Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ
Ο σύλλογος είναι πολιτιστικός και αθλητικός. Τα μέλη του συλλόγου είναι από τη Μακεδονία, τη Θράκη ,οι απανταχού Ποντιακής καταγωγής καθώς και φίλοι που αγαπούν το σύλλογο. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2003 ως σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου και αθλητικός σύλλογος ''Ο Μέγας Αλέξανδρος''. Σήμερα ο σύλλογος, μετά την τροποποίηση του καταστατικού του, φέρει τη νέα του .επωνυμία Η αίθουσα του συλλόγου βρίσκεται στο Κάτω Μάννα (Χώνες) επί του κεντρικού δρόμου. ΤΗΛΕΦΩΝΑ επικοινωνίας 6932411950. ΤΜΗΜΑΤΑ : Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι κάθε Παρασκευή 17.00-19.00, Σάββατο 10.30-12.30 και 16.30-18.30 - ΤΜΗΜΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ :Τμήμα παιδιών και εφήβων κάθε Παρασκευή 19.10-20.00 και 20.00-21.00 . Τμήμα ενηλίκων κάθε Κυριακή 18.30-19.30 για αρχάριους και 19.30-20.30. για προχωρημένους. Χοροδιδάσκαλος ο Χρήστος Καρυοφυλλίδης. Σκοπός μας , να ΜΗΝ ξεχάσουμε τις ρίζες μας και να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας την ιστορία μας.

Translate

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Χορευτικά σεμινάρια από τις περιοχές της Βόρειας (Ανατολική Ρωμυλία) και Δυτικής Θράκης



Σάββατο 16  και Κυριακή 17 Νοεμβρίου


     Σας ενημερώνουμε ότι ο Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου θα διοργανώσει το πρώτο σεμινάριο παραδοσιακών χορών από τις  περιοχές  της Βόρειας (Ανατολική Ρωμυλία ) και Δυτικής Θράκης.

     Η μεγάλη σχέση του λαού της Θράκης, της πατρίδας του Ορφέα, με τη μουσική και το χορό είναι πολύ γνωστή. Η έμπνευση για τις μουσικές δημιουργίες αλλά και η χορευτική ικανότητα ανέδειξε στο πέρασμα του χρόνου τους Θράκες σε μοναδικούς λαϊκούς δημιουργούς.


Ο   Χοροδιδάσκαλος  Δήμος Πραντσίδης.



     Ο Δήμος Πραντσίδης γεννήθηκε το 1979 στο Βόλο Μαγνησίας και μεγάλωσε στο Αιγίνιο Πιερίας, όπου και κατοικεί μόνιμα. Είναι πτυχιούχος Καθηγητής Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στους παραδοσιακούς χορούς και τα χειμερινά σπορ (σκι, ορειβασία, αναρρίχηση).

    Έχει πραγματοποιήσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Αθλητική Απόδοση και Υγεία, ενώ είναι υποψήφιος Διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Από το 2000 μέχρι και σήμερα εργάζεται ως δάσκαλος παραδοσιακών χορών με εξειδίκευση στους χορούς της Ανατολικής Ρωμυλίας.

   Έχει συνεργαστεί και συνεχίζει να συνεργάζεται ως χοροδιδάσκαλος αλλά και ως χορευτής με τους συλλόγους: ''Ανατολική Ρωμυλία'' Αιγινίου, Λύκειο Ελληνίδων Κατερίνης, ''Ανατολική Ρωμυλία'' Σκεπαστού Θεσσαλονίκης και ''Αριστοτέλη'' Κουφαλίων.

   Σημαντικό σταθμό, ωστόσο, στην καριέρα του αποτέλεσε η Θρακική Εστία Θεσσαλονίκης, το ιστορικό αυτό σωματείο, όπου κλήθηκε να αναλάβει ως χοροδιδάσκαλος το Σεπτέμβριο του 2012.

   Στα πλαίσια των ερευνητικών του αναζητήσεων έχει πραγματοποιήσει καταγραφές, έρευνες, ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια και δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά που αφορούν τον πολιτισμό, την παράδοση και τη λαογραφία.

   Ταυτόχρονα έχει διδάξει σε πολλά σεμινάρια στο εξωτερικό (Αγγλία, Βέλγιο, Ισπανία, Καναδά) αλλά και στην Ελλάδα, σε ξένους και Έλληνες χορευτές.

  Μαζί με την οικογένεια του διοργανώνει το ετήσιο Σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών για Δασκάλους, που πραγματοποιείται εδώ και 22 χρόνια, μεγαλώνοντας ουσιαστικά μέσα σε αυτό και αποκτώντας εμπειρία με άμεσο και βιωματικό τρόπο!

   Έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές με θέμα την παράδοση και σε πολλές μουσικοχορευτικές παραστάσεις με σημαντικότερες εξ αυτών:
  • Βασιλικό θέατρο Θεσσαλονίκης
  • Μονή Λαζαριστών Θεσσαλονίκης
  • Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
  • Ωδείο Ηρώδου Αττικού (Αφιέρωμα στον Χρόνη Αηδονίδη)
     
     Από μικρός ακολουθούσε τον πατέρα του Ιωάννη Πραντσίδη στα δρώμενα, τους χορούς και τις καταγραφές που πραγματοποιούσε σε όλη την Ελλάδα. Μεγάλωσε σε ένα κλίμα γεμάτο ήχους και εικόνες, που τον οδήγησαν στα βήματα του πατέρα του, συνεχίζοντας έτσι την δουλειά του στην παράδοση της Βόρειας Θράκης.

     Από νωρίς ασχολήθηκε με την μουσική παίζοντας κρουστά με τον παραδοσιακό πρακτικό τρόπο εκμάθησης, ενώ το Θρακιώτικο τραγούδι αποτελεί ένα από τα ενδιαφέροντα του.

     Στο σεμινάριο θα διδαχθούν αντιπροσωπευτικοί χοροί και τραγούδια της Βόρειας Θράκης από τα χωριά: Καβακλή - Μικρό και Μεγάλο Μοναστήρι - Μικρό και Μεγάλο Μπογιαλίκι - Ακ Μπουνάρ - Μπάνα - Αίμωνας. Ταυτόχορονα θα γίνει και παρουσίαση αντιπροσωπευτικών χορών από χωριά της Δυτική Θράκης. Παράλληλα με την διδασκαλία των χορών θα παρουσιαστούν ιστορικά και γεωγραφικά στοιχεία της Βόρειας Θράκης, φωτογραφικό αρχείο, καθώς και δείγματα φορεσιών. 

Οι Χοροί που θα διδαχθούν είναι:

Βόρεια Θράκη
Καστρινός (Καβακλί)
Χεριάτικος Τραμπανιστός (Μπάνα)

Ζωναράδικος -Ντιούζκος (Καβακλί - Μοναστήρι - Ακ μπουνάρ)
Ζωναράδικος Τραμπανιστός (Μπάνα)
Τσέστος (Καβακλί - Μοναστήρι)

Μπογδάνος (Μοναστήρι)
Μηλλίσω (Μοναστήρι)
Συγκαθιστός (Καβακλί - Μοναστήρι)
Καλλινίτικος (Μπάνα)

Μπαϊντούσκα (Καβακλί - Μοναστήρι)

Σ' τρείς (Καβακλί - Μοναστήρι)
Ζερβός (Μπάνα)
Τροϊρω (Μπογιαλίκι)
Δυτική Θράκη
Ταπεινός (Ασβεστάδες)
Ξεσυρτός (Ασβεστάδες)
Συρτός Συγκαθιστός (Ασβεστάδες)
Ζωναράδικος (Ασβεστάδες)
Κουσευτός (Ασβεστάδες)
Κουλουριαστός (Ασβεστάδες)  



Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί εφ΄ όσον υπάρξει ικανός αριθμός συμμετοχών. Δηλώσεις συμμετοχής έως τις 31 Οκτωβρίου. 


Για πληροφορίες/εγγραφές
Φολεγάνδρου 3 Ερμούπολη
τηλ. 22810-80448, 6932411950




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου