Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ
Ο σύλλογος είναι πολιτιστικός και αθλητικός. Τα μέλη του συλλόγου είναι από τη Μακεδονία, τη Θράκη ,οι απανταχού Ποντιακής καταγωγής καθώς και φίλοι που αγαπούν το σύλλογο. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2003 ως σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου και αθλητικός σύλλογος ''Ο Μέγας Αλέξανδρος''. Σήμερα ο σύλλογος, μετά την τροποποίηση του καταστατικού του, φέρει τη νέα του .επωνυμία Η αίθουσα του συλλόγου βρίσκεται στο Κάτω Μάννα (Χώνες) επί του κεντρικού δρόμου. ΤΗΛΕΦΩΝΑ επικοινωνίας 6932411950. ΤΜΗΜΑΤΑ : Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι κάθε Παρασκευή 17.00-19.00, Σάββατο 10.30-12.30 και 16.30-18.30 - ΤΜΗΜΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ :Τμήμα παιδιών και εφήβων κάθε Παρασκευή 19.10-20.00 και 20.00-21.00 . Τμήμα ενηλίκων κάθε Κυριακή 18.30-19.30 για αρχάριους και 19.30-20.30. για προχωρημένους. Χοροδιδάσκαλος ο Χρήστος Καρυοφυλλίδης. Σκοπός μας , να ΜΗΝ ξεχάσουμε τις ρίζες μας και να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας την ιστορία μας.

Translate

Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Με λαμπαδηφορία ο Σύλλογος Ποντίων & Βορειοελλαδιτών Σύρου τιμά την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου



...Κι έρθαν χρόνια δίσεκτα, καταραμένα χρόνια
Ο ουρανόν ελίβωσεν, σην γην ποτάμ' το αίμαν.
Κ' εσκώθεν θρήνος θάνατος, πέρα περού σον Πόντον.
Ξαν κρούγ'νε οι Αγαρηνοί και καίγ'νε και ρημάζ'νε,
Ο βίον χάται γενεών, ο κόσμον ξεριζούται.
Κι ένας λαός πορεύκεται σ' Αδάμ την εξορίαν....


Γενοκτονία

     Ο όρος «γενοκτονία» (genocide) δεν υπήρχε στην Αγγλική γλώσσα πριν το 1944. Πρόκειται για λέξη με πολύ συγκεκριμένο νόημα η οποία αναφέρεται στα βίαια εγκλήματα που διαπράττονται εις βάρος μιας ομάδας με στόχο το φυσικό αφανισμό της. Τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτά ορίστηκαν στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου των Ηνωμένων Εθνών το 1948, αφορούν τα ατομικά δικαιώματα.

     Το 1944 ένας Πολωνοεβραίος δικηγόρος ονόματι Ράφαελ Λέμκιν (Raphael Lemkin, 1900-1959) προσπάθησε να αποδώσει εννοιολογικά την ιστορική μοναδικότητα της ναζιστικής πολιτικής των συστηματικών δολοφονιών, συμπεριλαμβανομένου και του αφανισμού των Εβραίων της Ευρώπης. Σχημάτισε τη λέξη «genocide» συνδυάζοντας τα συνθετικά geno-, από την ελληνική λέξη «γένος», και -cide, από τη λατινική λέξη για τη δολοφονία…» (United Holocaust Memorial Museum).


Το Χριστιανικό Ολοκαύτωμα της Ανατολής

     Οι Νεότουρκοι εθνικιστές είχαν αποφασίσει από το 1911 τη γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών . Είναι γνωστή πλέον η ανταπόκριση του περιοδικού <<The Times of London>> στις 3 Οκτωβρίου του 1911 με τίτλο <<Οι Νεότουρκοι και το πρόγραμμά τους>>. Στο άρθρο του ανταποκριτή της εφημερίδας παρουσιάζεται η επικράτηση των ακραίων σοβινιστικών επιλογών στο συνέδριο του Κομιτάτου <<Ενωση και Πρόοδος>> που βρισκόταν ήδη στην εξουσία. 

     Η δια της βίας αφομοίωση όλων των κατοίκων αποφασίζεται τελεσίδικα. Το μέσο θα ήταν οι εξοπλισμένοι μουσουλμάνοι : <<Η Τουρκία είναι πρωτίστως μια μουσουλμανική χώρα και οι ιδέες του μουσουλμανισμού και η επιρροή του πρέπει να κυριαρχούν. Κάθε άλλη θρησκευτική προπαγάνδα πρέπει να κατασταλεί, αφού δεν μπορεί κανείς να εμπιστευτεί τους χριστιανούς, οι οποίοι πάντα δούλευαν για την κατάρρευση του νέου καθεστώτος…Αργά ή γρήγορα η πλήρης οθωμανοποίηση πρέπει να επιτευχθεί, αλλά είναι πλέον καθαρό ότι αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει με την πειθώ, αλλά με τη δύναμη των όπλων».

     Το παραγνωρισμένο αυτό Ολοκαύτωμα άρχισε το 1914 και ολοκληρώθηκε το 1924 με την περάτωση της Ανταλλαγής των πληθυσμών, αποτέλεσμα της αναθεωρητικής Συνθήκης της Λωζάννης. Βλάσσης Αγτζίδης, Διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας,μαθηματικός)



19 Μαίου 1919 Ο Κεμάλ αποβιβάζεται στην Σαμψούντα

     Με την αποβίβαση στην Σαμψούντα ξεκινά η δεύτερη και πιο σκληρή φάση της γενοκτονίας. Κάτω από την καθοδήγηση Γερμανών συμβούλων και με ηθικούς αυτουργούς τον γερμανό πρέσβη Βανγκενχάιμ και το στρατιωτικό επιτελείο υπό τον στρατηγό Λίμαν φον Σάντερς εφαρμόζονται σκληρότεροι και αποτελεσματικότεροι τρόποι εξόντωσης. Τα τάγματα εργασίας, τα γνωστά «αμελέ ταμπουρού» , οι δίκες με κατασκευασμένες κατηγορίες και αποφάσεις, οι επιτάξεις και αρπαγές είναι οι νέες μορφές εξόντωσης,  που εκτελέστηκαν  κάτω από τις διαταγές διαφόρων ηγετών της τουρκικής κυβέρνησης – όπως ο Ταλάτ Πασά, ο Μουσταφά Κεμάλ και ο Τοπάλ Οσμάν …

     Το σχέδιο εξόντωσης των Ελλήνων αφορούσε και τις γυναίκες και τα παιδιά. Η βίαιη αρπαγή των γυναικών και ο εγκλεισμός τους σε σπίτια Τούρκων, ο εξισλαμισμός τους, οι μαζικοί βιασμοί και οι βίαιες εγκυμοσύνες, η δολοφονία εγκύων γυναικών, η βίαιη αρπαγή παιδιών και βρεφών από τις μητέρες τους και η μεταφορά τους σε τουρκικές οικογένειες, τεκμηριώνει το αδίκημα της γενοκτονίας.

      Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού δεν απέκτησε τη δικαίωση που της οφείλαμε. Γιατί, όπως πολύ σωστά αναλύει ο καθηγητής κ. Κ. Φωτιάδης ,θέσαμε ως πρώτη προτεραιότητα να ασχοληθούμε με το χώρο του ελλαδικού κράτους. Αγνοήσαμε όμως έτσι την ουσία. Ότι ο ελληνισμός εκτείνονταν πολύ πέραν του ελλαδικού κράτους. Γιατί εκτιμήσαμε ότι πρέπει στο όνομα της φιλίας και καλής γειτονίας να θέσουμε λήθη στην ιστορία μας...

     Στις 24 Φεβρουαρίου 1994, επί Πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου», ημέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα.

     Φέτος οι Εκδηλώσεις Μνήμης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 11 Μαίου (ελέω εκλογών).

    Ο Σύλλογος Ποντίων & Βορειοελλαδιτών Σύρου θα τιμήσει τις εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας , συμμετέχοντας στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις που διοργανώνει η  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου την Κυριακή 11 Μαίου και ώρα 10.30 , με δοξολογία, ομιλία και κατάθεση στεφάνου στον Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου. Την ομιλία θα πραγματοποιήσει η μαθήτρια της Γ΄Λυκείου Μαγδαληνή Δαλεζίου, η οποία διακρίθηκε στον πανελλήνιο διαγωνισμό για την ιστορία του Πόντου.

      Επίσης το Σάββατο 10/5 ο σύλλογος θα πραγματοποιήσει λαμπαδηφορία στη μνήμη όσων προσπάθησαν να βρουν μια Ιθάκη και χάθηκαν στη θάλασσα. Η πορεία  θα ξεκινήσει στις 20.30 από την αίθουσα του συλλόγου και θα κατευθυνθεί στο Νησάκι όπου θα τελεστεί τρισάγιο και ρίψη στεφάνου στη θάλασσα .


Παρακαλούμε τα μέλη του συλλόγου όπως συμμετέχουν στις εκδηλώσεις Μνήμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου