Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ
Ο σύλλογος είναι πολιτιστικός και αθλητικός. Τα μέλη του συλλόγου είναι από τη Μακεδονία, τη Θράκη ,οι απανταχού Ποντιακής καταγωγής καθώς και φίλοι που αγαπούν το σύλλογο. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2003 ως σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου και αθλητικός σύλλογος ''Ο Μέγας Αλέξανδρος''. Σήμερα ο σύλλογος, μετά την τροποποίηση του καταστατικού του, φέρει τη νέα του .επωνυμία Η αίθουσα του συλλόγου βρίσκεται στο Κάτω Μάννα (Χώνες) επί του κεντρικού δρόμου. ΤΗΛΕΦΩΝΑ επικοινωνίας 6932411950. ΤΜΗΜΑΤΑ : Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι κάθε Παρασκευή 17.00-19.00, Σάββατο 10.30-12.30 και 16.30-18.30 - ΤΜΗΜΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ :Τμήμα παιδιών και εφήβων κάθε Παρασκευή 19.10-20.00 και 20.00-21.00 . Τμήμα ενηλίκων κάθε Κυριακή 18.30-19.30 για αρχάριους και 19.30-20.30. για προχωρημένους. Χοροδιδάσκαλος ο Χρήστος Καρυοφυλλίδης. Σκοπός μας , να ΜΗΝ ξεχάσουμε τις ρίζες μας και να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας την ιστορία μας.

Translate

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Οι κυριότερες δραστηριότητες του συλλόγου



ΥΠΟ   ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ




-       1.   Εκδοση βιβλίου με τίτλο  ΄΄Τα βάσανα  Μικρών παιδιών. Από τον Εβρο στη Σύρο-Παιδοπόλεις΄΄ . Το θέμα αφορούσε τη φιλοξενία μικρών παιδιών από τον Εβρο , στις παιδοπόλεις της Σύρου  την εποχή του εμφυλίου  πολέμου. Η έκδοση του βιβλίου χρηματοδοτήθηκε από τη Νομαρχία Εβρου και Υπερνομαρχία Εβρου-Ροδόπης .
2.   Παρουσίαση του βιβλίου, με την παρουσία τριάντα μελών του συλλόγου γυναικών Μεταξάδων Εβρου. Αξιοσημείωτο ήταν ότι ορισμένα από τα μέλη που συμμετείχαν στην εκδήλωση, ήταν εγγόνια ή ανίψια των παιδιών εκείνων που φιλοξενήθηκαν στις παιδοπόλεις.


3.   Εκδήλωση – αφιέρωμα στο Θρακιώτη μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή , τον μεγαλύτερο από την αρχαιότητα, με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Κύριος εισηγητής  ήταν ο στρατηγικός σύμβουλος του μουσείου Καραθεοδωρή Νίκος Λυγερός.

4.   Εκδήλωση – αφιέρωμα στο μεγάλο Θρακιώτη ευπατρίδη  Ευγένιο Ευγενίδη , με τη συνεργασία του λιμεναρχείου  και της σχολής εμποροπλοιάρχων Σύρου. Παρέστησαν ο πρόεδρος και μέλη του Ιδρύματος Ευγενίδου .

5.   Ημερίδα με θέμα ΄΄Οδική ασφάλεια με μηχανές΄΄ με προσκεκλημένους ομιλητές τον ηθοποιό Πασχάλη Τσαρούχα και τον πρωταθλητή  των αγώνων Παρίσι-Ντακάρ  Βασίλη Ορφανό.

6.   Καλοκαιρινό δημιουργικό εργαστήρι  για παιδιά  το οποίο  περιελάμβανε κουκλοθέατρο (κατασκευή κούκλας-παράσταση),  καραγκιόζη (κατασκευή φιγούρας), γνωριμία με το  λαικό ζωγράφο Θεόφιλο και εργαστήρι ζωγραφικής  παραδοσιακών ποντιακών φορεσιών. 

7.   Εκδήλωση με θέμα  <<Πόντος-Κύπρος-Ελληνόφωνη παράδοση της Κάτω Ιταλίας>>. Στην εκδήλωση , η οποία συνδιοργανώθηκε με το 2ο  φεστιβάλ ακορντεόν, συμμετείχαν το χορευτικό τμήμα του συλλόγου μας, της Ενωσης Κυπρίων Αχαίας και το συγκρότημα των Encardia.

9.   Εκδήλωση με θέμα ΄΄Πόντος- Αρμενία. Μια  διαδρομή από μνήμες΄΄. Η εκδήλωση αφορούσε τον πολιτισμό των δυο λαών. Συμμετείχαν 70 μέλη από την Ενωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλού και τον πολιτιστικό σύλλογο αρμενίων ΄ ΄΄Χαμασκαίν΄΄. 

10.  Σεμινάριο με θέμα την ποντιακή κουζίνα  και το ποντιακό θέατρο.

11.  Συνεργασία με το CineDoc όπου παρουσιάστηκε η ταινία με τίτλο ΄΄ Encardia, η πέτρα που χορεύει΄΄ , που αφορούσε τα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας.   

12.  Χορευτικά σεμινάρια ποντιακών , κυπριακών χορών και ταραντέλα καθώς και χορών της Θράκης.

13.  Συναυλίες – αφιερώματα στο Μάνο Χατζιδάκι και στο στιχουργό Λευτέρη Χαψιάδη.

14.  Εκδήλωση με θέμα ΄΄Ο Ιάσονας και οι Αργοναύτες μας ξεναγούν στον Εύξεινο Πόντο΄΄. Παρουσιάστηκε ο μύθος της αργοναυτικής εκστρατείας. Επίσης παρουσιάστηκαν εδέσματα παραδοσιακής ποντιακής κουζίνας, έγινε αφήγηση  ποντιακού  παραμυθιού  ενώ τα παιδιά έπαιξαν ένα ποντιακό παιχνίδι. Στον ίδιο χώρο λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας με φωτογραφίες που παραχώρησε στο σύλλογό μας ο φωτογράφος Γιάννης Γερόπουλος από το Βόλο. Θέμα της έκθεσης ΄΄Στα χνάρια των Αργοναυτών΄΄. 
http://syllogospontionsyrou.blogspot.gr/2014/12/blog-post_22.html

15.  Λειτούργησε για ένα χρόνο τμήμα εκμάθησης ποντιακής λύρας, με προσκεκλημένο δάσκαλο από την Αθήνα.

16.  Παιδικές θεατρικές παραστάσεις : ΄΄Ο Μάγος με τα χρώματα΄΄ ,  ΄΄ Η Αγέλαστη Πολιτεία΄΄  , ΄΄Το όνειρο του σκιάχτρου΄΄, ΄΄Κωμωδύσσεια΄΄, με τα παιδιά του παιδικού θεατρικού εργαστηρίου.

17.  Θεατρικές παραστάσεις για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, από μέλη και φίλους του συλλόγου. ΄΄Πέντε Κινήσεις για μια σιωπή΄΄  https://www.youtube.com/watch?v=aD10RZyoMsk

Επίσης  ΄΄Το Ξερίζωμαν΄΄ και  ΄΄Στη σκιά του θανάτου΄΄


18.  Συμμετοχή του χορευτικού μας στα ΄΄Τραπεζούντια΄΄ , στη Γλυφάδα.

19.  Συμμετοχή στα τρία φεστιβάλ παραδοσιακών χορών που διοργανώθηκαν από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και Δήμου Σύρου στην Ερμούπολη.

20.  Διαλέξεις με προσκεκλημένους καθηγητές και ομιλητές από τα Πανεπιστήμια της Θράκης και της Λυών , από τις εκδόσεις ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ , από το Ιδρυμα Ευγενίδου, από την Επιτροπή Ποντιακών μελετών κ.λ.π.

21.  Χριστουγεννιάτικα δρώμενα όπου αντί εισιτηρίου συγκεντρώθηκαν τρόφιμα για συμπολίτες μας.

22.  Συμμετοχή στην ποδηλασία αγάπης για τη συγκέντρωση τροφίμων για ευπαθείς ομάδες στην Κύπρο και στη Σύρο.

23.  Συμμετοχή στους τηλεμαραθώνιους για την ενίσχυση ευπαθών ομάδων στην πατρίδα μας αλλά και για τους σεισμοπαθείς της Αιτή, συνεισφέροντας οικονομικά.

24.  Συμμετοχή στην έκθεση <<Το Πνεύμα του Vincent>> του Νίκου Λυγερού , που διοργάνωσε ο Ναυτικός Ομιλος Σύρου στην αίθουσα Βάτη.

25.  Πρόσκληση του καθηγητή της Λυών κ. Νίκου  Λυγερού να επισκεφτεί τους μαθητές  του  2ο Λυκείου  Ερμούπολης . Κατά την επίσκεψη  ο καθηγητής μίλησε στους μαθητές για μαθηματικά και για τον μεγάλο  Έλληνα μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, για φυσική , φιλοσοφία, λογοτεχνία, μουσική κ.λ.π.

Το καλοκαίρι του 2015 θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη εκδήλωση του συλλόγου κατά την οποίαν θα τιμηθεί ο Θρακιώτης αρχαιολόγος Χρήστος Τσούντας , ο οποίος στα τέλη του 19ου αιώνα έκανε ανασκαφές στη Χαλανδριανή και στο Καστρί. Θεωρείται ο κωδικοποιητής της έννοιας Κυκλαδικός Πολιτισμός. Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις: 
- 31 Ιουλίου/Θέατρο Απόλλων. Αφιέρωμα στον αρχαιολόγο και χορευτικό πρόγραμμα με χορούς της Ανατολικής Ρωμυλίας, Κυκλάδων και Πόντου. 
- Σάββατο 1 Αυγούστου / στην πλατεία Μιαούλη συναυλία με τη διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου. Θα τη συνοδεύσουν δέκα μουσικοί. Θα τραγουδήσουν τραγούδια μεγάλων ελλήνων συνθετών   
-  Διαδραστικά παιχνίδια για παιδιά  
- Ξεναγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους…. 

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σύρου.
  

      ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ 

- Θεατρικό εργαστήρι για παιδιά ηλικίας από τρεισήμισι   έως 15 ετών (λειτουργούν τρία τμήματα κάθε Παρασκευή και Σάββατο) 
- Θεατρικό εργαστήρι ενηλίκων κα΄θε Δευτέρα απόγευμα.
- Χορευτικό τμήμα εκμάθησης ποντιακών χορών ενηλίκων.
- Χορευτικό τμήμα παιδιών-εφήβων κάθε Παρασκευή στις 19.15.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου