Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ
Ο σύλλογος είναι πολιτιστικός και αθλητικός. Τα μέλη του συλλόγου είναι από τη Μακεδονία, τη Θράκη ,οι απανταχού Ποντιακής καταγωγής καθώς και φίλοι που αγαπούν το σύλλογο. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2003 ως σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου και αθλητικός σύλλογος ''Ο Μέγας Αλέξανδρος''. Σήμερα ο σύλλογος, μετά την τροποποίηση του καταστατικού του, φέρει τη νέα του .επωνυμία Η αίθουσα του συλλόγου βρίσκεται στο Κάτω Μάννα (Χώνες) επί του κεντρικού δρόμου. ΤΗΛΕΦΩΝΑ επικοινωνίας 6932411950. ΤΜΗΜΑΤΑ : Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι κάθε Παρασκευή 17.00-19.00, Σάββατο 10.30-12.30 και 16.30-18.30 - ΤΜΗΜΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ :Τμήμα παιδιών και εφήβων κάθε Παρασκευή 19.10-20.00 και 20.00-21.00 . Τμήμα ενηλίκων κάθε Κυριακή 18.30-19.30 για αρχάριους και 19.30-20.30. για προχωρημένους. Χοροδιδάσκαλος ο Χρήστος Καρυοφυλλίδης. Σκοπός μας , να ΜΗΝ ξεχάσουμε τις ρίζες μας και να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας την ιστορία μας.

Translate

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Ο Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου στο σπίτι του Αη-Βασίλη

 
 


Ο Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου συμμετείχε στις εκδηλώσεις <<Το σπίτι του Αη-Βασίλη>> στο αρχοντικό Τσιροπινά , την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου , με το παραδοσιακό ποντιακό παραμύθι από το αρχείο του Πόντου <<Το αρχοντόπουλο φίδι και η γυναίκα του>>, το οποίο αφηγήθηκε η υπεύθυνη του θεατρικού εργαστηρίου του συλλόγου κ. Ελένη Βουτσίνου.


Στη συνέχεια τα μέλη του συλλόγου έψαλαν τα χριστουγεννιάτικα ποντιακά κάλαντα και η παραμυθού (στο ρόλο της γιαγιάς , που αφηγήθηκε το θρύλο και τις παραδόσεις από τη μακρινή και αλησμόνητη πατρίδα) μοίρασε στους καλαντάδες καρύδια, λεφτοκάρυα(φουντούκια) και φιρίκια.


Η μεγάλη προσέλευση των μικρών παιδιών με τους γονείς τους , οι οποίοι προσήλθαν για να υποδεχτούν τον Αη-Βασίλη, σ΄ έναν υπέροχα στολισμένο χώρο , δεν επέτρεψε στο σύλλογο να παρουσιάσει τα υπόλοιπα προγραμματισμένα δρώμενα. Ετσι περιορίστηκε στο να παρουσιάσει μόνο ποντιακούς χορούς , τους οποίους χόρεψαν τα μέλη του χορευτικού τμήματος, υπό την καθοδήγηση του χοροδιδάσκαλου Γιάννη Ευφραιμίδη , στον εξωτερικό χώρο του αρχοντικού δίπλα στο συντριβάνι. Τους χορευτές συνόδεψαν ο Γιώργος Παπαδόπουλος στη λύρα και ο Θεοδόσης Ευφραιμίδης στο νταούλι, ενώ μέλη του συλλόγου προσέφεραν το παραδοσιακό ποντιακό έδεσμα ΄΄ωτία΄΄.


Ο Σύλλογος ευχαριστεί την κ. Εύη Ζάρπα , η οποία προσφέρθηκε να εμπλουτίσει το εορταστικό δρώμενο του συλλόγου , με το να επιμεληθεί τις γιορτινές φατσούλες (face painting) των μικρών επισκεπτών.


Με τη συμμετοχή αυτή ο σύλλογος έκλεισε τις δραστηριότητές του και αποχαιρετά τον παλιό χρόνο που μας αφήνει σε λίγες ημέρες.


Πρωτοχρονιάτικα Ποντιακά Κάλαντα

Αρχή κάλαντα κι αρχή του χρόνου κι αρχή του χρόνου.
Πάντα κάλαντα, πάντα του χρόνου πάντα του χρόνου.
Αρχή μήλον εν κι αρχή κυδών εν κι αρχή κυδών εν
Κι αρχή βάλσαμον το μυριγμένον το μυριγμένον.
Εμυρίστεν ατό ο κόσμος όλον ο κόσμος όλον.
Για μύριστ ατό και εσύ αφέντα καλέμ αφέντα.
Λύσον την κεσέ σ και δος παράδας και δος παράδας.
Κι αν ανιοιείς μας χαράν σην πόρτας σ χαράν σην πόρτας σ.
Χρόνια Πολλά , πάντα και του χρόνου . Καλή χρονία και σ όλα τα σπίτια υείαν κι ευλοίαν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου