Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ
Ο σύλλογος είναι πολιτιστικός και αθλητικός. Τα μέλη του συλλόγου είναι από τη Μακεδονία, τη Θράκη ,οι απανταχού Ποντιακής καταγωγής καθώς και φίλοι που αγαπούν το σύλλογο. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2003 ως σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου και αθλητικός σύλλογος ''Ο Μέγας Αλέξανδρος''. Σήμερα ο σύλλογος, μετά την τροποποίηση του καταστατικού του, φέρει τη νέα του .επωνυμία Η αίθουσα του συλλόγου βρίσκεται στο Κάτω Μάννα (Χώνες) επί του κεντρικού δρόμου. ΤΗΛΕΦΩΝΑ επικοινωνίας 6932411950. ΤΜΗΜΑΤΑ : Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι κάθε Παρασκευή 17.00-19.00, Σάββατο 10.30-12.30 και 16.30-18.30 - ΤΜΗΜΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ :Τμήμα παιδιών και εφήβων κάθε Παρασκευή 19.10-20.00 και 20.00-21.00 . Τμήμα ενηλίκων κάθε Κυριακή 18.30-19.30 για αρχάριους και 19.30-20.30. για προχωρημένους. Χοροδιδάσκαλος ο Χρήστος Καρυοφυλλίδης. Σκοπός μας , να ΜΗΝ ξεχάσουμε τις ρίζες μας και να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας την ιστορία μας.

Translate

Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Ο Χρήστος Τσούντας ανακαλύπτει τον Κυκλαδικό Πολιτισμό


Η σελίδα ενημερώνεται με νέο φωτογραφικό υλικό




Ένα διήμερο εκδηλώσεων διοργάνωσε ο σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου την Παρασκευή 31 Ιουλίου και το Σάββατο 1 Αυγούστου , προς τιμήν του Θρακιώτη αρχαιολόγου Χρήστου Τσούντα, που τόσο αγάπησε τις Κυκλάδες!


Η πρόεδρος του συλλόγου κ. Ουρανία Πανταζίδου , μέσα στο  κατάμεστο θέατρο Απόλλων , στο σύντομο χαιρετισμό της επεσήμανε τη μεγάλη σύμπτωση , να πραγματοποιείται δηλαδή το αφιέρωμα στο Χρ. Τσούντα ημέρα Παρασκευή 31 Ιουλίου, ακριβώς την ίδια ημερομηνία που πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του ο μεγάλος αρχαιολόγος στη Χαλανδριανή. 
Παρασκευή  31 Ιουλίου ήταν και τότε του 1898. 


Η κ. Πανταζίδου ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, ευχαριστώντας ιδιαίτερα τους πολιτιστικούς συλλόγους που ήρθαν στη Σύρο από τη Μακεδονία και την Αθήνα αντίστοιχα, σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες για την πατρίδα μας.


Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Θωμαής Μενδρινού , η οποία καλωσόρισε τους προσκεκλημένους. Ως γνωστόν ο Δήμος Σύρου Ερμούπολης καθώς και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ήταν συνδιοργανωτές των διήμερων εκδηλώσεων.









Τη ζωή και το έργο του Χρήστου Τσούντα παρουσίασε η αρχαιολόγος  Μαρίζα Μαρθάρη , επίτιμη διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού. Θρακιώτισσα και η ίδια , ένιωσε ιδιαίτερη συγκίνηση  που για δεύτερη φορά παρουσίαζε στη Σύρο τη ζωή και το ανασκαφικό έργο του Χρ. Τσούντα. Η πρώτη φορά ήταν το 1998, όταν με δική της πρωτοβουλία , ως έφορος αρχαιοτήτων Κυκλάδων , διοργάνωσε διάφορες εκδηλώσεις, με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τις ανασκαφές στη Χαλανδριανή και στο Καστρί. Μεταξύ άλλων η κ. Μαρθάρη τόνισε το πόσο σημαντικές ήταν οι ανασκαφές στη Σύρο από το Χρήστο Τσούντα, ο οποίος έφερε στην επιφάνεια έναν προιστορικό  πολιτισμό , που όλοι γνωρίζουμε ως Κυκλαδικό Πολιτισμό.


Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο καθηγητής αστρονομίας κ. Ξενοφών Μουσσάς,  ο οποίος στην πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του ανέπτυξε τις ρίζες του πολιτισμού και της αστρονομίας στο Αιγαίο. Μεταξύ άλλων ο κ. καθηγητής είπε ότι οι Κυκλαδίτες έστρεψαν τα μάτια στον ουρανό προσπαθώντας να εξηγήσουν και να κατανοήσουν τα φαινόμενα , τις κινήσεις, τις δυνάμεις και τη θέση τους στον κόσμο. Επίσης ότι τα κυκλαδικά τηγανόσχημα λειτουργούσαν ως όργανα παρατήρησης του ήλιου και ακόμη ότι οι αρχαίοι πρόγονοί μας μπορούσαν να υπολογίσουν σ΄ αυτά τους μήνες της κύησης .


Οι εκδηλώσεις της Παρασκευής 31 Ιουλίου ολοκληρώθηκαν με μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από το σύλλογο Καβακλιωτών  ΄΄Ανατολική Ρωμυλία΄΄ του  Αιγίνιου Πιερίας, το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, την Ενωση Ποντίων Γλυφάδας ΄΄Η Ρωμανία΄΄ , τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Ποντίων Αθηνών και το σύλλογο Ποντίων & Βορειοελλαδιτών Σύρου.Η σκηνή του θεάτρου γέμισε από χορευτές που χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς της Θράκης, των Κυκλάδων και του Πόντου.


Το διήμερο των εκδηλώσεων περιελάμβανε επίσης τη συναυλία της διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνιας Θεοδωρίδου , το Σάββατο 1 Αυγούστου στην πλατεία Μιαούλη , η οποία τραγούδησε κάτω από ένα ολόγιομο φεγγάρι. Τη γνωστή καλλιτέχνιδα , με την επιβλητική λυρική φωνή , συνόδεψε η Orchestra Mobile υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Θεόδωρου Ορφανίδη. Το ζεστό κοινό , όπως αποκάλεσε τον κόσμο η Σόνια Θεοδωρίδου, τραγούδησε μαζί της και την καταχειροκρότησε.





Νωρίτερα της συναυλίας είχε πραγματοποιηθεί μουσικοχορευτική παράσταση αλληλεγγύης , με τη συνεργασία του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και υπό την αιγίδα της Ι.Μ. Σύρου , με σκοπό τη συγκέντρωση τροφίμων. 
Ο κόσμος χειροκρότησε τους συμμετέχοντες συλλόγους :
Καβακλιωτών  ΄΄Ανατολική Ρωμυλία΄΄ του  Αιγίνιου Πιερίας, 
Ενωση Ποντίων Γλυφάδας ΄΄Η Ρωμανία΄΄, 
Καλλιτεχνικό Οργανισμό Ποντίων Αθηνών 
Ποντίων & Βορειοελλαδιτών Σύρου , οι οποίοι χόρεψαν χορούς της Ανατολικής Ρωμυλίας και του Πόντου.
















http://www.logotypos.gr/politismos/tag/%CE%A7%CF%81%CE%AE%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82%20%CE%A4%CF%83%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82 

http://www.koinignomi.gr/news/politismos/2015/08/03/hristos-tsoyntas-o-dikos-mas-anthropos.html








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου