Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ
Ο σύλλογος είναι πολιτιστικός και αθλητικός. Τα μέλη του συλλόγου είναι από τη Μακεδονία, τη Θράκη ,οι απανταχού Ποντιακής καταγωγής καθώς και φίλοι που αγαπούν το σύλλογο. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2003 ως σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου και αθλητικός σύλλογος ''Ο Μέγας Αλέξανδρος''. Σήμερα ο σύλλογος, μετά την τροποποίηση του καταστατικού του, φέρει τη νέα του .επωνυμία Η αίθουσα του συλλόγου βρίσκεται στο Κάτω Μάννα (Χώνες) επί του κεντρικού δρόμου. ΤΗΛΕΦΩΝΑ επικοινωνίας 6932411950. ΤΜΗΜΑΤΑ : Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι κάθε Παρασκευή 17.00-19.00, Σάββατο 10.30-12.30 και 16.30-18.30 - ΤΜΗΜΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ :Τμήμα παιδιών και εφήβων κάθε Παρασκευή 19.10-20.00 και 20.00-21.00 . Τμήμα ενηλίκων κάθε Κυριακή 18.30-19.30 για αρχάριους και 19.30-20.30. για προχωρημένους. Χοροδιδάσκαλος ο Χρήστος Καρυοφυλλίδης. Σκοπός μας , να ΜΗΝ ξεχάσουμε τις ρίζες μας και να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας την ιστορία μας.

Translate

Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Η Σύρος στο πανεπιστήμιο ΄΄IULM΄΄ του Μιλάνου , με αφορμή το Σύλλογο Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου



 
 
 
 
O Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου ενέπνευσε την καθηγήτρια γλωσσολογίας του πανεπιστημίου ΄΄IULM΄΄ του Μιλάνου κ. Giovanna Rocca , ώστε να πραγματοποιηθεί ένα σεμινάριο ποντιακών χορών στο εν λόγω πανεπιστήμιο , στις 19 Απριλίου 2013.

Η κ. Giovanna Rocca μοιράζει τη ζωή της τα τελευταία χρόνια μεταξύ Ιταλίας και Σύρου όπου ζει με το σύζυγό της ! Στο νησί γνώρισε το Σύλλογο Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου , αγάπησε τους ποντιακούς χορούς και έγινε μέλος του συλλόγου μας. Μάλιστα στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου παρήλασε με το σύλλογο , φορώντας την παραδοσιακή ποντιακή φορεσιά.
 
Η αγάπη της αυτή για τους ποντιακούς χορούς την οδήγησε να προσκαλέσει , μέσω του πανεπιστημίου, το χοροδιδάσκαλό μας Γιάννη Ευφραιμίδη για να διδάξει ποντιακούς χορούς στους φοιτητές.
 
Οι εξήντα φοιτητές , από 3 πανεπιστήμια , έκαναν ένα ταξίδι στον Εύξεινο Πόντο , με οδηγούς την κ. Rocca και τον κ. Ευφραιμίδη οι οποίοι παρουσίασαν την ιστορία των Ελλήνων του Πόντου . Οπως μας εξήγησε η κ. Giovanna Rocca , οι φοιτητές , φανερά συγκινημένοι, ευχαρίστησαν τους ομιλητές, διότι για πρώτη φορά άκουγαν για την ιστορία του Εύξεινου Πόντου και την πορεία του ελληνισμού στην περιοχή αυτή.
Κατασυγκινημένοι παρακολούθησαν την εκδήλωση ο πρόξενος της Ελλάδας στην Ιταλία κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος με τη σύζυγό του (ποντιακής καταγωγής και οι δυο) και όπως ομολόγησαν ΄΄έχουμε παραβρεθεί σε πολλές εκδηλώσεις, πρώτη φορά όμως βρισκόμαστε σε μια εκδήλωση που άγγιξε τόσο πολύ τις καρδιές μας΄΄...
 
Η σύζυγος του πρόξενου , στο άκουσμα του ποιήματος του γερμανού ποιητή Heinrich Heine ΄΄thalatta, thalatta΄΄, δάκρυσε καθώς όπως είπε της θύμισε το ταξίδι του παππού της...
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης οι κ.κ. Φράγκος και Σάκαρης , πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος αντίστοιχα του Ελληνικού Μορφωτικού Κέντρου ,ο κ. Ζαχαρίας Κρηπώτος χοροδιδάσκαλος ελληνικών χορών του Ελληνικού Μορφωτικού Κέντρου και πολλοί φίλοι.
 
Η κ. Giovanna Rocca μίλησε κολακευτικά τόσο για το όμορφο νησί της Σύρου όσο και για τους ανθρώπους του συλλόγου , τους οποίους αποκαλεί στην Ιταλία ΄΄η ομάδα μου΄΄,   ενώ ο ο κ. Ευφραιμίδης μας έκανε την τιμή να διδάξει τους ποντιακούς χορούς φορώντας τη μπλούζα με το λογότυπο του συλλόγου μας!
 
 

 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου