Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ
Ο σύλλογος είναι πολιτιστικός και αθλητικός. Τα μέλη του συλλόγου είναι από τη Μακεδονία, τη Θράκη ,οι απανταχού Ποντιακής καταγωγής καθώς και φίλοι που αγαπούν το σύλλογο. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2003 ως σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου και αθλητικός σύλλογος ''Ο Μέγας Αλέξανδρος''. Σήμερα ο σύλλογος, μετά την τροποποίηση του καταστατικού του, φέρει τη νέα του .επωνυμία Η αίθουσα του συλλόγου βρίσκεται στο Κάτω Μάννα (Χώνες) επί του κεντρικού δρόμου. ΤΗΛΕΦΩΝΑ επικοινωνίας 6932411950. ΤΜΗΜΑΤΑ : Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι κάθε Παρασκευή 17.00-19.00, Σάββατο 10.30-12.30 και 16.30-18.30 - ΤΜΗΜΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ :Τμήμα παιδιών και εφήβων κάθε Παρασκευή 19.10-20.00 και 20.00-21.00 . Τμήμα ενηλίκων κάθε Κυριακή 18.30-19.30 για αρχάριους και 19.30-20.30. για προχωρημένους. Χοροδιδάσκαλος ο Χρήστος Καρυοφυλλίδης. Σκοπός μας , να ΜΗΝ ξεχάσουμε τις ρίζες μας και να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας την ιστορία μας.

Translate

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Εκδήλωση για τη Γενοκτονία στη Σύρο

Δημοσιεύσεις της εφημερίδας Κοινής Γνώμης


Δημοσίευμα στις 20 Μαίου 2013

Μία συγκινητική μεταφορά στις σελίδες της Ιστορίας που κατέγραψαν τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, πραγματοποίησε χθες το βράδυ, ο Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου, μέσα από την παρουσίαση ενός θεατρικού δρωμένου με τίτλο "Στη Σκιά του θανάτου".

Με την παρουσία τους τίμησαν τα μέλη του Συλλόγου εκπρόσωποι της Εκκλησίας και της πολιτικής ζωής του τόπου ενώ υπήρξε σημαντική η προσέλευση συγγενών και φίλων των μελών του Συλλόγου. Χαιρετισμό απηύθυνε η Ουρανία Πανταζή ενώ ομιλητής ήταν ο Γιάννης Ευφραιμίδης. Ακολούθησαν μοναδικά τραγούδια του ακριτικού κύκλου ενώ λύρα έπαιξε ο Χρήστος Συρανίδης....



Δημοσίευμα στις 21 Μαίου 2013


Γενοκτονία θα πει τα ορφανά παιδιά και τα παιδιά των διωγμένων ανθρώπων να μεγαλώνουν με μοιρολόγια. Η χθεσινή εκδήλωση του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου ήταν αφιερωμένη στη μνήμη όλων εκείνων που έπεσαν θύματα της Γενοκτονίας από τους νεότουρκους.
Στο θέατρο “Απόλλων” ο Σύλλογος υποδέχθηκε τα μέλη, τους συγγενείς καθώς και τους φίλους του, προκειμένου να πραγματοποιήσει ένα μνημόσυνο για εκείνους που έζησαν τη βία, μέχρις εσχάτων.
Ειδεχθές ανθρώπινο έγκλημα
Μέσα από την παρουσίαση του θεατρικού δρωμένου “Στη σκιά του θανάτου”, τα μέλη του Συλλόγου, μετέφεραν τους παρευρισκομένους, σε εκείνα τα χρόνια που “βάφτηκαν” με όλα τα σκληρά γεγονότα που συντελέστηκαν σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου. Το κίνημα των νεοτούρκων έθεσε σε πέρας όλο το προμελετημένο έγκλημα αναγκάζοντας τους ανθρώπους να ξεριζωθούν και να υποβληθούν σε μαρτύρια. Οι γυναίκες έγιναν θύματα βιασμών και όλοι οι ξεριζωμένοι σύρθηκαν σε βασανιστήρια και σε μία ανελέητη τροχιά θανάτου.
Αναλυτικά για τη Γενοκτονία των Ποντίων μίλησε ο Γιάννης Ευφραιμίδης μετά από το χαιρετισμό που απηύθυνε η Ουρανία Πανταζή. Σε όλες τις περιόδους όπως ανέφερε, σημειώθηκαν, “μαζικές εκτοπίσεις αμάχων, εξορίες και σφαγές, δολοφονίες και καταστροφές χωριών, με αποτέλεσμα η Γενοκτονία να επέρχεται σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής των Ποντίων. Η Γενοκτονία είναι πλέον όχι μόνο ανθρώπινη αλλά και γεωγραφική, πνευματική και πολιτισμική. Πάνω στους δικούς μας χιλιάδες σφαγιασθέντες θεμελιώθηκε το σύγχρονο τουρκοκεμαλικό κράτος. Τα θύματα, αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της Ιστορίας μας και τους οφείλεται τιμή”, τόνισε μεταξύ άλλων, ο κ. Ευφραιμίδης δίνοντας το λόγο μετά στον Χρήστο Συρανίδη, ο οποίος με τη συνοδεία λύρας έπαιξε τραγούδια του ακριτικού κύκλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου