΜΗΝ ξεχάσουμε τις ρίζες μας και να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας την ιστορία μας.

Translate

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Πόντος - Αρμενία. Αγνάντι με Συριανή ματιά

Πόνεσα την αιώνια σταυρωμένη ράτσα μου που κιντύνευε
και πάλι στο προμηθεϊκό βουνό του Καυκάσου.
Δεν ήταν ο Προμηθέας,
ήταν η Ελλάδα καρφωμένη πάλι από το κράτος και τη βία
στον Καύκασο – αυτός είναι ο δικός της –
Φωνάζει,Φωνάζει,Φωνάζει,Φωνάζει τους ανθρώπους,
τα παιδιά της να τη σώσουν   Ν. Καζαντζάκης

Η είσοδος  των χορευτών στο θέατρο

     Σάββατο 15 Μαρτίου , Ερμούπολη, θέατρο Απόλλων , τα φώτα χαμηλώνουν και με την επιβλητική μουσική του Δημήτρη Καρασαββίδη οι  χορευτές  προχωρούν στη σκηνή του θεάτρου Απόλλων . Πόντιοι και Αρμένιοι αντάμα όπως τότε, εναποθέτουν ένα κεράκι στο μανουάλι, στη μνήμη των δικών τους ανθρώπων.

Πόντιοι και Αρμένιοι αντάμα

Οι αφηγητές  Δέσποινα Σωτηροπούλου , Δέσποινα Τουλουμτσίδου και Γιάννης Σιδέρης αφηγούνται , μεταξύ άλλων,  στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου:  Εύξεινος Πόντος, η περιοχή των Νοτίων παραλίων του Ευξείνου Πόντου, στο Βορειοανατολικό τμήμα της Μ. Ασίας, που αργότερα στο 1225 ονομάσθηκε Μαύρη Θάλασσα.
     Ο Πόντος που από την εποχή του Ομήρου σήμαινε θάλασσα , εκτεινόταν από το Βατούμ ανατολικά έως τη Σινώπη και τον Άλυ ποταμό Δυτικά.  Σε έκταση ήταν όσο περίπου η μισή Ελλάδα. Στα χρόνια του Ξενοφώντα (400 π.χ.) κατοικούσαν στον Πόντο Έλληνες άποικοι, Κολχοί και Παφλαγόνες.
Ο Πόντος αντιστάθηκε στην Τουρκική λαίλαπα περισσότερο και από την Κωνσταντινούπολη.   Από τον 1ο κιόλας αιώνα μ.χ. έφθασε στον Πόντο το κήρυγμα του ευαγγελίου με τον απόστολο Ανδρέα.  Έτσι ριζοβόλησε η χριστιανική πίστη.
Λίγο πιο κάτω , στο αρμενικό υψίπεδο, ανάμεσα στα σκληροτράχηλα βουνά του Καυκάσου ζούσε ένας άλλος προκομμένος λαός. Ένας λαός που έχτισε τον δικό του πολιτισμό, οι .Αρμένιοι, τα ίχνη των οποίων βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή.  
    1914-1915: Λεηλασίες Ελληνικών περιοχών, εξορίες και μαζικές διώξεις, ενώ κορυφώνεται η Γενοκτονία των Αρμενίων. 1.500.000 τα θύματα της γενοκτονίας των αρμενίων.
      1916: Μελετημένο τουρκικό σχέδιο προβλέπει «άμεση εξόντωση των ανδρών των πόλεων από 16-60 χρονών και γενική εξορία όλων των ανδρών και γυναικόπαιδων των χωριών στα ενδότερα της Ανατολής με πρόγραμμα σφαγής και τελικής εξόντωσης. Εφαρμόστηκε κυρίως στα χωριά της Σαμψούντας και Πάφρας.
           1919:  Αρχίζει η δεύτερη σκληρότερη φάση της εθνοκάθαρσης με την κάθοδο του Κεμάλ στις 19 Μαίου στην Σαμψούντα και την ανάθεση των εκκαθαρίσεων στον εγκληματία, κουτσό βαρκάρη Τοπάλ Οσμάν. Παράλληλα ο Ελληνικός στρατός αποβιβάζεται στη Σμύρνη.
           1920:  Μικρό Ποντοαρμένικο κράτος στα σκαριά της πολιτικής φαρέτρας. Οι Αρμένιοι χάνουν τη μάχη από τον Κεμάλ στο Ερζερούμ και οι Πόντιοι μόνοι τους απέναντι στους Τούρκους Εθνικιστές.

     Ο Πόντος είχε γύρω στα 1.400 σχολεία δημοτικά, σχολαρχεία, ημιγυμνάσια και φροντιστήρια με 85.000 περίπου μαθητές και 1.235 εκπαιδευτικούς 1.890 περίπου εκκλησίες με 1.460 περίπου ιερωμένους.
     Σήμερα είναι ερείπια εκκλησιών, μοναστηριών, ανακτόρων, παλατιών, κυβερνείων, κατοικιών, εκπαιδευτηρίων, χωριών, πόλεων, κάστρων που απετέλεσαν εκλεκτά δημιουργήματα του παγκόσμιου πολιτισμού.  Αν δεν δολοφονούνταν θα ήταν ωραιότερα από της Τοσκάνης και της Ανδαλουσίας.  Σε κανένα μέρος του κόσμου δεν συναντάς ερείπια μνημείων.
      1921:  Η Κεμαλική πλέον Τουρκία εξασφάλισε τα Βορειοανατολικά της σύνορα με την Σοβιετική Ένωση στο πλευρό της και αφοσιώνεται στη συστηματική εξόντωση του Ποντιακού Ελληνισμού.
      1922:  Μετά την ήττα του Ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία, ολοκληρώνεται η τελική λύση.  Οι Πόντιοι δεν είχαν και δεν προσβλέπουν σε καμία βοήθεια, υλική, ηθική και οργανωτική, ολομόναχοι δίνουν τον άνισο αγώνα τους.
     1923:  Αρχίζει η μεταφορά των πρώτων Ποντίων από την Σαμψούντα στην Ελλάδα και συνεχίζεται από άλλες περιοχές του Πόντου.
     1923-1924:  Οι χριστιανικοί πληθυσμοί του Πόντου συμπεριελήφθησαν στην Ελληνοτουρκική σύμβαση, για την ανταλλαγή των πληθυσμών. Όσοι επέζησαν η υπηρετούσαν ακόμη ζωντανοί στα «τάγματα εργασίας», πιο σωστά «τάγματα θανάτου», τα λεγόμενα αμελέ ταμπουρού, προωθούνταν στην Ελλάδα…

     Ανάμεσα στις αφηγήσεις οι χορευτές της Ενωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού, του Πολιτιστικού και Εκπαιδευτικού Σωματείου Χαμασκαίν και του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου έδιναν το δικό τους παρών σ΄ αυτό το προσκλητήριο μνήμης. Ντυμένοι με τις παραδοσιακές τους φορεσιές απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

     Στο σύντομο χαιρετισμό της, η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων & Βορειοελλαδιτών Σύρου, Ουρανία Πανταζή αναφέρθηκε στην ανάγκη του κάθε ανθρώπου να αναζητήσει τις ρίζες του και να ανακαλύψει την ιστορία των προγόνων του. Εξήγησε μάλιστα ότι στόχος είναι να γίνει γνωστή στο κοινό ο ιστορικός και λαογραφικός πλούτος του Πόντου, όπου επί 3.000 χρόνια ανθούσε ο Ελληνισμός. Μέσα από τις δράσεις του Συλλόγου, ο κόσμος του νησιού έχει την ευκαιρία να μάθει ότι Εύξεινος Πόντος σημαίνει “φιλόξενη θάλασσα” , Πόντος σημαίνει θάλασσα και Πόντιοι ήταν οι κάτοικοι που κατοικούσαν στην περιοχή εκείνη. Παράλληλα, επεσήμανε τα κοινά που συνδέουν τον Πόντο και την Αρμενία, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το 1915, ενάμιση εκατομμύριο  Αρμένιοι εξοντώθηκαν και θυσιάστηκαν στο δόγμα των Νεότουρκων ΄΄Η Τουρκία στους Τούρκους΄΄. Υπογράμμισε  δε , ότι από το ίδιο δόγμα αφανίστηκε και ο μισός πληθυσμού του Πόντου, ενώ οι πρώτοι που ήρθαν αντιμέτωποι με τη νέα τάξη που επικράτησε στην Τουρκία μετά το συνέδριο των Νεότουρκων στη Θεσσαλονίκη το 1908, ήταν οι Θρακιώτες (1914). Καταλήγοντας, επεσήμανε  ότι έχουμε χρέος ως Έλληνες να διατηρήσουμε την ιστορική μνήμη και να τη σώσουμε από τη λήθη.

     Σύντομο χαιρετισμό  απηύθυνε ο περιφερειακός σύμβουλος, αρμόδιος σε θέματα Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Δημήτρης Γρυπάρης.

      Την εκδήλωση μεταξύ άλλων παρακολούθησαν  μέλη της επιτροπής της Κοινότητας Συμπαράστασης Αρμενίων Προσκόπων Νίκαιας καθώς και  της Ενωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού . Επίσης  ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του Συνδέσμου των Ποντιακών σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων, Γιώργος Βαρυθυμιάδης και  Αθηνά Σωτηριάδου αντίστοιχα.

     Μετά την παράσταση ακολούθησε η χοροεσπερίδα του συλλόγου στο ξενοδοχείο ΕΡΜΗΣ. Τα μέλη του συλλόγου διασκέδασαν μαζί με τους φίλους τους με  ζωντανή μουσική. Ο Δημήτρης Καρασαββίδης , ξεσήκωσε τους παρευρισκομένους τραγουδώντας γνωστά ποντιακά τραγούδια του. Να τονιστεί ότι ο κ. Καρασαββίδης συμμετείχε αφιλοκερδώς τόσο στην παράσταση που προηγήθηκε στο θέατρο όσο και στη χοροεσπερίδα που ακολούθησε. 

 Ενωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού και Σύλλογος Ποντίων & Βορειοελλαδιτών Σύρου

 Πολιτιστικός και εκπαιδευτικός σύλλογος Χαμασκαίν

Ενωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού




Από τη χοροεσπερίδα του συλλόγου

Από τη χοροεσπερίδα του συλλόγου





ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ  ΄΄Ο ΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ΄΄ 
http://www.logotypos.gr/index.php/istoria/item/336-ksypnisan-mnimes-sto-afieroma-pontos-armenia-ena-taksidi-stin-istoria

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ΄΄ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ΄΄   http://www.koinignomi.gr/news/politismos/2014/03/17/nai-stis-mnimes-nai-stis-rizes-mas.html

2 σχόλια:

  1. Τις θερμότερες ευχές μου από το Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Συνεχίστε το θεάρεστο έργο σας. Η πατρίδα μας χρειάζεται αυτά τα πολιτισμικά στοιχεία γιατί αυτά είναι η ιστορία της, η ταυτότητά της.....η ταυτότητα μας..!! Εύχομαι ολόψυχα ο Θεός να σας δίνει δύναμη και κουράγιο έτσι ώστε να παραμείνετε δημιουργικοί...!!

    Κεβρεκίδης Αλέξανδρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλέξανδρε ευχαριστούμε πολύ για τις θερμές ευχές σου! Η αλήθεια είναι ότι βάλαμε κάποιο στόχο , να μάθουμε δηλαδή την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού. Θυμάσαι πριν μερικά χρόνια συζητάγαμε και λέγαμε ότι η ιστορία αυτή ήταν παντελώς άγνωστη εδώ. Πιστεύω ότι με υπομονή και συνέπεια καταφέραμε αρκετοί να μάθουν που βρίσκεται και τι σημαίνει Εύξεινος Πόντος, τι σημαίνει Πόντιος...Ακούστηκαν τα τραγούδια και η μουσική μας , είδαν τους χορούς μας...Είδαμε ένα νέο παιδί να ευαισθητοποιείται από το περσινό θεατρικό μας για τη γενοκτονία με αποτέλεσμα να συμμετάσχει στον πανελλήνιο διαγωνισμό για την ιστορία του Πόντου, όπου και διακρίθηκε. Και δεν έχει σχέση με τον Πόντο...Είδαμε ανθρώπους να έρχονται να ζητούν να παρελάσουν μαζί μας γιατί τους άγγιξε η ιστορία των Ελλήνων του Πόντου. Είδαμε μια μικρή μαθήτρια(δημοτικού, χωρίς ΄να είναι ποντιακής καταγωγής , να έρχεται να μαθαίνει τους χορούς μας )..Είδαμε τους φίλους μας από την Ελβετία με πόση διάθεση μαθαίνουν την ιστορία και τους χορούς μας και μοιράζονται όλες τις δράσεις του συλλόγου μας...Είδαμε...είδαμε......Αυτό μας δίνει ακόμη μεγαλύτερο κουράγιο να προσπαθούμε ακόμη περισσότερο για τη διατήρηση και τη διάδοση της ιστορίας και των παραδόσεών μας. Νομίζω ότι είναι χρέος στους προγόνους μας, που είναι τόσο κοντινοί, γιαγιάδες, παππούδες, συγγενείς , ένας ελληνισμός που η καρδιά του κτυπούσε και μεγαλουργούσε μακριά από τη μητροπολιτική Ελλάδα.Μακάρι να είχαμε και την ανάλογη στήριξη.

      Διαγραφή