Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ
Ο σύλλογος είναι πολιτιστικός και αθλητικός. Τα μέλη του συλλόγου είναι από τη Μακεδονία, τη Θράκη ,οι απανταχού Ποντιακής καταγωγής καθώς και φίλοι που αγαπούν το σύλλογο. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2003 ως σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου και αθλητικός σύλλογος ''Ο Μέγας Αλέξανδρος''. Σήμερα ο σύλλογος, μετά την τροποποίηση του καταστατικού του, φέρει τη νέα του .επωνυμία Η αίθουσα του συλλόγου βρίσκεται στο Κάτω Μάννα (Χώνες) επί του κεντρικού δρόμου. ΤΗΛΕΦΩΝΑ επικοινωνίας 6932411950. ΤΜΗΜΑΤΑ : Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι κάθε Παρασκευή 17.00-19.00, Σάββατο 10.30-12.30 και 16.30-18.30 - ΤΜΗΜΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ :Τμήμα παιδιών και εφήβων κάθε Παρασκευή 19.10-20.00 και 20.00-21.00 . Τμήμα ενηλίκων κάθε Κυριακή 18.30-19.30 για αρχάριους και 19.30-20.30. για προχωρημένους. Χοροδιδάσκαλος ο Χρήστος Καρυοφυλλίδης. Σκοπός μας , να ΜΗΝ ξεχάσουμε τις ρίζες μας και να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας την ιστορία μας.

Translate

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Απλά αλλά με πολύ κέφι η κοπή της πίτας από το σύλλογο Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου


΄΄Για μας είναι ζωτική ανάγκη να κρατηθούμε σαν τον Οδυσσέα δεμένοι στο κατάρτι της πολιτιστικής παραδόσεώς μας, να ακούμε αλλά να μην προσχωρούμε, για να μην εξαφανιστούμε από τα ξένα πολιτιστικά κύματα ή λύματα. Να σώσουμε την ελληνική ιθαγένεια που είναι συνυφασμένη στις παραδόσεις μας. Αυτό δεν σημαίνει άρνηση του ξένου ή ξενοφοβία. Εμμένω στις παραδόσεις μου δεν σημαίνει στείρος φορμαλισμός αλλά δυναμικός ρεαλισμός, γόνιμη αφομοίωση ενός στοιχείου που μου προσφέρει ένας ξένος λαός, αρκεί να είναι καλό. Από την αρχαιότητα πάντοτε ο Ελληνικός πολιτισμός πήρε χυμούς από άλλους λαούς και άνθισε σαν ποτισμένο τριαντάφυλλο΄΄.  Σαράντος Καργάκος





Σε μια λιτή τελετή , ενώπιον μελών και φίλων , πραγματοποίησε την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας ο σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρο, .το περασμένο Σάββατο . Την πίτα ευλόγησε και έκοψε ο εφημέριος της Κοίμησης παπά Κώστας Κοντός , ο οποίος μετέφερε και τις ευχές του σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ.κ. Δωρόθεου Β΄.
  
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η πρόεδρος του συλλόγου  κ. Ουρανία Πανταζή  , η οποία , εν συντομία αναφέρθηκε στο έργο του συλλόγου τη χρονιά που μας πέρασε αλλά και στον προγραμματισμό της τρέχουσας χρονιάς.  

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη μεγάλη προγραμματισμένη εκδήλωση του συλλόγου , η οποία θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι. Θέμα της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Μέσα από το αφιέρωμα στο Θρακιώτη αρχαιολόγο Χρήστο Τσούντα , ο οποίος στα τέλη του 19ου αιώνα πραγματοποίησε ανασκαφές στην περιοχή της Χαλανδριανής-Καστρίου και έφερε στην επιφάνεια τον ονομαζόμενο κυκλαδικό πολιτισμό, θα επιχειρηθεί  η ανάδειξη της ιστορίας της Σύρου.

Οι εκδηλώσεις , όπως επεσήμανε η κ. Πανταζή, θα πραγματοποιηθούν στις 31 Ιουλίου  στο θέατρο Απόλλων και στις 1 Αυγούστου στην πλατεία αντίστοιχα. 

Η πρώτη ημέρα θα περιλαμβάνει ομιλία για το Χρ. Τσούντα και τα ευρήματα από τις ανασκαφές, με ομιλήτρια  την αρχαιολόγο κ. Μαρίζα Μαρθάρη (Θρακιώτικης καταγωγής. Η κ. Μαρθάρη υπήρξε προισταμένη της ΚΑ΄ εφορείας αρχαιοτήτων - συνεχίζει ακόμη και σήμερα την ανασκαφική της δραστηριότητα στη Σύρο).   Επίσης έχει προσκληθεί ο διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης κ. Νικ. Σταμπολίδης (αναμένεται η απάντησή του) για να μιλήσει για τον κυκλαδικό πολιτισμό καθώς και για την προσφορά της αείμνηστης Ντόλυς Γουλανδρή, ιδρύτριας του Μουσείου . Στη συνέχεια θα υπάρχει χορευτικό πρόγραμμα με χορούς της Ανατολικής Ρωμυλίας, Κυκλάδων και του Πόντου. Στην εκδήλωση αυτή θα συμμετάσχει ο σύλλογος Καβακλιωτών Αιγινίου   Πιερίας ΄΄Ανατολική Ρωμυλία΄΄ .
 
Η δεύτερη ημέρα θα περιλαμβάνει τη συναυλία της διεθνούς φήμης σοπράνο κ. Σόνιας Θεοδωρίδου και του μαέστρου κ. Θεόδωρου Ορφανίδη, οι οποίοι θα συνοδεύονται από εννέα μουσικούς. Το πρόγραμμα το οποίο θα παρουσιάσουν είναι ένα ανθολόγιο με τραγούδια μεγάλων Ελλήνων συνθετών. Η κ. Θεοδωρίδου και ο κ. Ορφανίδης διαμένουν μόνιμα στο Βερολίνο. Οπως τόνισε η κ. Πανταζή ΄΄ προσδοκούμε στη διεθνή καριέρα της Σόνιας Θεοδωρίδου  ώστε μέσα από το δίκτυό της, η εκδήλωση να γίνει γνωστή τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Της συναυλίας θα προηγηθεί η παρουσίαση μιας χορογραφίας , από τη σχολή της κ. Τερέζας Φόλγκα , η οποία θα ξεκινήσει από την πλατεία και θα καταλήξει στο αρχαιολογικό μουσείο. Στόχος είναι η ανάδειξη του αρχαιολογικού μουσείου της Σύρου . 

Επίσης αξιοποιώντας την παρουσία της κ. Σόνιας Θεοδωρίδου, η οποία την προηγούμενη χρονιά συμμετείχε στο Λονδίνο , με το  κίνημα «Beautiful Greece» που έχουν δημιουργήσει μαζί με τον κ. Ορφανίδη , στόχος του οποίου είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου για τη συνένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, θα προσκαλέσουμε τον κόσμο να κατακλύσει την πλατεία , ώστε να στείλουμε και εμείς από τη Σύρο το δικό μας μήνυμα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα΄΄.

Τέλος ο σύλλογος τίμησε την Ορχήστρα Κυκλάδων και τους μουσικούς και τραγουδιστές Αντώνη Μαραγκό, Ηλία Θεοδωρόπουλο, Σιδερή Ρούσσο, Μίλτο Καραπαναγιωτίδη και Αργυρώ Πανταζή οι οποίοι συμμετείχαν αφιλοκερδώς στην καλοκαιρινή συναυλία-αφιέρωμα που διοργάνωσε ο σύλλογος για να τιμήσει το Μάνο Χατζιδάκι. Επίσης τίμησε τις φοιτήτριες πλέον Χριστίνα Καρυοφυλλίδη και Ελένη Παρασκευοπούλου , για την επιτυχία τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας.

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γεώργιος Λεονταρίτης,  εκπρόσωποι του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου , οι πρόεδροι των συλλόγων Μικρασιατών , Πελοποννησίων, Πάγου, υπαλλήλων ΟΤΕ καθώς και ο κ. Ζουλουφός Μιχάλης , από τη μείζονα μειοψηφία  , αθλητές της ομάδας βόλλευ του συλλόγου <<Ο Μέγας Αλέξανδρος>>. Ως γνωστόν η ομάδα συμμετέχει στο τοπικό πρωτάθλημα Κυκλάδων , κατακτώντας μάλιστα τις δυο τελευταίες χρονιές το πρωτάθλημα Κυκλάδων. Οπως τόνισε η κυρία Πανταζή η ομάδα αναζήτησε δυο φορές την άνοδό της στην Α2 κατηγορία , συμμετέχοντας στους αγώνες που διεξήχθησαν στη Λήμνο και στη Μυτιλήνη , χάρις στην οικονομική στήριξη του κ. Παλιόπορτα...

Την τελετή κάλυψαν η εφημερίδα ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ και το Cyclades24. 
  


Ελάτε απόψ΄ , εφτάμε παρακάθ


Για τη συνέχεια ο σύλλογος είχε προγραμματίσει ένα μικρό γλέντι , όπου , όσοι παρέμειναν , διασκέδασαν και χόρεψαν με τη ψυχή τους , ενώ προσφέρθηκαν εδέσματα , μαγειρεμένα από τις γυναίκες του συλλόγου.






Φωτογραφίες από το cyclades24.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου