Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ
Ο σύλλογος είναι πολιτιστικός και αθλητικός. Τα μέλη του συλλόγου είναι από τη Μακεδονία, τη Θράκη ,οι απανταχού Ποντιακής καταγωγής καθώς και φίλοι που αγαπούν το σύλλογο. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2003 ως σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου και αθλητικός σύλλογος ''Ο Μέγας Αλέξανδρος''. Σήμερα ο σύλλογος, μετά την τροποποίηση του καταστατικού του, φέρει τη νέα του .επωνυμία Η αίθουσα του συλλόγου βρίσκεται στο Κάτω Μάννα (Χώνες) επί του κεντρικού δρόμου. ΤΗΛΕΦΩΝΑ επικοινωνίας 6932411950. ΤΜΗΜΑΤΑ : Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι κάθε Παρασκευή 17.00-19.00, Σάββατο 10.30-12.30 και 16.30-18.30 - ΤΜΗΜΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ :Τμήμα παιδιών και εφήβων κάθε Παρασκευή 19.10-20.00 και 20.00-21.00 . Τμήμα ενηλίκων κάθε Κυριακή 18.30-19.30 για αρχάριους και 19.30-20.30. για προχωρημένους. Χοροδιδάσκαλος ο Χρήστος Καρυοφυλλίδης. Σκοπός μας , να ΜΗΝ ξεχάσουμε τις ρίζες μας και να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας την ιστορία μας.

Translate

Σάββατο 6 Αυγούστου 2011



Στην αρχοντική Ποσειδωνία (Ντελαγκράτσια , η ονομασία της οποίας προέρχεται από την τοπική καθολική εκκλησία της Παναγίας των Χαρίτων) , στην περιοχή με τα υπέροχα σπίτια, τα πολλά δέντρα και την αξεπέραστη γοητεία, παρουσιάστηκε το Σάββατο 30 Ιουλίου το βιβλίο του Δ. Χάλαρη <<Τα βάσανα μικρών ανθρώπων. Από τον Εβρο στη Σύρο-Παιδοπόλεις>> από το Σύλλογο Βορειοελλαδιτών Σύρου <<Ο Μέγας Αλέξανδρος>> και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποσειδωνείας <<Ποσειδών>>. Το βιβλίο , ως γνωστόν, αναφέρεται στα δύσκολα χρόνια του εμφυλίου πολέμου και στη φιλοξενία μικρών παιδιών από τον ακριτικό Εβρο στις παιδοπόλεις της Σύρου .

Η παρουσίαση του βιβλίου φιλοξενήθηκε στον προαύλιο χώρο του πρώην Δημαρχείου Ποσειδωνείας , όπου βρέθηκαν πολλοί φίλοι και των δύο πολιτιστικών συλλόγων. Κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου <<ΠΟΣΕΙΔΩΝ>> κ. Μάρκος Ρούσσος καλωσόρισε τους παρευρισκομένους , ενώ η κ. Ουρανία Πανταζή, πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοελλαδιτών Σύρου εξήγησε στους παρευρισκομένους τις ενέργειες που έκανε από τη στιγμή που βρέθηκε μπροστά στο υλικό (χειρόγραφα, φωτογραφίες, μαρτυρίες) από την ιδιαίτερή της πατρίδα , που είχε στην κατοχή του ο κ. Δ.Χάλαρης. Οπως εξήγησε , αφού εξασφάλισε τα πνευματικά δικαιώματα , τα οποία παραχώρησε ο κ. Χάλαρης αφιλοκερδώς στο σύλλογο , ζήτησε την οικονομική στήριξη της Νομαρχίας Εβρου. Ο τέως Νομάρχης Εβρου κ. Νικόλαος Ζαμπουνίδης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την έκδοση του βιβλίου , καθ΄ όσον ένα από τα παιδιά που φιλοξενήθηκαν στις παιδοπόλεις της Σύρου ήταν και ο πατέρας του.

Για το βιβλίο μίλησαν ο συγγραφέας του βιβλίου και ο καθηγητής και στρατηγικός σύμβουλος κ. Νίκος Λυγερός.Ο κ. Νίκος Λυγερός μεταξύ άλλων ανέφερε: <<Αυτό που με άγγιξε στο βιβλίο του Δημήτρη είναι ότι αυτά τα παιδιά εάν δεν είχαν φιλοξενηθεί εδώ θα ήταν νεκρά πριν πεθάνουν , λόγω της μνήμης. Η μνήμη συνδυάζεται με την αλήθεια , η αλήθεια είναι η ιδιότητα που δε ξεχνάμε.Το βιβλίο αυτό μπορεί να είναι μικρό αλλά είναι βιβλίο της αλήθειας>>.

Στη συνέχεια , με την καθοδήγηση του Γιώργου Πάχου , ο οποίος σκηνοθέτησε τη δραματοποίηση του αποσπάσματος <<Οι κόρες της λησμονιάς>> του Εβρίτη συγγραφέα Θ.Παπαθεοδώρου, η Εύη Αριστείδου στο μονόλογο της μάνας που της έχουν αρπάξει τη μικρή της κόρη και το τραγούδι της Χρυσούλας Κεχαγιόγλου, η οποία τραγούδησε το ΄΄ξενιτεμένο μου πουλί, εκεί στα ξένα που΄ σαι ΄΄ , έκανε πολλά μάτια να βουρκώσουν. Καθοριστική ήταν η παρουσία της Βέτας Αποστολίδου . Βουβή , κρατώντας ένα αναμμένο φαναράκι , αναζητούσε το χαμένο κορμί του παιδιού της , ρόλο που έπαιζαν τα παιδιά του παιδικού θεατρικού εργαστηρίου του Συλλόγου Βορειοελλαδιτών. Τη δραματική σκηνή πλαισίωναν χορευτές με τις παραδοσιακές στολές των Μεταξάδων Εβρου .

Κατόπιν τα παιδιά των πολιτιστικών συλλόγων Φοίνικα και Ποσειδωνίας χόρεψαν , συμβολικά , δύο χορούς της Σύρου . Με αυτόν τον τρόπο υποδέχτηκαν το χορευτικό του πολιτιστικού συλλόγου Μεταξάδων Εβρου . Οι χορευτές και οι συνοδοί τους ήρθαν στη Σύρο από τον ακριτικό Εβρο για να χορέψουν στην εκδήλωση αλλά και να προσκυνήσουν τον τόπο , που τα δύσκολα χρόνια του εμφυλίου άνοιξε μια ζεστή αγκαλιά για τους δικούς τους ανθρώπους. Πολλά από τα παιδιά του χορευτικού ήταν απόγονοι εκείνων των παιδιών που φιλοξενήθηκαν στις παιδοπόλεις της Σύρου . Μάλιστα και οι ίδιοι φιλοξενήθηκαν στον ίδιο χώρο που πριν 64 χρόνια φιλοξενήθηκαν οι δικοί τους άνθρωποι.
Το βιβλίο διατίθεται από το Σύλλογο Βορειοελλαδιτών Σύρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου