Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ
Ο σύλλογος είναι πολιτιστικός και αθλητικός. Τα μέλη του συλλόγου είναι από τη Μακεδονία, τη Θράκη ,οι απανταχού Ποντιακής καταγωγής καθώς και φίλοι που αγαπούν το σύλλογο. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2003 ως σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου και αθλητικός σύλλογος ''Ο Μέγας Αλέξανδρος''. Σήμερα ο σύλλογος, μετά την τροποποίηση του καταστατικού του, φέρει τη νέα του .επωνυμία Η αίθουσα του συλλόγου βρίσκεται στο Κάτω Μάννα (Χώνες) επί του κεντρικού δρόμου. ΤΗΛΕΦΩΝΑ επικοινωνίας 6932411950. ΤΜΗΜΑΤΑ : Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι κάθε Παρασκευή 17.00-19.00, Σάββατο 10.30-12.30 και 16.30-18.30 - ΤΜΗΜΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ :Τμήμα παιδιών και εφήβων κάθε Παρασκευή 19.10-20.00 και 20.00-21.00 . Τμήμα ενηλίκων κάθε Κυριακή 18.30-19.30 για αρχάριους και 19.30-20.30. για προχωρημένους. Χοροδιδάσκαλος ο Χρήστος Καρυοφυλλίδης. Σκοπός μας , να ΜΗΝ ξεχάσουμε τις ρίζες μας και να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας την ιστορία μας.

Translate

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Μαρίζα Μαρθάρη, η Σύρος παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον


Για το πολυετές ανασκαφικό έργο της στις περιοχές του Γαλησσά, της Χαλανδριανής και του Καστριού, καθώς και το ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον που παρουσίαζε η Σύρος την περίοδο της 3ης Χιλιετίας π.Χ., μίλησε σε συνέντευξή της στην «Κοινή Γνώμη», η αρχαιολόγος Μαρίζα Μαρθάρη, Επίτιμη Διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού.

Με αφορμή τη συμμετοχή της στο αφιέρωμα του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου στον αρχαιολόγο Χρήστο Τσούντα, η Διευθύντρια της συστηματικής ανασκαφής της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας στο Καστρί της Σύρου, βρέθηκε στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, όπου συνεχίζει την έρευνά της για τις βραχογραφίες εντός του τοιχισμένου οικισμού.

Η κ. Μαρθάρη, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα τρία σύνολα ανασκαφών που έχει διεξάγει στη Σύρο τα τελευταία 25 χρόνια. Η επαγγελματική σχέση της με το νησί ξεκίνησε το 1990, όταν η τότε προϊσταμένη της ΚΑ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Φωτεινή Ζαφειροπούλου της ανέθεσε την πραγματοποίηση αυτοψιών σε όλη την έκτασή του. Πρώτης της αρμοδιότητα ήταν η νομοθετική κατοχύρωση νέων θέσεων ή σημείων, για τα οποία δεν υπήρχε μέχρι τότε επαρκής πληροφόρηση. Στη συνέχεια, ασχολήθηκε με το κομμάτι των ανασκαφών με αφετηρία την περιοχή του Γαλησσά.


Ο αρχαιολογικός χώρος του Γαλησσά
«Αρχικά χρειάστηκε να κάνω σωστικές ανασκαφές μεγάλης κλίμακας στο Γαλησσά, από τις οποίες προέκυψαν αρκετά στοιχεία για μια μεγάλη πόλη των ιστορικών χρόνων που υπάρχει εκεί και μάλλον ονομαζόταν «Γαλησσός», όπως προκύπτει από μία επιγραφή. Η πόλη αυτή είχε δύο ακροπόλεις, η πρώτη βρίσκεται στο λοφάκι της Αγίας Πακού και η δεύτερη στο άλλο βουνό. Είχε δύο λιμάνια, αυτό που κάνουμε μπάνιο και το από πίσω. Αυτό που βρήκα εγώ σε οικόπεδα ιδιωτών που βλέπουν στο πίσω λιμάνι, είναι κάποιες -εκτός των τειχών- εγκαταστάσεις, ένα ιερό της Δήμητρας και φυσικά αρκετά στοιχεία για τη χρονολόγηση που μαρτυρούν ότι η πόλη άρχισε από τα γεωμετρικά χρόνια και συνεχιζόταν μέχρι και τον 7ο αιώνα μ.Χ. Είχε αναπτυγμένο το εμπόριο με άλλες περιοχές και σε αυτή βρέθηκαν πολλά χάλκινα, αλλά και κεραμικά αντικείμενα, πήλινα αγγεία από αττικά εργαστήρια».


Τα πρώτα ευρήματα στην Χαλανδριανή
«Χάρη στην αγάπη μου για τις προϊστορικές αρχαιότητες, επισκέφτηκα από την πρώτη κιόλας ημέρα που ήρθα στο νησί την Χαλανδριανή, για να δω τον χώρο που είχε σκάψει ο Τσούντας, βγάζοντας στο φως 540 τάφους. Ο ίδιος ανακάλυψε τον οικισμό στο Καστρί και επεσήμανε επίσης τη θέση ενός άλλου οικισμού που είναι τώρα στο σύγχρονο χωριό της Χαλανδριανής. Ήταν δύο οικισμοί που εξυπηρετούνταν από ένα νεκροταφείο ανάμεσά τους. Η Αρχαιολογική υπηρεσία επεμβαίνει μόνο μετά από αίτηση ιδιώτη που επιθυμεί να οικοδομήσει ή να κάνει ένα άλλο έργο. Στην περίπτωση που αυτές οι αιτήσεις γίνουν για έναν χώρο ο οποίος νομοθετικά προστατεύεται, τότε είναι υποχρεωμένη η υπηρεσία να πάει και να διεξάγει ανασκαφή, από τα αποτελέσματα της οποίας θα εξαρτηθεί η παραπέρα πορεία του κάθε έργου. Έτσι, χρειάστηκε να πάω στη Χαλανδριανή, όπου έσκαψα σε μια έκταση στο νεκροταφείο, παρότι δεν ήξερα ότι υπάρχει. Δεν προέκυπτε ότι τμήμα του νεκροταφείου ήταν τόσο κοντά στο σημερινό χωριό. Εγώ πίστευα ότι θα βρω εκεί ένα κομμάτι του προϊστορικού οικισμού της Χαλανδριανής. Όμως αντί γι’ αυτό, βρήκα 28 τάφους, μια συστάδα τάφων που όλοι ήταν αδιατάραχτοι, που σημαίνει ότι δεν τους είχε αγγίξει».


Σημαντικά συμπεράσματα και ευρήματα
«Οι τάφοι ήταν παρόμοιοι με αυτούς που είχε βρει ο Τσούντας,, θολωτοί. Από όλα τα νησιά στα οποία αναπτύχθηκε ο Κυκλαδικός πολιτισμός της 3ης Χιλιετίας, μόνο η Σύρος έχει αυτό τον τύπο των τάφων και ένα τέτοιο εκτεταμένο νεκροταφείο, όπου σε κάθε τάφο έθαβαν έναν νεκρό. Οι τάφοι ήταν πλούσια κτερισμένοι, είχαν αυτά τα εντυπωσιακά ευρήματα που βρίσκονται στην Χαλανδριανή, τα τηγανόσχημα σκεύη, επίσης πολλά χάλκινα αντικείμενα, μαρμάρινα ειδώλια και αγγεία από εξαιρετικής ποιότητας μάρμαρο. Ωστόσο το ενδιαφέρον ήταν ότι χάρη στη μέθοδο του τετραγωνισμού, κατάφερα να δω πράγματα, που δεν μπόρεσε να δει ο Τσούντας, σκάβοντας μόνο τους τάφους. Εμείς, είχαμε την ευκαιρία να δούμε τι γινόταν και ανάμεσα στους τάφους στην περιοχή αυτή. Εκεί, βρέθηκαν αρκετά αγγεία, αμφορείς και χύτρες. Η συστάδα αυτή είχε γύρω γύρω τοιχάριο, που την περιέβαλλε. Τέλος, βρέθηκαν ολόκληρες ομάδες με παιδικές ταφές που δεν είχαν βρεθεί, που αποδεικνύουν τη μεγάλη παιδική θνησιμότητα εκείνης της εποχής. Αυτό συνάδει και με πολλά ειδώλια εγκύων γυναικών ή λεχώνων».


Τρία τείχη στον οικισμό του Καστριού
«Όταν το αίτημά μου για ανασκαφές στην περιοχή του Καστριού έγινε δεκτό από την Αρχαιολογική Εταιρεία, πήγα να συνεχίσω από κει, που είχαν σταματήσει ο Τσούντας και μία Γερμανίδα αρχαιολόγος. Αυτοί είχαν σκάψει στα Βόρεια. Εγώ ξεκίνησα από κει, αλλά επεκτάθηκα και στα νότια, όπου οι ίδιοι δεν είχαν απλωθεί. Στην κορυφή του οικισμού βρέθηκε και ένα τρίτο τείχος που περιέβαλλε χώρους, όπου κατέφευγαν όταν κινδύνευαν. Βρέθηκαν επίσης πάρα πολλά πράγματα, όλη η οικοσκευή που είχαν και τα πιο κάτω σπίτια. Βέβαια το ότι υπήρχαν οικισμοί τοιχισμένοι εκείνη την περίοδο με τρία τείχη, το είχαμε υποπτευθεί περισσότεροι αρχαιολόγοι γιατί έχουν αρχίσει την τελευταία δεκαπενταετία να γίνονται ανασκαφές στη Μικρά Ασία και να εντοπίζονται μεγάλοι οικισμοί. Το Καστρί ήταν μικρό, αλλά ήταν το μόνο χαρακτηριστικό σε όλο το Αιγαίο. Η Σύρος έπαιζε ένα σημαντικό και πρωτοποριακό ρόλο στον πολιτισμό της 3ης χιλιετίας. Οι βόρειοι οικισμοί της Σύρου πρέπει να είχαν στα χέρια τους το ναυτικό εμπόριο, γιατί δεν τυχαίο ότι όλες οι παραστάσεις πλοίων σε τηγανόσχημα σκεύη βρέθηκαν αποκλειστικά και μόνο σε αυτό το νεκροταφείο».


Η Σύρος της 3ης Χιλιετίας
«Για την 3η χιλιετία η Σύρος παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά νησιά μαζί με την Κέρο, τη Νάξο και άλλα νησιά που αναπτύχθηκαν στη συνέχεια, όπως η Πάρος, η Αμοργός και η Ίος. Σε όλα τα νησιά έχει αναπτυχθεί κάτι, αλλά γι’ αυτή την περίοδο η οποία είναι μετά τη μεγάλη ακμή του πολιτισμού, η Σύρος αποτελεί τον πιο σημαντικό τόπο, γι’ αυτό και η συγκεκριμένη φάση, ονομάζεται φάση Καστριού. Αυτός ο οικισμός είναι ο πλέον σημαντικός και η Σύρος είναι η πιο σημαντική στην ανάπτυξη».


*Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στην εφημερίδα ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ και στο δημοσιογράφο Αντώνη Μπούμπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου