Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ
Ο σύλλογος είναι πολιτιστικός και αθλητικός. Τα μέλη του συλλόγου είναι από τη Μακεδονία, τη Θράκη ,οι απανταχού Ποντιακής καταγωγής καθώς και φίλοι που αγαπούν το σύλλογο. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2003 ως σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου και αθλητικός σύλλογος ''Ο Μέγας Αλέξανδρος''. Σήμερα ο σύλλογος, μετά την τροποποίηση του καταστατικού του, φέρει τη νέα του .επωνυμία Η αίθουσα του συλλόγου βρίσκεται στο Κάτω Μάννα (Χώνες) επί του κεντρικού δρόμου. ΤΗΛΕΦΩΝΑ επικοινωνίας 6932411950. ΤΜΗΜΑΤΑ : Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι κάθε Παρασκευή 17.00-19.00, Σάββατο 10.30-12.30 και 16.30-18.30 - ΤΜΗΜΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ :Τμήμα παιδιών και εφήβων κάθε Παρασκευή 19.10-20.00 και 20.00-21.00 . Τμήμα ενηλίκων κάθε Κυριακή 18.30-19.30 για αρχάριους και 19.30-20.30. για προχωρημένους. Χοροδιδάσκαλος ο Χρήστος Καρυοφυλλίδης. Σκοπός μας , να ΜΗΝ ξεχάσουμε τις ρίζες μας και να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας την ιστορία μας.

Translate

Κυριακή 8 Μαΐου 2016

Τριήμερες εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου





Με την καθιερωμένη λαμπαδηφορία θα ξεκινήσει και φέτος ο σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου την Πέμπτη 19 Μαίου . Η εκκίνηση θα πραγματοποιηθεί στις 20.30 από την αίθουσα του συλλόγου Φολεγάνδρου 3 απέναντι από το λιμάνι. Η πομπή θα διασχίσει την παραλιακή και θα κατευθυνθεί στο Νησάκι, όπου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και ρίψη στεφάνου στη θάλασσα για τα χιλιάδες θύματα της Γενοκτονίας. 
Τη λαμπαδηφορία θα συνοδέψει αντιπροσωπεία των προσκόπων. Φέτος συμμετέχει και ο Ναυτικός Ομιλος και ο Ομιλος φουσκωτών Σύρου , οι οποίοι θα συνοδέψουν , δια θαλάσσης , την πομπή.

Κυριακή 22 Μαίου: Ο σύλλογος συμμετέχει στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Ι.Ν. Ταξιαρχών. Θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας και ομιλία από το μέλος του συλλόγου μας , συγγραφέα κ. Μάνο Τελώνη. Στη συνέχεια θα κατατεθούν στεφάνια στο μνημείο της Μικρασιατικής Μνήμης, στον Ξηρόκαμπο. Πέρας προσέλευσης στο ναό στις 09.45.

Τρίτη 24 Μαίου ώρα 20.30 στο θέατρο Απόλλων: Θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση ΄΄Τα παιδιά του Κατακλυσμού΄΄ . Η παράσταση είναι φόρος τιμής στο προσφυγόπουλο από την Ιωνία και δάσκαλο της Σύρου Ζαχαρία Δρόσο και στα χιλιάδες ελληνόπουλα από την Ιωνία, την Ανατολική Θράκη, τον Πόντο καθώς και αρμενόπουλα , τα οποία φιλοξενήθηκαν στο αμερικάνικο ορφανοτροφείο της Σύρου (νυν στρατόπεδο). Τους ρόλους αποδίδουν μέλη και φίλοι του συλλόγου. Συμμετέχουν επίσης οι μουσικοί Αντώνης Κονσολάκης στο ούτι, Σάββας Ηλιάδης στο νταούλι και Σταύρος Σαββίδης στη λύρα-τραγούδι. Χορεύουν χορευτές του συλλόγου υπό την καθοδήγηση του χοροδιδάσκαλου Χρήστου Καρυοφυλλίδη. Σκηνοθεσία Ελένη Βουτσίνου. Σενάριο Ουρανία Πανταζίδου. Είσοδος ελεύθερη

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Β΄ φάση της Γενοκτονίας εναντίον των χριστιανικών λαών της Ανατολής. Θα ακολουθήσει το 1919 η Γ΄ και πιο σκληρή φάση της Γενοκτονίας , με την αποβίβαση του Κεμάλ στη Σαμψούντα και η οποία θα ολοκληρωθεί με τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η ανταλλαγή , με τη συνθήκη της Λωζάνης θα αλλάξει το πρόσωπο της Ανατολίας, εκεί όπου για αιώνες έζησαν οι πρόγονοί μας....
Διατηρώντας το δικαίωμα στη μνήμη, τιμάμε τα χιλιάδες θύματα της Γενοκτονίας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου