Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ
Ο σύλλογος είναι πολιτιστικός και αθλητικός. Τα μέλη του συλλόγου είναι από τη Μακεδονία, τη Θράκη ,οι απανταχού Ποντιακής καταγωγής καθώς και φίλοι που αγαπούν το σύλλογο. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2003 ως σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου και αθλητικός σύλλογος ''Ο Μέγας Αλέξανδρος''. Σήμερα ο σύλλογος, μετά την τροποποίηση του καταστατικού του, φέρει τη νέα του .επωνυμία Η αίθουσα του συλλόγου βρίσκεται στο Κάτω Μάννα (Χώνες) επί του κεντρικού δρόμου. ΤΗΛΕΦΩΝΑ επικοινωνίας 6932411950. ΤΜΗΜΑΤΑ : Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι κάθε Παρασκευή 17.00-19.00, Σάββατο 10.30-12.30 και 16.30-18.30 - ΤΜΗΜΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ :Τμήμα παιδιών και εφήβων κάθε Παρασκευή 19.10-20.00 και 20.00-21.00 . Τμήμα ενηλίκων κάθε Κυριακή 18.30-19.30 για αρχάριους και 19.30-20.30. για προχωρημένους. Χοροδιδάσκαλος ο Χρήστος Καρυοφυλλίδης. Σκοπός μας , να ΜΗΝ ξεχάσουμε τις ρίζες μας και να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας την ιστορία μας.

Translate

Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013

Ο Σύλλογος Ποντίων & Βορειοελλαδιτών Σύρου αναδεικνύει την προσωπικότητα του Ευγένιου Ευγενίδη

 

 

Ιδρυμα Ευγένιου Ευγενίδου

Τον ιδρυτή του ιδρύματος θα τιμήσει ο Σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου σε μία εκδήλωση που διοργανώνεται από κοινού με τη τη Σχολή Εμπορικού Ναυτικού, το Λιμεναρχείο Σύρου , το Ναυτικό Ομιλο Σύρου και κατά πάσαν πιθανότητα και του Πολεμικού Ναυτικού (και λέω κατα πάσαν πιθανότητα διότι δεν έχει φθάσει ακόμη η επιστολή μας στο αρμόδιο γραφείο του Γ.Ε.Ν.). Ο μεγάλος ευργέτης γεννήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου του 1882 στο Διδιμότειχο.
 
 
Ο πατέρας του ήταν ανώτατος δικαστικός και φρόντισε να λάβει ο γιος του καλή αγωγή, εμπνέοντας ταυτόχρονα σ' αυτόν από μικρή ηλικία τα βασικά στοιχεία μιας ευρείας ανθρωπιστικής μόρφωσης. Μετά την ολοκλήρωση της βασικής του εκπαίδευσης ο Ευγένιος Ευγενίδης μετέβη στην Κωνσταντινούπολη και ενεγράφη στο αμερικάνικο Robert College όπου "συνεπλήρωσε τα εφόδια με τα οποία ενισχύθη η οξεία ευφυΐα του και πολυσύνθετος προσωπικότης".

Γράφει ο Σπύρος Μελάς το 1954 στην «Εστία» για τον Ευγένιο Ευγενίδη: «Από τα θρανία της Ροβερτείον Σχολής όπου εμαθήτευσε πρωτεύων, μου εξομολογήθη κάποτε ,όταν τον πρωτογνώρισα ως γενικόν πρόξενο της Φιλανδίας στην έπαυλη της Γλυφάδας, ότι ονειροπολούσε να κερδίσει άφθονο χρήμα, όχι μόνο για τον εαυτό του, αλλά για να μπορεί να φαίνεται χρήσιμος και στους άλλους. Το έκανε σαν αληθινός χριστιανός και πατριώτης, αθόρυβα, μυστικά. Ενέδιδε σε όσες αιτήσεις αφορούσαν σε πράγματα που θεωρούσε ωφέλιμα στο σύνολο... Επλήρωνε εκδόσεις, εχρηματοδοτούσε αποστολές, έδινε υποτροφίες, διευκόλυνε ταξίδια... είχε ολόκληρο κατάλογο πτωχών που εβοηθούσε και άρχιζε από αυτούς την πληρωμή των μηνιαίων του υποχρεώσεων».

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει
1. Αφιέρωμα στο μεγάλο ευεργέτη.
2. Διασυλλογικό αγώνα ιστιοπλοίας και αθλοθέτηση κυπέλλου ΄΄Ευγένιος Ευγενίδης΄΄
3. Καλλιτεχνική βραδιά με τραγούδια της θάλασσας.

(Από τέτοια πρότυπα έχει ανάγκη η πατρίδα μας....)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου