Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ
Ο σύλλογος είναι πολιτιστικός και αθλητικός. Τα μέλη του συλλόγου είναι από τη Μακεδονία, τη Θράκη ,οι απανταχού Ποντιακής καταγωγής καθώς και φίλοι που αγαπούν το σύλλογο. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2003 ως σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου και αθλητικός σύλλογος ''Ο Μέγας Αλέξανδρος''. Σήμερα ο σύλλογος, μετά την τροποποίηση του καταστατικού του, φέρει τη νέα του .επωνυμία Η αίθουσα του συλλόγου βρίσκεται στο Κάτω Μάννα (Χώνες) επί του κεντρικού δρόμου. ΤΗΛΕΦΩΝΑ επικοινωνίας 6932411950. ΤΜΗΜΑΤΑ : Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι κάθε Παρασκευή 17.00-19.00, Σάββατο 10.30-12.30 και 16.30-18.30 - ΤΜΗΜΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ :Τμήμα παιδιών και εφήβων κάθε Παρασκευή 19.10-20.00 και 20.00-21.00 . Τμήμα ενηλίκων κάθε Κυριακή 18.30-19.30 για αρχάριους και 19.30-20.30. για προχωρημένους. Χοροδιδάσκαλος ο Χρήστος Καρυοφυλλίδης. Σκοπός μας , να ΜΗΝ ξεχάσουμε τις ρίζες μας και να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας την ιστορία μας.

Translate

Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Ανακοινώσεις για τις δραστηριότητες του συλλόγου Ποντίων & Βορειοελλαδιτών Σύρου για Μάιο και Ιούνιο 2015




Ανακοινώνουμε στα μέλη και τους φίλους του συλλόγου τις δραστηριότητές μας για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο :

19 Μαίου : λαμπαδηφορία για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Συνάντηση στο σύλλογο ώρα 20.30. Η πομπή θα ξεκινήσει δια μέσου της παραλιακής και θα κατευθυνθεί στο Νησάκι όπου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και ρίψη στεφάνου στη θάλασσα. 

Την πομπή θα συνοδέψει τμήμα των προσκόπων.


30 Μαίου : Συμμετοχή στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Ι.Ν. Αναστάσεως για την Αλωση της Πόλης. Η θεματολογία  του συλλόγου μας θα περιστραφεί γύρω από το ποίημα του Καβάφη ΄΄Πάρθεν η Ρωμανία¨ , ένα ποίημα για την Πτώση της Βασιλεύουσας στις 29 Μαίου 1453.  Ωρα 20.15 στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. της Ανάστασης.

Ο Κωνσταντίνος Καβάφης έγραψε για τον θρήνο της Τραπεζούντας:«Αυτές τις μέρες διάβαζα δημοτικά τραγούδια για τ’ άθλα των κλεφτών και τους πολέμους. Πράγματα συμπαθητικά, δικά μας, γραικικά. Διάβασα και τα πένθιμα για το χαμό της πόλης. Πήραν την πόλιν, πήραν την, πήραν τη Σαλονίκη.Όμως εκείνο που με άγγιξε πιο πολύ ήταν το άσμα το Τραπεζούντιο με την παράξενή του γλώσσα και με τη λύπη των Γραικών των μακρινών εκείνων που ίσως όλοι πίστευαν πως θα σωθούμε ακόμη

Έναν πουλίν, καλόν πουλίν, εβγαίν’ από την Πόλην,
ουδέ ’ς σ’ αμπέλα ’κόνεψεν, ουδέ ’ς σα περιβόλα,
επήγεν και ν’ εκόνεψεν ’ς σ’ Αγιά Σοφιάς την πόρταν.
Έδειξεν τ’ έναν το φτερόν ’ς σο αίμαν βουτεμένον.
Και ’ς σ’ άλλο το φτερόν αθε, χαρτίν βαστά γραμμένον.
Ατό κανείς ’κι αναγνώθ’, κανείς ’κι ξέρ’ ντο λέγει,
μηδέ κι ο Πατριάρχης μου με όλους τους παπάδες.
Κι έναν παιδίν, καλόν παιδίν, πάει και αναγνώθει.
Σίτ’ αναγνώθει, σίτα κλαίει, σίτα κρούει την καρδίαν:
Ναϊλλοί εμάς και βάι εμάς, ’πάρθεν η Ρωμανία.
– Ναϊλλοί εμάς και βάι εμάς οι Τούρκ΄ την Πόλ΄ επαίραν
επαίραν το βασιλοσκάμ΄ κι ελλάεν Αφεντία.
Μοιρολογούν τα εκκλησιάς κλαίγ’νε τα μαναστήρα
κι Αι-Γιάννες ο Χρυσόστομον κλαίει και δερνοκοπάται.
Μη κλαις, μη κλαις, Αγιάννε μου και μη δερνοκοπάσαι
η Ρωμανία ΄πέρασεν η Ρωμανία ΄πάρθεν
Η Ρωμανία αν πέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο.


27 Ιουνίου :  ΄΄Μουχαπέτ΄΄ στην αίθουσα του συλλόγου. Θα έχουμε τη χαρά να έχουμε μαζί μας , ζωντανά λύρα και νταούλι. Φέρνουμε το φαγητό μας και διασκεδάζουμε .

Λόγω του ότι η αίθουσα του συλλόγου έχει περιορισμένες δυνατότητες φιλοξενίας , παράκληση όσοι επιθυμούν να παραβρεθούν , όπως το δηλώσουν  έγκαιρα .

ΣΗΜ> Μουχαπέτ ονομάζεται από τους Πόντιους η διασκέδαση, το γλέντι που πραγματοποιούν φίλοι ή και συγγενείς καθισμένοι σε ένα τραπέζι. Το τραπέζι μπορεί να είναι από μικρό έως τεράστιο αλλά είναι έναγια να συμμετέχουν όλοι σαν μια παρέα.

΄΄Σο παρακάθ και μουχαπέτ κάθα βραδόν παρέας, 

η λύρα παιζ και φαγοπότ με κρόμιδ και ελέας΄΄.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου