Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ
Ο σύλλογος είναι πολιτιστικός και αθλητικός. Τα μέλη του συλλόγου είναι από τη Μακεδονία, τη Θράκη ,οι απανταχού Ποντιακής καταγωγής καθώς και φίλοι που αγαπούν το σύλλογο. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2003 ως σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου και αθλητικός σύλλογος ''Ο Μέγας Αλέξανδρος''. Σήμερα ο σύλλογος, μετά την τροποποίηση του καταστατικού του, φέρει τη νέα του .επωνυμία Η αίθουσα του συλλόγου βρίσκεται στο Κάτω Μάννα (Χώνες) επί του κεντρικού δρόμου. ΤΗΛΕΦΩΝΑ επικοινωνίας 6932411950. ΤΜΗΜΑΤΑ : Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι κάθε Παρασκευή 17.00-19.00, Σάββατο 10.30-12.30 και 16.30-18.30 - ΤΜΗΜΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ :Τμήμα παιδιών και εφήβων κάθε Παρασκευή 19.10-20.00 και 20.00-21.00 . Τμήμα ενηλίκων κάθε Κυριακή 18.30-19.30 για αρχάριους και 19.30-20.30. για προχωρημένους. Χοροδιδάσκαλος ο Χρήστος Καρυοφυλλίδης. Σκοπός μας , να ΜΗΝ ξεχάσουμε τις ρίζες μας και να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας την ιστορία μας.

Translate

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Αρχαιοκαπηλία και Τυμβωρυχία, πολύ συνηθισμένο......σπόρ





Ολοι στεκόμαστε με δέος μπροστά στις ανασκαφές της Αμφίπολης. Ποιος είναι ο ένοικος; Εχει συληθεί ο τάφος; Και εάν ναι , πότε, κατά την αρχαιότητα ή πολύ αργότερα;

Δυστυχώς τυμβωρυχία και αρχαιοκαπηλία είχαμε ακόμη και στους αρχαίους χρόνους.. Όταν λέμε τυμβωρυχία εννοούμε τη σύληση τάφων και αρχαιοκαπηλία το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων. Η μάστιγα της αρχαιοκαπηλίας, των λαθρανασκαφών και των κλοπών πολιτιστικών αγαθών αυξάνονται ραγδαία παγκοσμίως διότι τα κέρδη τα οποία αποφέρουν είναι πολύ μεγάλα.

Ο αρχαιολόγος κ. Στέλιος Λεκάκης στην πολύ ενδιαφέρουσα έρευνά του για την αρχαιοκαπηλία στις Κυκλάδες, το 18 και 19ο αιώνα , γράφει ΄΄ Η συστηματική μελέτη των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων στην οποία επιδόθηκαν οι λόγιοι της Δύσης ήδη από την περίοδο της Ουµανιστικής Αναγέννησης, υπήρξε το πρώτο κίνητρο για την αναζήτηση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και την επίσκεψή τους στον ελλαδικό χώρο. Αν και πρώτος προορισµός των αρχαιογνωστικών τους ενδιαφερόντων –τουλάχιστον ως το 16ο αι.- υπήρξε η Ιταλία από τα μέσα του 17ου αι. τα ταξίδια τους στις δυτικές κτήσεις της Οθωµανικής αυτοκρατορίας γενικεύονται και συστηματοποιούνται. Σταδιακά, ένα πολύχρωμο μωσαικό ανθρώπων (εθνικά και επαγγελματικά) περιδιαβαίνουν τον ελληνικό χώρο -και ιδιαίτερα πόλεις και περιοχές που περιγράφονταν στους αρχαίους συγγραφείς- και επιδίδονται σε περιγραφική και συχνότερα συλλεκτική αρχαιολογία. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Leo Klenze, οι ξένοι περιηγητές έρχονταν στη χώρα κρατώντας στο ένα χέρι τον Παυσανία και στο άλλο ένα φτυάρι. Ο Κάρολος Α΄ της Αγγλίας, για παράδειγμα , είχε ζητήσει από το διοικητή της αγγλικής μοίρας στη Μεσόγειο να συλλέξει ελληνικά γλυπτά για τη διακόσμηση των ανακτόρων του. Αρχαιολογικοί χώροι και ιδιαίτερα η Δήλος λεηλατήθηκαν για το σκοπό αυτό το 17ο αι. 5 Από την άλλη, ο ναύαρχος Σπυριντώφ, μετά τα Ορλωφικά, απαίτησε από τους κατοίκους της Σύρου να του παραδώσουν όλες τις αρχαιότητες του νησιού για να τις προσφέρει στον Τσάρο ενώ παράλληλα λεηλάτησε τη Μήλο, τη Σαντορίνη και την Κέα . Οι τοπικές κοινωνίες δυστυχώς δεν έμειναν αμέτοχες σ΄ αυτό το φαινόμενο….΄΄.(μικρό απόσπασμα από την πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα του κ. Λεκάκη).

Ο νόμος σήμερα προβλέπει ΄΄όποιος βρει αντικείμενο αρχαιολογικής αξίας οφείλει να το δηλώσει. Η δήλωση γίνεται στο Υπουργείο Πολιτισμού. Αν δεν προχωρήσει σε αυτή την πράξη, η ποινή είναι φυλάκιση μέχρι 2 ή 3 έτη, ενώ αν επιχειρήσει να εμπορευτεί το αντικείμενο, να το εξάγει ή να το καταστρέψει, η ποινή φθάνει τα 10 έτη φυλάκισης΄΄.

Κάποτε όμως τα πράγματα δεν ήταν έτσι. Σε ομιλία του ο σπουδαίος Θρακιώτης αρχαιολόγος Χρήστος Τσούντας , ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του με τις ανασκαφές της περιοχής Χαλανδριανής-Καστρίου της Σύρου , έλεγε σε ομιλία του στις 5/5/1899 : ΄΄ .... Ὅλοι ἔχουν καταρτίσει ἀρχαιολογικὰς συλλογάς! Καὶ κάμνουν πολὺ καλά, ἀφοῦ προχθὲς ἀκόμη τὸ δικαστήριον ἐδῶ ἐτιμώρησε ἔναν ἀρχαιοκάπηλον μὲ πρόστιμον 5 δραχμῶν μόνον! Καὶ δι’ αὐτὸ καὶ ἡ Ἀρχαιολογικὴ Ἑταιρία ἀναγκάζεται ν’ ἀγοράζῃ ἀπὸ τοὺς ἀρχαιοκαπήλους διάφορα ἀρχαῖα, διὰ νὰ μὴ τὰ ἐξαγάγουν εἰς τὸ ἐξωτερικόν! Δηλαδὴ ἔχομεν νόμον προστατεύοντα τὴν ἀρχαιοκαπηλείαν!! Κατόπιν αὐτῶν μὴ σᾶς φαίνεται παράδοξον, πῶς καθ’ ἑκάστην ἀνασκάπτεται τὸ ἔδαφος καί πῶς ἐξάγονται ἀρχαιότητες εἰς τὸ ἐξωτερικόν. Βεβαιωθῆτε, ὅτι, καὶ ἐὰν ἐκ τοῦ γενομένου θορύβου ἀνακαλυφθοῦν τέλος οἱ ἀρχαιοκάπηλοι καὶ τίνες οἱ ἐξάγοντες αὐτάς, ὅλα θὰ πᾶνε εἰς μάτην, διότι τὸ δικαστήριον συμφώνως μὲ τὸν νόμον θὰ τοῖς ἐπιβάλῃ ἕνα πρόστιμον μέχρις 25 δραχμῶν καὶ θὰ τοὺς πῇ: - Πηγαίνετε τώρα (sic) νὰ ξανασκάψετε πάλιν΄΄.

Οταν ο Χρήστος Τσούντας στις 15-8-1898 ανακάλυψε τον προιστορικό πολιτισμό της Σύρου, ανακοίνωνε στους συνεργάτες του και στις εφημερίδες της εποχής ότι το αρχαίο νεκροταφείο της Σύρου ΄΄ εἶνε κατὰ τὸ πλεῖστον σεσυλημένον ὀλίγας δ’ ἐλπίδας εὑρημάτων σημαντικῶν παρέχει΄΄. Όμως έδινε την υπόσχεση ότι θα συνέχιζε την προσπάθεια.

Και πράγματι ο Χρήστος Τσούντας κράτησε την υπόσχεσή του .
Στις 7 Οκτωβρίου 1898 η εφημερίδα Εστία έγραφε για τα σπουδαία ευρήματα που ανακάλυψε ο Χρήστος Τσούντας , όπως το αρχαίο τείχος που περιβάλλει τη μεσημβρινή πλευρά του λόφου , την Ακρόπολη της Χαλανδριανής με τα πήλινα αγγεία , τα πυθάρια, τα λίθινα σκεύη , για το χάλκινο μαχαίρι, για την ταινία με τα αργυρά κοσμήματα κ.λ.π. ΄΄ Δυστυχῶς , έγραφε η εφημερίδα , ἡ ταινία εἶνε κολοβὴ καὶ τόσον συνεπτυγμένη ὥστε τὰ κοσμήματα μόλις διακρίνονται. Εἶνε δὲ ἀδύνατον ν’αναπτυχθῇ χωρὶς νὰ θραυσθῇ. Εἰς τοὺς τάφους ἀνεκαλύφθησαν πήλινα ἀγγεῖα ἁπλᾶ καὶ μαρμάρινα, βελόναι, καρφίδες, λαβίδες, μικρᾶ σμιλοειδῆ χαλκὰ ἐργαλεῖα καὶ ὀστέϊνα, καρφίδες τεθραυσμέναι καὶ ἄλλα πολλοῦ λόγου ἄξια ἀρχαιολογικὰ εὑρήματα΄΄.

Χάρις στο μεγάλο Θρακιώτη αρχαιολόγο η Σύρος απέκτησε το δικό της αρχαιολογικό χώρο (που στα έγκατα της γης της πιθανόν να κρύβει ακόμη αναρίθμητους θησαυρούς προς εξερεύνηση ) καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο της . Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τότε άρχισε η μετασκευή της δυτικής πτέρυγας των Αρχείων , όπου ήταν παλαιότερα η αστυνομία για να χρησιμεύσει ως αρχαιολογικό μουσείο. Στο μουσείο αυτό τοποθετήθηκαν οι υπάρχουσες αρχαιότητες καθώς και όσα από τα κτερίσματα βρέθηκαν στη Χαλανδριανή και ήταν διπλά (ως γνωστόν τα περισσότερα εστάλησαν στο αρχαιολογικό μουσείο της Αθήνας). Εφημερίδα της εποχής έγραφε ΄΄Ἡ ἵδρυσις ἀρχαιολογικοῦ μουσείου ἐν Σύρῳ δὲν θὰ κατενθουσιάσῃ μόνον τοὺς Συριανοὺς ἀλλὰ καὶ θὰ γείνῃ (sic) ἀφορμὴ ὥστε νὰ περισωθῶσι τόσαι ἀρχαιότητες, αἵτινες κατεστρέφοντο πρὸ τόσων ἐτῶν εἰς τὰς Κυκλάδας νήσους΄΄.

Το αρχαιολογικό Μουσείο της Σύρου έχει ειδική διαμορφωμένη αίθουσα αφιερωμένη στον Χρήστο Τσούντα. Δεν το κρύβω, ότι ανάμεικτα ήταν τα συναισθήματα που με διακατείχαν , κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στο μουσείο.

΄΄Ο Χρήστος Τσούντας ή Χριστόδουλος όπως τον προσφωνούσαν στη γενέτειρά του , ήταν αρχαιολόγος με παγκόσμια αναγνώριση και ανεκτίμητη προσφορά στη μελέτη της ελληνικής Αρχαιότητας . Γεννήθηκε στη Στενήμαχο της Βόρειας Θράκης, το σημερινό Ασσένοβγκραντ νότια της Φιλιππούπολης. Μελέτησε τον Κυκλαδικό Πολιτισμό, όπου σε πολλά νησιά (Σίφνο, Σύρο, Πάρο, Αντίπαρο και Αμοργό και στην ερημονησίδα Δεσποτικό) ερεύνησε οικισμούς, τάφους και άλλα ευρήματα. Θεωρείται από τους πρωτοπόρους του Κυκλαδικού Πολιτισμού . Το συγγραφικό του έργο είναι εξ ίσου σπουδαίο όπως και το ανασκαφικό. (απόσπασμα από τις ΄΄Ψηφίδες της Θράκης΄΄ του Παντελή Σ. Αθανασιάδη.


Ο Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου καταβάλει προσπάθειες για να τιμήσει το Θρακιώτη αρχαιολόγο Χρήστο Τσούντα . Στόχος του συλλόγου είναι , μέσα από το αφιέρωμα , να αναδείξει τον αρχαιολογικό χώρο στη Χαλανδριανή, καθώς και το αρχαιολογικό Μουσείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου