Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ
Ο σύλλογος είναι πολιτιστικός και αθλητικός. Τα μέλη του συλλόγου είναι από τη Μακεδονία, τη Θράκη ,οι απανταχού Ποντιακής καταγωγής καθώς και φίλοι που αγαπούν το σύλλογο. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2003 ως σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου και αθλητικός σύλλογος ''Ο Μέγας Αλέξανδρος''. Σήμερα ο σύλλογος, μετά την τροποποίηση του καταστατικού του, φέρει τη νέα του .επωνυμία Η αίθουσα του συλλόγου βρίσκεται στο Κάτω Μάννα (Χώνες) επί του κεντρικού δρόμου. ΤΗΛΕΦΩΝΑ επικοινωνίας 6932411950. ΤΜΗΜΑΤΑ : Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι κάθε Παρασκευή 17.00-19.00, Σάββατο 10.30-12.30 και 16.30-18.30 - ΤΜΗΜΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ :Τμήμα παιδιών και εφήβων κάθε Παρασκευή 19.10-20.00 και 20.00-21.00 . Τμήμα ενηλίκων κάθε Κυριακή 18.30-19.30 για αρχάριους και 19.30-20.30. για προχωρημένους. Χοροδιδάσκαλος ο Χρήστος Καρυοφυλλίδης. Σκοπός μας , να ΜΗΝ ξεχάσουμε τις ρίζες μας και να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας την ιστορία μας.

Translate

Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Ο σύλλογος Ποντίων & Βορειοελλαδιτών Σύρου στην εκδήλωση - αφιέρωμα στην Αλωση της Πόλης



 Στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο πολιτιστικός σύλλογος της ενορίας του Ι.Ν.Αναστάσεως σε συνεργασία με τον ομώνυμο  ναό ,συμμετείχε προσκεκλημένος ο σύλλογός μας, το Σάββατο 30 Μαίου Παρ΄ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες των διοργανωτών , δυστυχώς ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος ώστε να ολοκληρωθεί η όλη εκδήλωση. 

Παρ΄ όλες τις αντίξοες συνθήκες, ο σύλλογος , στον προαύλιο χώρο του ναού παρουσίασε το ποίημα του Καβάφη ΄΄Πάρθεν η Ρωμανία΄΄ και όπως εξήγησε η πρόεδρος του συλλόγου η Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας επέζησε οκτώ χρόνια της Αλωσης της Κωνσταντινούπολης, αφού έπεσε το 1461 και θρήνησε το χαμό της Πόλης. Από αυτό το γεγονός εμπνεύστηκε ο Κων. Καβάφης και έγραψε το σχετικό ποίημα..Το ποίημα απήγγειλε ο χοροδιδάσκαλος του συλλόγου Γιάννης Ευφραιμίδης.

Στη συνέχεια το χορευτικό τμήμα χόρεψε το χορό διπάτ  ΄΄Πάρθεν η Ρωμανία΄΄ . Και παρ΄ όλο ,  όπως εξήγησε η κ. Ουρανία Πανταζή  ΄΄όπως τη 19η Μαίου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου έτσι και την 29η Μαίου Ημέρα Μνήμης της Αλωσης της Πόλης , έχουμε  ως τακτική οι εκδηλώσεις μας να μην περιέχουν χορούς , στην προκειμένη εκδήλωση κάναμε μια εξαίρεση και χορέψαμε άλλους δυο χορούς, το σαμψών ,  χορό προερχόμενο από την περιοχή της Σαμψούντας (Αμισός) όπου τη 19η Μαίου 1919 αποβιβάστηκε ο Κεμάλ και έτσι ξεκίνησε η τελευταία και πιο σκληρή δοκιμασία της Γενοκτονίας καθώς και το χορό Τάμσαρα από την ίδια περιοχή , την Τραπεζούντα! 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Δωρόθεος και πλήθος κόσμου, που όμως δεν ήταν προετοιμασμένος για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν εκείνο το βράδυ.

Ετσι οι φιλόξενοι διοργανωτές πήραν την απόφαση να τροποποιήσουν τη ροή της όλης εκδήλωσης.

Ως σύλλογος ευχαριστούμε το δραστήριο πολιτιστικό σύλλογο της ενορίας της Αναστάσεως και το διάκο του ναού πατέρα Νικόλαο , εμπνευστή του αφιερώματος. Τους ευχόμαστε όπως επαναλάβουν  και του χρόνου το αφιέρωμα  και οι καιρικές συνθήκες να είναι  σύμμαχοί τους...







Οι φωτογραφίες προέρχονται από το logotypos.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου