Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ
Ο σύλλογος είναι πολιτιστικός και αθλητικός. Τα μέλη του συλλόγου είναι από τη Μακεδονία, τη Θράκη ,οι απανταχού Ποντιακής καταγωγής καθώς και φίλοι που αγαπούν το σύλλογο. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2003 ως σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου και αθλητικός σύλλογος ''Ο Μέγας Αλέξανδρος''. Σήμερα ο σύλλογος, μετά την τροποποίηση του καταστατικού του, φέρει τη νέα του .επωνυμία Η αίθουσα του συλλόγου βρίσκεται στο Κάτω Μάννα (Χώνες) επί του κεντρικού δρόμου. ΤΗΛΕΦΩΝΑ επικοινωνίας 6932411950. ΤΜΗΜΑΤΑ : Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι κάθε Παρασκευή 17.00-19.00, Σάββατο 10.30-12.30 και 16.30-18.30 - ΤΜΗΜΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ :Τμήμα παιδιών και εφήβων κάθε Παρασκευή 19.10-20.00 και 20.00-21.00 . Τμήμα ενηλίκων κάθε Κυριακή 18.30-19.30 για αρχάριους και 19.30-20.30. για προχωρημένους. Χοροδιδάσκαλος ο Χρήστος Καρυοφυλλίδης. Σκοπός μας , να ΜΗΝ ξεχάσουμε τις ρίζες μας και να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας την ιστορία μας.

Translate

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Κερκέλια - Μύρισε Πόντος!!!


 
Κερκέλια



Το απόγευμα του Σαββάτου του Λαζάρου σε ορισμένες περιοχές του Πόντου τα παιδιά κρατώντας ένα ανθισμένο κλαδί λεύκας και ένα καλαθάκι για να βάζουν μέσα τ' αυγά που θα μάζευαν, γυρνούσαν τα σπίτια ψάλλοντας την Ανάσταση του Λαζάρου και οι νοικοκυρές τους έδιναν κουλούρια, τα κερκέλια, που τα περνούσαν σε σχοινί η στο κλαδί της λεύκας, αλλά και αυγά.


Υλικά:

2 ποτήρια νερό
1 ποτηράκι του καφέ ζάχαρη
1 ποτηράκι του καφέ λάδι
1 κομματάκι μαγιά (περίπου σαν σπιρτόκουτο)
¼ κουτ. γλυκού η λίγο αλάτι
αλεύρι, όσο πάρει ώστε να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια.


Εκτέλεση:

Σε μια λεκανίτσα διαλύουμε στο νερό, θερμοκρασία δωματίου, την μαγιά. Προσθέτουμε ζάχαρη και ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε αλεύρι και αλάτι και ζυμώνουμε με λαδωμένα χέρια για να έχουμε μια μαλακή εύπλαστη ζύμη. Την αφήνουμε αρκετή ώρα (45 λεπτά) να ξεκουραστεί και να φουσκώσει (τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα).


Πλάθουμε ελαφρά τη ζύμη, με λαδωμένα χέρια και κόβουμε κομμάτια ζύμης των 25 γραμμαρίων και την πλάθουμε σε κορδόνι και στην συνέχεια ενώνουμε τις άκρες.

Απλώνουμε τα κουλουράκια σε δίσκο με λαδόκολλα, και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 15 λεπτά. Για να φουσκώσουν (αφού τα έχουμε σκεπάσει με μια πετσέτα).

Τα βάζουμε στο φούρνο στους 200°c και όταν ροδοκοκκινίσουν (περίπου 15 λεπτά) είναι έτοιμα. pontos.gr


ΚΡΗΤΗ - ΠΟΝΤΟΣ

 Με αφορμή λοιπόν τα κερκέλια , ας ανατρέξουμε στην ιστορία και να δούμε τι μπορεί να συνδέει Κρήτη και Πόντο..

Στην Κρήτη κερκέλια λένε τη χειρολαβή της πόρτας ...

Στον Πόντο κερκέλια ονομάζουν τα νηστίσιμα κουλουράκια που φτιάχνουν οι νοικοκυρές το Σάββατο του Λαζάρου...Ονομασία που το δίχως άλλο πήραν από το σχήμα τους.


Στο δημοτικό τραγούδι του Διγενή, που τραγουδάει ο Νίκος Ξυλούρης,  ακούμε .....

Ο Διγενής ψυχομαχεί κι η γης τονε τρομάσσει
κι η πλάκα τον ανατριχιά που θα τονε σκεπάσει
γιατί-ν-εκεί που κείτεται λόγια αντρειωμένα λέγει:

--- Να 'χεν η γης πατήματα κι ο ουρανός κερκέλια,
να πάτουν τα πατήματα, να 'πιανα τα κερκέλια,
ν' ανέβαινα στον ουρανό, να διπλωθώ να κάτσω,
να δώσω σείσμα τ' ουρανού!
http://www.youtube.com/watch?v=HR1gdUQSqeE


Στην Κρήτη κερκέλια λένε τη χειρολαβή της πόρτας ...

Στον Πόντο κερκέλια ονομάζουν τα νηστίσιμα κουλουράκια που φτιάχνουν οι νοικοκυρές το Σάββατο του Λαζάρου...Ονομασία που το δίχως άλλο πήραν από το σχήμα τους.



Τι μπορεί να συνδέει Κρήτη και Πόντο

Οι Πόντιοι κι οι Κρητικοί
όπου και να βρεθούνε

τσίπουρο πίνουν και ρακί
κι οι λύρες κελαηδούνε...

«Οι εν Καππαδοκία οικούντες και οι καταγόμενοι εκ Πόντου και εκ Λυκαονίας συντέλεσαν όχι μόνο στην ήττα των Σαρακηνών, αλλά πολλοί από αυτούς εγκαταστάθηκαν στο νησί —με απόφαση του Νικηφόρου Φωκά— για να ενισχύσουν το χριστιανικό πληθυσμό. Ο «εποικισμός της Κρήτης, ωστόσο, συνεχίστηκε και επί Αλεξίου Β’ (1182) και επί Ισαάκιου Αγγέλου (1185) με εποίκους από τα ασιατικά θέματα της βυζαντινής αυτοκρατορίας.
 
 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου