Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ
Ο σύλλογος είναι πολιτιστικός και αθλητικός. Τα μέλη του συλλόγου είναι από τη Μακεδονία, τη Θράκη ,οι απανταχού Ποντιακής καταγωγής καθώς και φίλοι που αγαπούν το σύλλογο. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2003 ως σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου και αθλητικός σύλλογος ''Ο Μέγας Αλέξανδρος''. Σήμερα ο σύλλογος, μετά την τροποποίηση του καταστατικού του, φέρει τη νέα του .επωνυμία Η αίθουσα του συλλόγου βρίσκεται στο Κάτω Μάννα (Χώνες) επί του κεντρικού δρόμου. ΤΗΛΕΦΩΝΑ επικοινωνίας 6932411950. ΤΜΗΜΑΤΑ : Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι κάθε Παρασκευή 17.00-19.00, Σάββατο 10.30-12.30 και 16.30-18.30 - ΤΜΗΜΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ :Τμήμα παιδιών και εφήβων κάθε Παρασκευή 19.10-20.00 και 20.00-21.00 . Τμήμα ενηλίκων κάθε Κυριακή 18.30-19.30 για αρχάριους και 19.30-20.30. για προχωρημένους. Χοροδιδάσκαλος ο Χρήστος Καρυοφυλλίδης. Σκοπός μας , να ΜΗΝ ξεχάσουμε τις ρίζες μας και να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας την ιστορία μας.

Translate

Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013

Πρόγραμμα 2ου Σεμιναρίου Λαογραφίας από το Σύλλογο Ποντίων & Βορειοελλαδιτών Σύρου


Χορευτικά Σεμινάρια Πόντου-Κύπρου-Ελληνόφωνων χωριών της Κάτω Ιταλίας
         

Παιδικό εργαστήρι

Αφιέρωμα στο στιχουργό Λευτέρη Χαψιάδη Παρασκευή 26/7

CineDoc Πέμπτη 25/7 Προβολή της ταινίας ''Encardia- Η πέτρα που χορεύει''


Ο Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου διοργανώνει το 2ο Σεμινάριο Λαογραφίας από 26/7 έως 3/8 2013.

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η διάδοση και διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Στο φετινό σεμινάριο με θέμα <<Διαδρομές Ελληνισμού>> επιλέξαμε χορούς από τον Πόντο , την Κύπρο αλλά και τα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας. Περιοχές όπου , επί σειρά αιώνων, μεγαλούργησε ο ελληνισμός . Θα υπάρχουν όμως και άλλες, παράλληλες εκδηλώσεις.

Το σεμινάριο θα περιλαμβάνει ανάλυση και περιγραφή των παραδοσιακών φορεσιών της Κύπρου και του Πόντου καθώς επίσης και ιστορική αναδρομή και διδασκαλία των χορών αυτών.

Ποντιακούς χορούς θα διδάξει ο χοροδιδάσκαλός μας Γιάννης Ευφραιμίδης, ο οποίος δίδαξε ποντιακούς χορούς ακόμη και στην Αλάσκα.

Κυπριακούς χορούς θα διδάξουν η Ζωνιά Μαριλένα και ο Πολυβίου Βαγγέλης  από την Ενωση Κυπρίων Αχαίας. 

Το μουσικό συγκρότημα encardia θα διδάξει το χορό ταραντέλα . Ο παραδοσιακός χορός της Κάτω Ιταλίας , η ταραντέλα, συνδέεται με την αρχαία ελληνική αποικία του Τάραντα, που βρίσκεται πολύ κοντά στο Πρίντεζι και στο Λέτσε και στον πυρήνα των ελληνόφωνων χωριών του Σαλέντο. Στο Σαλέντο διαμένει ελληνόφωνος πληθυσμός που ομιλεί την Γραικανική διάλεκτο. Οι ελληνόφωνοι διατηρούν την πλούσια πολιτισμική τους παράδοση μέχρι τις μέρες μας.

Ο Σύλλογος επέλεξε για την πραγματοποίηση του 2ου σεμιναρίου λαογραφίας την Ποσειδωνία , το κοσμικό τουριστικό θέρετρο της Σύρου, το οποίο απέχει 13 χλμ. από το λιμάνι και την Ερμούπολη, μια πόλη με αρχοντικό αέρα και με μεγάλη παράδοση.

Για να πραγματοποιηθούν τα σεμινάρια χορού απαιτείται ελάχιστος αριθμός δέκα ατόμων. Ο σύλλογος , ανάλογα με τις δηλώσεις συμμετοχής , μπορεί να τροποποιήσει το πρόγραμμα των σεμιναρίων.

Παρέχεται  έκπτωση 30% στα ακτοπλοικά εισιτήρια .

Οι κρατήσεις/συμμετοχές θα πρέπει να γίνουν έως την 1η Ιουλίου. Για την επικύρωση της συμμετοχής σας απαιτείται προκαταβολή  50 ευρώ στο λογαριασμό 38911047 της Τράπεζας Κύπρου ΙΒΑΝ GR 3207301670000000038911047
BIC : BCYPGRAA


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
Κυριακή 28/7
11.00-13.00 : Ποντιακοί χοροί γι΄ αρχάριους (ποιμαντικό κέντρο)
19.00-21.00 : Ποντιακοί χοροί για προχωρημένους(αίθουσα συλλόγου)
Δευτέρα 29/7 Ποιμαντικό Κέντρο Αγίου Παύλου
10.30-12.30 : Κυπριακοί χοροί
19.00-21.00 : Κυπριακοί χοροί
Τρίτη 30/7 Ποιμαντικό Κέντρο Αγίου Παύλου
10.30-12.30 : Ποντιακοί χοροί γι΄ αρχάριους
12.30-14.00 : Χορός ταραντέλας
Τετάρτη 31/7
11.00-13.00 : Ποντιακοί χοροί γι΄ αρχάριους (ποιμαντικό κέντρο)
19.00-21.00 : Ποντιακοί χοροί για προχωρημένους(αίθουσα συλλόγου)
Πέμπτη 1/8
19.00-21.00 : Ποντιακοί χοροί για όλα τα τμήματα (αίθουσα συλλόγου)
Παρασκευή 2/8
21.00 : Λήξη σεμιναρίου , με φαγητό και γλέντι , σε μαγαζί της επιλογής μας.


- Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων θα προσφέρεται  κέρασμα.ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πέμπτη 25/7
21.30 : Κινηματογράφος ΠΑΛΛΑΣ .Προβολή από το cinedoc της βραβευμένης ταινίας του Α. Κοβότσου <<encardia-Η πέτρα που χορεύει>>. Πρόκειται για ένα ταξίδι στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας με οδηγό το συγκρότημα encardia.

Στο διάλειμμα , το cinedoc , όπως συνηθίζει , θα γιορτάσει με ποτό, fingerfood και γλυκό. Στη γιορτή αυτή θα συμμετάσχει και ο σύλλογός μας με παραδοσιακά κεράσματα. 
Η ταινία εγκαινιάζει το 2ο σεμινάριο λαογραφίας του συλλόγου μας.

Παρασκευή 26/7

21.00 : Αρχοντικό Τσιροπινά, Ποσειδωνία - Μουσικό αφιέρωμα στο στιχουργό Λευτέρη Χαψιάδη. Ο Λευτέρης Χαψιάδης θα τιμηθεί από το Σύλλογο Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου καθώς και το Σύλλογο Φίλων Στέλιου Καζαντζίδη.

Συμμετέχουν: Δημήτρης Μαραγκός(ακορντεόν), Γιάννης Ξαγοράρης(τουμπερλέκι), Μίλτος Καραπαναγιωτίδης(κιθάρα-τραγούδι), Σαράντος Σταφυλάς (μπουζούκι)! Τραγούδι: Ανδρέας Καψομενάκης, Γιάννης Δεσύπρης, Ρένα  Βέργου και  Αργυρώ Πανταζή .
Στην ποντιακή λύρα ο Γιώργος Κεμετσετζίδης.
Τρίτη 30/7

21.00: Αρχοντικό Τσιροπινά, Ποσειδωνία: Μουσική βραδιά με θέμα <<Διαδρομές ελληνισμού.Πόντος-Κύπρος- Ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας>>. Χορούς της Κύπρου χορεύει το χορευτικό τμήμα της Ενωσης Κυπρίων Αχαίας και του Πόντου το χορευτικό τμήμα του συλλόγου Ποντίων & Βορειοελλαδιτών Σύρου. Το μουσικό συγκρότημα encardia μας ταξιδεύει σε ερωτικά τραγούδια , ταραντέλες και άλλα παραδοσιακά τραγούδια της Μεσογείου. Συνδιοργάνωση με τους πολιτιστικούς συλλόγους Ποσειδωνίας , Φοίνικα καθώς και της ομάδας φεστιβάλ ακορντεόν.


ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ  09.30-12.30


- Δευτέρα 29/7 : Ο φίλος μας ο καραγκιόζης
- Τρίτη 30/7 : Ελάτε να παίξουμε κουκλοθέατρο*
- Τετάρτη 31/7 : Των παιδιών τα παραμύθια. Το παραμύθι του Θεόφιλου.
- Πέμπτη 1/8 : Εικαστική τέχνη και παράδοση. Γνωρίζουμε τις παραδοσιακές φορεσιές του Πόντου και της Θράκης καθώς και το έργο του λαικού μας ζωγράφου Θεόφιλου.
Αφορά παιδιά σχολικής ηλικίας. Λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετοχής θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητος.
Υπεύθυνη του εργαστηρίου η κ. Ελένη Βουτσίνου, εμψυχώτρια του θεατρικού εργαστηρίου του συλλόγου μας.
Υπεύθυνη του εργαστηρίου ζωγραφικής η κ. Γιολάντα Ζιάκα.
Κόστος 5 ευρώ η κάθε θεματική ενότητα.
*Οσα παιδιά επιθυμούν , την Τρίτη μετά τη λήξη του εργαστηρίου , μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα ταραντέλας από τους encardia.
Σεμινάριο Ποντιακής Λύρας

Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα του συλλόγου.
Απαιτείται ελάχιστος αριθμός πέντε ατόμων.
Διαμονή : Υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας στο ξενώνα σε τετράκλινα δωμάτια. Ο ξενώνας διαθέτει μεγάλη κοινόχρηστη κουζίνα και προαύλιο χώρο μέσα σε δέντρα. Η κοντινότερη παραλία απέχει μόλις 5΄ με τα πόδια. Δίπλα βρίσκεται η στάση του λεωφορείου, περίπτερο και φούρνος. 

Προαιρετική δραστηριότητα

- Μαθήματα κανόε-καγιάκ (οργάνωση Ναυτικός Ομιλος Σύρου) : Σάββατο 27/7 ώρα 09.30-11.30 Κόστος για τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο 10 ευρώ.
Επίσης τα παιδιά , ηλικίας άνω των 6 ετών, μπορούν να γνωρίσουν το άθλημα της ιστιοπλοίας.

- Πεζοπορία σε μονοπάτια της Σύρου. Η Σύλβια, φίλη από την Ελβετία, επιλέγει μια εύκολη διαδρομή , με κατάληξη μια όμορφη παραλία για μπάνιο και ουζάκι.


Επίσης μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας στην παραλία του Φετουρή ή στις Αγκαθωπές, να περπατήσετε έως το γραφικό λιμανάκι του Φοίνικα με τα ιστιοφόρα για ουζάκι ή καφεδάκι. Μετά τα απογευματινά σεμινάρια μπορείτε να περπατήσετε στα σοκάκια της νυχτερινής Ερμούπολης ή να επισκεφτείτε τη γραφική Ανω Σύρο.


Στους συμμετέχοντες θα δοθεί:
- Βεβαίωση συμμετοχής στο σεμινάριο
- cd με ποντιακά και κυπριακά τραγούδια


Για περισσότερες πληροφορίες/δηλώσεις συμμετοχής
Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου
Φολεγάνδρου 3 Ερμούπολη (απέναντι από το λιμάνι)
τηλ. 22810-80448, 6932411950


                          

                          Αρχοντικό Τσιροπινά στην Ποσειδωνία

                            Ποιμαντικό Κέντρο Αγίου Παύλου στην ΠοσειδωνίαΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου