Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ
Ο σύλλογος είναι πολιτιστικός και αθλητικός. Τα μέλη του συλλόγου είναι από τη Μακεδονία, τη Θράκη ,οι απανταχού Ποντιακής καταγωγής καθώς και φίλοι που αγαπούν το σύλλογο. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2003 ως σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου και αθλητικός σύλλογος ''Ο Μέγας Αλέξανδρος''. Σήμερα ο σύλλογος, μετά την τροποποίηση του καταστατικού του, φέρει τη νέα του .επωνυμία Η αίθουσα του συλλόγου βρίσκεται στο Κάτω Μάννα (Χώνες) επί του κεντρικού δρόμου. ΤΗΛΕΦΩΝΑ επικοινωνίας 6932411950. ΤΜΗΜΑΤΑ : Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι κάθε Παρασκευή 17.00-19.00, Σάββατο 10.30-12.30 και 16.30-18.30 - ΤΜΗΜΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ :Τμήμα παιδιών και εφήβων κάθε Παρασκευή 19.10-20.00 και 20.00-21.00 . Τμήμα ενηλίκων κάθε Κυριακή 18.30-19.30 για αρχάριους και 19.30-20.30. για προχωρημένους. Χοροδιδάσκαλος ο Χρήστος Καρυοφυλλίδης. Σκοπός μας , να ΜΗΝ ξεχάσουμε τις ρίζες μας και να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας την ιστορία μας.

Translate

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Οι Πόντιοι ράγισαν καρδιές στην Ερμούπολη





Χορευτές του Συλλόγου Βορειοελλαδιτών Σύρου , κρατώντας την ποντιακή σημαία και φορώντας τις παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές παρήλασαν - για πρώτη φορά - στην πλατεία Μιαούλη στην Ερμούπολη, μπροστά από το Δημαρχείο της πόλης.


Ο κόσμος , ο οποίος από νωρίς είχε κατακλύσει το χώρο της παρέλασης , ξέσπασε σε χειροκροτήματα με την εμφάνιση της σημαίας του Πόντου την οποία κράταγαν η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του συλλόγου μαζί με δυο μικρά παιδιά.


Μετά το πέρας της παρέλασης , το λόγο είχε ο χοροδιδάσκαλος Γιάννης Ευφραιμίδης , ο οποίος απήγγειλλε το ποίημα του Καβάφη <<Πάρθεν η Ρωμανία>> ενώ το χορευτικό τμήμα του συλλόγου , αμέσως μετά χόρεψε ποντιακούς χορούς. Η εκδήλωση έκλεισε με τον πυρρίχιο χορό.


Ο Σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου θέλει να ευχαριστήσει δημόσια τον Ποντιακό Σύλλογο <<Αλέξανδρος Υψηλάντης>> της Θεσσαλονίκης για τη δωρεά των πέντε γυναικείων φορεσιών και την κ. Ελευθερία Κιουρτσόγλου από τη Γλυφάδα , για την αποστολή φορεσιών από την προσωπική της ιματιοθήκη , χωρίς τις οποίες δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμμένη εκδήλωση.

 

Ο Σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου ιδρύθηκε το 2003 από Μακεδόνες και Θρακιώτες . Από το 2010 , το τότε Διοικητικό Συμβούλιο προσπάθησε να εντάξει στο σύλλογο και κατοίκους της Σύρου , με ποντιακή καταγωγή, με σκοπό την ανάδειξη της ιστορίας και των παραδόσεων του Πόντου.

 

Μετά τις τελευταίες εκλογές του 2012 , για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ., αποφασίστηκε η τροποποίηση του καταστατικού του συλλόγου , με παράλληλη τροποποίηση και της ονομασίας του συλλόγου , ώστε να εμπεριέχεται σ΄ αυτό το όνομα ΄΄Πόντος΄΄. Είναι ένας από τους επόμενους στόχους του συλλόγου καθώς και η απόκτηση φορεσιών για όλα τα μέλη του χορευτικού.

 

Σίγουρα οι εποχές δεν είναι εύκολες για τους πολιτιστικούς συλλόγους και τα μέλη του συλλόγου , ποντιακής καταγωγής, είναι ελάχιστα. Ομως , η παρουσία ανθρώπων που δεν έχουν ποντιακή καταγωγή , όπως της φίλης από την Ελβετία και της φίλης από την Ιταλία (καθηγήτρια σε πανεπιστήμιο του Μιλάνου), οι οποίες παρήλασαν και χόρεψαν μαζί μας , μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε !!!


 
 



 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου