Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ
Ο σύλλογος είναι πολιτιστικός και αθλητικός. Τα μέλη του συλλόγου είναι από τη Μακεδονία, τη Θράκη ,οι απανταχού Ποντιακής καταγωγής καθώς και φίλοι που αγαπούν το σύλλογο. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2003 ως σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου και αθλητικός σύλλογος ''Ο Μέγας Αλέξανδρος''. Σήμερα ο σύλλογος, μετά την τροποποίηση του καταστατικού του, φέρει τη νέα του .επωνυμία Η αίθουσα του συλλόγου βρίσκεται στο Κάτω Μάννα (Χώνες) επί του κεντρικού δρόμου. ΤΗΛΕΦΩΝΑ επικοινωνίας 6932411950. ΤΜΗΜΑΤΑ : Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι κάθε Παρασκευή 17.00-19.00, Σάββατο 10.30-12.30 και 16.30-18.30 - ΤΜΗΜΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ :Τμήμα παιδιών και εφήβων κάθε Παρασκευή 19.10-20.00 και 20.00-21.00 . Τμήμα ενηλίκων κάθε Κυριακή 18.30-19.30 για αρχάριους και 19.30-20.30. για προχωρημένους. Χοροδιδάσκαλος ο Χρήστος Καρυοφυλλίδης. Σκοπός μας , να ΜΗΝ ξεχάσουμε τις ρίζες μας και να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας την ιστορία μας.

Translate

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Η Αργώ ολοκλήρωσε το ταξίδι της με ΄΄πλοηγό΄΄ ένα Συριανό




Τελικά ο Ιάσων και οι Αργοναύτες έκαναν το ταξίδι στον Εύξεινο Πόντο. Με ΄΄πλοηγό΄΄  τον κ. Παναγιώτη Λίτσα, τέως διευθυντή του 4ου δημοτικού σχολείου Ερμούπολης , ταξίδεψαν από την Ιωλκό , πέρασαν τις συμπληγάδες πέτρες, διέσχισαν τη θάλασσα της Ελλης , τον Ελλήσποντο δηλαδή και μπήκαν στα νερά του Εύξεινου Πόντου , της θάλασσας που από άξενη έγινε από τότε φιλόξενη θάλασσα.

Τα παιδιά , μετά την αφήγηση του μύθου, ξεναγήθηκαν στην έκθεση φωτογραφίας, τις οποίες είχε παραχωρήσει στο σύλλογο ο φωτογράφος κ. Γιάννης Γερόπουλος από το Βόλο. Οι δυο χάρτες , ο ένας από την εποχή της αργοναυτικής εκστρατείας και ο άλλος ποιο σύγχρονος , βοήθησαν τα παιδιά να μάθουν τη διαδρομή που ακολούθησε ο Ιάσονας αλλά και που βρίσκεται ο Εύξεινος Πόντος , τι σημαίνει Πόντος και  ποιοι ήταν οι Πόντιοι.  Επίσης έγινε αναφορά στη σημερινή ονομασία και εξηγήσαμε γιατί λέγεται Μαύρη Θάλασσα.

Στη συνέχεια η Αλεξάνδρα Καρυοφυλλίδη, μαθήτρια της α΄ τάξης του Γενικού Λυκείου Ερμούπολης  αφηγήθηκε στα παιδιά το παραμύθι <<Ασλάνια και Καπλάνια>> και έπαιξε μαζί τους το παιχνίδι <<Αρκον, λύκον, μουχτερός...>>.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με πολύ χορό . Η ηλιόλουστη ημέρα βοήθησε ώστε το χορευτικό τμήμα να βγει έξω από την αίθουσα των εκδηλώσεων και να χορέψει με πολύ κέφι ποντιακούς χορούς, μπροστά σε κοινό το οποίο απολάμβανε τον καφέ του σε διπλανές καφετέριες.

Στο χώρο λειτούργησε μικρό παζάρι . Μπορεί τα έσοδα να ήταν ελάχιστα , όμως ο σύλλογος , δείχνοντας το κοινωνικό του πρόσωπο, αποφάσισε το 1/3 των εσόδων να δοθεί στον τηλεμαραθώνιο υπέρ του συλλόγου καρκινοπαθών Σύρου,  που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου. 

Τρία παιδιά ήταν τα τυχερά της κλήρωσης του βιβλίου της Χρύσας Σπυροπούλου <<Αναζητώντας το Χρυσόμαλλο Δέρας>> προσφορά των εκδόσεων Καστανιώτης! 



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου