Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ
Ο σύλλογος είναι πολιτιστικός και αθλητικός. Τα μέλη του συλλόγου είναι από τη Μακεδονία, τη Θράκη ,οι απανταχού Ποντιακής καταγωγής καθώς και φίλοι που αγαπούν το σύλλογο. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2003 ως σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου και αθλητικός σύλλογος ''Ο Μέγας Αλέξανδρος''. Σήμερα ο σύλλογος, μετά την τροποποίηση του καταστατικού του, φέρει τη νέα του .επωνυμία Η αίθουσα του συλλόγου βρίσκεται στο Κάτω Μάννα (Χώνες) επί του κεντρικού δρόμου. ΤΗΛΕΦΩΝΑ επικοινωνίας 6932411950. ΤΜΗΜΑΤΑ : Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι κάθε Παρασκευή 17.00-19.00, Σάββατο 10.30-12.30 και 16.30-18.30 - ΤΜΗΜΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ :Τμήμα παιδιών και εφήβων κάθε Παρασκευή 19.10-20.00 και 20.00-21.00 . Τμήμα ενηλίκων κάθε Κυριακή 18.30-19.30 για αρχάριους και 19.30-20.30. για προχωρημένους. Χοροδιδάσκαλος ο Χρήστος Καρυοφυλλίδης. Σκοπός μας , να ΜΗΝ ξεχάσουμε τις ρίζες μας και να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας την ιστορία μας.

Translate

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Εορταστικά κάλαντα από το Σύλλογο Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου



Τα Χριστουγεννιάτικα ποντιακά κάλαντα έψαλαν μέλη του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου στους άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πλήρες ρεπορτάζ από την εδημερίδα ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ


http://www.koinignomi.gr/arxeion-xml/pages/kikladiki/web/category?aa=5f9496b714e01e7e83571826e98263e5&title=Διαβάστε Επίσης --> Λεβεντιά και υπερηφάνεια
 
Εορταστικά κάλαντα έψαλε στους άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου
Λεβεντιά και υπερηφάνεια

“Περήφανος για την ποντιακή καταγωγή του” δήλωσε ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιάννης Μαχαιρίδης, ο οποίος επεσήμανε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αναδειχθεί το μεγάλο έργο του Συλλόγου
Τα ποντιακά κάλαντα, με τη συνοδεία ποντιακής λύρας, δια χειρός Γιώργου Παπαδόπουλου, αλλά και νταουλιού από το Θεοδόση Ευφραιμίδη έψαλε χθες το πρωί στους άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου, σκορπώντας χαρά, αλλά και ρίγη συγκίνησης με τη λεβεντιά και την υπερηφάνεια που αποπνέει σε κάθε του εμφάνιση.
Πρώτος σταθμός του Συλλόγου, που ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο με την παρουσία του χοροδιδάσκαλου ποντιακών χορών, Γιάννη Ευφραιμίδη, ήταν το γραφείο του -ποντιακής καταγωγής- Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Γιάννη Μαχαιρίδη, ο οποίος υποδέχθηκε τα μέλη με μεγάλο ενθουσιασμό, χειροκροτώντας τα για τη δυναμική παρουσία τους και τη γενικότερη προσφορά τους στον πολιτιστικό χάρτη του νησιού.
Γ. Μαχαιρίδης: “Οι Πόντιοι είμαστε μια ξεχωριστή οντότητα”
“Είναι μεγάλη μας τιμή που βρεθήκατε σήμερα εδώ. Βεβαίως γνωρίζετε, ότι θεωρώ τον εαυτό μου υπερήφανο για την καταγωγή μου. Χαίρομαι γιατί η ράτσα μας ενδημεί σε πολλά ακόμη νησιά, όπως στη Σαντορίνη, στην Κω και στη Ρόδο. Νομίζω ότι σε αυτό το πολυπολιτισμικό παζλ που υπάρχει στα νησιά, εμείς είμαστε μια ξεχωριστή οντότητα. Είμαστε άνθρωποι, οι οποίοι ξέρουμε να εκτιμούμε τον τόπο που έχει εγκατασταθεί ο καθένας μας, ενσωματωθήκαμε πολύ γρήγορα στην κοινωνία, τη δουλέψαμε, παλέψαμε, αγωνιστήκαμε, γιατί αγαπήσαμε τον τόπο. Τον αγαπάμε εξίσου όπως και την πατρίδα μας. Εσείς πρέπει να αισθάνεστε μεγάλη τιμή, γιατί ένας από σας, αυτή τη στιγμή, είναι ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου. Για να μπορέσει να έχει την εκτίμηση αυτού του κόσμου, καταλαβαίνετε ότι έπρεπε να ήταν ένα πρότυπο. Και νομίζω ότι θα έπρεπε όλοι μας, ο καθένας στον τόπο που ζει, να δημιουργήσει αυτή την κυψέλη, που είναι απαραίτητη” επεσήμανε, αναφερόμενος στη δύσκολη περίοδο που διανύει σήμερα η χώρα μας.
“Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί αύριο, όμως μη ξεχνάμε ότι οι παππούδες μας έζησαν σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες. Ήρθαν στην Ελλάδα και έκαναν πάρα πολλά χρόνια να προσαρμοστούν, όχι μόνο στις νοοτροπίες, γιατί η αλήθεια είναι ότι συνάντησαν ένα εχθρικό περιβάλλον. Παρόλα αυτά, έφτασαν εκεί που έφτασαν και έτσι κατόρθωσαμε να επιβιώσουμε, να δημιουργήσουμε και να είμαστε αυτοί που είμαστε. Άρα, αισιοδοξούμε ότι θα αντιμετωπίσουμε και αυτή την κρίση. Δεν το βάζουμε κάτω”, τόνισε.
“Το ευτύχημα σε αυτή την άσχημη περίοδο είναι η αφύπνιση ενός κόσμου, ο οποίος είχε ξεχάσει τι σημαίνει αλληλεγγύη, τι σημαίνουν ήθη, έθιμα, παράδοση. Πλέον, όλα αυτά έχουν αναδειχθεί. Και είναι σημαντικό, εάν κατορθώσουμε να δράσουμε όπως δρουν οι Πόντιοι, συλλογικά και όχι ατομικά. Αυτές τις ημέρες έζησα στη Ρόδο μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Εκεί έχουμε στήσει ένα κοινωνικό παντοπωλείο. Από 230 οικογένειες που έπρεπε να βοηθήσουμε, φτάσαμε τις 600. Όταν αναγκαστήκαμε να δώσουμε τα τρόφιμα, άδειασε το παντοπωλείο. Μέσα σε 5 μέρες διπλασιάστηκαν οι ποσότητες. Και είναι πολύ σημαντικό αυτό, γιατί αφυπνίστηκε η κοινωνία και μας βοήθησε”, πρόσθεσε.
Κλείνοντας, ο κ. Μαχαιρίδης κατέθεσε τον οβολό του στον κουμπαρά του Συλλόγου και δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να στραφεί και πάλι το ενδιαφέρον της Περιφέρειας στον πολιτισμό. “Ψάχνουμε και θα βρούμε χρήματα. Επιπλέον θα εξετάσουμε μαζί με τον αντίστοιχο περιφερειακό σύμβουλο που θα έχει αυτή την ευθύνη, πώς θα μπορέσει ο Σύλλογος να έχει μια παρουσία. Ενδεχομένως να προγραμματίσουμε και μια συνάντηση όλων των ποντιακών συλλόγων Ν. Αιγαίου”, κατέληξε.
Δ. Γρυπάρης: “Είστε ένα ζωντανό πολιτιστικό κύτταρο της Σύρου”
Στη συνέχεια, ο Σύλλογος επισκέφτηκε το Δημαρχιακό Μέγαρο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και έψαλε τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα στο Δήμαρχο, Γιάννη Δεκαβάλλα, ο οποίος αφού τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους, εξήγησε ότι την περίοδο των σπουδών του στην Κομοτηνή, ο ίδιος συναναστρεφόταν με αρκετούς Πόντιους, συμμετέχοντας μάλιστα σε αρκετά ποντιακά γλέντια. Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Συλλόγου, Ουρανία Πανταζή τον προσκάλεσε σε ένα δικό τους ποντιακό γλέντι, για να γλεντήσει και να χορέψει μαζί τους.
Τελευταίος σταθμός των μελών ήταν τα γραφεία της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, στην πλατεία Τσιροπινά, όπου έψαλαν τα κάλαντα στον περιφερειακό σύμβουλο και αρμόδια σε θέματα πολιτισμού και αθλητισμού, Δημήτρη Γρυπάρη.
“Να ευχηθώ ατομική και οικογενειακή ευτυχία σε όλους, χρόνια πολλά, καλή πρόοδο στα μικρά παιδιά και να είστε πάντα γεροί και δυνατοί. Ο Σύλλογος Βορειοελλαδιτών είναι ένα από τα ζωντανά πολιτιστικά κύτταρα του τόπου μας και θέλω να τους συγχαρώ για αυτή τη δουλειά που κάνουν. Εμείς φροντίζουμε πάντα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Γιατί δεν πρέπει να χάσουμε τις παραδόσεις μας, αντίθετα πρέπει να τις μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές που έρχονται” υπογράμμισε ο κ. Γρυπάρης, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να σταματήσουν οι πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις στα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων.
“Ο πολιτισμός μας και η κουλτούρα μας βασίζονται πάνω σε αυτού του είδους τις εκδηλώσεις. Γιατί ο ελληνισμός έχει μεγάλες περγαμηνές, μεγάλη ιστορία, συνεπώς δε γίνεται τα ξενόφερτα συστήματα να μας αλλοτριώσουν και να μας εξαφανίσουν. Εμείς καταθέτουμε κάθε δύναμη και κάθε σπινθήρα της καρδιάς μας για να μεταδώσουμε αυτές τις αξίες” ανέφερε με τη σειρά του ο χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου, κ. Ευφραιμίδης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνέχεια, ο Σύλλογος περιπλανήθηκε στους δρόμους της Ερμούπολης όπου έψαλε τα εορταστικά κάλαντα και ευχήθηκε “υείαν και ευλοίαν” σε όλο τον κόσμο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου