Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ
Ο σύλλογος είναι πολιτιστικός και αθλητικός. Τα μέλη του συλλόγου είναι από τη Μακεδονία, τη Θράκη ,οι απανταχού Ποντιακής καταγωγής καθώς και φίλοι που αγαπούν το σύλλογο. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2003 ως σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου και αθλητικός σύλλογος ''Ο Μέγας Αλέξανδρος''. Σήμερα ο σύλλογος, μετά την τροποποίηση του καταστατικού του, φέρει τη νέα του .επωνυμία Η αίθουσα του συλλόγου βρίσκεται στο Κάτω Μάννα (Χώνες) επί του κεντρικού δρόμου. ΤΗΛΕΦΩΝΑ επικοινωνίας 6932411950. ΤΜΗΜΑΤΑ : Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι κάθε Παρασκευή 17.00-19.00, Σάββατο 10.30-12.30 και 16.30-18.30 - ΤΜΗΜΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ :Τμήμα παιδιών και εφήβων κάθε Παρασκευή 19.10-20.00 και 20.00-21.00 . Τμήμα ενηλίκων κάθε Κυριακή 18.30-19.30 για αρχάριους και 19.30-20.30. για προχωρημένους. Χοροδιδάσκαλος ο Χρήστος Καρυοφυλλίδης. Σκοπός μας , να ΜΗΝ ξεχάσουμε τις ρίζες μας και να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας την ιστορία μας.

Translate

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Αύγουστος 2010 Ξεκινά το Παιδικό θεατρικό Εργαστήρι από το Σύλλογο Ποντίων & Βορειοελλαδιτών Σύρου

 

Αύγουστος 2010: ο φιλόξενος χώρος του Ναυτικού Ομίλου Σύρου
 
Το θεατρικό εργαστήρι του Συλλόγου Βορειοελλαδιτών Σύρου συμπλήρωσε τον πρώτο μήνα λειτουργίας του. Ξεκινήσαμε αρχές Αυγούστου , φιλοξενούμενοι στα γραφεία του Ναυτικού Ομίλου Σύρου, ενός σωματείου με 117 χρόνια παρουσίας (έτος ιδρύσεως 1893) στα ναυταθλητικά δρώμενα της πατρίδας μας και όχι μόνο. Ευχαριστούμε δημόσια το Ν.Ο.Σ. για την πρωτοβουλία αυτή , με την οποία απέδειξε ότι αθλητισμός και πολιτισμός μπορούν και πρέπει να συμπορεύονται...

Την Παρασκευή 27 Αυγούστου, υποδεχθείκαμε τους μικρούς μας φίλους στο δικό μας χώρο στην οδό Μυτιλήνης 17 στην Ερμούπολη. Η παρουσία 27 παιδιών , από την αρχή ακόμη του εγχειρήματός μας δείχνει πως τα παιδιά διψούν για ανάλογες δραστηριότητες. Η Σύρος έχει μακρόχρονη παράδοση στο θέατρο με καταξιωμένους ερασιτεχνικούς θιάσους , όμως δεν υπήρχε θεατρική ομάδα αποτελούμενη από παιδιά , για παιδιά κάθε ηλικίας. Οι όποιες προσπάθειες γίνονταν μέσα από το χώρο του σχολείου.
     Σε μια δύσκολη εποχή, όπου η πολιτισμική μας ταυτότητα και η πίστη στους θεσμούς περνούν κρίση, αποφασίσαμε να εντάξουμε κάποιες δράσεις ώστε και να μιλήσουμε στις ψυχές των νέων και να τους φέρουμε κοντά στο σύλλογο. Συνεχίζοντας να υπηρετούμε τις παραδόσεις μας , τα ήθη και έθιμα των ιδιαίτερων πατρίδων μας αλλά και μ΄ ένα πνεύμα ανανέωσης. Λέμε ναι στην αλλαγή όχι όμως στη μετάλλαξη.

Το θεατρικό εργαστήρι έρχεται να προσφέρει ακριβώς αυτό. Ο στόχος μας είναι , μέσα στο θεατρικό εργαστήρι να βρουν τα παιδιά μία διέξοδο στο όνειρο και στη φαντασία , κάτι που η νέα γενιά το έχει απόλυτη ανάγκη στην εποχή μας.

Ξεκινήσαμε πάρα πολύ ικανοποιητικά , αν σκεφθεί κανείς ότι ο μήνας Αύγουστος δεν ενδείκνυται για τέτοιου είδους απόπειρες και με δεδομένο ότι ακόμη δεν ήταν έτοιμος ο δικός μας χώρος . Ομως τελικά το πάθος για τη δημιουργία του θεατρικού εργαστηρίου μας οδήγησε στο να το τολμήσουμε . Το πείσμα , το πάθος , το μεράκι και το όραμα για πολλές δημιουργικές δραστηριότητες μας οδήγησε στο να παλαίψουμε , ομολογουμένως με πολύ προσωπική δουλειά (άλλωστε σ΄αυτά αν προσθέσουμε και τη συνέπεια δεν είναι τα συστατικά της επιτυχίας ?) και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε κοντά μας 27 παιδιά , ηλικίας από 6 έως 13 ετών και με το ενδιαφέρον συνεχώς να μεγαλώνει..

Μέσα σε δύο ώρες κάθε εβδομάδα τα παιδιά θα μαθαίνουν θεατρικό παιχνίδι, αυτοσχεδιασμούς, δραματοποιήσεις , αγωγή λόγου και παραδοσιακούς χορούς από τις ιδιαίτερες πατρίδες μας τη Μακεδονία, τη Θράκη και τον Πόντο. Απώτερος στόχος είναι τα παιδιά να παρουσιάζουν στο ευρύ κοινό το θεατρικό , επάνω στο οποίο θα δουλεύουν καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Ηδη το έργο έχει επιλεγεί , είναι ένα έργο της Μαρίας Κιτρά και λέγεται κωμΟδύσσεια. Πρόκειται για μια παρωδία με πολλές κωμικές καταστάσεις.Η κ. Κιτρά μας προσέφερε το έργο με μεγάλη προθυμία και την ευχαριστούμε γι΄ αυτό.

Βέβαια η παρουσίαση του θεατρικού έργου ίσως να είναι το κίνητρο και ο απώτερος στόχος των παιδιών αλλά εμείς θα προσπαθήσουμε να τους γνωρίσουμε τη Μακεδονία, τη Θράκη , τον Πόντο μέσα και από άλλες δράσεις . Οι φίλοι μας θα ενημερώνονται για ότι καινούργιο εντάσσουμε στις δράσεις μας.

Εμψυχώτρια στο θεατρικό εργαστήρι είναι η δασκάλα κ. Βέτα Αποστολίδου , με μακρόχρονη εμπειρία στο χώρο. Παράλληλα θα συνεργαζόμαστε και με άλλους υπεύθυνους , με εμπειρία στο χώρο , ώστε να κάνουμε ακόμη πιο ελκυστικό το ενδιαφέρον . Ο σύλλογος για την αρχή τουλάχιστον στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά , όσων έχουν διάθεση να προσφέρουν ανιδιοτελώς. Είμαστε ανοικτοί σε κάθε προσφορά , να τη συζητήσουμε και να συνεργαστούμε.

                         
              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου