Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ
Ο σύλλογος είναι πολιτιστικός και αθλητικός. Τα μέλη του συλλόγου είναι από τη Μακεδονία, τη Θράκη ,οι απανταχού Ποντιακής καταγωγής καθώς και φίλοι που αγαπούν το σύλλογο. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2003 ως σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου και αθλητικός σύλλογος ''Ο Μέγας Αλέξανδρος''. Σήμερα ο σύλλογος, μετά την τροποποίηση του καταστατικού του, φέρει τη νέα του .επωνυμία Η αίθουσα του συλλόγου βρίσκεται στο Κάτω Μάννα (Χώνες) επί του κεντρικού δρόμου. ΤΗΛΕΦΩΝΑ επικοινωνίας 6932411950. ΤΜΗΜΑΤΑ : Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι κάθε Παρασκευή 17.00-19.00, Σάββατο 10.30-12.30 και 16.30-18.30 - ΤΜΗΜΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ :Τμήμα παιδιών και εφήβων κάθε Παρασκευή 19.10-20.00 και 20.00-21.00 . Τμήμα ενηλίκων κάθε Κυριακή 18.30-19.30 για αρχάριους και 19.30-20.30. για προχωρημένους. Χοροδιδάσκαλος ο Χρήστος Καρυοφυλλίδης. Σκοπός μας , να ΜΗΝ ξεχάσουμε τις ρίζες μας και να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας την ιστορία μας.

Translate

Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Το Παρακάθ΄ του συλλόγου Ποντίων & Βορειοελλαδιτών Σύρου εκπλήρωσε το σκοπό του







΄΄Παρακάθ΄ , μια λέξη που μας ταξιδεύει στις αρχαιοελληνικές ρίζες μας. Η λέξη προέρχεται από το ρήμα παρακάθημαι, κάθομαι δηλαδή κοντά σε κάποιον.


Αυτή τη λέξη χρησιμοποιούσαν οι Ελληνες του Πόντου κατά το αντάμωμα της ράτσας τους , όπου επικρατούσαν , μπροστά σ΄ ένα κοινό τραπέζι με φαγητό και ρακί, οι συζητήσεις και η αφήγηση παραμυθιών-ιστοριών.


Πρωταγωνιστής βέβαια της βραδιάς ήταν ο λυράρης που με το κεμεντζέ του (ποντιακή λύρα) έδινε το σύνθημα στους συνδαιτυμόνες για τραγούδι και χορό.


΄΄Ελάτε να εφτάμε Παρακάθ΄΄΄ , είπαν τα μέλη και οι φίλοι του συλλόγου το Σάββατο το βράδυ 27 Ιουνίου, στην αίθουσά τους και όσοι παραβρέθηκαν χόρεψαν , τραγούδησαν και ψυχαγωγήθηκαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.


Ο Κώστας Παπαδόπουλος στη λύρα και ο Παναγιώτης Κοπαλίδης στο νταούλι μάγεψαν μικρούς και μεγάλους και τους ξεσήκωσαν σ΄ ένα ατελείωτο ποντιακό γλέντι. Η προσφορά τους στο σύλλογο ήταν ένα ανεκτίμητο δώρο.


Συγκινητική ήταν η στιγμή που μόλις οι δυο μουσικοί πήραν τα όργανά τους, τα μικρότερα παιδιά του χορευτικού τμήματος , έστησαν καθίσματα δίπλα τους , παρακολουθώντας τις πρώτες δοξαριές της λύρας να σμίγει με τους ήχους του νταουλιού. Το τραγουδιστικό πρόγραμμα του Κώστα Παπαδόπουλου περιελάμβανε τραγούδια των αλησμόνητων πατρίδων, με παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα ποντιακά τραγούδια αλλά και νησιώτικα, τιμώντας έτσι τους φίλους Συριανούς.


Η βραδιά, πέραν του χορού και του τραγουδιού , έδωσε την ευκαιρία στο σύλλογο να μιλήσει για τον Πόντο και τις κυριότερες πόλεις , για την Αργοναυτική εκστρατεία, για τη γενοκτονία καθώς ανάμεσά τους βρέθηκε Αγγλος καθηγητής της ιστορίας, ο οποίος συμμετείχε σ΄ ένα συνέδριο στην Αθήνα και στη συνέχεια επισκέφτηκε τη Σύρο.


Ευχάριστη έκπληξη ήταν που ο Αγγλος καθηγητής γνώριζε για την Αργοναυτική εκστρατεία , στάθηκε μπροστά στο χάρτη που απεικόνιζε τη διαδρομή των Αργοναυτών, εντόπιζε διαβάζοντας σταθμούς των Αργοναυτών έως ότου φτάσουν στην Κολχίδα. Βρήκαμε την ευκαιρία και του μιλήσαμε για το νησί των Κυκλάδων την Ανάφη και πως μυθολογικά το νησί συνδέεται με την Αργοναυτική Εκστρατεία.


Βρήκαμε όμως την ευκαιρία και γνωρίσαμε στον κ. καθηγητή και μια άλλη πτυχή της Σύρου, την ύπαρξη δηλαδή του πρώην αμερικάνικου ορφανοτροφείου περιθάλψεως της εγγύς Ανατολής , που φιλοξένησε ορφανά , αρμενόπουλα και ελληνόπουλα από την ευρύτερη περιοχή της Μικράς Ασίας αλλά και για τη φιλοξενία, στις δυο παιδοπόλεις της, παιδιών από τον Εβρο , την εποχή του εμφυλίου πολέμου. Στη συνέχεια η πρόεδρος του συλλόγου κ. Ουρανία Πανταζίδου πρόσφερε στον κ. καθηγητή το βιβλίο του συλλόγου που αναφέρεται στο θέμα αυτό.


Στο τέλος της βραδιάς όλοι έφυγαν ευχαριστημένοι, ανανεώνοντας το ραντεβού στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο σύλλογος με τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Σύρου Ερμούπολης , από 31 Ιουλίου έως 4 Αυγούστου. .


Στο παρακάθ΄ , το οποίο εκπλήρωσε το σκοπό του, βρέθηκαν και κάποια μέλη της Ενωσης Ποντίων Ελευσίνας.

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου