Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ
Ο σύλλογος είναι πολιτιστικός και αθλητικός. Τα μέλη του συλλόγου είναι από τη Μακεδονία, τη Θράκη ,οι απανταχού Ποντιακής καταγωγής καθώς και φίλοι που αγαπούν το σύλλογο. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2003 ως σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου και αθλητικός σύλλογος ''Ο Μέγας Αλέξανδρος''. Σήμερα ο σύλλογος, μετά την τροποποίηση του καταστατικού του, φέρει τη νέα του .επωνυμία Η αίθουσα του συλλόγου βρίσκεται στο Κάτω Μάννα (Χώνες) επί του κεντρικού δρόμου. ΤΗΛΕΦΩΝΑ επικοινωνίας 6932411950. ΤΜΗΜΑΤΑ : Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι κάθε Παρασκευή 17.00-19.00, Σάββατο 10.30-12.30 και 16.30-18.30 - ΤΜΗΜΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ :Τμήμα παιδιών και εφήβων κάθε Παρασκευή 19.10-20.00 και 20.00-21.00 . Τμήμα ενηλίκων κάθε Κυριακή 18.30-19.30 για αρχάριους και 19.30-20.30. για προχωρημένους. Χοροδιδάσκαλος ο Χρήστος Καρυοφυλλίδης. Σκοπός μας , να ΜΗΝ ξεχάσουμε τις ρίζες μας και να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας την ιστορία μας.

Translate

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Νέα σεζόν ξεκινά....8 Σεπτεμβρίου




Ο Σεπτέμβρης μπήκε για τα καλά και ο σύλλογός μας ξεκινά τη νέα του σεζόν με τα χορευτικά τμήματα εκμάθησης ποντιακών χορών , τα οποία θα λειτουργούν κάθε Παρασκευή και Σάββατο  στις 19.00.

Για τις υπόλοιπες δραστηριότητες του συλλόγου θα γίνει έγκαιρη ενημέρωση.

Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Παραίτηση της προέδρου συλλόγου Ποντίων & Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ



                                                                             Προς:
                                                                              Διοικητικό Συμβούλιο
                                                                              Συλλόγου Ποντίων και                   
                                                                              Βορειοελλαδιτών Σύρου
                                                                              Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

                                                                             Αλεξανδρούπολη:24/7/2017



ΘΕΜΑ: Επιστολή παραίτησης της προέδρου    


Αγαπητά μέλη του Δ.Σ.,

αγαπητοί φίλοι και συνοδοιπόροι,


Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω την πρόθεσή μου να παραιτηθώ από τη θέση της προέδρου του συλλόγου μας, θέση την οποίαν κατέχω τα τελευταία χρόνια.


Η στιγμή αυτή για μένα είναι ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένη , καθώς ο σύλλογος  , που επί δέκα χρόνια (2007-2017) υπηρέτησα , είτε από τη θέση της γραμματέως είτε από τη θέση της προέδρου, υπήρξε στην κυριολεξία το δεύτερο σπίτι μου.


Η ενασχόλησή μου με το σύλλογο μου προσέφερε όμορφες και μοναδικές  εμπειρίες. Πρωτίστως στάθηκε η αφορμή ώστε να κάνω το υπέροχο ταξίδι της αυτογνωσίας φέρνοντάς με σε επαφή με τις ρίζες μου.  Επίσης μέσα από την ενασχόλησή μου με το σύλλογο , μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω αξιόλογους ανθρώπους-συνεργάτες, εντός και εκτός του συλλόγου.  

   
Όμως έρχεται , κάποτε , για τον καθ΄ έναν από εμάς η στιγμή που θα πρέπει να  κλείσει έναν κύκλο ώστε να έχει την ευκαιρία να ανοίξει έναν καινούριο.  Εξ άλλου , όπως γνωρίζετε ,  όταν το 2016 κηρύχθηκαν οι τελευταίες εκλογές για την ανάδειξη του σημερινού  Δ.Σ., είχα πάρει την απόφαση να μην υποβάλλω , για πολύ προσωπικούς λόγους , εκ νέου υποψηφιότητα.


Παρά την αρχική μου απόφαση και επειδή ο σύλλογος βρισκόταν σε μια μεταβατική περίοδο (τροποποίηση καταστατικού, νέα υποψήφια μέλη για το Δ.Σ. με έλλειψη πρότερης εμπειρίας καθώς και η προυπόθεση  που είχε τεθεί από τον κ. Μάνο Τελώνη και αφορούσε την παρουσία μου στο Δ.Σ. , προυπόθεση που εξασφάλιζε και τη δική του παρουσία στο σύλλογο) με οδήγησαν τη συγκεκριμένη εκείνη περίοδο να μεταθέσω για αργότερα την ειλημμένη απόφασή μου και να συνεχίσω να υπηρετώ το σύλλογο και μάλιστα από την τιμητική θέση της προέδρου έως και σήμερα.


Όπως γνωρίζετε η αποδοχή της πρότασης-πρόσκλησής μου από τον αγαπητό Μάνο να είναι στο Δ.Σ. του συλλόγου μας και μάλιστα με ομόφωνη απόφαση στη θέση του αντιπροέδρου, με βοήθησε ώστε τον τελευταίο χρόνο να ταξιδεύω αρκετά συχνά εκτός Σύρου – για οικογενειακούς λόγους – στην Αλεξανδρούπολη τόπο καταγωγής μου.  


Θέλω να πιστεύω ότι με την άριστη συνεργασία που είχαμε τόσο με τον αντιπρόεδρο κ. Μ. Τελώνη όσο και με τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. συνεχίσαμε να υπηρετούμε το σύλλογο, σύμφωνα με το νέο τροποποιημένο καταστατικό.


Μετά από ένα χρόνο στο τιμόνι του συλλόγου αποφάσισα  ότι ήρθε η ώρα να υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση της προέδρου. Τα αξιόλογα και δραστήρια νέα μέλη του Δ.Σ. , που ανέδειξε η περσινή εκλογική διαδικασία ,  θεωρώ ότι απέκτησαν την απαιτούμενη εμπειρία ώστε να συνεχίσουν το έργο του συλλόγου, με σκοπό να πρωταγωνιστεί στα πολιτιστικά δρώμενα της Σύρου.   


Προσωπικά , απ΄ όπου και εάν βρίσκομαι θα συνεχίσω να ενδιαφέρομαι για το σύλλογο και θα είμαι στη διάθεση του Δ.Σ. να προσφέρω ,  ως απλό μέλος,  οποιαδήποτε βοήθεια μου ζητηθεί . Εξ άλλου πιστεύω ότι δε χρειάζεται να κατέχει κανείς τη θέση του προέδρου για να προσφέρει στο σύλλογο.


Σας ευχαριστώ όλους για την κοινή μας πορεία , για όσα καταφέραμε να προσφέρουμε στο χώρο του πολιτισμού  αλλά και του αθλητισμού παλαιότερα (Ομάδα βόλλευ ανδρών Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ) .


Πιστεύω ότι με την εσωτερική ανακατανομή των αρμοδιοτήτων που θα πραγματοποιήσετε , θα οδηγήσετε – όπως αρμόζει - το σύλλογο έως τις επόμενες εκλογές.  


Εύχομαι προσωπική και οικογενειακή ευτυχία στον καθ΄ ένα χωριστά , με τη θερμή παράκληση ότι δε θα λησμονήσετε την ιδιαιτερότητα του δικού μας συλλόγου και το τι αυτός αντιπροσωπεύει… Ο δικός μας ο σύλλογος έχει χαμένες μεν αλησμόνητες δε πατρίδες, τόσο στον Πόντο όσο και στη Θράκη, περιοχές όπου για αιώνες κυριάρχησε ο ελληνισμός. 


Με εκτίμηση

Υποπλοίαρχος(ε.α.)

Ουρανία Πανταζίδου Π.Ν.

Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

Επίσημη υποδοχή Εικόνας Παναγίας Σουμελά στον άγιο Δημήτριο Σύρου




Με λαμπρότητα υποδέχθηκε την Ιερή Εικόνα της Παναγίας Σουμελά ο λαός της Σύρου στον ιερό ναό του αγίου Δημητρίου.

Πλήρη ρεπορτάζ στα παρακάτω ΜΜΕ

https://cyclades24.gr/2017/05/panagia-soumela-syros-agios-dimitrios-video/

http://www.koinignomi.gr/news/koinonia/ekklisiastika/2017/05/29/i-kyra-toy-pontoy-stin-arhontissa-ton-kykladon.html

http://www.logotypos.gr/%CE%B8%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%B1/%CE%BC%CE%B5-%CF%80%CE%AC%CF%83%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CF%86%CE%AF%CF%87%CE%B8%CE%B7-%CE%B7-%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%AC-%CE%B2%CE%B9%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF.html

https://www.syrostoday.gr/WebTV/3559-H-Thaymatoyrgi-eikona-tis-Panagias-Soymela-stin-Syro.aspx

ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑς Κ. ΟΥΡΑΝΙΑΣ ΠΑΝΤΑΖΙΔΟΥ 

Ιδιαίτερα συγκινημένη η πρόεδρος του συλλόγου αναφέρθηκε - βιωματικά - στην Πρόσφυγα Παναγία , το Ιερό Σύμβολο των απανταχού Ποντίων και ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν ώστε η Σύρος να υποδεχθεί την Ιερή Εικόνα...

<<Σουμέλα λεν’ την Παναγιά, 
Σουμέλα λεν’ και σέναν. 
Θα προσκυνώ την παναγιά
Κι έρχουμαι με τ’ εσέναν….

Παιδάκι ήμουν πατέρα και σ΄ άκουγα να τραγουδάς αυτό το τραγούδι και έβλεπα τα μάτια σου να γυαλίζουν.

Και αναρωτιόμουν τότε πατέρα , ποια ήταν εκείνη η Παναγία που ανέφερες στο τραγούδι σου .

Τώρα ξέρω ποια ήταν εκείνη η Παναγία.

Είναι η  ξενιτεμέντσα  Παναγιά που ταξίδεψε το 1930 από το όρος Μελά και έφερε μαζί της στην Ελλάδα και τον Πόντο.

Είναι η Παναγία Σουμελά που ταξίδεψε από τις βουνοκορφές του Βερμίου έως το Αιγαίο και σήμερα βρίσκεται εδώ κοντά μας.

Είναι τεμέρον η Παναία που ο λαός της Σύρου άνοιξε σήμερα την αγκαλιά του για να Την προσκυνήσει.

Οπως το 1922 αγκάλιασε χιλιάδες πρόσφυγες μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Όπως το 1922 αγκάλιασε χιλιάδες προσφυγόπουλα από τα χώματα του Πόντου, της Ιωνίας, της Καππαδοκίας, της Ανατολικής Θράκης   και τα φιλοξένησε στο αμερικάνικο ορφανοτροφείο. 

Σήμερα η Σύρος αγκαλιάζει την Πανα(γ)ία Σουμελά, χάρις στις προσπάθειες του Μητροπολίτη μας κ. Δωρόθεου, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα του συλλόγου μας. Τον ευχαριστούμε από καρδιάς γι΄ αυτό το μεγάλο και ανέλπιστο δώρο.

Ευχαριστούμε από καρδιάς το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Βεροίας και Ναούσης κ. Παντελεήμονα , προεδρεύοντα του Ιερού Προσκυνήματος Παναγία Σουμελά , για την έγκριση διακομιδής της Ιεράς Εικόνας στη Σύρο.

Το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ Θεολόγο για τη συνοδεία της Ιεράς Εικόνας ,κατά τη διακομιδή Της στο νησί μας.

Το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλίνικο που λαμπρύνει με την παρουσία του τις σημερινές Λατρευτικές Εκδηλώσεις.

Τον πρόεδρο του σωματείου Παναγία Σουμελά κ. Γιώργο Τανιμανίδη και μελών του σωματείου, για την έγκριση διακομιδής & συνοδείας της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Σουμελά στη Σύρο.

Ευχαριστούμε το σύλλογο Ποντίων Αιγάλεω ΄΄Ο Καύκασος΄΄ , την Ενωση Ποντίων Ζωγράφου και Μεταμόρφωσης Αττικής για την παρουσία τους στην υποδοχή της Παναγίας μας! 

Ευχαριστούμε τον πρόεδρο και τα μέλη του συλλόγου Μικρασιατών Σύρου, που ως συνδιοργανωτές, μοιράζονται μαζί μας τις μοναδικές αυτές τιμητικές στιγμές. 

Ευχαριστούμε τα μέλη του συλλόγου μας , που τις ημέρες αυτές υπερέβαλλαν εαυτούς.
Ευχαριστούμε όλους εσάς για την παρουσία σας.

Για εμάς τους ποντιακής καταγωγής είναι μέγιστη η τιμή να κρατήσουμε στα χέρια μας την Ιερή Εικόνα της Παναγίας Σουμελά. Γιατί είναι σαν να κρατάμε στα χέρια μας τη μακραίωνη ιστορία των προγόνων μας.

Αναρωτιέμαι τι άλλο θα μπορούσε να επιθυμήσει ο σύλλογός μας. Ισως να υπάρχει κάτι ακόμη. Την ανέγερση ενός μνημείου εδώ στη Σύρο, αφιερωμένου στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Επίσης να αξιωθούμε να δούμε την Τουρκία να αναγνωρίζει την Γενοκτονία , για να δικαιωθούν οι χιλιάδες ψυχές τους.  

Ο Καζαντζάκης έγραψε <<Το πρώτο σου χρέος, εκτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους.


Εμείς οι απόγονοι εκείνων των τραντέλλενων οφείλουμε να κρατήσουμε τη μνήμη τους άσβεστη.


Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Υποδοχή της Εικόνας της Παναγίας Σουμελά στη Σύρο

Με ιδιαίτερη συγκίνηση υποδέχτηκε ο σύλλογός μας την Ιερή Εικόνα της Παναγίας Σουμελά στη Σύρο την Πέμπτη 25 Μαίου 2017.

Η Εικόνα, συνοδευόμενη από τον πρόεδρο και μέλη του Δ.Σ. του σωματείου ΄΄Παναγία Σουμελά΄΄  και τον εκπρόσωπο του Ιερού Προσκυνήματος Άρχιμανδρίτη Νεκτάριο έφτασαν  στο αεροδρόμιο της Σύρου  με απ΄ ευθείας πτήση από τη Θεσσαλονίκη. 

Στο αεροδρόμιο περίμεναν την άφιξη της Εικόνας οι θρησκευτικές, πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του νησιού καθώς και ο σύλλογός μας μαζί με τον πρόεδρο του συλλόγου Μικρασιατών Σύρου. Επίσης μαθητές σχολείου  συνοδευόμενοι από τους δασκάλους τους.

Μετά την κάθοδο από το αεροσκάφος την εικόνα κράτησαν στα χέρια τους και την οδήγησαν προς την έξοδο η  πρόεδρος και ο χοροδιδάσκαλος του συλλόγου. Η συγκίνηση ήταν διάχυτη απ΄ όλους και όπως επεσήμανε η πρόεδρος του συλλόγου ΄΄σήμερα κρατήσαμε στα χέρια μας την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού, την ιστορία των προγόνων μας  και είναι υπέρτατη τιμή΄΄.


Κατά την έξοδο από την πίστα του αεροδρομίου οι μικροί μαθητές έραιναν την Εικόνα με άνθη.

Η επίσημη υποδοχή της Εικόνας της Παναγίας Σουμελά θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Μαίου και ώρα 18.30 στον προαύλιο χώρο του ιερού ναού του αγίου Δημητρίου.









http://www.imsyrou.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=5456:sygkinisi-sti-syro-gia-tin-afiksi-tis-peripystou-eikonos-tis-panagias-soumela&catid=211&Itemid=872

https://www.syrostoday.gr/News/22394-H-eikona-tis-Panagias-Soymela-sti-Syro.aspx

https://cyclades24.gr/2017/05/syros-ypodexthike-eikona-panagia-soumela/

http://www.koinignomi.gr/news/koinonia/ekklisiastika/2017/05/25/me-episimotita-i-ypodohi-tis-eikonas-tis-panagias-soymela.html

http://www.logotypos.gr/%CE%B8%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%B1/%CE%B1%CF%86%CE%AF%CF%87%CE%B8%CE%B7-%CE%B7-%CE%B8%CE%B1%CF%85%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%AE-%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%AC-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CF%83%CF%8D%CF%81%CE%BF-%CE%B2%CE%B9%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF.html







Με προσφορά στον συνάνθρωπο τίμησε την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας ο σύλλογος ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ Της Σύρου




Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Μνήμης της Ημέρας της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (19 Μαίου) ο σύλλογός μας μεταξύ άλλων , πραγματοποίησε και τις παρακάτω δράσεις , προσφορά προς το συνάνθρωπο:

-   Συγκέντρωσε και προσέφερε τρόφιμα και ρουχισμό στη Στέγη Ανηλίκων Σύρου.

-   Εξι (6) από τα μέλη του συλλόγου μας προσέφεραν αίμα.
 
-   Πέντε (5) μέλη μας έγιναν δότες μυελού των οστών.




Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Η Παναγία Σουμελά στη Σύρο


Το ιερό σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού υποδέχεται η Σύρος στις 27 Μαίου 2017 και ώρα 18.30, στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου  

Μετά την υποδοχή Της και τον εσπερινό θα ακολουθήσει χορευτικό πρόγραμμα με ποντιακούς χορούς από το σύλλογό μας καθώς και το σύλλογο ΄΄Καύκασος΄΄ του Αιγάλεω και την Ενωση Ποντίων Ζωγράφου.

Η Ιερά Εικόνα την επομένη , Κυριακή 28 Μαίου θα βρίσκεται στον ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου και θα παραμείνει καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας για προσκύνημα από τους πιστούς.





Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το site της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου
http://www.imsyrou.gr/images/stories/Anakoinoseis_Scroll/22052017.pdf

Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Λαμπαδηφορία στην Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου










Με ιδιαίτερη συγκίνηση πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το σύλλογό μας.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 19 Μαίου με την καθιερωμένη λαμπαδηφορία.

Η πομπή η οποία ξεκίνησε από την πυροσβεστική , διήλθε δια μέσω της παραλιακής και κατέληξε στη θέση Νησάκι όπου τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση από τους Αρχιμανδρίτη π.Νικόλαο Γαβαλά (του ιερού ναού της Αναστάσεως)  και π. Κωνσταντίνο Κοντό (του ιερού ναού της Κοίμησης) . Μετά το πέρας πραγματοποιήθηκε ρίψη στεφάνου στη θάλασσα στη μνήμη των χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η πρόεδρος του συλλόγου κ. Ουρανία Πανταζίδου η οποία διάβασε ένα κείμενο , το οποίο έγραψε η ίδια και το οποίο στηριζόταν σε προσωπική μαρτυρία οικείου της προσώπου.

Η λιτή τελετή ολοκληρώθηκε με τον εθνικό ύμνο.

Την πομπή όπως κάθε χρόνο συνόδευσαν αντιπροσωπία βαθμοφόρων της ΠΕ Κυκλάδων, παρουσία του Περιφερειακού Εφόρου Κυκλάδων κ. Νεκτάριου Αλυφαντή καθώς και σκάφη του Ομίλου Φουσκωτών Σύρου . Μεταξύ άλλων στην τελετή παραβρέθηκε ο πρόεδρος του συλλόγου Μικρασιατών Σύρου και η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου της Αναστάσεως.

2.   Την Κυριακή 21 Μαίου ο σύλλογος συμμετείχε στις εκδηλώσεις Μνήμης που διοργάνωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό ναό των ταξιαρχών και κατάθεση στεφάνων από φορείς του νησιού στο μνημείο Μικρασιατικής Μνήμης στον Ξηρόκαμπο. Η πρόεδρος του συλλόγου, στη σύντομη ομιλία της, αναφέρθηκε στα γεγονότα της κατάληψης της Τραπεζούντας από τους Ρώσους και το πως αυτή αλλά και στη συνέχεια η Επανάσταση των μπολσεβίκων επηρέασε τον ελληνισμό του Πόντου.

Παρακάτω βρίσκονται καταχωρημένες οι δυο ομιλίες της κ. Πανταζίδου.

α. 19 Μαίου Λαμπαδηφορία  (Προσωπική μαρτυρία)


Μια μικρή ιστορία  θέλω να πω σήμερα , μέρα που είναι . Ως ένα θυμίαμα στη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (19 Μαίου 1919).

Τη θεία Ανάστα την είχα γνωρίσει όταν ήμουν  παιδί. Τώρα που πήγα στην ιδιαίτερη πατρίδα μου την Αλεξανδρούπολη άκουσα να μιλούν γι΄ αυτήν. Κάθισα και έγραψα μια μικρή ιστορία με τη διαδρομή της , από τον Πόντο στην Ελλάδα. Μέσα από την ιστορία της θα κατανοήσουμε ίσως γιατί  εμείς στο σύλλογο των Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου  ΄΄Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ΄΄  πραγματοποιούμε τη λαμπαδηφορία με την επιμνημόσυνη δέηση καθώς και τη ρίψη στεφάνου στη θάλασσα.

Η Ανάστα ήταν από ένα χωριό της Σαμψούντας. Είχε άλλα  τέσσερα αδέλφια.  Ζούσαν ήσυχα στο χωριό τους, είχαν τον τρόπο τους. Μα ήρθαν χρόνια δίσεκτα. Οι τούρκοι πήραν την απόφαση να αφανίσουν τους χριστιανούς της Ανατολής. Ξαπέστειλαν τα σκυλιά τους, τους Τσέτες , που με τον αρχηγό τους τον Τοπάλ Οσμάν,  λεηλάτησαν, βίασαν, αφάνισαν τους χριστιανούς της περιοχής της Σαμψούντας.

Το σχέδιο της οριστικής σφαγής και Γενοκτονίας της ράτσας μας δόθηκε στις 19 Μαίου 1919 , όταν ο Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα. Αφθονο ήταν το αίμα των χριστιανών που χύθηκε. Αλλοι πάλι οδηγήθηκαν στα ΄΄αμελέ ταμπουρού΄΄ , στα τάγματα εργασίας δηλαδή και χάθηκαν στις πορείες θανάτου.

Η οικογένεια της Ανάστας αφανίστηκε στους μεγάλους διωγμούς. Απέμεινε η ίδια και ο μικρότερος αδελφός της. Τα δυο παιδιά με κάποια συγγενή τους   ξεκίνησαν  από το χωριό , μαζί με άλλους συγχωριανούς τους,  για να φτάσουν στο λιμάνι, στον Εύξεινο Πόντο. Ηλπιζαν να βρουν κάποιο πλοίο , να τους πάρει στην Ελλάδα.

Τέσσερις μήνες περιπλανήθηκαν . Περπάτησαν ατελείωτα κάτω από γεφύρια. μέσα από νερά και καλαμιές. Τρώγανε ότι βρίσκανε στο δρόμο τους. Οι τούρκοι καιροφυλακτούσανε σε κάθε τους βήμα. Μια μέρα , ο παππάς που ήταν μαζί τους,  είπε σε μια γυναίκα που κρατούσε το  μωρό στην αγκαλιά της ή να φύγει ή να το πνίξει στο ποτάμι.
- Για να μην μας προδώσει το κλάμα του μωρού , της είπε.
Η γυναίκα , παρ΄ όλο τον πόνο της , έπνιξε το παιδί της στο ποτάμι.

Η Ανάστα μαζί με τους άλλους συνέχισαν το δρόμο τους. Μετά από κακουχίες τεσσάρων μηνών κατάφεραν επιτέλους να φτάσουν στα παράλια του Εύξεινου Πόντου. Επιβιβάστηκαν σε πλοίο το οποίο θα τους έφερνε στην Ελλάδα. Στη διαδρομή θέριζαν οι αρρώστιες. Οσοι πέθαιναν,  τους έριχναν στη θάλασσα.

Η Ανάστα δε θα ξεχνούσε ποτέ μια σκηνή που διαδραματίστηκε δίπλα της. Ο ήλιος έγερνε στη δύση του. Το σκοτάδι δε θα αργούσε να τυλίξει για άλλη μια νύχτα το καράβι. Το σκοτάδι πάντα τη φόβιζε , έβλεπε παράξενες σκιές , σκιές τρομακτικές λες και έρχονταν να την κατασπαράξουν . Η θάλασσα και ο ουρανός σφιχταγκάλιαζαν το πλοίο , το οποίο ανεβοκατέβαινε αργά στα κύματα. Το χρώμα ουρανού και θάλασσας γίνονταν ένα στο σκοτάδι.

Δίπλα της ακούστηκε μια κοριτσίστικη  φωνή.

- Μάνα, μάνα ξύπνα . Η γυναίκα δε σάλευε. Την έσπρωξε πιο δυνατά, το κεφάλι της έπεσε από τον μπόγο όπου ήταν στερεωμένο, έγειρε στο πλάι. Το κορίτσι έβαλε τα κλάματα. Κατάλαβε ότι κάτι σοβαρό συνέβη στη μάνα της.

- Μάνα, μάνα, ξύπνα , μίλα μου…

Νεκρική σιγή γύρω. Χιλιάδες ψυχές ξέχασαν για λίγο το δικός τους πόνο και αφουγκράζονταν το κλάμα του κοριτσιού. Το κορίτσι αγκάλιασε το σώμα της μάνας. Ανασήκωσε το κεφάλι της , το έφερε  κοντά στο πρόσωπό της

- Μάνα , ξύπνα, μη μ΄ αφήνεις μόνη , μόνη είμαι μάνα στον κόσμο, μόνο εσένα έχω. Ολους τους έχασα , όλους...

Τα μάτια του κοριτσιού ήταν γεμάτα δάκρυα. Εκλαιγε και ανάμεσα στα αναφιλητά της σιγοψιθύριζε

- Μανίτσα μ', μανίτσα μ', μερ εφέκες με και πας, μανίτσα μ', μικρόν ορφανόν εφέκες με.

Κουνούσε τη μάνα στα χέρια σαν να νανούριζε την κούκλα της . - Ξύπνα μάνα μ΄, φοούμαι …

Την πλησίασαν δυο γεροδεμένοι άνδρες από το πλήρωμα του πλοίου. Τα χέρια του κοριτσιού δεν αντέδρασαν , έπεσαν στο πλάι . Πήραν τη γυναίκα από την αγκαλιά της και τη μετέφεραν στην άκρη του πλοίου. Ενας παπάς διάβασε μια ευχή.

- Αιωνία σου η μνήμη αδελφή. Την σήκωσαν και πάλι στα χέρια και την έριξαν  στη θάλασσα.

Το ουρλιαχτό του κοριτσιού τους τρόμαξε. Και ύστερα σιωπή. Ακόμη και τα δάκρυα στέρεψαν στα μάτια τους. Οι άνθρωποι έγειραν τα κεφάλια τους. Δεν είχαν άλλη δύναμη να μιλήσουν, να κλάψουν , να παραπονεθούν, να τραγουδήσουν. Το πλοίο συνέχιζε το ταξίδι του.  

Οι μέρες τους φαίνονταν ατελείωτες. Μερόνυχτα έβλεπαν μόνο ουρανό και θάλασσα. Κάποτε είδαν από μακριά στεριά. Τους είπαν πως ήταν το νησί Λευκάδα. Λαχταρούσαν οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες να πιάσουν λιμάνι, να πατήσουν λίγη στεριά . Αντί γι΄ αυτό τους κράτησαν για σαράντα περίπου μέρες στο πλοίο , σε καραντίνα.

Μετά από 40 μέρες το πλοίο πλησίασε στο λιμάνι για να τους αποβιβάσει. Με έκπληξη είδαν πολλούς ανθρώπους να τους περιμένουν εκεί. Αναθάρρησαν , σκέφτηκαν ότι τα αδέλφια μας οι Ελληνες κατέβηκαν στο λιμάνι για να τους υποδεχτούν. Μα όσο πλησίαζαν  τόσο η αγωνία τους μεγάλωνε. Τα λόγια και οι διαθέσεις δεν ήταν ανθρώπων που σε καλοδέχονται.
- Τουρκόσποροι, να φύγετε , φώναζαν.

Αυτοί τους κοίταζαν με απορία,  κοιτιόντουσαν μεταξύ τους, νόμιζαν ότι κάποιοι τούρκοι βρίσκονταν  ανάμεσά τους. Μα σαν κατάλαβαν ότι τουρκόσπορους αποκαλούσαν τους ίδιους , έσκυψαν το κεφάλι ταπεινωμένοι.

- Ελληνες είμαστε, τους έλεγαν.

Το κλίμα δε τους σήκωνε. Πολλοί πήραν πάλι των οματιών τους  και έφυγαν σε αναζήτηση άλλης πατρίδας. Η Ανάστα με το μικρό αδελφό της και τη γυναίκα που μέχρι τότε τα είχε μαζί της έφυγαν για τη Δράμα. Εκεί άκουσαν ότι υπήρχαν χωράφια και καπνά. Όμως τα παιδιά δεν περνούσαν καλά,. Η γυναίκα τα κακομεταχειρίζονταν. Τότε , ένας ξάδελφος του πατέρα τους  τα πήρε μαζί του και πήγανε στην Ξάνθη.

Εκεί μια μέρα έφτασε ένα όμορφο παλικάρι. Ο Σταύρος . Ζητούσε να παντρευτεί μια προσφυγοπούλα από του Πόντου τα μέρη.
Είδε την Ανάστα, 14 χρονών λυγερόκορμο κορίτσι ήταν και αυτός μόλις 18. Παντρεύτηκαν .Δεν ήταν εύκολη η ζωή τους. Φτώχεια και αγώνας για επιβίωση. Και ύστερα ήρθαν τρία παιδιά.Και ρίζωσαν στον τόπο. Και ανάθρεψαν τα παιδιά τους και αυτά έκαναν τα δικά τους παιδιά.

Η Ανάστα πέθανε το 2011 σε ηλικία 97 χρονών . Αυτή ήταν η ιστορία της μικρής Ανάστας. Χιλιάδες ήταν τα παιδιά που γνώρισαν το σκληρό πρόσωπο της προσφυγιάς.

Ε, κιτί χρόνια… Να μην ξαναζήσει η ράτσα μας τέτοια χρόνια. 

ΤΕΛΟΣ


β. Ομιλία στον ιερό ναό Ταξιαρχών στις 21 Μαίου

Μόλις δύο χρόνια μας χωρίζουν από την ημερομηνία που θα σημάνει τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. 19  Μαίου 1919,  ήταν τότε που ο Κεμάλ Μουσταφά αποβιβαζόταν στην Σαμψούντα του Πόντου και ξεκινούσε η 3η και πιο σκληρή φάση της Γενοκτονίας.

Επίσης φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Επανάσταση των μπολσεβίκων στη Ρωσία τον Οκτώβριο του 1917. Επέλεξα να εστιάσω στη σημερινή μου ομιλία στο γεγονός της κατοχής της Τραπεζούντας από τους Ρώσους τον Απρίλιο του 1916 και το πώς η Οκτωβριανή Επανάσταση των μπολσεβίκων απέβη μοιραία για τους Ελληνες του Πόντου. Μια όχι και τόσο γνωστή πτυχή της ιστορίας μας, που όμως προκάλεσε το πρώτο μεγάλο προσφυγικό ρεύμα προς την Ελλάδα. 150.000 και πλέον Ελληνες πρόσφυγες κατέφυγαν το 1919-1920  στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το 1914 , με το ξέσπασμα του Α΄ παγκοσμίου πολέμου η Τουρκία τάχθηκε στο πλευρό της Γερμανίας. Τότε ήταν που ξεκίνησαν οι μεγάλες διώξεις κατά των Ελλήνων της Δυτικής Μικράς Ασίας – γνωστές είναι οι φρικαλεότητες στη Φώκαια και στην Ανατολική Θράκη. Τον εκτοπισμό τους , για στρατιωτικούς λόγους όπως ελέχθη, επιβλέπουν οι ίδιοι οι Γερμανοί.

Οι Γερμανοί εξωθούσαν τους Τούρκους στον εκτοπισμό των Ελλήνων από τα παράλια της Μικράς Ασίας γιατί απώτερος στόχος τους ήταν να κάνουν την Τουρκία γερμανική αποικία και να πάρουν τον πλούτο από τα χέρια των Ελλήνων και των Αρμενίων. Σε επίσημα γερμανικά αρχεία διαβάζουμε <<Αδειάστε τη Μικρά Ασία από τα ιθαγενή στοιχεία που σας στέκονται εμπόδιο , είσαστε δάσκαλοι στην τέχνη της εκκένωσης. Και εμείς θα αντικαταστήσουμε αυτούς τους σκύλους τους Έλληνες, τους ταραχοποιούς και άπληστους, µε καλούς και τίμιους , εργατικούς Γερμανούς, υποταγμένους και υπάκουους...>>.

Παράλληλα με τις εκτοπίσεις στην Ανατολική Θράκη και Δυτική Μικρά Ασία , οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από τη Γερμανία, επιτέθηκαν στα ρωσικά παράλια του Εύξεινου Πόντου.

Για τη Ρωσία που είχε βρεθεί στο ίδιο στρατόπεδο με τους Αγγλους, τους Ιταλούς, τους Γάλλους, τους Αμερικανούς  , η κατάληψη της Τραπεζούντας είχε μέγιστη στρατηγική σημασία καθώς μέσω του λιμανιού της πόλης οι Τούρκοι μετέφεραν τα εφόδια για τα στρατεύματά τους στον Καύκασο. Η πολιορκία της Τραπεζούντας από 30.000 και πλέον  Ρώσους στρατιώτες ξεκίνησε στις 1 Απριλίου 1916 ενώ στις 5 Απριλίου τα ρώσικα στρατεύματα έμπαιναν στην πόλη. Ο Βαλής της Τραπεζούντας Τζαμάλ Αζμή παραδίδει την πόλη στο Μητροπολίτη Χρύσανθο λέγοντας ότι την επιστρέφει στους Έλληνες, από τους οποίους οι πρόγονοί του την είχαν πάρει.

Στα δύο χρόνια της ρωσικής κατοχής της Τραπεζούντας ο μητροπολίτης Χρύσανθος διοίκησε με αξιοθαύμαστη δικαιοσύνη, προστατεύοντας τους Τούρκους πολίτες από αντίποινα και περιθάλποντας Έλληνες πρόσφυγες από το δυτικό Πόντο.

Και αναφέρομαι σε πρόσφυγες από το δυτικό Πόντο γιατί ενώ στον ανατολικό η είσοδος των Ρώσων στην Τραπεζούντα προκάλεσε την αποχώρηση των Τούρκων από την περιοχή , με αποτέλεσμα η πόλη της Τραπεζούντας αλλά και ο ευρύτερος ανατολικός Πόντος να βρίσκουν την κανονικότητά τους (τα μαγαζιά ανοίγουν, οι άνθρωποι επιστρέφουν στις δουλειές τους κ.λ.π.) , δε συνέβαινε το ίδιο και στο δυτικό Πόντο.

Οι τούρκοι, όπως ήταν αναμενόμενο ,  ξέσπασαν όλο το μένος τους εναντίον των χριστιανών στο δυτικό Πόντο, εξαπολύοντας διωγμούς , λεηλασίες, σφαγές και καταρτίζοντας τάγματα εργασίας, τα γνωστά μας ΄΄αμελέ ταμπουρού΄΄ ή τάγματα λευκού θανάτου. Συμβουλάτοράς τους ο γερμανός στρατηγός Λίμαν Φον Σάντερς.

Ο Αυστριακός πρόξενος της Αμισσού αναφέρει ότι ο εκτοπισμός των Ελλήνων της ποντιακής καταγωγής θα έχει στην Ευρώπη μεγαλύτερη απήχηση ακόμη και από αυτές τις αγριότητες εναντίον των Αρμενίων (1915)…
Ενώ ο Γερμανός πρόξενος της Αμισσού Kückhoff  ενημέρωνε στις 16 Iουλίου 1916  το υπουργείο Eξωτερικών, στο Bερολίνο ότι ολόκληρος ο ελληνικός πληθυσμός της Σινώπης και της παραλιακής περιοχής της επαρχίας Kαστανομής έχει εξοριστεί. Οποιος δε δολοφονείται, πεθαίνει ως επί το πλείστον από τις αρρώστιες και την πείνα στις πορείες θανάτου»...
Αουσβιτς εν ροή, αποκάλεσε εκείνες τις πορείες Θανάτου ο ακαδημαικός Ενεπεκίδης.

Eκτός από τους διωγμούς, τις εκτοπίσεις, τις αγχόνες και την ισοπέδωση των ελληνικών χωριών το διάστημα εκείνο έγιναν σε όλη την περιοχή του Πόντου ευρείας έκτασης προσπάθειες εξισλαμισμού.

Και ενώ όπως είδαμε ο ανατολικός Πόντος , με την άφιξη των Ρώσων , είχε ξαναβρεί τους ρυθμούς του ,η Οκτωβριανή Επανάσταση που ξέσπασε το 1917 έμελλε να επηρεάσει την κατάσταση στην Τραπεζούντα. Οι άσχημες κοινωνικές συνθήκες που δημιούργησε ο πόλεμος προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια στη Ρωσία που έφερε επαναστατικές αναταράξεις, με κατάληξη την  εκθρόνιση του τσάρου.  Οι μπολσεβίκοι θα καταλάβουν την εξουσία

Μετά την επανάσταση οι Ρώσοι άρχισαν σταδιακά να εγκαταλείπουν τον Πόντο. Χιλιάδες ήταν οι Ελληνες που ακολούθησαν τον Ρωσικό στρατό κατά την υποχώρησή του.
Οι Νεότουρκοι εντωμεταξύ συνέχιζαν ανενόχλητοι το γενοκτονικό τους έργο.

Η συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόφσκ που υπογράφεται στις αρχές Μαρτίου του 1918 , μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας και των συμμάχων της , συνέπεσε με το πρώτο παμποντιακό συνέδριο  που γινόταν στη Μασσαλία και διεκδικούσε ανεξάρτητο  κράτος στην περιοχή του Πόντου.

Εκείνη η συνθήκη μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας αποβαίνει εις βάρος της Ρωσίας. Η Ρωσία χάνει τεράστια εδάφη. Μεταξύ αυτών ήταν και τα εδάφη της Υπερκαυκασίας και του Πόντου. Η Τραπεζούντα επιστρέφεται στην Τουρκία.

Ο τακτικός τουρκικός στρατός κάνει  την επίσημη είσοδό του στην πόλη, ενώ ρωσικό άγημα του αποδίδει τις απαραίτητες τιμές, παρουσία του μεράρχου Καζίμ Καραμπεκίρ και του  μητροπολίτη Χρύσανθου.

Τα ρώσικα στρατεύματα  υπολογίζεται ότι ακολουθούν περί τους 150.000 Ελληνες  πρόσφυγες . Κατέφυγαν στα  ρωσικά εδάφη και εγκλωβίστηκαν  εκεί . Περίμεναν  τη σωτηρία ή το θάνατο, γυμνοί , πεινασμένοι , άρρωστοι, εν μέσω του εμφυλίου που είχε ξεσπάσει στη Ρωσία, μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Παρά τις εκκλήσεις των προξενικών Αρχών, της Γενικής Αρμοστείας Κωνσταντινουπόλεως, ακόμη και των συμμαχικών Αρχών προς την ελληνική κυβέρνηση να βοηθήσει τους πρόσφυγες, διαθέτοντας πλοία για τη μεταφορά τους και την περίθαλψή τους, στην Ελλάδα οι απαντήσεις παρέμεναν αρνητικές.

Μετά από πολλές πιέσεις ο Βενιζέλος θα εγκρίνει τη μεταφορά των Ελλήνων του Καυκάσου. Το πρώτο κύμα Ποντίων προσφύγων ήρθε στην Ελλάδα το 1919-1920 από τα παράλια του Καυκάσου, το Βατούμ και το Σοχούμ και εγκαταστάθηκαν στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Στις 19 Μαίου 1919 ο Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα και εξαπολύσει τρομερούς διωγμούς εναντίον των χριστιανών. Η 3η φάση της Γενοκτονίας έχει ξεκινήσει, η οποία θα ολοκληρωθεί το 1922 με τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Στις 24 Φεβρουαρίου 1994, επί Πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου».
Η εξόντωση του Ποντιακού Ελληνισμού κατά την περίοδο 1914-1923 από το τουρκικό καθεστώς, ενώ πληροί όλα τα στοιχεία μιας Γενοκτονίας, έτσι όπως αυτή ορίζεται και από τον ΟΗΕ , δεν έχει ακόμα αναγνωρισθεί διεθνώς, εκτός μεμονωμένων εξαιρέσεων.

Η Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολίας είναι ιστορικά τεκμηριωμένη. Η διεθνής αναγνώρισή της είναι σήμερα επιβεβλημένη όσο ποτέ, για να μην επαναληφθούν τα εγκλήματα του πρόσφατου παρελθόντος , κατά της ανθρωπότητας.


http://www.koinignomi.gr/news/koinonia/2017/05/22/epivevlimeni-i-diethnis-anagnorisi-tis.html

http://www.koinignomi.gr/news/koinonia/2017/05/20/o-eyxeinos-pontos-timise-tin-imera-mnimis-tis-genoktonias-ton-pontion.html

http://www.logotypos.gr/%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1/%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%AE%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%BF-%CE%BC%CE%BD%CE%AE%CE%BC%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%AE%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CF%83%CF%8D%CF%81%CE%BF.html

https://cyclades24.gr/2017/05/lampadiforia-pontioi-mnimh-syros/







Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2017 ο σύλλογος Εύξεινος Πόντος της Σύρουε


Με σύμμαχο τον καλό καιρό ο σύλλογός μας συμμετείχε και φέτος στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου.
.
Για πρώτη φορά ο σύλλογός μας συμμετείχε στην παρέλαση μαζί με το σύλλογο Μικρασιατών Σύρου , θέλοντας έτσι να δείξουν την κοινή ιστορία που συνδέει τους δύο συλλόγους.


Είναι η δεύτερη συνεργασία των δυο συλλόγων μετά την αδελφοποίηση στην οποίαν προχώρησαν οι δύο σύλλογοι. Είχε προηγηθεί η δεντροφύτευση στη θέση Αυγό (κοντά στο στρατόπεδο -πρώην αμερικάνικο ορφανοτροφείο εγγύς ανατολής). 












Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Ανοιξε φτερά στη Βόρεια Ελλάδα ο σύλλογος Ποντίων & Βορειοελλαδιτών Σύρου ΄΄Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ΄΄







Με μια συνδιοργάνωση άνοιξε τα φτερά του ο σύλλογος Ποντίων & Βορειοελλαδιτών Σύρου και εκτός του νησιού. Συγκεκριμένα την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017 στη δημοτική βιβλιοθήκη της Αλεξανδρούπολης , παρουσίασε το βιβλίο ΄΄Τα Βάσανα Μικρώνμ Ανθρώπων. Από τον Εβρο στη Σύρο-Παιδοπόλεις΄΄ μαζί με το σύλλογο της Νέας Χηλής ΄΄Αγιος Γεώργιος΄΄ , πολιτιστικού συλλόγου της ακριτικής πόλης του βορά.

Το βιβλίο το οποίο αναφέρεται στη φιλοξενία μικρών παιδιών από τον ακριτικό Εβρο στις παιδοπόλεις της Σύρου , την περίοδο του εμφυλίου πολέμου , παρουσιάστηκε στην κατάμεστη αίθουσα της βιβλιοθήκης Αλεξανδρούπολης. Η πρόεδρος του συλλόγου της Σύρου κ. Ουρανία Πανταζίδου , αφού ευχαρίστησε την πρόεδρο του συλλόγου ΄΄Αγιος Γεώργιος΄΄ κ. Γεωργία Κυριακίδου , αναφέρθηκε στο πως έφτασε στα χέρια της το υλικό που είχε στην κατοχή του ο αείμνηστος Δημήτρης Χάλαρης (συγγραφέας του βιβλίου)  και το πως αυτό το υλικό παραχωρήθηκε στο σύλλογο και έγινε βιβλίο.

Οπως ανέφερε η κ. Πανταζίδου , τη στήριξη για την έκδοση του βιβλίου  τη βρήκε στο πρόσωπο του τέως Νομάρχη Νίκου Ζαμπουνίδη, ο πατέρας του οποίου ήταν ένα από τα παιδιά των παιδοπόλεων της Σύρου.

Στο σύντομο χαιρετισμό της η πρόεδρος του συλλόγου της Νέας Χηλής επεσήμανε ότι ΄΄δεχτήκαμε την πρόταση της κ. Πανταζίδου , γιατί είναι πολύ σημαντικό να μαθαίνουμε την ιστορία μας . Και το σημερινό θέμα είναι άγνωστο, κυρίως  στις νεότερες γενιές.΄΄.  

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε σε κάποια από τα παιδιά εκείνα, ασπρομάλληδες παππούδες σήμερα , οι οποίοι ξεδίπλωσαν τις μνήμες τους και  ταξίδεψαν τους παρευρισκόμενους , από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στο λιμάνι της Ερμούπολης , στη Σύρο, τη δύσκολη περίοδο του 1947-1950. Οι μνήμες ακόμη νωπές, μίλησαν με ιδιαίτερη θέρμη και συγκίνηση για τη Σύρο και τους ανθρώπους της.

Στο λόγο του ο κ. Φάνης Μαλκίδης, Διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών, μίλησε - βιωματικά - για την περίοδο εκείνη, την περίοδο όπου διχάστηκαν ομοαίματοι. Την περίοδο όπου  τα παιδιά ήταν τα μεγάλα θύματα , καθώς χιλιάδες υφαρπάχτηκαν από τους αντάρτες  και οδηγήθηκαν στις χώρες του ανατολικού μπλοκ ενώ  άλλα για τις 52 παιδοπόλεις της Φρειδερίκης.

Στο τέλος της παρουσίασης οι μουσικοί Νίκος Ζέγος και Χρήστος Αλεξανδρής τραγούδησαν τη ΄΄Φραγκοσυριανή ΄΄, του Μάρκου Βαμβακάρη και το ΄΄Σύρα-Ερμούπολη΄΄ του Αντώνη Ρούσσου ενώ η υπεύθυνη της βιβλιοθήκης κ. Καίτη Μακρή διάβασε μικρά αποσπάσματα από το θεατρικό έργο  που έχει γράψει η κ. Πανταζίδου,  με αφορμή το βιβλίο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ε.ΠΟ.ΦΕ.(Ενωση Πολιτιστικών Φορέων Εβρου)

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε μεταξύ άλλων και η πρόεδρος του συλλόγου Μεταξάδων κ. Φανή Παυλούδη. , όπως και το 2011 , στην παρουσίαση του βιβλίου στην Ποσειδωνία της Σύρου . Τότε ο πολιτιστικός σύλλογος των Μεταξάδων είχε χορέψει Θρακιώτικους χορούς.

Ο σύλλογος θέλει να απευθύνει ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους στήριξαν την εκδήλωση.



https://www.youtube.com/watch?v=8fsMRbNPfhg&feature=youtu.be

https://radiomax.gr/%CF%81-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B6%CE%AF%CE%B4%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%84%CE%B5%CF%84%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B7-15-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B7-%CF%80/

http://www.alexpolisonline.com/2017/03/blog-post_80.html