Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

Ο σύλλογος είναι πολιτιστικός και αθλητικός. Τα μέλη του συλλόγου είναι από τη Μακεδονία, τη Θράκη ,οι απανταχού Ποντιακής καταγωγής καθώς και φίλοι που αγαπούν το σύλλογο. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2003 ως σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου και αθλητικός σύλλογος ''Ο Μέγας Αλέξανδρος''. Σήμερα ο σύλλογος, μετά την τροποποίηση του καταστατικού του, φέρει τη νέα του .επωνυμία Η αίθουσα του συλλόγου βρίσκεται στο Κάτω Μάννα (Χώνες) επί του κεντρικού δρόμου. ΤΗΛΕΦΩΝΑ επικοινωνίας 6932411950. ΤΜΗΜΑΤΑ : Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι κάθε Παρασκευή 17.00-19.00, Σάββατο 10.30-12.30 και 16.30-18.30 - ΤΜΗΜΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ :Τμήμα παιδιών και εφήβων κάθε Παρασκευή 19.10-20.00 και 20.00-21.00 . Τμήμα ενηλίκων κάθε Κυριακή 18.30-19.30 για αρχάριους και 19.30-20.30. για προχωρημένους. Χοροδιδάσκαλος ο Χρήστος Καρυοφυλλίδης. Σκοπός μας , να ΜΗΝ ξεχάσουμε τις ρίζες μας και να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας την ιστορία μας.
Translate
Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014
Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014
Μια πόλη που θυμίζει τη Σύρο.
Η Μεγαλόχαρη να δίνει υ(γ)είαν κι ευλο(γ)ίαν σε όλους σας.
Μια πόλη που θυμίζει τη Σύρο.


Ενδιάμεσοι σταθμοί στην πορεία τους , αφού πέρασαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα , είναι το Τεκίρνταγκ (Ραιδεστός) , η Κωνσταντινούπολη, το Ισμίτ (Νικομήδεια) , το Ερενλέρ, το Γενίτσαγα, η Αμάσια, η Αμισός (Σαμψούντα) , η Φάτσα, η Ορντού, το Trebolu και η Τραπεζούντα.

Το 2010, οι τουρκικές αρχές έδωσαν για πρώτη φορά άδεια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ώστε να γίνει -μετά το 1923- η λειτουργία στο εσωτερικό της μονής και έξω από το καθολικό της Παναγίας. Τον υπόλοιπο χρόνο το μοναστήρι λειτουργεί ως μουσειακός χώρος.

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 και το διωγμό των Ελλήνων από τα εδάφη των προγόνων τους , οι μοναχοί πριν φύγουν έθαψαν την εικόνα της Μεγαλόχαρης μαζί με το σταυρό του αυτοκράτορα Μανουήλ Γ΄ Κομνηνού και το χειρόγραφο Ευαγγέλιο του οσίου Χριστοφόρου στο παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας.
Το 1930 στο πλαίσιο της ελληνοτουρκικής φιλίας ο τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας Ισμέτ Ινονού έδωσε την άδεια να πάει αντιπροσωπεία στην Τραπεζούντα για να παραλάβει τα σύμβολα της Ορθοδοξίας και του ελληνισμού.
Πράγματι τα Ιερά Σύμβολα επιστρέφουν στην Ελλάδα από τον μοναχό Αμβρόσιο . Ο υπουργός πρόνοιας του Ελευθέριου Βενιζέλου Λεωνίδας Ιασονίδης είχε πει τότε <<Εν Ελλάδι υπήρχαν οι Πόντιοι , αλλά δεν υπήρχεν ο Πόντος. Με την εικόνα της Παναγίας Σουμελά ήρθε και ο Πόντος>>. Η εικόνα βρίσκεται σήμερα στο μοναστήρι της παναγίας Σουμελά στη Βέροια.
Υ.Γ. Οι φωτογραφίες από τη Σινώπη είναι από το e-pontos.gr Χαρά μας που στο ταξίδι αυτό η εικόνα της Σινώπης , πατρίδα του μεγάλου φιλόσοφου Διογένη , τους θύμισε τη Σύρο και την ανέφεραν στο δελτίο τύπου που εξέδωσαν.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)