Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ
Ο σύλλογος είναι πολιτιστικός και αθλητικός. Τα μέλη του συλλόγου είναι από τη Μακεδονία, τη Θράκη ,οι απανταχού Ποντιακής καταγωγής καθώς και φίλοι που αγαπούν το σύλλογο. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2003 ως σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου και αθλητικός σύλλογος ''Ο Μέγας Αλέξανδρος''. Σήμερα ο σύλλογος, μετά την τροποποίηση του καταστατικού του, φέρει τη νέα του .επωνυμία Η αίθουσα του συλλόγου βρίσκεται στο Κάτω Μάννα (Χώνες) επί του κεντρικού δρόμου. ΤΗΛΕΦΩΝΑ επικοινωνίας 6932411950. ΤΜΗΜΑΤΑ : Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι κάθε Παρασκευή 17.00-19.00, Σάββατο 10.30-12.30 και 16.30-18.30 - ΤΜΗΜΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ :Τμήμα παιδιών και εφήβων κάθε Παρασκευή 19.10-20.00 και 20.00-21.00 . Τμήμα ενηλίκων κάθε Κυριακή 18.30-19.30 για αρχάριους και 19.30-20.30. για προχωρημένους. Χοροδιδάσκαλος ο Χρήστος Καρυοφυλλίδης. Σκοπός μας , να ΜΗΝ ξεχάσουμε τις ρίζες μας και να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας την ιστορία μας.

Translate

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Κοπή πίτας του Συλλόγου Βορειοελλαδιτών και Ποντίων Σύρου



syllogos boreioelladiton 1
 
Μέσα σε γιορτινή ατμόσφαιρα ο Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου έκοψε τη βασιλόπιτά του.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα κάλαντα , τα οποία έψαλλαν τα μέλη του χορευτικού τμήματος ποντιακών χορών. Στη συνέχεια , μαζί με παιδιά από το παιδικό θεατρικό εργαστήρι του συλλόγου , παρουσίασαν παραδοσιακά δρώμενα , ορισμένα από αυτά και στην ποντιακή διάλεκτο.
Κατόπιν η πρόεδρος του συλλόγου κ. Ουρανία Πανταζή , αφού υποδέχθηκε τους προσκεκλημένους , έκανε τον καθιερωμένο απολογισμό του 2012 ενώ παρουσίασε και τον προγραμματισμό της φετινής χρονιάς.
 
syllogos boteioelladiton 2
 
Όπως επεσήμανε η κ. Πανταζή ''ο σύλλογος ξεκίνησε να δραστηριοποιείται το 2003 . Το τρέχον έτος , συμπληρώνοντας τα δέκα χρόνια παρουσίας του στα πολιτιστικά αλλά και αθλητικά δρώμενα της Σύρου , αποφασίστηκε η τροποποίηση του καταστατικού του ώστε , εκτός από τα διαμερίσματα της Μακεδονίας και της Θράκης , ο σύλλογος να φέρει στην επωνυμία του και το ιστορικό όνομα Πόντος , από τις αλησμόνητες πατρίδες.
 
Ανάμεσα στις κυριώτερες μελλοντικές εκδηλώσεις του συλλόγου είναι:
- Η χοροεσπερίδα του συλλόγου η οποία θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο ''Ερμής'' στις 16/2 .
- Η δημιουργία τμήματος εκμάθησης ποντιακής λύρας. Ήδη το τμήμα ξεκίνησε τα μαθήματα , με λυράρη ο οποίος προσκαλείται από την Αθήνα.
- Η θεατρική παράσταση <<Ο Μάγος με τα χρώματα>>, του Θρακιώτη συγγραφέα Γιάννη Ξανθούλη , με το παιδικό θεατρικό εργαστήρι. Ο σύλλογος έχει απευθύνει πρόσκληση στο συγγραφέα να επισκεφτεί το θεατρικό εργαστήρι .
- Η θεατρική παράσταση <<Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας >> του Σαίξπηρ , με το θεατρικό εργαστήρι ενηλίκων.
- Το 2ο σεμινάριο λαογραφίας από 26/7 έως 3/8. Το εν λόγω σεμινάριο θα περιλαμβάνει την αναβίωση του ποντιακού γάμου, τη γνωριμία των ποντιακών και Θρακιώτικων φορεσιών μέσα από την εικαστική τέχνη , μαθήματα παραδοσιακών χορών από τις ιδιαίτερες πατρίδες του συλλόγου, μαθήματα ποντιακής λύρας κ.α. Ο σύλλογος ,για φέτος , έχει προβλέψει και τη λειτουργία ενός δημιουργικού εργαστηρίου για παιδιά, το οποίο θα περιλαμβάνει κουκλοθέατρο, καραγκιόζη, παραμύθια κ.λ.π. ΄΄
 
syllogos boreioelladiton 2
 
Όπως επεσήμανε η κ. Πανταζή , για το αμέσως επόμενο διάστημα , ο σύλλογος προετοιμάζεται για να συμμετάσχει στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου καθώς και στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Τέλος αναφέρθηκε στην ομάδα βόλεϊ του συλλόγου ''Σ.Β.Σ. Μέγας Αλέξανδρος'' , η οποία αναμένει τον αγώνα με τον Ποσειδώνα Τήνου , την Παρασκευή 15/2 για να στεφθεί και τυπικά πρωταθλήτρια , κατακτώντας το τοπικό πρωτάθλημα Κυκλάδων.
Την πίτα ευλόγησε ο εφημέριος του Ι.Ν. της Κοιμήσεως πατέρας Κωνσταντίνος Κοντός . Χαιρετισμούς απηύθηναν ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Δεκαβάλας και ο Περιφερειακός σύμβουλος για θέματα πολιτισμού και αθλητισμού κ. Δ. Γρυπάρης. Παραβρέθηκαν επίσης πολλοί φίλοι του συλλόγου και πρόεδροι πολιτιστικών συλλόγων .
Το φλουρί έτυχε η κ. Ειρήνη Μαρκουίζου η οποία κέρδισε δυο δώρα , προσφορά από το κέντρο αισθητικής της κ. Εύης Ζάρπα και το κατάστημα ''Μαρασίμ'' αντίστοιχα, ενώ ένας δεύτερος τυχερός κέρδισε ένα ακόμη δώρο , προσφορά του κ. Ε. Τσαγκάτου (πρόκειται για τα βιβλία ''Αγγελοι και Δαίμονες και Καφενείο το Κυνοβουλιο'').
Ο Σύλλογος θέλει να ευχαριστήσει τους κ. Ζώρζο Μανώλη , Μουρτσίδη Νίκο και Φρέρη Νίκο για την ευγενική τους προσφορα. Τέλος ιδιαίτερα θέλει να ευχαριστήσει το σύλλογο γυναικών Μεταξάδων Εβρου για την προσφορά μιας παραδοσιακής φορεσιάς, η οποία κοσμεί την αίθουσα του συλλόγου.
 
Από Cyclades24.gr Τετάρτη 13/2
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου