Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ
Ο σύλλογος είναι πολιτιστικός και αθλητικός. Τα μέλη του συλλόγου είναι από τη Μακεδονία, τη Θράκη ,οι απανταχού Ποντιακής καταγωγής καθώς και φίλοι που αγαπούν το σύλλογο. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2003 ως σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου και αθλητικός σύλλογος ''Ο Μέγας Αλέξανδρος''. Σήμερα ο σύλλογος, μετά την τροποποίηση του καταστατικού του, φέρει τη νέα του .επωνυμία Η αίθουσα του συλλόγου βρίσκεται στο Κάτω Μάννα (Χώνες) επί του κεντρικού δρόμου. ΤΗΛΕΦΩΝΑ επικοινωνίας 6932411950. ΤΜΗΜΑΤΑ : Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι κάθε Παρασκευή 17.00-19.00, Σάββατο 10.30-12.30 και 16.30-18.30 - ΤΜΗΜΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ :Τμήμα παιδιών και εφήβων κάθε Παρασκευή 19.10-20.00 και 20.00-21.00 . Τμήμα ενηλίκων κάθε Κυριακή 18.30-19.30 για αρχάριους και 19.30-20.30. για προχωρημένους. Χοροδιδάσκαλος ο Χρήστος Καρυοφυλλίδης. Σκοπός μας , να ΜΗΝ ξεχάσουμε τις ρίζες μας και να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας την ιστορία μας.

Translate

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Στα Τραπεζούντεια της Γλυφάδας ο Σύλλογος Ποντίων & Βορειοελλαδιτών Σύρου



Στην πιο σημαντική εκδήλωση (Τραπεζούντεια 2014) που διοργανώνει ετησίως η Ενωση Ποντίων Γλυφάδας <<Η Ρωμανία>> , συμμετείχε ο σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου το Σάββατο 21 Ιουνίου.

Τα είκοσι μέλη του συλλόγου , που ταξίδεψαν την Παρασκευή 20/6 για τον Πειραιά , χόρεψανστην κατάμεστη πλατεία Ευξείνου Πόντου της Γλυφάδας φορώντας τις παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές , αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

Την εκδήλωση άνοιξαν δυο πυρριχιστές , οι οποίοι φορώντας αρχαιοελληνικές φορεσιές χόρεψαν το χορό των μαχαιριών. (Η πρώτη αναφορά στους ποντιακούς χορούς γίνεται από τον Ξενοφώντα στην «Κάθοδο των Μυρίων» (5ος αι. π.Χ.), όπου περιγράφεται ο χορός των μαχαιριών).

Επίσης στην εκδήλωση χόρεψαν - τιμής ένεκεν - και οι φίλοι των δυο συλλόγων, οι οποίοιπροέρχονται από ξένες χώρες.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ποντίων Γλυφάδας κ. Τιλγκερίδης αναφέρθηκε στην παρουσία αυτών των ανθρώπων και τους χαρακτήρισε πρεσβευτές του ποντιακού πολιτισμού στις χώρες τους. Ανάμεσα στους ξένους που χόρεψαν ήταν φίλοι από την Ελβετία , την Ιταλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ιαπωνία.


Την ευθύνη της παράστασης είχε ο χοροδιδάσκαλος Γιάννης Ευφραιμίδης ενώ το πρόγραμμα παρουσίασε ο γνωστός πόντιος ηθοποιός Λάζος Τερζάς, ο οποίος καλωσόρισε με θερμά λόγια ΄΄το σύλλογο από τη Σύρο΄΄.


                              Το χορευτικό του συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου


Η καλλικέλαδη Αργυρώ του συλλόγου μας

Χορευτές από την Ενωση Ποντίων Γλυφάδας

Χορευτές από την Ενωση Ποντίων Γλυφάδας

Χορευτές από την Ενωση Ποντίων Γλυφάδας

Η πρόεδρος του συλλόγου της Σύρου παραλαμβάνει τιμητική πλακέτα 

Ο χοροδιδάσκαλος Γιάννης Ευφραιμίδης

Ο πόντιος ηθοποιός Λάζος τερζάς

Κατάμεστη η πλατεία Ευξείνου Πόντου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου