Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ
Ο σύλλογος είναι πολιτιστικός και αθλητικός. Τα μέλη του συλλόγου είναι από τη Μακεδονία, τη Θράκη ,οι απανταχού Ποντιακής καταγωγής καθώς και φίλοι που αγαπούν το σύλλογο. Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2003 ως σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου και αθλητικός σύλλογος ''Ο Μέγας Αλέξανδρος''. Σήμερα ο σύλλογος, μετά την τροποποίηση του καταστατικού του, φέρει τη νέα του .επωνυμία Η αίθουσα του συλλόγου βρίσκεται στο Κάτω Μάννα (Χώνες) επί του κεντρικού δρόμου. ΤΗΛΕΦΩΝΑ επικοινωνίας 6932411950. ΤΜΗΜΑΤΑ : Παιδικό Θεατρικό Εργαστήρι κάθε Παρασκευή 17.00-19.00, Σάββατο 10.30-12.30 και 16.30-18.30 - ΤΜΗΜΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ :Τμήμα παιδιών και εφήβων κάθε Παρασκευή 19.10-20.00 και 20.00-21.00 . Τμήμα ενηλίκων κάθε Κυριακή 18.30-19.30 για αρχάριους και 19.30-20.30. για προχωρημένους. Χοροδιδάσκαλος ο Χρήστος Καρυοφυλλίδης. Σκοπός μας , να ΜΗΝ ξεχάσουμε τις ρίζες μας και να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας την ιστορία μας.

Translate

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

Παρουσίαση βιβλίου στην Εύξεινο αίθουσα του συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου





Το βιβλίο ΄΄Τραπεζούντα το διαμάντι της Ανατολής΄΄ του Θοδωρή Δεύτου παρουσιάστηκε στη Σύρο την Κυριακή 30 Οκτωβρίου , στην αίθουσα του συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου ΄΄Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ΄΄. Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν ο σύλλογος Μικρασιατών Σύρου και ο οικοδεσπότης.

Το συγγραφέα και τους καλεσμένους υποδέχτηκε ο κ. Μάνος Τελώνης , αντιπρόεδρος του συλλόγου ΄΄Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ΄΄. Στο σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Τελώνης , μεταξύ άλλων ανανέφερε ΄΄Είναι χαρά μας να έχουμε μαζί μας το συγγραφέα κ. Δεύτο ο οποίος θα αναφερθεί και στο σημείο του εν λόγω βιβλίου , που αποτέλεσε θέμα στις Πανελλήνιες Εξετάσεις της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Τον κ. Δεύτο πλαισιώνουν οι κυρίες Βασιλική Σαμανίου από το Σύλλογο Μικρασιατών και Μαριάννα Κρόντη από το Σύλλογο Ποντίων και Βορειοελλαδιτών αντίστοιχα, οι οποίες θα διαβάσουν αποσπάσματα και θα μιλήσουν για το βιβλίο΄΄.

Στη συνέχεια ο κ. Τελώνης ευχαρίστησε το Δήμο Σύρου Ερμούπολης για την παραχώρηση των καθισμάτων , το ξενοδοχείο ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ στο οποίο φιλοξενήθηκε ο κ. Δεύτος, το Αρτοποιείο ΑΙΤΩΛΙΑ, το οποίο βρίσκεται στη γειτονιά μας, για τη ευγενή προσφορά των κερασμάτων του μπουφέ καθώς και τα μέλη του συλλόγου για την προσφορά ποτών και εδεσμάτων.

Οι κυρίες Β. Σαμανίου και Μ. Κρόντη που πλαισίωναν τον κ. Δεύτο , διάβασαν αποσπάσματα από το βιβλίο, ταξιδεύοντας το κοινό στην Τραπεζούντα την εποχή της άτακτης αποχώρησης του Ρωσικού στρατού από την πόλη (Ρωσοτουρκικός πόλεμος). Μια αποχώρηση που προκάλεσε μεγάλο πανικό στον ελληνικό πληθυσμό της Τραπεζούντας , με αποτέλεσμα χιλιάδες οικογένειες να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς , ακολουθώντας κακήν-κακώς τα ρώσικα στρατεύματα . Οικογένειες μοιράζονται , σκορπίζουν. Άλλες κατάφεραν να σμίξουν άλλες πάλι όχι. Η οικογένεια του γνωστού μεγαλέμπορου σιτηρών και καπνών Λάμπρου Κυριακίδη περνά πολλές δοκιμασίες, εδώ κι εκεί. Ο πόνος για το μωρό που έμεινε πίσω, αγιάτρευτος, αξεπέραστος, αλλά έπρεπε να αγωνιστούν, να ζήσουν, με το όραμα πάντα να επιστρέψουν , να το βρουν και να το πάρουν.

Ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Δεύτος , αφού ευχαρίστησε τους δυο συλλόγους που συνδιοργάνωσαν την παρουσίαση του βιβλίου , μεταξύ άλλων επεσήμανε πως Λαός που δεν ξέρει την ιστορία του δεν έχει μέλλον.

Στο τέλος της παρουσίασης χορευτές του ΄΄ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ΄΄ , υπό την καθοδήγηση του χοροδιδάσκαλου Χρήστου Καρυοφυλλίδη , παρουσίασαν ποντιακούς χορούς από την ευρύτερη περιοχή της Τραπεζούντας, ξεκινώντας με τον ΄΄κοδεσποινιακό΄΄ χορό Διπάτ (χορός αφιερωμένος στην οικοδέσποινα). Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τους χορούς Γέμουρα, ΄Εταιρε, Σαρί-Κουζ, Τάμσαρα, Τικ διπλό, Τικ Τρομαχτόν και Εκατήβα σα παξέδες.


(Ευχαριστούμε τον ακούραστο Μπάμπη Κουλούρα για την παραχώρηση των φωτογραφιών)





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου