Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ
Ο σύλλογος είναι πολιτιστικός και αθλητικός. Τα μέλη του συλλόγου είναι από τη Μακεδονία, τη Θράκη ,οι απανταχού Ποντιακής καταγωγής καθώς και φίλοι που αγαπούν το σύλλογο. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2003 ως σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου και αθλητικός σύλλογος ''Ο Μέγας Αλέξανδρος''. Σήμερα ο σύλλογος, μετά την τροποποίηση του καταστατικού του, φέρει τη νέα του .επωνυμία Η αίθουσα του συλλόγου βρίσκεται στο Κάτω Μάννα (Χώνες) επί του κεντρικού δρόμου. ΤΗΛΕΦΩΝΑ επικοινωνίας 6932411950. ΤΜΗΜΑΤΑ : Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι κάθε Παρασκευή 17.00-19.00, Σάββατο 10.30-12.30 και 16.30-18.30 - ΤΜΗΜΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ :Τμήμα παιδιών και εφήβων κάθε Παρασκευή 19.10-20.00 και 20.00-21.00 . Τμήμα ενηλίκων κάθε Κυριακή 18.30-19.30 για αρχάριους και 19.30-20.30. για προχωρημένους. Χοροδιδάσκαλος ο Χρήστος Καρυοφυλλίδης. Σκοπός μας , να ΜΗΝ ξεχάσουμε τις ρίζες μας και να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας την ιστορία μας.

Translate

Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2016

Χόρεψαν Ποντιακά στις γειτονιές του ΒαμβακάρηΣτις γειτονιές του Μάρκου Βαμβακάρη στην Ανω Σύρο , βρέθηκε ο σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου ΄΄Ο Εύξεινος Πόντος΄΄ την Παρασκευή 24 Ιουνίου, για την αναβίωση του Κλήδονα.

Ο σύλλογος παρουσίασε θεατροποιημένο το έθιμο του Κλήδονα. Ετσι , παράλληλα με την ομιλία της προέδρου κ. Ράνιας Πανταζίδου εξελισσόταν το έθιμο , όπως γιορταζόταν στις διάφορες περιοχές του Πόντου.

Η κ. Πανταζίδου ξεκίνησε την ομιλία της λέγοντας ότι ο Ιούνιος στον Πόντο λεγόταν και Κερασινός και ότι το όνομα προερχόταν από την καρποφορία των κερασιών , που εκείνα τα χρόνια αφθονούσαν στον Πόντο. Επίσης ανέφερε ότι ο Ιούνιος γενικά δεν είχε πολλές γιορτές γιατί οι αγροτικές δουλειές βρισκόταν στο αποκορύφωμά τους. Όμως ο Πόντος , μια λαμπρή κοιτίδα ελληνισμού, δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Ετσι στην ευρύτερη περιοχή του Πόντου γιορταζόταν η ημέρα αυτή με διάφορες παραλλαγές.

Στη Ματσούκα του Πόντου π.χ. άναβαν την πυρά όπως έλεγαν με τσίκουτα, δηλ. με ξερόκλαδα από έλατα που μάζευαν τα παιδιά. Ενώ το ξημέρωμα ανήμερα του Αϊ- Γιαννιού πηγαίνοντας στο πανηγύρι του Αη Γιάννη του Βαζελώνα, ανέβαιναν στα υψώματα για να δουν πως ΄΄κλώσκεται ο ήλεν΄΄, πως γυρίζει δηλ. ο ήλιος, μια και την περίοδο αυτή είχαμε την τροπή του ήλιου, την αλλαγή δηλαδή της φοράς του ήλιου.

Στην Τραπεζούντα , μόλις σουρούπωνε διάφορες ομάδες έπιαναν τα περάσματα στους δρόμους και όποιον έπιαναν , τον πήγαιναν να τον ρίξουν στη θάλασσα όπως ήταν , και μόνο τότε θα γλύτωνε , αν έταζε ένα καλό κέρασμα. Επίσης άναβαν φωτιές στις γειτονιές και τις πηδούσαν μικροί και μεγάλοι. Την ημέρα αυτή μετοικούσαν ψηλά στα παρχάρια (βοσκοτόπια) κι έλεγαν : ΄΄ Τα΄Αγιε Λουτροπί, τα΄Αγιεννί εξέβαν σον παρχάρ΄΄.

Στα Μεσόγεια του Πόντου ο Γ. Κανδηλάπτης μας πληροφορεί ότι πηδώντας πάνω από τις φωτιές έλεγαν ΄΄Αέτς να σπάνε οι τουσμάν=έτσι να σκάσουν οι εχθροί μας΄΄ . Επίσης στο Καρς έλεγαν ΄΄Εξέβαμεν ας σον κακόν καιρόν κι εσέβαμεν σον καλόν΄΄.
Συμπλήρωμα της γιορτής ήταν ο κλήδονας, η δοκιμασία της τύχης δηλαδή μια και η λέξη Κληδών σημαίνει οιωνός και κληδονίζω=προμηνύω, μαντεύω.
Οι νοικοκυρές καθάριζαν τα σπίτια και έβγαζαν τα ρούχα στον ήλιο ΄΄να ηλιάσκουν΄΄ , να λιαστούν δηλαδή για να μην τα φάει η ΄΄θέσα΄΄ (σκώρος) .

Το βράδυ της παραμονής του Αϊ Γιαννιού, όλες οι ανύπαντρες κοπέλες έβαζαν μέσα σ’ ένα πήλινο σκεύος ένα σημάδι, ένα αντικείμενο τους, συνήθως κάποιο κόσμημα. Μετά έδιναν το σκεύος σ’ ένα πρωτότοκο παιδί και του έλεγαν να το γεμίσει με νερό από εφτά βρύσες ή εφτά πηγάδια ή στην Τραπεζούντα από εφτά κύματα, χωρίς να μιλήσει σε κανέναν.
Αυτό ήταν και το αμίλητο νερό. Άφηναν το δοχείο κάτω από τ’ άστρα και το φεγγάρι για να μαγευτεί και να τους φανερώσει την τύχη τους. Υπήρχε η δοξασία ότι το βράδυ αυτό ανοίγουν οι ουρανοί και οτιδήποτε ζητήσει αυτός που ξαγρυπνά την ώρα εκείνη , γίνεται, γιατί ο ήλιος τότε τρέμει και είναι θαμπερός.

Την επόμενη μέρα όλες οι κοπέλες αμίλητες προχωρούσαν σ’ ένα εξοχικό μέρος για να κάνουν τον κλήδονα. Φτάνοντας κάλυπταν το κεφάλι μιας πρωτότοκης και από πρώτα στέφανα κοπέλας με πέπλο και αφού της έδιναν το δοχείο έλεγε διάφορα δίστιχα , τα λεγόμενα κοτσάκια , συνήθως για έρωτα, ευτυχία ή γάμο, ενώ κάποια άλλη , έβγαζε κάθε φορά κ’ ένα αντικείμενο και, σε όποια ανήκε, εκείνη αφορούσε και το δίστιχο που έλεγαν.

Στην Ινέπολη του Πόντου έλεγαν τέσσερα δίστιχα. Ένα από αυτά ήταν:
΄΄Σήμερα μέρα μέρωσε, σήμερις του λουτρόπου,
Κι όσα σουντούκια ανοίγονται, κόρη μ΄ το ριζικό σου΄΄.

Στην Αμισσό (Σαμψούντα) η πιο μεγάλη γυναίκα τραγουδούσε ΄΄ Εμπα-ήλι, εβγα-ήλι, έλα καλορίζικα, δος την κυρά σημάδι, όσα φλωρία δέσκουνταν, να ειν΄ το ριζικό της΄΄.

Στα Κωτύωρα (Ορντού) κάθε κοπέλα που άκουγε την τύχη της , έβαζε στο στόμα της νερό και έβγαινε στο δρόμο χωρίς να μιλήσει σε κανένα.
Υπήρχε η πρόληψη ότι τον πρώτο ανύπαντρο άνδρα που θα συναντούσε ή το πρώτο όνομα που θα άκουγε, αυτός θα ήταν και ο μέλλων σύζυγός της. Εκείνη την ημέρα λέγεται πως ξεκινούσαν και τα θαλασσινά λουτρά.
Μετά το τέλος της τελετής αφού έβγαζαν όλα τα αντικείμενα από το δοχείο και αφαιρούσαν τη νυφική καλύπτρα από το κεφάλι της κοπέλας, ξεφάντωναν τραγουδώντας και χορεύοντας μέχρι το βράδυ.

Στη συνέχεια , μια αντιπροσωπευτική ομάδα από το παιδικό, εφηβικό και νεανικό χορευτικό τμήμα , υπό την καθοδήγηση του χοροδιδάσκαλου Χρήστου Καρυοφυλλίδη , χόρεψε τρεις χορούς (Ομάλ Κερασούντας, Αρματσούκ και κότσαρι).

Η εκδήλωση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του κ. Νίκο Σολάρι, χοροδιδάσκαλου του εργαστηρίου ΑΡΩΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ. Συμμετείχαν επίσης ο σύλλογος Στερεοελλαδιτών Σύρου, το ΚΑΠΗ της Ανω Σύρου καθώς και μια ομάδα ξεναγών της Ανω Σύρου.

Υ.Γ. Οι πληροφορίες τις οποίες ανέφερε η κ. Πανταζίδου στην ομιλία της προερχόταν από το βιβλίο της κ. Ελσας Γαλανίδου Μπαλφούσια ΄΄ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ΄΄

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου