Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ
Ο σύλλογος είναι πολιτιστικός και αθλητικός. Τα μέλη του συλλόγου είναι από τη Μακεδονία, τη Θράκη ,οι απανταχού Ποντιακής καταγωγής καθώς και φίλοι που αγαπούν το σύλλογο. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2003 ως σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου και αθλητικός σύλλογος ''Ο Μέγας Αλέξανδρος''. Σήμερα ο σύλλογος, μετά την τροποποίηση του καταστατικού του, φέρει τη νέα του .επωνυμία Η αίθουσα του συλλόγου βρίσκεται στο Κάτω Μάννα (Χώνες) επί του κεντρικού δρόμου. ΤΗΛΕΦΩΝΑ επικοινωνίας 6932411950. ΤΜΗΜΑΤΑ : Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι κάθε Παρασκευή 17.00-19.00, Σάββατο 10.30-12.30 και 16.30-18.30 - ΤΜΗΜΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ :Τμήμα παιδιών και εφήβων κάθε Παρασκευή 19.10-20.00 και 20.00-21.00 . Τμήμα ενηλίκων κάθε Κυριακή 18.30-19.30 για αρχάριους και 19.30-20.30. για προχωρημένους. Χοροδιδάσκαλος ο Χρήστος Καρυοφυλλίδης. Σκοπός μας , να ΜΗΝ ξεχάσουμε τις ρίζες μας και να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας την ιστορία μας.

Translate

Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Κοινή εκδήλωση χρέους στο στρατόπεδο



Η βουλευτής από το κοινοβούλιο του Ναγκόρνο Καραμπάχ κ. Λουντμίλα Παρσεχγιάν και η πρόεδρος του συλλόγου μας κ. Ουρανία Πανταζίδου καταθέτουν στεφάνι μέσα στο στρατόπεδο (πρώην αμερικάνικο ορφανοτροφείο) για τη συμπλήρωση  100 χρόνιων από τη Γενοκτονία των Αρμενίων



΄΄…Εν ονόματι του Αρμενικού έθνους που έχει υποφέρει τα πάνδεινα τολμώ να επέμβω, διότι εάν μετά τη λήξη αυτού του πολέμου δεν βοηθηθεί, θα χαθεί για πάντα… Τα κόκκαλά τους έχουν κατρακυλήσει τις ερήμους του Ευφράτη και τα κατακρεουργημένα μέλη τους παίρνουν πάλι ζωή μέσα μου και με αναγκάζουν να μιλήσω΄΄ Αρμίν Θεόφιλος Βέγκνερ

Φέτος συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος και ο σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου τίμησαν την επέτειο αυτή με την τέλεση , από κοινού , επιμνημόσυνης δέησης στο στρατόπεδο το Σάββατο 22 Αυγούστου παρουσία και των παιδιών που φιλοξενούνται αυτές τις ημέρες στη Σύρο. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τη βουλευτή του Ναγκόρνο Καραμπάχ κ. Λουντμίλα Παρσεχγιάν και την πρόεδρο του συλλόγου της Σύρου κ. Ουρανία Πανταζίδου.

Είναι γνωστή η μακραίωνη ιστορία που συνδέει Αρμένιους και Ελληνες του Πόντου. Η Αρμενία φέτος αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ελλήνων και Ασσυρίων, των δυο άλλων χριστιανικών λαών που υπέστησαν τη Γενοκτονία από τον ίδιο θύτη , την ίδια χρονική περίοδο. Η Ελλάδα είναι από τις πρώτεςχώρες που έχει αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσαν ο εφημέριος του Ιερού ναού της Κοίμησης πατέρας Κωνσταντίνος Κοντός και ο εν Ελλάδι Επίσκοπος των Αρμενίων Χορέν Ντογραματζιάν.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο μουσείο που βρίσκεται μέσα στο στρατόπεδο από τον αρχαιολόγο κ. Λευτέρη Ζώρζο. Ο κ. Ζώρζος κατά τη διάρκεια της θητείας του ερεύνησε την ιστορία του στρατοπέδου. Το αποτέλεσμα της έρευνάς του ήταν να δημιουργηθεί το μουσείο με τα αντικείμενα που βρέθηκαν κάτω από τα ξύλινα πατώματα, αντικείμενα που έχουν σχέση με τα χιλιάδες παιδιά που φιλοξενήθηκαν εκεί μετά το 1922 . Είναι γνωστόν ότι τα κτίρια κατασκευάστηκαν για να στεγάσουν το αμερικάνικο ορφανοτροφείο (Near East Relief ) και όπως μας αποκάλυψε ο κ. Ζώρζος , σύμφωνα με μαρτυρίες, στην κατασκευή των κτιρίων βοήθησαν και τα ορφανά (αρμενόπουλα και ελληνόπουλα που γλύτωσαν από τις σφαγές των Τούρκων).

Στη λιτή τελετή παραβρέθηκαν επίσης η δημοσιογράφος κ. Σόνια Ιβανίδη , ελληνίδα ποντιακής καταγωγής από το Ναγκόρνο Καραμπάχ και οπερατέρ από το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι του Καραμπάχ , μέλη της Αρμενικής Εθνικής Κοινότητας Ελλάδος καθώς και μέλη του συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου . Στο τέλος τα μέλη του συλλόγου της Σύρου κέρασαν τους παρευρισκόμενους ωτία, ποντιακό παραδοσιακό γλυκό. Παρόντες καθ΄ όλη τη διάρκεια της τελετής και της ξενάγησης ήταν ο τέως και ο νυν διοικητής του στρατοπέδου.

Η πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Σύρου δεν παρέλειψε να επισημάνει με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη δημιουργία της νέας πτέρυγας του μουσείου , η οποία έχει εμπλουτιστεί με νέο φωτογραφικό υλικό που προσέφερε το μέλος της Αρμενικής Εθνικής Κοινότητας της Ελλάδας κ. Χατζίκ Χατζατουριάν ενώ τέλος ευχήθηκε , το μουσείο να γίνει τόπος προσκυνήματος από τα εκατοντάδες προσφυγικά σωματεία. Κάπου στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό , όπως επεσήμανε, υπάρχουν οικογένειες που σίγουρα θα έχουν ακούσει κάποια ιστορία για το αμερικάνικο ορφανοτροφείο της Σύρου και πιθανόν κάποιο μέλος της δικής τους οικογένειας να είχε φιλοξενηθεί εδώ παιδάκι...





 












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου