Μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που διοργάνωσαν ο Σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου και η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου , την Κυριακή 13 Μαίου στην αίθουσα του ξενοδοχείου Ερμής. Προηγήθηκε λειτουργία, μετ΄ αρτοκλασίας, στον Ι. ναό του Αγίου Νικολάου υπέρ των 353.000 άταφων θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Για πρώτη φορά, στην Ερμούπολη, Πόντιοι με παραδοσιακές φορεσιές στάθηκαν δίπλα στην εικόνα που έφεραν οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες από τον Πόντο. Η λειτουργία ήταν ένα μνημόσυνο για τα αθώα θύματα που ζητούν δικαίωση και συμβολική ταφή.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Ερμής» . Η λαογράφος - συγγραφέας κ. Ελσας Γαλανίδου-Μπαλφούσια αναφέρθηκε στο ιστορικό της ημέρας και τόνισε ότι <<η δικαίωση θα επέλθει με την Αναγνώριση της Γενοκτονίας από την Τουρκική Κυβέρνηση. Δεν ζητάμε εκδίκηση, το μόνο που ζητάμε είναι η αναγνώριση και μια συγνώμη από την Τουρκική Κυβέρνηση. Θέλησαν να μας επιβάλλουν τη λήθη, αλλά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε. Εχουμε δικαίωμα στη μνήμη>>.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών κ. Χρήστος Γαλανίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο πλούσιο έργο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών και στο μουσείο με τα κειμήλια από τις αλησμόνητες πατρίδες που εδρεύει στη Νέα Σμύρνη. Το μουσείο είναι επισκέψιμο για το κοινό. Ο κ. Γαλανίδης εμφανώς συγκινημένος επεσήμανε: <<Σ΄ έναν κόσμο που βούλιαξε στα περιττά και στην πλασματική ευημερία και αυτή αμφίβολης ποιότητας, σε μια κρίσιμη εποχή για τους ανθρώπους και τον τόπο μας , που αναζητούν στηρίγματα, υλικά και ηθικά για να ξεπεράσουν την κρίση, σ΄ αυτήν ακριβώς τη στιγμή οφείλουν τα πνευματικά ιδρύματα και οι άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων να δείξουν το δρόμο της ανάτασης. Το δρόμο της ελπίδας και της προοπτικής που χαράξαμε εμείς σαν Επιτροπή Ποντιακών Μελετών>> .
Το έργο της Επιτροπής έχει να αναδείξει 53 τόμους του περιοδικού συγγράμματος
΄΄ Αρχείον Πόντου΄΄ στους οποίους έχουν συγκεντρωθεί μελέτες , ιστορικές, γλωσσικές και λαογραφικές, 27 παραρτήματα που περιλαμβάνουν πρωτότυπες και αυτοτελείς επιστημονικές πραματείες καθώς και 7 άλλες εκδόσεις όπως λευκώματα, χάρτες κ.λ.π. Τελευταία σημαντική έκδοση το λεύκωμα για τα 550 χρόνια από την πτώση της Τραπεζούντας.
Το κλίμα φορτίστηκε ιδιαίτερα , με αρκετούς από τους παρευρισκομένους να μην καταφέρουν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους , όταν παρουσιάστηκαν δύο θεατρικά δρώμενα με αναφορές στον ξεριζωμό και στην προσφυγιά.
Την αρχή έκανε ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός Ποντίων Αθηνών , ο οποίος παρουσίασε ένα απόσπασμα από το θεατρικό έργο <<Το Ξερίζωμαν>> του Στ. Κυριακίδη , στα Ποντιακά .
Στη συνέχεια τα παιδιά του παιδικού θεατρικού εργαστηρίου παρουσίασαν ένα δραματοποίημένο απόσπασμα για την προσφυγιά και το Δικαίωμα στη Μνήμη ενώ το χορευτικό τμήμα του συλλόγου συμμετείχε στο δρώμενο με δύο ποντιακούς χορούς , με τη συνοδεία ποντιακής λύρας από το Χρήστο Συρανίδη και το Θεοδόση Εφραιμίδη στο νταούλι.
Στο τέλος της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών προσέφερε στο σύλλογο δύο γυναικείες ποντιακές φορεσιές !!! Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γ.Πουσσαίος , ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Δ. Γρυπάρης , ο τέως Νομάρχης κ. Δ. Μπάιλας , ο Αντιναύαρχος Κ.Κυριακίδης και η κ. Κυριακίδου , παιδιά του συγγραφέα του έργου <<Το Ξερίζωμαν>> καθώς και πολλοί φίλοι του συλλόγου .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου