Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ
Ο σύλλογος είναι πολιτιστικός και αθλητικός. Τα μέλη του συλλόγου είναι από τη Μακεδονία, τη Θράκη ,οι απανταχού Ποντιακής καταγωγής καθώς και φίλοι που αγαπούν το σύλλογο. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2003 ως σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου και αθλητικός σύλλογος ''Ο Μέγας Αλέξανδρος''. Σήμερα ο σύλλογος, μετά την τροποποίηση του καταστατικού του, φέρει τη νέα του .επωνυμία Η αίθουσα του συλλόγου βρίσκεται στο Κάτω Μάννα (Χώνες) επί του κεντρικού δρόμου. ΤΗΛΕΦΩΝΑ επικοινωνίας 6932411950. ΤΜΗΜΑΤΑ : Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι κάθε Παρασκευή 17.00-19.00, Σάββατο 10.30-12.30 και 16.30-18.30 - ΤΜΗΜΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ :Τμήμα παιδιών και εφήβων κάθε Παρασκευή 19.10-20.00 και 20.00-21.00 . Τμήμα ενηλίκων κάθε Κυριακή 18.30-19.30 για αρχάριους και 19.30-20.30. για προχωρημένους. Χοροδιδάσκαλος ο Χρήστος Καρυοφυλλίδης. Σκοπός μας , να ΜΗΝ ξεχάσουμε τις ρίζες μας και να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας την ιστορία μας.

Translate

Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Τριήμερες εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου




Τα  δάκρυά τους δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν το βράδυ της Τρίτης όσοι είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση του Συλλόγου Ποντίων & Βορειοελλαδιτών Σύρου «Τα παιδιά του Κατακλυσμού», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Μέσα από το λόγο και το τραγούδι τους η πρόεδρος του συλλόγου και συγγραφέας του έργου κ. Ράνια Πανταζίδου, η σκηνοθέτης Ελένη Βουτσίνου, οι μουσικοί και όλοι οι συντελεστές της παράστασης απέτισαν φόρο τιμής στα χιλιάδες προσφυγόπουλα από την Ιωνία, τη Θράκη, την Αρμενία και τον Πόντο που φιλοξενήθηκαν στο αμερικάνικο ορφανοτροφείο της Σύρου (νυν στρατόπεδο), μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Στο σύντομο χαιρετισμό της, η κ. Πανταζίδου κατέστησε γνωστό ότι η παράσταση βασίστηκε στο ομότιτλο κείμενο του Ζαχαρία Δρόσου, καθώς και σε μαρτυρίες που ήρθαν στα χέρια της από εγγόνια παιδιών που έζησαν στο Ορφανοτροφείο.

Ταξίδι στα χρόνια του ξεριζωμού και της προσφυγιάς
Επί σκηνής του κατάμεστου Θεάτρου Απόλλων, οι συμμετέχοντες ταξίδεψαν το κοινό στα χρόνια της Γενοκτονίας , του ξεριζωμού και της προσφυγιάς από τις προαιώνιες εστίες τους, φέρνοντας στην επιφάνεια σημαντικές πτυχές της ιστορίας της Σύρου, που σε πολλούς παραμένουν μέχρι και σήμερα άγνωστες.

Μέσα από το συγκινησιακά φορτισμένο λόγο του κειμένου και τη συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον Αντώνη Κονσολάκη στο ούτι, εκείνα τα θύματα του ανθρώπινου κατακλυσμού βρήκαν και πάλι κιβωτό σωτηρίας στη Σύρο. Σημειώνεται μάλιστα, πως πολλά από εκείνα τα παιδιά, έδωσαν αργότερα όρκο στο Δήμο Ερμούπολης και έγιναν δημότες της πόλης, η οποία τα αγκάλιασε και τα αγάπησε.

Στην παράσταση έπαιξαν οι: Δήμητρα Αναγνώστου, Γιάννης Καραντώνης, Βάσω Κοντογιάννη, Μαρία Κουκή, Μαριάννα Κρόντη, Εύη Νέλλα, Αργυρώ Πανταζή, Ουρανία Πανταζίδου, Χρήστος Ρούσσος, Αντώνης Σίσκος, Σοφία Σκουργιά, Ανδριανή Στεφάνου και Στέλιος Τρουμπετάκης και Ελένη Χατζητσολίδη.

Στο τέλος της παράστασης το χορευτικό τμήμα του συλλόγου χόρεψε ποντιακούς χορούς, υπό την καθοδήγηση του χοροδιδάσκαλου Χρήστου Καρυοφυλλίδη. Τους χορευτές συνόδεψαν οι μουσικοί Σταύρος Σαββίδης (λύρα) και Σάββας Ηλιάδης (νταούλι), οι οποίοι ταξίδεψαν από την Αθήνα για το σκοπό αυτό.

Μία παράσταση με ΨΥΧΗ
Η παράσταση , όπως γράφει μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου κ. Νίκος Παγίδας, στη συγχαρητήρια του επιστολή προς το σύλλογο, είχε ΨΥΧΗ, τίμησε και σεβάστηκε την μνήμη του δασκάλου μας Ζαχαρία Δρόσου αλλά και όλων «των παιδιών του κατακλυσμού» της εποχής εκείνης και υπενθύμισε σε όσους επιλήσμονες συμπολίτες μας, τι είναι προσφυγιά και τι είναι φιλοξενία σε μια τέτοια ανθρώπινη κατάσταση.

Επιπλέον, σύλλογος τη 19η  Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όπως έχει ομόφωνα ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή στις 24 Φεβρουαρίου του 1994, πραγματοποίησε την καθιερωμένη λαμπαδηφορία . Μέλη και φίλοι του συλλόγου , με αναμμένες δάδες κατευθύνθηκαν στην περιοχή Νησάκι όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον π. Κωνσταντίνο Κοντό και τον εφημέριο του Ι. Ναού Αναστάσεως π. Νικόλαο Γαβαλά.

Ακολούθησε ρίψη στεφάνου στη θάλασσα, ενώ φέτος, για πρώτη φορά την πομπή  συνόδευσαν δια θαλάσσης , φουσκωτά του Ναυτικού Ομίλου και του Ομίλου Φουσκωτών Σύρου. Την πομπή ακολούθησε αντιπροσωπεία προσκόπων με επικεφαλής τον Περιφερειακό Έφορο Κυκλάδων κ. Σωτήρη Φραγκίδη .

«Οι ψυχές των θυμάτων πρέπει να δικαιωθούν»
Τέλος ο σύλλογος συμμετείχε στην εκδήλωση που πραγματοποίησε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου την Κυριακή 22 Μαΐου στον Ι. Ναό Ταξιαρχών. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση το μέλος του συλλόγου κ. Εμμανουήλ Τελώνης μίλησε για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, με την ευχή η Παναγία Σουμελά να αναπαύσει τις ψυχές των θυμάτων, οι οποίες θα δικαιωθούν, όταν η παγκόσμια κοινότητα αναγνωρίσει τη Γενοκτονία και οι γενοκτόνοι ζητήσουν μια συγγνώμη, γιατί οι λαοί έτσι συμφιλιώνονται. Στη συνέχεια , στο Μνημείο Μικρασιατικής Μνήμης έγιναν καταθέσεις στεφάνων από φορείς του.

http://www.koinignomi.gr/news/koinonia/2016/05/25/kataklysmos-synaisthimaton.html

http://www.koinignomi.gr/news/koinonia/2016/05/22/tin-ehei-zisei-o-ellinas-tin-prosfygia-kai-xerei.html

http://syllogospontionsyrou.blogspot.gr/2016/05/blog-post_26.html


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου