Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ
Ο σύλλογος είναι πολιτιστικός και αθλητικός. Τα μέλη του συλλόγου είναι από τη Μακεδονία, τη Θράκη ,οι απανταχού Ποντιακής καταγωγής καθώς και φίλοι που αγαπούν το σύλλογο. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2003 ως σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου και αθλητικός σύλλογος ''Ο Μέγας Αλέξανδρος''. Σήμερα ο σύλλογος, μετά την τροποποίηση του καταστατικού του, φέρει τη νέα του .επωνυμία Η αίθουσα του συλλόγου βρίσκεται στο Κάτω Μάννα (Χώνες) επί του κεντρικού δρόμου. ΤΗΛΕΦΩΝΑ επικοινωνίας 6932411950. ΤΜΗΜΑΤΑ : Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι κάθε Παρασκευή 17.00-19.00, Σάββατο 10.30-12.30 και 16.30-18.30 - ΤΜΗΜΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ :Τμήμα παιδιών και εφήβων κάθε Παρασκευή 19.10-20.00 και 20.00-21.00 . Τμήμα ενηλίκων κάθε Κυριακή 18.30-19.30 για αρχάριους και 19.30-20.30. για προχωρημένους. Χοροδιδάσκαλος ο Χρήστος Καρυοφυλλίδης. Σκοπός μας , να ΜΗΝ ξεχάσουμε τις ρίζες μας και να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας την ιστορία μας.

Translate

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Η ψυχή του Πόντου ζωντάνεψε στη Σύρο










Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το σεμινάριο λαογραφίας και ποντιακών χορών που διοργάνωσε ο Σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου από 28/7 έως και 4/8 2012.
Επί οκτώ ημέρες, μέσα από τους αυθεντικούς ποντιακούς χορούς που δίδαξε ο χοροδιδάσκαλος Γιάννης Ευφραιμίδης, το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Βορειοελλαδιτών Σύρου ανέδειξε την μακραίωνη παράδοση του Ελληνισμού του Εύξεινου Πόντου.
Η ιστορία του Ελληνισμού του Εύξεινου Πόντου, αρχίζει με το πέρασμα από το μύθο στην αλήθεια, με την Αργοναυτική εκστρατεία και τις πρώτες εγκαταστάσεις των Ελλήνων αμέσως μετά τον Τρωικό πόλεμο (1100 π.Χ.). Από το 1100 π.Χ. έως το 1923 μ.Χ., ένα διάστημα 3.000 χρόνων, ο Πόντος υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα τμήματα του ελληνισμού, όπου οι κάτοικοι της περιοχής αυτής , τόσο στα χρόνια της αρχαιότητας και του Μ. Αλεξάνδρου όσο και της ρωμαιοκρατίας και του Βυζαντίου και αυτής της τουρκοκρατίας (1461-1922) δεν έπαυσαν να διατηρούν αλώβητη την εθνική τους συνείδηση και κατόπιν την ορθόδοξη χριστιανική τους Πίστη. Ο Πόντος, το παραλιακό τμήμα της Β.Α. Μ. Ασίας, απλώνεται από την περιοχή της Σινώπης ως το ανατολικό άκρο του Ευξείνου Πόντου (Βατούμ).
Το σεμινάριο λαογραφίας ξεκίνησε με χορό και τραγούδι το Σάββατο 28/7 , απέναντι από το λιμάνι (στην εξέδρα δίπλα στην πιτσαρία Σκερτσόζα). Παραβρέθηκαν αρκετοί φίλοι του συλλόγου που χόρεψαν μαζί με το χορευτικό τμήμα. Τους χορευτές συνόδεψε στη λύρα - τραγούδι ο Γιάννης Ταιλαχίδης και στο νταούλι ο χοροδιδάσκαλος Γιάννης Ευφραιμίδης. Ο κ. Τάσος Λουδάρος προσέφερε κέρασμα στο λυράρη και στο χοροδιδάσκαλο οι οποίοι συνοδεύονταν από τις συζύγους τους.


Οι σημαντικότεροι σταθμοί του οκταήμερου σεμιναρίου ήταν :









α. Κυριακή 29/7 - αφιέρωμα στο ποντιακό θέατρο και διάλεκτο . Ηεκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Κτήριο Κορνηλάκη. Ομιλητής ήταν ο Αλέξανδρος Κεβρεκίδης , υπεύθυνος του θεατρικού τμήματος της Ενωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου ενώ ο χοροδιδάσκαλος παρουσίασε χαρακτηριστικούς ποντιακούς χορούς τους οποίους χόρεψαν το χορευτικό τμήμα του συλλόγου , προσκεκλημένο από τη Λέσχη Φωτογραφίας Σύρου. Στη συνέχεια ο Σίμος Παυλίδης και ο Αλέξανδρος Κεβρεκίδης , από την Ενωση Ποντίων Ωραιοκάστρου , φορώντας τις ποντιακές φορεσιές τους με όλα τα εξαρτήματα των ακριτών, μάγεψαν με τον αρχέγονο πυρρίχιο χορό και ζωντάνεψαν την ποντιακή ψυχή! Εξαιρετική ήταν και η γυναικεία παρουσία από το Ωραιόκαστρο κ. Σοφία Κεβρεκίδη , η οποία χόρεψε με το χορευτικό τμήμα του συλλόγου. Ο Σύλλογος Βορειοελλαδιτών παρουσίασε τις δικές του φορεσιές , δύο γυναικείες, μία ανδρική και μία παιδική την οποία τίμησε επάξια ο Συριανός μαθητής Λάζαρος Ερμείδης, ποντιακής καταγωγής. Τους χορευτές συνόδεψε με το τραγούδι και τη λύρα ο κ. Γιάννης Ταιλαχίδης.
β. Τρίτη 31/7 - αφιέρωμα στην ποντιακή κουζίνα . Το χορευτικό τμήμα του συλλόγου , μπροστά από το κατάστημα του κ. Πρέκα , φορώντας μπλουζάκια με το λογότυπο ΄΄Επιμένω Ελληνικά΄΄ χόρεψαν ποντιακούς χορούς και προσέφεραν ποντιακά κεράσματα , μεταφέροντας παράλληλα και το κοινωνικό μήνυμα της στήριξης των ελληνικών προιόντων. Από το χώρο της εκδήλωσης , όπου είχε αναρτηθεί το πανώ του Συνδέσμου Προώθησης Ελληνικών Προιόντων (Σ.Π.Ε.Π.) , πέρασαν δεκάδες επισκέπτες Τα μέλη του χορευτικού , με την ζωντάνια και το κέφι τους έδωσαν ζωή στην αγορά της Ερμούπολης . Σημαντική ήταν η συμβολή του κ. Πρέκα για την επιτυχία της βραδιάς , ο οποίος προσέφερε άφθονο Συριανό κρασί και τσίπουρο. Επίσης τα γύρω μαγαζιά αγκάλιασαν και βοήθησαν με τον τρόπο τους την εκδήλωση.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κυκλάδων κ. Δ. Γρυπάρης.



 
 
 
 


γ. Τετάρτη 1/8 - σεμινάριο χορού στην Αζόλιμνο , στο καφέ Τσουνάμι του κ. Τζαβάρα (πρώην προέδρου του συλλόγου) .




δ. Παρασκευή 3/8 φιλικός αγώνας βόλλευ μεταξύ της ομάδας ΄΄Σ.Β.Σ. Μέγας Αλέξανδρος΄΄ και επιλέκτων της Συρου . Ο αγώνας διεξήχθει στη μνήμη των ποδοσφαιριστών της ομάδας ΄΄Ποντος΄΄ (απαγχονίστηκαν από τους Τούρκους το 1921 , με την κατηγορία ότι έφεραν στις φανέλλες τους άσπρες και μπλε ρίγες με το γράμμα Π στη μέση) . Η ομάδα των επιλέκτων (φορώντας φανέλλες που θύμιζαν τις φανέλλες της ομάδας Πόντος) κέρδισε την ομάδα του Μέγα Αλέξανδρου με 3 -1 σετ. Ο διαιτητής κ. Γρηγόρης Παναγιωτίδης κράτησε τις ισορροπίες ανάμεσα στις δυο ομάδες , τις οποίες διέκρινε το πάθος. Πριν τον αγώνα είχε προηγηθεί σεμινάριο χορού ενώ η πρόεδρος του συλλόγου κ. Ουρανία Πανταζή αναφέρθηε στο μικρό ιστορικό της ομάδας Πόντος.




Ο κύκλος του οκταήμερου σεμιναρίου έκλεισε το Σάββατο 4/8 στο ουζερί ΄΄Θεία Μέθη΄΄ . Με κέφι και ενθουσιαμό , το χορευτικό τμήμα του συλλόγου , ανάμεσα σε ανέλπιστα πολλούς φίλους, διασκέδασε χορεύοντας ποντιακούς χορούς . Σε όλες τις εκδηλώσεις παραβρέθηκε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Δημήτρης Ερμείδης και αρκετά μέλη και φίλοι του συλλόγου.

Ο Σύλλογος θέλει να ευχαριστήσει δημόσια το κατάστημα εστίασης του κ. Βασίλη Σαιπά (Grill STEKI) για την παράθεση γεύματος στους φιλοξενούμενους από το Ωραιόκαστρο , τον κ. Τάσο Λουδάρο για το κέρασμα στο λυράρη και στο χοροδιδάσκαλο οι οποίοι συνοδεύονταν από τις συζύγους τους, το γυναικείο συνεταιρισμό <<ΚΑΣΤΡΙ>> , την κ. Τζοβάννα Ρόκκα (μέλος του χορευτικού) για τη φιλοξενία του χοροδιδάσκαλου , τον πρώην πρόεδρο του συλλόγου κ. Θ. Τζαβάρα , τη φίλη που προσέφερε τα μπλουζάκια για την ομάδα των επιλέκτων , τη Λέσχη Φωτογραφίας Σύρου , την Τυποκυκλαδική για τη στήριξη που παρείχε στην εκτύπωση των αφισών και όλα τα Μ.Μ.Ε. έντυπα και ηλεκτρονικά που με τον τρόπο τους προβάλλουν τις δραστηριότητες του συλλόγου. Επίσης ο σύλλογος θέλει να ευχαριστήσει το Σύνδεσμο Προώθησης Ελληνικών Προιόντων και ιδιαίτερα τον κ Απόστολο Φορλίδα για την αποστολή του πανώ του Σ.Π.Ε.Π. και για τα μπλουζάκια με το λογότυπο ΄΄Επιμένω Ελληνικά΄΄.

Ιδιαίτερα ο σύλλογος θέλει να ευχαριστήσει όλους όσους συμμετείχαν στο φιλικό αγώνα βόλλευ. Τέλος , θερμές ευχαριστίες στους εκπροσώπους της Ενωσης Ποντίων Ωραιοκάστρου που μας μετέφεραν τον ποντιακό παλμό από τη Βόρεια Ελλάδα , στο λυράρη Γιάννη Ταιλαχίδη και στο χοροδιδάσκαλο Γιάννη Ευφραιμίδη για την αφιλοκερδή παρουσία τους στις προσπάθειες του συλλόγου για τη διατήρηση και ανάδειξη της ποντιακής παράδοσης.
 
 
 
Ο νέος κύκλος μαθημάτων ποντιακών χορών θα ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου . Για περισσότερες πληροφορίες: navyblue@otenet.gr ή τηλ 6932411950.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου