Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ
Ο σύλλογος είναι πολιτιστικός και αθλητικός. Τα μέλη του συλλόγου είναι από τη Μακεδονία, τη Θράκη ,οι απανταχού Ποντιακής καταγωγής καθώς και φίλοι που αγαπούν το σύλλογο. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2003 ως σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου και αθλητικός σύλλογος ''Ο Μέγας Αλέξανδρος''. Σήμερα ο σύλλογος, μετά την τροποποίηση του καταστατικού του, φέρει τη νέα του .επωνυμία Η αίθουσα του συλλόγου βρίσκεται στο Κάτω Μάννα (Χώνες) επί του κεντρικού δρόμου. ΤΗΛΕΦΩΝΑ επικοινωνίας 6932411950. ΤΜΗΜΑΤΑ : Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι κάθε Παρασκευή 17.00-19.00, Σάββατο 10.30-12.30 και 16.30-18.30 - ΤΜΗΜΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ :Τμήμα παιδιών και εφήβων κάθε Παρασκευή 19.10-20.00 και 20.00-21.00 . Τμήμα ενηλίκων κάθε Κυριακή 18.30-19.30 για αρχάριους και 19.30-20.30. για προχωρημένους. Χοροδιδάσκαλος ο Χρήστος Καρυοφυλλίδης. Σκοπός μας , να ΜΗΝ ξεχάσουμε τις ρίζες μας και να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας την ιστορία μας.

Translate

Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Στη Σύρο η Σόνια Θεοδωρίδου για τις εκδηλώσεις του Συλλόγου Ποντίων & Βορειοελλαδιτών Σύρου






Με την ευκαιρία των εκδηλώσεων που πρόκειται να διοργανώσει  το καλοκαίρι ο Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου με θέμα <<Ο Θρακιώτης αρχαιολόγος και τα εν Συρήι μυστικά>> , συναντήθηκα στην Αθήνα με τη διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου και το μαέστρο και σύζυγό της Θεόδωρο Ορφανίδη, οι οποίοι θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του συλλόγου το Σάββατο 1 Αυγούστου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρακάλεσα να μου πουν κάποια πράγματα για τον εαυτό τους αλλά και για τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις του συλλόγου . Βέβαια δεν παραλείψαμε να μιλήσουμε και για την Ποντιακή καταγωγή μας και το πόσο περήφανοι νιώθουμε γι΄ αυτήν.



- Από πού κατάγεστε.

ΑΠ. Εγώ από τη Βέροια και ο Θεόδωρος από το Κιλκίς.


- Πως ασχοληθήκατε με την όπερα , ένα είδος που στην Ελλάδα λίγοι μπορούν να την κατανοήσουν.

ΑΠ. Μικρή άκουσα την Μαρία Κάλλας στο ραδιόφωνο και είπα ... και εγώ έτσι θέλω να γίνω. Στο σπίτι τραγουδούσαμε Ελληνες συνθέτες και πήγαινα στο ωδείο. Μάλλον αυτός ήταν ο δρόμος μου στην ζωή.


- Όμως είπατε είστε ανήσυχο πνεύμα. Δεν επαναπαύεστε , ψάχνεστε συνεχώς γύρω από τη μουσική . Ασχολείστε και με άλλα ρεπερτόρια , ακόμη και με τον κινηματογράφο ασχοληθήκατε . Τελευταία εμπειρία σας ήταν στην ταινία του Γιάννη Οικονομίδη , όπου συμμετείχατε ως guest μαζί με την Πόπη Τσαπανίδου.

ΑΠ. Μου αρέσει να δοκιμάζω και να προσπαθώ. Κάθε τι που με πάει παρακάτω πνευματικά και καλλιτεχνικά το κυνηγώ. Η εμπειρία μου με το σκηνοθέτη  Γιάννη Οικονομίδη ήταν μοναδική , όλοι οι ηθοποιοί υπέροχοι. Θα μου μείνει αξέχαστο όλο αυτό που έζησα.


- Αποφασίσατε να ζείτε στο Βερολίνο. Τι σας οδήγησε στην απόφαση αυτή; Πως είναι η ζωή στο Βερολίνο;

ΑΠ. Ζω στο εξωτερικό από τα χρόνια των σπουδών μου. Ηταν η καριέρα μου που με ανάγκασε να ζήσω σε χώρες σαν την Ελβετία ,Βέλγιο ,Αγγλία και Γερμανία. Η ζωή στο εξωτερικό όσο όμορφη και να είναι , είναι ξενιτιά. Αγαπώ πολύ την Ελλάδα και θέλω να ζήσω στον τόπο μου.


- Μιλήστε μας για τις εμφανίσεις σας στις μεγάλες σκηνές του εξωτερικού.

ΑΠ. Κάθε μου εμφάνιση όπου και να είναι,  είναι για μένα το ίδιο. Το ότι έτυχε να τραγουδήσω στην Βιέννη δεν αλλάζει σε τίποτε την συγκίνηση και το τρακ που έχω όταν τραγουδώ στην χώρα μου. Απλά έξω η μουσική της όπερας είναι η καθημερινότητα του κόσμου.


- Όμως η επαφή σας και οι εμφανίσεις σας στην πατρίδα θα έλεγα ότι είναι αρκετά συχνή. Εχω την εντύπωση ότι είστε και πολύ Ελληνίδα !!!

ΑΠ. Ναι είμαι Ελληνίδα. Ούτε πολύ ούτε λίγο. Και δεν θα ήθελα να είμαι τίποτε άλλο. Μόνο Ελληνίδα. Το να είσαι Ελληνας έχει ένα ειδικό βάρος και ας τείνουμε να το ξεχνάμε αυτό!


- Εχετε ένα γιο. Είστε η κλασσική Ελληνίδα μητέρα;

ΑΠ. Ναι έχω ένα γιό 23 ετών και φυσικά είμαι η κλασσική Ελληνίδα μάνα. Το λατρεύω το παιδί μου.


- Μιλήστε μου για το μαέστρο και σύζυγό σας Θεόδωρο Ορφανίδη. Πως είναι να συνεργάζεσαι με το σύζυγο;

ΑΠ. Ο Ανδρας μου έχει όλα όσα θαυμάζω σε έναν άνθρωπο. Είμαι πολύ τυχερή που τον συνάντησα στην ζωή μου. Είναι υπέροχο που κάνουμε και οι δυο μουσική ,έχουμε πολλά κοινά ,διαφωνούμε και συμπλέουμε ,αλληλοσυμπληρώνοντας ο ένας τον άλλον.


- Τι είναι η Orchestra Mobile.

ΑΠ. Το 2010 ιδρύσαμε στο Βερολίνο την ορχήστρα μας με σκοπό την ανάδειξη της Ελληνικής λόγιας μουσικής αλλά και την προβολή Ελλήνων καλλιτεχνών. Πρόκειται για μια ευέλικτη και ευκίνητη ορχήστρα. Στόχος της ορχήστρας είναι να φέρει κοντά μουσικούς από ολόκληρη την Ευρώπη, συνδέοντας το Βερολίνο με την Αθήνα, το Άμστερνταμ με το Λονδίνο, την Νέα Υόρκη με το Τελ Αβίβ. Εξαιτίας του συγκεκριμένου ιστού ταλαντούχων μουσικών έχει δημιουργηθεί μια ορχήστρα η οποία είναι πραγματικά ευκίνητη και ευέλικτη, δεν χρειάζεται να ταξιδέψει και είναι πάντα έτοιμη για άμεσες εμφανίσεις! Η πολυφωνία και η παράδοση που φέρει κάθε μουσικός στο Σύνολο, δίνει στην Orchestra Mobile το μοναδικό χαρακτηριστικό της μίξης, δημιουργώντας ταυτόχρονα την πρώτη κινούμενη (Μobile) ορχήστρα της ηπείρου!


- Πείτε μου και δυο λόγια για την κίνηση Beautiful Greece. Σε τι αποσκοπεί αυτή η κίνηση;

ΑΠ. Η κίνηση Beautiful Greece δημιουργήθηκε από την ανάγκη να δείξουμε στον κόσμο πως η Ελλάδα που προβαλλόταν στα Μ.Μ.Ε της Ευρώπης δεν αντιστοιχούσαν σε αυτό που πραγματικά συνέβαινε στην Ελλάδα. Ετσι οργανώσαμε κοντσέρτα σε όλη την Ευρώπη ,καλέσαμε δημοσιογράφους ,διπλωμάτες ,μιλήσαμε στον κόσμο. Μας πλήγωνε πολύ η εικόνα μας ,αλλά και τα σχόλια που δεχόμασταν από τον κόσμο. Ετσι απαντήσαμε με αυτό που κατέχουμε καλά. Την τέχνη μας.


- Το έργο σας δε σταματά εδώ. Οργανώνετε μουσικές βιβλιοθήκες σε πολλούς Δήμους και σχολεία σε πόλεις της Ελλάδας. Πείτε μας δυο λόγια γι΄ αυτό το έργο σας.

ΑΠ. Εχω δημιουργήσει μαζί με τον άνδρα μου μουσικές αλλά και παιδικές βιβλιοθήκες στα Γιάννενα ,Βέροια ,Διδυμότειχο, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή ,Ξάνθη, Βόλο Λαμία κια Ηράκλειο Κρήτης. Είναι το όνειρο της ζωής μου να υπάρχουν μουσικά όργανα ,παρτιτούρες και βιβλία σε όλη την χώρα μου για τα παιδιά.


- Tα Χριστούγεννα τραγουδήσατε στις φυλακές ανηλίκων στην Αυλώνα. Πως σας υποδέχτηκαν;

ΑΠ. Ηταν συγκλονιστικά . Τα παιδιά ήταν ενθουσιασμένα ,άλλα ντροπαλά και με άλλα χόρεψα στο τέλος μαζί τους. Κατάλαβαν πως δεν τα κρίνω και με δέχτηκαν. Ένιωσα  απέραντη συμπόνια για αυτά.


- Τι σκέφτονται η Σόνια Θεοδωρίδου και ο Θεόδωρος Ορφανίδης για την κρίση στην πατρίδα μας;

ΑΠ. Είναι δύσκολα σίγουρα, μα η μεγαλύτερη κρίση είναι εντός μας αυτήν την στιγμή. Γύρω μας διαλύονται θεσμοί, αλλάζει η δομή της οικογένειας ,υπάρχει πολλή μοναξιά, η ελληνική γλώσσα και η ιστορία μας συρρικνώθηκαν και εξακολουθούμε να μην θέλουμε να κάνουμε την αυτοκριτική μας.


- Θα ήθελα πάρα πολλά να σας ρωτήσω , όμως σ΄ αυτήν τη φάση ας ολοκληρώσουμε τη συνομιλία μας με την επικείμενη παρουσία σας το καλοκαίρι στη Σύρο. Εχετε ξαναέρθει στη Σύρο;

ΑΠ. Ναι άλλη μία φορά πριν αρκετά χρόνια . τραγούδησα στο θέατρο ένα Gala όπερας.


- Μιλήστε μου για τη συμμετοχή σας στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου , με σκοπό να τιμήσει ένα Θρακιώτη αρχαιολόγο που πραγματοποίησε ανασκαφές στη Σύρο στα τέλη του 19ου αιώνα και μέσα από αυτό ν΄ αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού;

ΑΠ. Με τιμά ιδιαίτερα η πρόσκλησή σας και χαίρομαι που θα έρθω στην Σύρο. Θαυμάζω πρωτοβουλίες σαν τις δικές σας ,που με πενιχρά μέσα καταφέρνετε να πείσετε και να κινήσετε γη και ουρανό για το καλό του τόπου.


- Γιατί επιλέξατε να τραγουδήσετε τραγούδια Ελλήνων συνθετών και όχι όπερα;
ΑΠ. Γιατί νομίζω πως ταιριάζει στο ύφος της βραδιάς.


- Γνωρίζετε ότι από τη Σύρο κατάγεται ο μεγάλος ρεμπέτης Μάρκος Βαμβακάρης. Θα ακούσουμε και κανένα δικό του τραγούδι;
ΑΠ. Αυτό είναι έκπληξη!!!


- Θα θέλατε , πριν κλείσουμε, να στείλετε ένα χαιρετισμό στους κατοίκους της Σύρου που θα σας απολαύσουν το καλοκαίρι μαζί με τους εκατοντάδες επισκέπτες που ευχόμαστε φέτος να ξεπεράσουν κάθε προσδοκία;

ΑΠ. Αγαπητοί φίλοι από το υπέροχο νησί της Σύρου. Είναι μεγάλη η χαρά μου που θα επισκεφτώ και πάλι το νησί.
Σας καλώ όλους να στηρίξετε την υπέροχη αυτή πρωτοβουλία και να μας τιμήσετε με την παρουσία σας.
Να έχετε όλοι υγεία και καλή αντάμωση .



Υ.Γ. Η συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων . Δημοσιεύεται σήμερα γιατί ήθελα πρώτα να ολοκληρωθούν όλες εκείνες οι διαδικασίες που θα εξασφάλιζαν τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις μας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο Σύρου Ερμούπολης που στηρίζουν τις εκδηλώσεις μας. Ελπίζω και εύχομαι να καταφέρουμε να προσθέσουμε και εμείς ένα λιθαράκι στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη…. 



ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ
Η Σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου γεννήθηκε στην Βέροια.
Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο «Μανώλης Καλομοίρης» στην τάξη της Καίτης Παπαλεξοπούλου, απ’ όπου αποφοίτησε με διάκριση καθώς επίσης και με βραβείο «Άριστης και Διακεκριμένης Εκτέλεσης».
Της χορηγήθηκε η υποτροφία «Μαρία Κάλλας» η οποία της έδωσε την δυνατότητα να πραγματοποιήσει περαιτέρω σπουδές στη Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας και αργότερα στο Λονδίνο με την Vera Rosza.
Μεταξύ άλλων, έχει ειδικευθεί στο ρεπερτόριο των Γερμανικών Τραγουδιών (Lieder) με την Elisabeth Schwarzkopf.


Η Σόνια Θεοδωρίδου έχει εμφανισθεί στα πιο σημαντικά λυρικά θέατρα της Ευρώπης όπως η Όπερα της Φρανκφούρτης, Κρατική Όπερα του Βερολίνου, Γερμανική Όπερα του Βερολίνου, Κρατική Όπερα του Αμβούργου, Εθνικό Θέατρο του Μονάχου και της Στουτγάρδης, Théâtre Royal de la Monnaie (Βρυξέλλες), Théâtre Chatelet του Παρισιού, Teatro Communale της Φιρέντζα, Teatro La Fenice της Βενετίας, Theatre της Βασιλείας, Όπερα της Λυόν και του Montpellier, Φεστιβάλ Schwetzingen, Maifestspiele του Βισμπάντεν, Opera House της Budapest, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Θέατρο Ηρώδου του Αττικού, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, Αρχαίο Θέατρο Δελφών κ.α., σε πόλεις όπως Άμστερνταμ, Ρόττερνταμ, Βερολίνο, Κολωνία, Νέα Υόρκη, SaltLake City, Ζάλτσμπουργκ, Βιέννη κ.α.

Ως σολίστ έχει δώσει πολυάριθμες συναυλίες και ρεσιτάλ τραγουδιού στην Κολωνία (Φιλαρμονική Κολωνίας), Βουδαπέστη (Ακαδημία Franz Liszt), Ιταλία (Reggio Emilia), Ισραήλ (Φιλαρμονική Tel Aviv), Λισσαβώνα (Colosseum), Τόκυο, Φρανκφούρτη (Alte Oper), Μόναχο (Gasteig) και έχει συνεργαστεί με διάσημους μαέστρους και ορχήστρες όπως οι Wolfgang Sawallisch, Zubin Mehta, Sir Neville Mariner, Antonio Pappano, Rene Jacobs, Christoph von Dohnanyi, Gerd Albrecht, Garry Bertini, Ivan Fischer , Marcello Viotti, Helmut Rilling, Andras Schiff, Frans Bruggen με την Orchestra of the Age of the Enlightenment, Concerto Köln, την Φιλαρμονική της Βιέννης και άλλες.

Το κλασικό της ρεπερτόριο συμπεριλαμβάνει μερικούς από τους πιο σημαντικούς ρόλους όπερας, όπως οι Fiordiligi (Έτσι Κάνουν Όλες), Elvira (Don Giovanni), Pamina (Ο Μαγικός Αυλός), Alcina (Alcina), Violetta (Η Τραβιάτα), Gilda (Ριγκολέττο), Angelica (Suor Angelica), Mimi (Οι Μποέμ), Euridice (Ορφέας και Ευρυδίκη του Gluck), Salud (Η Σύντομη Ζωή), Fiorilla (Il Turco in Italia), Corinna (Il viaggio a Reims), Giulietta (I Capuletti e i Montecchi), Maria Stuarda (Maria Stuarda), Cleopatra (Ιούλιος Καίσαρας), Jenny (Mahagonny), Santuzza (Cavalleria Rusticana) κ.ά.

Έχει κυκλοφορήσει δύο CD με όπερες, την “La Calisto” του Cavalli (Harmonia Mundi) και την “Conrois and his copies” του Περικλή Κούκου. Επίσης τα CD «Η Σόνια Θεοδωρίδου συναντά τον Μάνο Χατζηδάκι» (Σείριος, “Ρεσιτάλ”) (Σείριος – Οδός Πανός), Γιάννης Μαρκόπουλος «Αναγέννηση» (Κίνησις), Θάνος Μικρούτσικος “Warna” (Arcardia), Χάρης Περσίδης “Storiae d’ Amor” (Eros), ‘’Arie Antiche‘’ (Legend Classics), "Sonia Thedoridou sings Jacques Brel" (Et'cetera), Θανάσης Μωραϊτης ‘’ Pictures for the sadness of the blonde girls and of Eleni’’ (EMI Classics), Γιάννης Κωνσταντινίδης ‘’30 Songs’’ (The Human Voice), ‘’Songs from the Big Screen” (The Human Voice), Αθανάσιος Σίμογλου “Cavafy – Shades of Love...” (The Human Voice), Μίμης Πλέσσας ’’ Anthology’’ (The Human Voice), Αθανάσιος Σίμογλου “Cavafy II – Return ” (The Human Voice).Το 2010 ίδρυσε μαζί με τον σύζυγο της Μαέστρο Θεόδωρο Ορφανίδη την Οrchestra Mobile, ενώ ένα χρόνο αργότερα την Ηuman Voice, τη δική τους δισκογραφική εταιρία.

Τον Ιούνιο του 2014 ανακίνησε εκ νέου το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα με τον σύζυγο της, όταν μπήκαν μαζί στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου προκειμένου να κάνουν μια σιωπηλή διαμαρτυρία, ανακινώντας εκ νέου το ζήτημα και κερδίζοντας ταυτόχρονα την συμπαράσταση της παγκόσμιας καλλιτεχνικής κοινότητας.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣΟ Μαέστρος Θεόδωρος Ορφανίδης γεννήθηκε στο Herisau της Ελβετίας.
Η ενασχόληση του με τη μουσική ξεκίνησε μετά την επιστροφή της οικογένειας
του στη Βόρειο Ελλάδα. Παρακολούθησε μαθήματα Αρμονίας, Αντίστιξης,
Φούγκας, Κλασσικού Τραγουδιού και Πιάνου στη Θεσσαλονίκη, και γρήγορα η
προικισμένη φύση του εντοπίστηκε και αναγνωρίστηκε ενώ παράλληλα δίδαξε θεωρητικά και Ιστορία της Μουσικής σε Ωδεία.

Το 2005 έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα, πηγαίνοντας στην Ολλανδία,
όπου συνεργάστηκε με μουσικά σύνολα ως προσκεκλημένος μαέστρος.

Ο Θεόδωρος Ορφανίδης έχει μαθητεύσει και συνεργαστεί με σημαντικούς
Μαέστρους, όπως οι: Rene Gulikers, George Hadjinikos, Ulrich Rademacher,
Ingo Lenke, και Θεόδωρος Αντωνίου.

Ως Μαέστρος έχει προσκληθεί σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.
Εχει διευθύνει ορχήστρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Ισπανία,Ρωσία, Αυστρία, Ολλανδία, Ιταλία,Ουκρανία και Πολωνία.

Το καλοκαίρι του 2010 ιδρυσε μαζί με τη σύζυγό του, την Σοπράνο Σόνια
Θεοδωρίδου την Orchestra Mobile , ενώ ένα χρόνο αργότερα την Ηuman
Voice, την δική τους δισκογραφική εταιρία.
Έχει κυκλοφορήσει δύο CD - Αθανάσιος Σίμογλου “Cavafy – Shades of
Love...” (The Human Voice, 2011), Αθανάσιος Σίμογλου “Cavafy II – Return”
(The Human Voice , 2012).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου