Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ
Ο σύλλογος είναι πολιτιστικός και αθλητικός. Τα μέλη του συλλόγου είναι από τη Μακεδονία, τη Θράκη ,οι απανταχού Ποντιακής καταγωγής καθώς και φίλοι που αγαπούν το σύλλογο. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2003 ως σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου και αθλητικός σύλλογος ''Ο Μέγας Αλέξανδρος''. Σήμερα ο σύλλογος, μετά την τροποποίηση του καταστατικού του, φέρει τη νέα του .επωνυμία Η αίθουσα του συλλόγου βρίσκεται στο Κάτω Μάννα (Χώνες) επί του κεντρικού δρόμου. ΤΗΛΕΦΩΝΑ επικοινωνίας 6932411950. ΤΜΗΜΑΤΑ : Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι κάθε Παρασκευή 17.00-19.00, Σάββατο 10.30-12.30 και 16.30-18.30 - ΤΜΗΜΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ :Τμήμα παιδιών και εφήβων κάθε Παρασκευή 19.10-20.00 και 20.00-21.00 . Τμήμα ενηλίκων κάθε Κυριακή 18.30-19.30 για αρχάριους και 19.30-20.30. για προχωρημένους. Χοροδιδάσκαλος ο Χρήστος Καρυοφυλλίδης. Σκοπός μας , να ΜΗΝ ξεχάσουμε τις ρίζες μας και να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας την ιστορία μας.

Translate

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Γενικό προσκλητήριο από το σύλλογο Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου


Γενικό Προσκλητήριο
Την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου στις 19.10 
στην αίθουσα του συλλόγου


΄΄Ακρίτας κάστρον έχτιζεν
τριγύρω’ς σα ραχία
Απάν’ του κόσμου τα φυτά εκεί
φέρ’ και φυτεύει,
απάν’ του κόσμου τα πουλιά,
εκεί πάγνε φωλεύ’νε΄΄.

Αυτό έκαναν οι πρόγονοί μας εκεί , στην πατρίδα της ψυχής τους και έπειτα στην Ελλάδα, όταν έφτασαν ξεριζωμένοι, πρόσφυγες. Γέννησαν ζωή εκεί όπου δεν υπήρχε, ανέστησαν όλες τις ξερές και άγονες εκτάσεις της Μακεδονίας και της Θράκης όπου τους εγκατέστησε το κράτος και τις έκαναν να καρποφορήσουν.

Αυτές οι εικόνες έρχονταν στη μνήμη μου όταν  αποφάσισα να ασχοληθώ με την ανάδειξη της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού εδώ στη Σύρο , σ΄ έναν τόπο που επέλεξα να ζήσω και που ότι είχε σχέση με τον Πόντο(=θάλασσα) ήταν άγνωστη μέχρι πριν λίγα χρόνια. Βέβαια για να φτάσω σ΄ αυτήν την απόφαση καταλυτική υπήρξε η ΄΄Σωκρατική ΄΄ μέθοδος του καθηγητή Νίκου Λυγερού , που είχα την τιμή να γνωρίσω, στην αρχή μέσα από μια ραδιοφωνική εκπομπή και μετά εδώ στη Σύρο , σε μια εκδήλωση.

Και τότε η αρχική απόφαση έγινε χρέος , ένα θυμίαμα στη μνήμη όλων χάθηκαν στους δρόμους της εξορίας στα χρόνια της Γενοκτονίας αλλά και σε εκείνους που ήρθαν στη νέα πατρίδα , ρίζωσαν σ΄ αυτήν και την ανέστησαν. Χάρη στη διατήρηση της  συλλογικής μνήμης οι Πόντιοι κατάφεραν να μη χαθούν και ωσάν το μυθολογικό πουλί , ξαναγεννήθηκαν από τη στάχτη τους.    

Με αυτόν τον πρόλογο θέλω να απευθύνω γενικό προσκλητήριο στα μέλη και τους φίλους του συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου  στη Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 19.10 , στην αίθουσα του συλλόγου , Φολεγάνδρου 3, για να συζητηθούν θέματα που αφορούν το σύλλογο, όπως 

α. Απολογισμός της μέχρι τώρα πορείας του συλλόγου.
β. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο σύλλογος στο να διατηρήσει την αίθουσά του (όπως ενοίκιο, ΔΕΗ με πολύ υψηλά δημοτικά τέλη – αυτή τη στιγμή τα δημοτικά τέλη είναι πολύ περισσότερα από την κατανάλωση ρεύματος).
γ. Ανανέωση των μελών που θα ήθελαν να ασχοληθούν με το σύλλογο από τη θέση του Δ.Σ. αλλά και από τη θέση του απλού μέλους-φίλου.

δ. Τροποποίηση του υπάρχοντος καταστατικού ώστε να δίδεται το δικαίωμα του ΄΄εκλέγειν και του εκλέγεσθαι΄΄  και σε μη μέλη ,  οι οποίοι θα εργάζονται τηρώντας τις διατάξεις του υπάρχοντος καταστατικού για την επίτευξη των σκοπών του συλλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου