Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ
Ο σύλλογος είναι πολιτιστικός και αθλητικός. Τα μέλη του συλλόγου είναι από τη Μακεδονία, τη Θράκη ,οι απανταχού Ποντιακής καταγωγής καθώς και φίλοι που αγαπούν το σύλλογο. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2003 ως σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου και αθλητικός σύλλογος ''Ο Μέγας Αλέξανδρος''. Σήμερα ο σύλλογος, μετά την τροποποίηση του καταστατικού του, φέρει τη νέα του .επωνυμία Η αίθουσα του συλλόγου βρίσκεται στο Κάτω Μάννα (Χώνες) επί του κεντρικού δρόμου. ΤΗΛΕΦΩΝΑ επικοινωνίας 6932411950. ΤΜΗΜΑΤΑ : Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι κάθε Παρασκευή 17.00-19.00, Σάββατο 10.30-12.30 και 16.30-18.30 - ΤΜΗΜΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ :Τμήμα παιδιών και εφήβων κάθε Παρασκευή 19.10-20.00 και 20.00-21.00 . Τμήμα ενηλίκων κάθε Κυριακή 18.30-19.30 για αρχάριους και 19.30-20.30. για προχωρημένους. Χοροδιδάσκαλος ο Χρήστος Καρυοφυλλίδης. Σκοπός μας , να ΜΗΝ ξεχάσουμε τις ρίζες μας και να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας την ιστορία μας.

Translate

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Με τη συναυλία-αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι ξεκίνησε το 4ο σεμινάριο λαογραφίας & ιστορίας



Με τη συναυλία-αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι , που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Ιουνίου στο αρχοντικό Τσιροπινά, ξεκίνησε το 4ο σεμινάριο λαογραφίας και ιστορίας του συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου. Η συναυλία συνδιοργανώθηκε με το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης.
Ο σύλλογος τίμησε τον κορυφαίο Ελληνα μουσικοσυνθέτη , ο οποίος γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1925. Η μητέρα του , το γένος Αρβανιτίδη καταγόταν από την Ανατολική Θράκη. Στις 15 Ιουνίου συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου δημιουργού!
Τη συναυλία άνοιξε η Ορχήστρα Κυκλάδων υπό τη διεύθυνση του Νίκου Κυπουργού με τραγούδια από τον κινηματογράφο. Ως γνωστόν η Ορχήστρα των Κυκλάδων δημιουργήθηκε στην Ερμούπολη στα μέσα του 2010 από το Νίκο Κυπουργό και μια ομάδα μουσικών που ζουν στη Σύρο.
Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε η λαική ορχήστρα με τους Απέργη Νίκο, Βέργου Ρένα, Θεοδωρόπουλο Ηλία, Μαραγκό Αντώνη, Καραπαναγιωτίδη Μίλτο , Πανταζή Αργυρώ και Ρούσσο Σιδερή οι οποίοι τραγούδησαν γνωστά λαικά τραγούδια του Χατζιδάκι. Και όχι μόνο. Στη συναυλία ακούστηκαν και τραγούδια του Βαμβακάρη και της Μπέλου αλλά και του Τσιτσάνη και Παπαιωάννου, έτσι όπως τα είχαν τραγουδήσει ο Βαμβακάρης και η Μπέλου κατά τη διάρκεια της διάλεξης που είχε δώσει ο Χατζιδάκις το 1949 για το ρεμπέτικο τραγούδι
Τη συναυλία παρακολούθησαν μεταξύ άλλων και ιστιοπλόοι , μέλη των πληρωμάτων της Regatta Cyclades 2014 . Μετά τη συναυλία ακολούθησε η απονομή των κυπέλων στους νικητές . Ο συγκεκριμένος αγώνας είχε επετειακό χαρακτήρα καθώς φέτος εορτάζει τα 20 χρόνια του και ακολουθεί την ίδια διαδρομή όπως τότε (Σύρο-Μήλο-Σέριφο).
Η πρόεδρος του συλλόγου στο σύντομο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στο 4ο σεμινάριο ιστορίας και λαογραφίας με τίτλο <<Από τον Εύξεινο Πόντο ως τις Κυκλάδες>> καθώς και στις παράλληλες εκδηλώσεις του που θα ολοκληρωθούν το Σεπτέμβριο, επισημαίνοντας ότι το σεμινάριο συνεχίζεται την Πέμπτη 3/7 στις 19.00 με τα μαθήματα Κυκλαδίτικων χορών και χοροδιδάσκαλο τον κ. Ν. Σολάρι (Λύκειο Ελληνίδων Σύρου), ποντιακών χορών την Παρασκευή 4/7 την ίδια ώρα με χοροδιδάσκαλο τον κ. Γιάννη Ευφραιμίδη , ενώ το Σάββατο 5/7 στις 10.30 το πρωί με μαθήματα χορών της Θράκης και ταραντέλα (Κάτω Ιταλία) . Χοροδιδάσκαλος η κ. Γιάννα Χαμαλέλη (χορεύτρια του συγκροτήματος Encardia και δασκάλα παραδοσιακών χορών στο Εθνομουσικολογικό Ιδρυμα Πέτρου Ζήση (Χαλάνδρι) ! Το πρώτο μέρος του σεμιναρίου θα κλείσει με γλέντι στο ουζερί ΝΗΣΙΩΤΙΣΣΑ(απέναντι από το λιμάνι) το Σάββατο 5/7 στις 21.00.
Τέλος η κ. Πανταζή ευχαρίστησε θερμά , εκ μέρους του συλλόγου , την Ορχήστρα Κυκλάδων και τον κ. Νίκο Κυπουργό καθώς και τους μουσικούς της λαικής ορχήστρας για την αφιλοκερδή συμμετοχή τους στη συναυλία, επισημαίνοντας ότι η Σύρος διαθέτει άξιους μουσικούς και προέτρεψε τους φορείς όπως αξιοποιήσουν το δυναμικό αυτό στις εκδηλώσεις τους.
Ο σύλλογος θέλει θερμά να ευχαριστήσει όλους όσους στήριξαν την εκδήλωση:
- Τους χορηγούς : Ζυθοποιία Μακεδονίας – Θράκης A.E. (μπύρα Βεργίνα), το ζαχαροπλαστείο ΄΄Αθυμαρίτης΄΄, τις ΄΄Εποχές΄΄, τις ΄΄Ερμουπολίτικες γεύσεις΄΄ και την ΄΄Electron studio΄΄.
- Τα μέλη του συλλόγου για την προσφορά χειροποίητων εδεσμάτων και την πολύτιμη βοήθειά τους.
- Την κ. Γιολάντα Ζιάκα για τη δημιουργία της αφίσας.
- Την εταιρεία ποτών & τροφίμων Μακρυωνίτης για την παραχώρηση ενός ψυγείου.
- Τον πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου Ποσειδών κ. Μάρκο Ρούσσο  για την πολύτιμη βοήθειά του .
- Τον προπονητή ιστιοπλοίας του Ν.Ο.Σ. κ. Γιάννη Γρυπάρη.
- Τους πολιτιστικούς συλλόγους Φοίνικα και Ποσειδών καθώς και τον ΑΟ Πάγου για την παραχώρηση των καθισμάτων.
- Τα Μ.Μ.Ε. για την κάλυψη της εκδήλωσης.
- Το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης για την παραχώρηση του προαύλιου χώρου και της εξέδρας . Τέλος τον κόσμο που στήριξε με την παρουσία του την εκδήλωση.












http://www.koinignomi.gr/news/politismos/moysiki/2014/07/01/oneirikes-melodies.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου