Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ
Ο σύλλογος είναι πολιτιστικός και αθλητικός. Τα μέλη του συλλόγου είναι από τη Μακεδονία, τη Θράκη ,οι απανταχού Ποντιακής καταγωγής καθώς και φίλοι που αγαπούν το σύλλογο. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2003 ως σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου και αθλητικός σύλλογος ''Ο Μέγας Αλέξανδρος''. Σήμερα ο σύλλογος, μετά την τροποποίηση του καταστατικού του, φέρει τη νέα του .επωνυμία Η αίθουσα του συλλόγου βρίσκεται στο Κάτω Μάννα (Χώνες) επί του κεντρικού δρόμου. ΤΗΛΕΦΩΝΑ επικοινωνίας 6932411950. ΤΜΗΜΑΤΑ : Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι κάθε Παρασκευή 17.00-19.00, Σάββατο 10.30-12.30 και 16.30-18.30 - ΤΜΗΜΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ :Τμήμα παιδιών και εφήβων κάθε Παρασκευή 19.10-20.00 και 20.00-21.00 . Τμήμα ενηλίκων κάθε Κυριακή 18.30-19.30 για αρχάριους και 19.30-20.30. για προχωρημένους. Χοροδιδάσκαλος ο Χρήστος Καρυοφυλλίδης. Σκοπός μας , να ΜΗΝ ξεχάσουμε τις ρίζες μας και να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας την ιστορία μας.

Translate

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Έκοψαν την πίτα τους οι Πόντιοι της Σύρου




 Την Κυριακή 15 Ιανουαρίου έκοψε την πίτα του ο σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ.

Τους προσκεκλημένους υποδέχθηκαν τα μέλη του ΔΣ και ο Αντιπρόεδρος κ. Εμμανουήλ Τελώνης στην κατάμεστη αίθουσα  του συλλόγου στο Κάτω Μάννα, εκπροσωπώντας την πρόεδρο κ. Ουρανία Πανταζίδου, η οποία το διάστημα αυτό βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη, προετοιμάζοντας το έδαφος για μελλοντικές συνεργασίες με συλλόγους της ακριτικής αυτής πόλης.

Στον απολογισμό της προηγούμενης χρονιάς , μεταξύ άλλων ο κ. Τελώνης , αναφέρθηκε :

-       Στην τροποποίηση του καταστατικού, σε μια προσπάθεια εξωστρέφειας του συλλόγου , καθόσον το νέο καταστατικό δίνει τη δυνατότητα και σε άτομα μη ποντιακής καταγωγής να ασχοληθούν με το σύλλογο. Το επόμενο βήμα του συλλόγου ήταν  να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε ο σύλλογος να εγγραφεί στην Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος. Η ανανέωση συνεχίστηκε με τη μετακόμιση σε νέο χώρο στο Κάτω Μάννα. Ο φιλόξενος και ζεστός αυτός χώρος έγινε τόπος συνάντησης των μελών και των φίλων του συλλόγου αλλά και ο χώρος όπου τα παιδιά και οι έφηβοι των χορευτικών τμημάτων συναντούν τους φίλους τους.

-       Στη λαμπαδηφορία που πραγματοποιεί ο σύλλογος κάθε χρόνο στις 19 Μαίου , τιμώντας την  Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Την πομπή , η οποία διέσχισε τον παραλιακό δρόμο της Ερμούπολης συνόδεψε τμήμα των προσκόπων, ενώ δια θαλάσσης ομάδα του Ομίλου Φουσκωτών και Ταχυπλόων Σκαφών Σύρου. Τις εκδηλώσεις μνήμης συμπλήρωσαν  η επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών, ενορία προσφυγικού συνοικισμού στη Σύρο, η ομιλία για τη σημασία της ημέρας αυτής εντός του ναού, η κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Μικρασιατικής Μνήμης καθώς και η  μουσικοθεατρική παράσταση , σε σενάριο της προέδρου κ. Πανταζίδου, βασισμένο στο ημερολόγιο του δάσκαλου Ζαχαρία Δρόσου. Η παράσταση αφορούσε τη φιλοξενία χιλιάδων προσφυγόπουλων - ελληνόπουλων και αρμενόπουλων - στο αμερικάνικο ορφανοτροφείο , μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

-    Στη συνεργασία με το σύλλογο Μικρασιατών Σύρου, στην  παρουσίαση του βιβλίου «Τραπεζούντα: το διαμάντι της Ανατολής» του Θοδωρή Δεύτου, μια συνεργασία που ελπίζουμε ότι θα έχει και συνέχεια καθώς ο σύλλογος , όπως επεσήμανε ο κ. Τελώνης έκανε πρόταση αδελφοποίησης των δυο προσφυγικών συλλόγων για πιο στενή συνεργασία, μεταφέροντας την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ.

-                -          Στην πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου του Μάννα παραμονές της εορτής του αγίου           Ανδρέα , κατά την οποία έγινε φιλική συνάντηση των δυο συλλόγων στην αίθουσά μας. Ο            σύλλογος του Μάννα προσέφερε λουκουμάδες ενώ ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ,  ως αντίδωρο          , προσέφερε το παραδοσιακό κέρασμα «Βαρβάρα».

-      Τελειώνοντας ο κ. Τελώνης αναφέρθηκε στη συμμετοχή του συλλόγου - ως συνδιοργανωτή -  στον τηλεμαραθώνιο που διοργάνωσε η Αιγαίο Ραδιοτηλεόραση για τα προσφυγόπουλα της Ειδομένης καθώς επίσης και στη λειτουργία του παιδικού θεατρικού εργαστηρίου το οποίο λειτουργεί αδιάκοπα από το 2010 και στη συμμετοχή του χορευτικού τμήματος, στη συναυλία της ποντιακής καταγωγής καλλιτέχνιδος Μελίνας Ασλανίδου.


                                                                        2017

Ο σύλλογος αισιοδοξεί ότι η νέα χρονιά θα φέρει και την ονοματοδοσία ενός δρόμου της Ερμούπολης σε οδό Ευξείνου Πόντου, ένα αίτημα του συλλόγου από το Σεπτέμβριο του 2014. Στον προγραμματισμό των δράσεων για τη νέα χρόνια εντάσσεται η πρόθεση για κοινή δεντροφύτευση του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου και του Συλλόγου Μικρασιατών Σύρου στην περιοχή ΄΄Αυγό΄΄ κοντά στο στρατόπεδο (πρώην αμερικάνικο ορφανοτροφείο Εγγύς Ανατολής), αλλά και οι ενέργειες και οι συνεννοήσεις, ώστε να υποδεχθεί ο λαός της Σύρου το σύμβολο των Ποντίων, την εικόνα της Παναγίας Σουμελά.

Κλείνοντας ο Αντιπρόεδρος προσκάλεσε τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου να παραστούν στο σινάφι προς τιμήν του προστάτη του συλλόγου Αγίου Ευγενίου, την Κυριακή 22 Ιανουαρίου στον Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων στο Μάννα.  

Την πίτα ευλόγησαν ο πατέρας  Αντώνης Χάλαρης, της ενορίας των Αγίων Αναργύρων του Μάννα, συνεπικουρούμενος από τον πατέρα Δημήτρη Τρουμπετάκη, πρώην ιερέα του Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη της Ποσειδωνίας.  

Το φλουρί έτυχε στον π. Αντώνη Χάλαρη, ο οποίος έλαβε ως αναμνηστικό δώρο το ημερολόγιο του Συλλόγου και ένα βιβλίο.  



Ευχάριστη νότα της βραδιάς η βράβευση του κ. Δουλγέρη Πρόδρομου -εκ των πρώτων μελών του Συλλόγου - ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της συνεχούς και αδιάλειπτης παρουσίας του στο Σύλλογο. 



Στην εκδήλωση του Συλλόγου παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Μάρκος Δαδάος, ο Αντιδήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Μάριος Βουτσίνος και εκπρόσωποι των Συλλόγων Μικρασιατών και Κρητών Σύρου.


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου