Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ
Ο σύλλογος είναι πολιτιστικός και αθλητικός. Τα μέλη του συλλόγου είναι από τη Μακεδονία, τη Θράκη ,οι απανταχού Ποντιακής καταγωγής καθώς και φίλοι που αγαπούν το σύλλογο. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2003 ως σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου και αθλητικός σύλλογος ''Ο Μέγας Αλέξανδρος''. Σήμερα ο σύλλογος, μετά την τροποποίηση του καταστατικού του, φέρει τη νέα του .επωνυμία Η αίθουσα του συλλόγου βρίσκεται στο Κάτω Μάννα (Χώνες) επί του κεντρικού δρόμου. ΤΗΛΕΦΩΝΑ επικοινωνίας 6932411950. ΤΜΗΜΑΤΑ : Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι κάθε Παρασκευή 17.00-19.00, Σάββατο 10.30-12.30 και 16.30-18.30 - ΤΜΗΜΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ :Τμήμα παιδιών και εφήβων κάθε Παρασκευή 19.10-20.00 και 20.00-21.00 . Τμήμα ενηλίκων κάθε Κυριακή 18.30-19.30 για αρχάριους και 19.30-20.30. για προχωρημένους. Χοροδιδάσκαλος ο Χρήστος Καρυοφυλλίδης. Σκοπός μας , να ΜΗΝ ξεχάσουμε τις ρίζες μας και να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας την ιστορία μας.

Translate

Τρίτη, 21 Μαΐου 2013

Ο Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου τίμησε τα 353.000 θύματα του κεμαλισμούΙερός Ναός Αγίου Νικολάου - 19 Μαίου 


Ο Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου συμμετείχε στις εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ,που διοργάνωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Κυριακή 19 Μαίου .

Μέλη του συλλόγου , φορώντας τις παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές , παρέστησαν στη δοξολογία που τελέστηκε στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου. Μετά τη δοξολογία ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός κ. Σπύρος Παναγιωτίδης , μέλος του συλλόγου, στην ομιλία του αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της γενοκτονίας , επισημαίνοντας ότι ΄΄όλοι έχουμε δικαίωμα στη μνήμη και είναι χρέος μας να μη ξεχνάμε τη γενοκτονία 353.000 Ελλήνων του Πόντου που έπεσαν θύματα του κεμαλισμού, ενώ ο χοροδιδάσκαλος ποντιακών χορών Γιάννης Ευφραιμίδης απήγγειλε το ποίημα του Καβάφη ΄΄Πάρθεν η Ρωμανία΄΄. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από φορείς του νησιού.


Το ίδιο βράδυ , στο θέατρο Απόλλων ,σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα , ο σύλλογος παρουσίασε το θεατρικό δρώμενο ΄΄Στη σκιά του θανάτου΄΄ . Μέλη του συλλόγου , μέσα από το θεατρικό δρώμενο , ταξίδεψαν τους θεατές στα δραματικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας , με τραγική κατάληξη το βίαιο ξεριζωμό και την προσφυγιά αλλά και την εγκατάσταση στην Ελλάδα, τα πρώτα δύσκολα χρόνια, τον αγώνα για επιβίωση, το ρίζωμα, και τη συνέχεια της ζωής τους ...


Για τους συμμετέχοντες επί σκηνής, ήταν μια δύσκολη στιγμή , διότι όλοι σχεδόν έφεραν στη μνήμη τους ιστορίες δικών τους ανθρώπων...Στο θεατρικό δρώμενο συγκινητική ήταν η παρουσία και φίλων που δεν έλκουν την καταγωγή τους από τον Πόντο, όπως ο Γιάννης Ρούσσος και η μικρή μαθήτρια Αντωνία Ρηγούτσου . Στην παράσταση συμμετείχαν επίσης οι μικρές μαθήτριες Ευφροσύνη και Μελία! Μ΄ αυτόν τον τρόπο πιστεύουμε ότι παραδίδουμε στη νεότερη γενιά τις γνώσεις μας για την ιστορία των προγόνων μας και την έννοια της γενοκτονίας. Γιατί όπως λέει ο καθηγητής κ. Νίκος Λυγερός ΄΄ η έννοια της γενοκτονίας δεν είναι απλώς μία λέξη για μας, αντιπροσωπεύει ένα απαράδεκτο έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας΄΄... 
Και ΄΄η μη αναγνώριση μια γενοκτονίας , η οποία εξασφαλίζει την ατιμωρησία για τους δράστες, ευαπόδεκτα προετοιμάζει το έδαφος για τις μελλοντικές γενοκτονίες΄΄(Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών).


Στη συνέχεια ο κ. Γιάννης Ευφραιμίδης μαζί με το λυράρη Χρήστο Συρανίδη απέδωσαν ποιήματα και τραγούδια του ακριτικού κύκλου....Τα ακριτικά τραγούδια αναφέρονται στα κατορθώματα των ακριτών , των φρουρών των ανατολικών συνόρων της Βυζαντινής αυτοκρατορίας . Ο Πόντος, γη των ακριτών και προπύργιο του ελληνισμού, είχε αναπτύξει ενδιαφέρουσα μουσική παράδοση και λαική ποίηση , η οποία είναι άγνωστη στους περισσότερους.


Η εκδήλωση-μνημόσυνο, όπως την αποκάλεσε ο σύλλογος, έκλεισε με το τραγούδι ΄΄Η Ρωμανία επάρθεν΄΄...Η Ρωμανία κι αν πέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο, βροντοφώναξε η χορωδία του συλλόγου , στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα στη γειτονική χώρα ότι θα πρέπει να αναγνωρίσει το διαπραχθέν έγκλημα και να ζητήσει μια συγνώμη από τον Ποντιακό Ελληνισμό , όπως ο Βίλυ Μπραντ από τους Εβραίους για το Ολοκαύτωμα...


Το Δ.Σ. του συλλόγου ευχαριστεί όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους την Ημέρα Μνήμης καθώς επίσης και όλους όσους συνετέλεσαν ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία η εκδήλωση στο θέατρο Απόλλων.


Από το σύλλογο δεν πέρασε απαρατήρητη και ασχολίαστη η μη έκδοση και αποστολή στα ΜΜΕ δελτίου τύπου - ως είθισται - από τους θεσμικούς φορείς του νησιού , για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.


Ο κ. Σ. Παναγιωτίδης

Ο κ. Γιάννης Ευφραιμίδης

Ο κ. Χρήστος ΣυρανίδηςΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου