Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ
Ο σύλλογος είναι πολιτιστικός και αθλητικός. Τα μέλη του συλλόγου είναι από τη Μακεδονία, τη Θράκη ,οι απανταχού Ποντιακής καταγωγής καθώς και φίλοι που αγαπούν το σύλλογο. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2003 ως σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου και αθλητικός σύλλογος ''Ο Μέγας Αλέξανδρος''. Σήμερα ο σύλλογος, μετά την τροποποίηση του καταστατικού του, φέρει τη νέα του .επωνυμία Η αίθουσα του συλλόγου βρίσκεται στο Κάτω Μάννα (Χώνες) επί του κεντρικού δρόμου. ΤΗΛΕΦΩΝΑ επικοινωνίας 6932411950. ΤΜΗΜΑΤΑ : Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι κάθε Παρασκευή 17.00-19.00, Σάββατο 10.30-12.30 και 16.30-18.30 - ΤΜΗΜΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ :Τμήμα παιδιών και εφήβων κάθε Παρασκευή 19.10-20.00 και 20.00-21.00 . Τμήμα ενηλίκων κάθε Κυριακή 18.30-19.30 για αρχάριους και 19.30-20.30. για προχωρημένους. Χοροδιδάσκαλος ο Χρήστος Καρυοφυλλίδης. Σκοπός μας , να ΜΗΝ ξεχάσουμε τις ρίζες μας και να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας την ιστορία μας.

Translate

Σάββατο, 10 Ιουνίου 2017

Επίσημη υποδοχή Εικόνας Παναγίας Σουμελά στον άγιο Δημήτριο Σύρου
Με λαμπρότητα υποδέχθηκε την Ιερή Εικόνα της Παναγίας Σουμελά ο λαός της Σύρου στον ιερό ναό του αγίου Δημητρίου.

Πλήρη ρεπορτάζ στα παρακάτω ΜΜΕ

https://cyclades24.gr/2017/05/panagia-soumela-syros-agios-dimitrios-video/

http://www.koinignomi.gr/news/koinonia/ekklisiastika/2017/05/29/i-kyra-toy-pontoy-stin-arhontissa-ton-kykladon.html

http://www.logotypos.gr/%CE%B8%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%B1/%CE%BC%CE%B5-%CF%80%CE%AC%CF%83%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CF%86%CE%AF%CF%87%CE%B8%CE%B7-%CE%B7-%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%AC-%CE%B2%CE%B9%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF.html

https://www.syrostoday.gr/WebTV/3559-H-Thaymatoyrgi-eikona-tis-Panagias-Soymela-stin-Syro.aspx

ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑς Κ. ΟΥΡΑΝΙΑΣ ΠΑΝΤΑΖΙΔΟΥ 

Ιδιαίτερα συγκινημένη η πρόεδρος του συλλόγου αναφέρθηκε - βιωματικά - στην Πρόσφυγα Παναγία , το Ιερό Σύμβολο των απανταχού Ποντίων και ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν ώστε η Σύρος να υποδεχθεί την Ιερή Εικόνα...

<<Σουμέλα λεν’ την Παναγιά, 
Σουμέλα λεν’ και σέναν. 
Θα προσκυνώ την παναγιά
Κι έρχουμαι με τ’ εσέναν….

Παιδάκι ήμουν πατέρα και σ΄ άκουγα να τραγουδάς αυτό το τραγούδι και έβλεπα τα μάτια σου να γυαλίζουν.

Και αναρωτιόμουν τότε πατέρα , ποια ήταν εκείνη η Παναγία που ανέφερες στο τραγούδι σου .

Τώρα ξέρω ποια ήταν εκείνη η Παναγία.

Είναι η  ξενιτεμέντσα  Παναγιά που ταξίδεψε το 1930 από το όρος Μελά και έφερε μαζί της στην Ελλάδα και τον Πόντο.

Είναι η Παναγία Σουμελά που ταξίδεψε από τις βουνοκορφές του Βερμίου έως το Αιγαίο και σήμερα βρίσκεται εδώ κοντά μας.

Είναι τεμέρον η Παναία που ο λαός της Σύρου άνοιξε σήμερα την αγκαλιά του για να Την προσκυνήσει.

Οπως το 1922 αγκάλιασε χιλιάδες πρόσφυγες μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Όπως το 1922 αγκάλιασε χιλιάδες προσφυγόπουλα από τα χώματα του Πόντου, της Ιωνίας, της Καππαδοκίας, της Ανατολικής Θράκης   και τα φιλοξένησε στο αμερικάνικο ορφανοτροφείο. 

Σήμερα η Σύρος αγκαλιάζει την Πανα(γ)ία Σουμελά, χάρις στις προσπάθειες του Μητροπολίτη μας κ. Δωρόθεου, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα του συλλόγου μας. Τον ευχαριστούμε από καρδιάς γι΄ αυτό το μεγάλο και ανέλπιστο δώρο.

Ευχαριστούμε από καρδιάς το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Βεροίας και Ναούσης κ. Παντελεήμονα , προεδρεύοντα του Ιερού Προσκυνήματος Παναγία Σουμελά , για την έγκριση διακομιδής της Ιεράς Εικόνας στη Σύρο.

Το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ Θεολόγο για τη συνοδεία της Ιεράς Εικόνας ,κατά τη διακομιδή Της στο νησί μας.

Το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλίνικο που λαμπρύνει με την παρουσία του τις σημερινές Λατρευτικές Εκδηλώσεις.

Τον πρόεδρο του σωματείου Παναγία Σουμελά κ. Γιώργο Τανιμανίδη και μελών του σωματείου, για την έγκριση διακομιδής & συνοδείας της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Σουμελά στη Σύρο.

Ευχαριστούμε το σύλλογο Ποντίων Αιγάλεω ΄΄Ο Καύκασος΄΄ , την Ενωση Ποντίων Ζωγράφου και Μεταμόρφωσης Αττικής για την παρουσία τους στην υποδοχή της Παναγίας μας! 

Ευχαριστούμε τον πρόεδρο και τα μέλη του συλλόγου Μικρασιατών Σύρου, που ως συνδιοργανωτές, μοιράζονται μαζί μας τις μοναδικές αυτές τιμητικές στιγμές. 

Ευχαριστούμε τα μέλη του συλλόγου μας , που τις ημέρες αυτές υπερέβαλλαν εαυτούς.
Ευχαριστούμε όλους εσάς για την παρουσία σας.

Για εμάς τους ποντιακής καταγωγής είναι μέγιστη η τιμή να κρατήσουμε στα χέρια μας την Ιερή Εικόνα της Παναγίας Σουμελά. Γιατί είναι σαν να κρατάμε στα χέρια μας τη μακραίωνη ιστορία των προγόνων μας.

Αναρωτιέμαι τι άλλο θα μπορούσε να επιθυμήσει ο σύλλογός μας. Ισως να υπάρχει κάτι ακόμη. Την ανέγερση ενός μνημείου εδώ στη Σύρο, αφιερωμένου στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Επίσης να αξιωθούμε να δούμε την Τουρκία να αναγνωρίζει την Γενοκτονία , για να δικαιωθούν οι χιλιάδες ψυχές τους.  

Ο Καζαντζάκης έγραψε <<Το πρώτο σου χρέος, εκτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους.


Εμείς οι απόγονοι εκείνων των τραντέλλενων οφείλουμε να κρατήσουμε τη μνήμη τους άσβεστη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου