Η Μεγαλόχαρη να δίνει υ(γ)είαν κι ευλο(γ)ίαν σε όλους σας.
Μια πόλη που θυμίζει τη Σύρο.


Ενδιάμεσοι σταθμοί στην πορεία τους , αφού πέρασαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα , είναι το Τεκίρνταγκ (Ραιδεστός) , η Κωνσταντινούπολη, το Ισμίτ (Νικομήδεια) , το Ερενλέρ, το Γενίτσαγα, η Αμάσια, η Αμισός (Σαμψούντα) , η Φάτσα, η Ορντού, το Trebolu και η Τραπεζούντα.

Το 2010, οι τουρκικές αρχές έδωσαν για πρώτη φορά άδεια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ώστε να γίνει -μετά το 1923- η λειτουργία στο εσωτερικό της μονής και έξω από το καθολικό της Παναγίας. Τον υπόλοιπο χρόνο το μοναστήρι λειτουργεί ως μουσειακός χώρος.

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 και το διωγμό των Ελλήνων από τα εδάφη των προγόνων τους , οι μοναχοί πριν φύγουν έθαψαν την εικόνα της Μεγαλόχαρης μαζί με το σταυρό του αυτοκράτορα Μανουήλ Γ΄ Κομνηνού και το χειρόγραφο Ευαγγέλιο του οσίου Χριστοφόρου στο παρεκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας.
Το 1930 στο πλαίσιο της ελληνοτουρκικής φιλίας ο τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας Ισμέτ Ινονού έδωσε την άδεια να πάει αντιπροσωπεία στην Τραπεζούντα για να παραλάβει τα σύμβολα της Ορθοδοξίας και του ελληνισμού.
Πράγματι τα Ιερά Σύμβολα επιστρέφουν στην Ελλάδα από τον μοναχό Αμβρόσιο . Ο υπουργός πρόνοιας του Ελευθέριου Βενιζέλου Λεωνίδας Ιασονίδης είχε πει τότε <<Εν Ελλάδι υπήρχαν οι Πόντιοι , αλλά δεν υπήρχεν ο Πόντος. Με την εικόνα της Παναγίας Σουμελά ήρθε και ο Πόντος>>. Η εικόνα βρίσκεται σήμερα στο μοναστήρι της παναγίας Σουμελά στη Βέροια.
Υ.Γ. Οι φωτογραφίες από τη Σινώπη είναι από το e-pontos.gr Χαρά μας που στο ταξίδι αυτό η εικόνα της Σινώπης , πατρίδα του μεγάλου φιλόσοφου Διογένη , τους θύμισε τη Σύρο και την ανέφεραν στο δελτίο τύπου που εξέδωσαν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου