Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ
Ο σύλλογος είναι πολιτιστικός και αθλητικός. Τα μέλη του συλλόγου είναι από τη Μακεδονία, τη Θράκη ,οι απανταχού Ποντιακής καταγωγής καθώς και φίλοι που αγαπούν το σύλλογο. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2003 ως σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου και αθλητικός σύλλογος ''Ο Μέγας Αλέξανδρος''. Σήμερα ο σύλλογος, μετά την τροποποίηση του καταστατικού του, φέρει τη νέα του .επωνυμία Η αίθουσα του συλλόγου βρίσκεται στο Κάτω Μάννα (Χώνες) επί του κεντρικού δρόμου. ΤΗΛΕΦΩΝΑ επικοινωνίας 6932411950. ΤΜΗΜΑΤΑ : Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι κάθε Παρασκευή 17.00-19.00, Σάββατο 10.30-12.30 και 16.30-18.30 - ΤΜΗΜΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ :Τμήμα παιδιών και εφήβων κάθε Παρασκευή 19.10-20.00 και 20.00-21.00 . Τμήμα ενηλίκων κάθε Κυριακή 18.30-19.30 για αρχάριους και 19.30-20.30. για προχωρημένους. Χοροδιδάσκαλος ο Χρήστος Καρυοφυλλίδης. Σκοπός μας , να ΜΗΝ ξεχάσουμε τις ρίζες μας και να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας την ιστορία μας.

Translate

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Αργοναυτική Εκστρατεία και η ναυτοσύνη των αρχαίων Ελλήνων

Η Αργώ όπως κατασκευάστηκε στο Βόλο


΄΄Εχουμε γη και πατρίδα όταν έχουμε πλοία στη θάλασσα΄΄
Ηρόδοτος


Ο σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου αποδέχτηκε με χαρά την πρόσκληση του Ναυτικού Ομίλου Σύρου να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του , στο πλαίσιο του Cyclades Classic Yacht Race .

Σκοπός  του Cyclades Classic Yacht Race είναι να αναδειχθεί η ναυπηγοξυλουργική τέχνη  , ένας από τους κατ΄ εξοχήν παραδοσιακούς κατασκευαστικούς κλάδους της χώρας μας αλλά και η ναυτοσύνη των Ελλήνων .

Ο σύλλογος θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στον Ταρσανά την Πέμπτη 10 Ιουλίου με την έκθεση φωτογραφίας <<Αργοναυτική εκστρατεία και η Ναυτοσύνη των  αρχαίων Ελλήνων>>.

Πρόκειται για 25 φωτογραφίες τις οποίες παραχώρησε στο σύλλογο ο φωτογράφος κ. Γιάννης Γερόπουλος από το Βόλο, ο οποίος ταξίδεψε  για 68 ημέρες 6.150 χιλ. με το ποδήλατό του ως τον Εύξεινο Πόντο (Κολχίδα) και αποθανάτισε τους σταθμούς της Αργούς.

Για το σύλλογο η έκθεση αυτή , η οποία εντάσσεται στις παράλληλες εκδηλώσεις του 4ου σεμιναρίου λαογραφίας και ιστορίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει ιδιαίτερη σημασία  , καθώς μέσα από το φωτογραφικό υλικό θα θυμηθούμε το μύθο της Αργοναυτικής Εκστρατείας  και ταξιδεύοντας ως τον Εύξεινο Πόντο θα δούμε άλλη μια περιοχή όπου μεγαλούργησε ο ελληνισμός.

Ο μύθος της Αργοναυτικής εκστρατείας αποτελεί μυθικό κατασκεύασμα ,  του οποίου ο ιστορικός πυρήνας  ανάγεται σε περιπέτειες εμπορικών Ελλαδικών πλοίων στον Εύξεινο Πόντο ,  μετατρέποντας τον μέχρι τότε Αξενο (αφιλόξενο)  Πόντο σε φιλόξενη θάλασσα (Πόντος=θάλασσα).

Η  Αργοναυτική Εκστρατεία αποτελεί μια ανάμνηση των πρώτων θαλασσινών εξερευνήσεων των αρχαίων, για την ανακάλυψη χρυσωρυχείων σε μακρινές χώρες και την ανάπτυξη του εμπορίου τους, που άρχισαν μετά από την ανακάλυψη και τη χρησιμοποίηση του σκληρού μετάλλου και τη ναυπήγηση πλοίων.

Στην έκθεση θα μπορεί κανείς να δει την Αργώ , μια αληθινή Αργώ έτσι όπως την κατασκεύασαν στο Βόλο πριν μερικά χρόνια  (σύμφωνα μ΄ ένα ερευνητικό πρόγραμμα με ναυπηγό  και καπετάνιο τον κ. Απόστολο Κούρτη και καραβομαραγκό τον κ. Νίκο Ρέπο) , τον Ελλήσποντο όπου έπεσε η Ελλη, αδελφή του Φρίξου καθώς διέσχιζαν την περιοχή στη ράχη ενός κριαριού , τα άλογα του Αιήτη, το ακρωτήρι του Ιάσονα , κοσμήματα  της περιοχής , τα καταπράσινα ποντιακά όρη , τις πέτρινες πολιτείες της Καππαδοκίας, την Ιωνία  κ.λ.π. Ένα ταξίδι στον αέναο χρόνο.


Εφημερίδα Ελευθεροτυπία

Η αργοναυτική εκστρατεία δεν είναι μύθος… Το μαρτυρούν  το Χρυσό περιδέραιο με τις χίλιες χρυσές ψηφίδες που βρέθηκε σε αρχαίο τάφο στον Βόλο που δείχνει ως τόπο προέλευσης του χρυσού την Κολχίδα. Ετσι, εξηγείται περίτρανα γιατί έγινε η Αργοναυτική Εκστρατεία και τι ακριβώς αντιπροσώπευε το Χρυσόμαλλο Δέρας, που απέσπασε ο Ιάσονας με τη βοήθεια της Μήδειας.

Στο Μουσείο του Λούβρου εξετάστηκαν  πρόσφατα τέσσερα δείγματα χρυσού που βρέθηκαν  στη Γεωργία σε σχέση με μερικές ψηφίδες από το αρχαίο περιδέραιο που βρέθηκε σε τάφο στο Καζανάκι Βόλου και διαπιστώθηκε κοινή προέλευση. Και τα δυο αντικείμενα , το ελληνικό και το γεωργιανό, φαίνεται πως έγιναν από αλλουβιακό χρυσό ενός ποταμού της Κολχίδας.

Για επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων αυτών θα επαναληφθούν οι εξετάσεις σε περισσότερα δείγματα. Αν η περαιτέρω έρευνα δείξει τα ίδια αποτελέσματα θα έχουμε μια καθαρή απόδειξη ότι οι Αργοναύτες γνώριζαν για τον χρυσό της Κολχίδας και ότι η Αργοναυτική Εκστρατεία δεν είναι απλώς ένας μύθος. Είναι ο αγώνας κατάκτησης της γνώσης μιας πλουτοπαραγωγικής μεθόδου που επηρέαζε από τότε τον κόσμο και το Χρυσόμαλλο Δέρας, η ανάπτυξη της τεχνογνωσίας περισυλλογής του χρυσού. Γι' αυτό έκαναν το ταξίδι τους ώς τη μακρινή Κολχίδα οι Αργοναύτες, όπως οι αρχαιολόγοι υπέθεταν πάντα.


από την αφίσα του Ν.Ο.Σ.


Ο σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου θέλει να ευχαριστήσει :
- Το Ναυτικό Ομιλο Σύρου που συμπεριέλαβε την έκθεση στις εκδηλώσεις του 
   Cyclades Classic Yacht Race .
- Τον κ. Γιάννη Γερόπουλο για την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού.
- Tον κ.  Στέφανο Μαμίδη για την επιμέλεια της έκθεσης.
-  Τη Λέσχη Φωτογραφίας Σύρου για την παραχώρηση των κορνιζών. 
-  Τον κ. Χρήστο Γαλανίδη (πρόεδρο)  και το Δ.Σ. της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών που ανέλαβαν προσωπικά  το κόστος της εκτύπωσης των φωτογραφιών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου