Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ
Ο σύλλογος είναι πολιτιστικός και αθλητικός. Τα μέλη του συλλόγου είναι από τη Μακεδονία, τη Θράκη ,οι απανταχού Ποντιακής καταγωγής καθώς και φίλοι που αγαπούν το σύλλογο. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2003 ως σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου και αθλητικός σύλλογος ''Ο Μέγας Αλέξανδρος''. Σήμερα ο σύλλογος, μετά την τροποποίηση του καταστατικού του, φέρει τη νέα του .επωνυμία Η αίθουσα του συλλόγου βρίσκεται στο Κάτω Μάννα (Χώνες) επί του κεντρικού δρόμου. ΤΗΛΕΦΩΝΑ επικοινωνίας 6932411950. ΤΜΗΜΑΤΑ : Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι κάθε Παρασκευή 17.00-19.00, Σάββατο 10.30-12.30 και 16.30-18.30 - ΤΜΗΜΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ :Τμήμα παιδιών και εφήβων κάθε Παρασκευή 19.10-20.00 και 20.00-21.00 . Τμήμα ενηλίκων κάθε Κυριακή 18.30-19.30 για αρχάριους και 19.30-20.30. για προχωρημένους. Χοροδιδάσκαλος ο Χρήστος Καρυοφυλλίδης. Σκοπός μας , να ΜΗΝ ξεχάσουμε τις ρίζες μας και να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας την ιστορία μας.

Translate

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Μάνος Χατζιδάκις. 20 χρόνια στην αγκαλιά των αγγέλων




Ο Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου σας προσκαλεί στη συναυλία - αφιέρωμα για τα 20 χρόνια από θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι , την Κυριακή 29 Ιουνίου στις 20.15 , στο αρχοντικό Τσιροπινά (Ποσειδωνία).

Στη συναυλία συμμετέχουν οι :

Απέργης Νίκος, Βέργου Ρένα , Θεοδωρόπουλος Ηλίας , Καραπαναγιωτίδης Μίλτος, Μαραγκός Αντώνης, Πανταζή Αργυρώ και Ρούσσος Ισίδωρος.

Φιλική συμμετοχή: Ορχήστρα Κυκλάδων , υπό τη διεύθυνση του Νίκου Κυπουργού.

Στη συναυλία φιλοξενούμε με μεγάλη χαρά τα πληρώματα της Regatta Cyclades 2014. Επετειακό χαρακτήρα έχει η Regatta του Ναυτικού Ομίλου Τζιτζιφιών-Καλλιθέας , καθώς φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από τον πρώτο αγώνα Φάληρο-Σύρο-Μήλο-Σέριφο.

Μετά τη συναυλία θα πραγματοποιηθεί η απονομή των κυπέλων της ιστιοδρομίας Φάληρο-Σύρος, στους συμμετέχοντες ιστιοπλόους.

Είσοδος ελεύθερη

Συνδιοργάνωση : Δήμος Σύρου - Ερμούπολης.
Ο Σύλλογος θέλει από καρδιάς να ευχαριστήσει τους συμμετέχοντες μουσικούς-τραγουδιστές για την αφιλοκερδή συμμετοχή τους!


Μάνος Χατζιδάκις
Ο Χατζιδάκις γεννήθηκε στις 23 του Οκτώβρη του 1925 στην Ξάνθη και πέθανε στην Αθήνα στις 15 Ιουνίου του 1994. Η μητέρα του ήταν από την Ανατολική Θράκη (Αδριανούπολη) , κόρη του Κωνσταντίνου Αρβανιτίδη, και ο πατέρας του από  την Κρήτη (Μύρθιο του Ρεθύμνου).


Θεωρείται ο πρώτος που συνέδεσε με το έργο του, θεωρητικό και συνθετικό, την λόγια μουσική με τη λαϊκή μουσική παράδοση.



Με αφορμή τη διάλεξη που έδωσε ο Μάνος  Χατζιδάκις το 1949 για το ρεμπέτικο τραγούδι στήθηκε το αφιέρωμα στη μνήμη του!.

Ο Χατζιδάκις έλεγε ότι ο ζεϊμπέκικος σε ρυθμό 9/8 είναι ο βασικότερος ρυθμός της ρεμπέτικης μουσικής. Προήλθε ασφαλώς απ΄ τα χορευτικά 9/8 των Κυκλάδων και του Πόντου, πού εδώ όμως έχει χάσει ολότελα τη ρυθμική του αγωγή κι έχει γίνει αργός, βαρύς, μακρόσυρτός και περιεκτικότερος. Χορεύεται από έναν μόνο χορευτή και επιδέχεται αφάνταστη ποικιλία αυτοσχεδιασμού με μόνο δεδομένο την αίσθηση του ρυθμού. Ο καλός χορευτής στο ζεϊμπέκικο θα ΄ναι εκείνος που θα διαθέτει τη μεγαλύτερη φαντασία και την κατάλληλη πλαστικότητα ώστε να μην αφήσει ούτε μια νότα μπουζουκιού που να μην τη δώσει με μια αντίστοιχη κίνηση του σώματός του. Ως χορός είναι ο δυσκολότερος  και ο δραματικότερος  σε περιεχόμενο...

Καλή διασκέδαση!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου